Un tuberman meseriaş şi un pişcărici ţeapăn

Publicat în Dilema Veche nr. 673 din 12-18 ianuarie 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Gabriela Butuşină, Carmen Voica şi Dan sînt romii din clasă. Claudia s-ar putea să fie şi ea din familie mixtă. Restul sînt aerieni sau se poartă ca şi cum familiile lor nu ar fi venit de curînd în Craiova de la Siliştea Crucii, Palilula sau Gubaucea, ci direct de pe Columna lui Traian.

Butuşină are păduchi de fiecare dată cînd e verificată şi stă în ultima bancă. Voica e şi ea în penultima bancă, deşi e mică rău de statură. Dan e mai dolofan şi măricel pentru vîrsta noastră, şi stă şi el tot în spatele clasei. Maricica e de departe cea mai înceată din clasă, dar are părinţi care încearcă să o ajute cît pot de mult şi se au bine cu învăţătoarea, aşa că stă în prima bancă. Eu am început în ultima bancă, dar acum stau în faţă împreună cu Claudia.

Butuşină aduce un şoarece la şcoală să ne jucăm cu el şi devine favorita mea. Mă mut pentru cîteva zile cu ea în bancă pînă iau păduchi şi primesc interdicţie de la mama. Interdicţiile mamei fie sînt respectate, fie dorm pe burtă cîteva zile din cauza curului învineţit. Mă mut înapoi cu Claudia. Voica are nişte super-libărci în casă şi din cînd în cînd vine cu cîte un exemplar, ca să ni-l arate. E cea mai neagră din clasa şi are nişte ochi verzi incredibili. Cu Dan nu prea mă bag în seamă.

Corina şi Radu sînt deştepţii blocului şi sînt de vîrsta mea. Sîntem vreo opt în bloc de aceeaşi vîrstă, numai că pe ei doi nu prea îi întîlnesc. Stau toată ziua în casă la învăţat şi nu sînt în aceeaşi clasă cu mine. Radu o să ajungă campion naţional de şah, o să mă bată şi pe mine, şi pe frac su cu spatele la tablă, dar cumva în compensaţie nu o să dezvolte nicicînd talente sociale. Corina ar putea să fie un mit urban la cît de mult o văd pe afară. Maică-sa e profă de franceză şi taică-su inginer electronist, aşa că nu avem nimic în comun. Sînt un pic gelos pe reputaţia pe care o are de super-deşteaptă, dar îmi va trece peste cîţiva ani, cînd voi afla că scorurile mele, atît la prima, cît şi la a doua treaptă, au fost mai bune decît ale ei.

Sîntem de aproape patru ani în Craiova şi lucrurile merg mult mai bine decît mi am imaginat. Apartamentul e tare, tare. Avem mobilă de la CPL-ul (Combinatul de Prelucrare a Lemnului) din Caransebeş şi baia are apă caldă de mai multe ori pe săptămînă. Joc fotbal pînă nu mai pot de picioare şi reuşesc să fiu printre primii trei în clasă fără să mă strofoc prea tare. Am un tuberman (o ţeavă de PVC furată de la şantierul de lîngă noi) meseriaş şi un pişcărici şi mai ţeapan. Am şi cerc, joc bine ping-pong cu o paletă Hanoi pe care am găsit-o aruncată din greşeală în gunoaiele magazinului de lîngă noi. Avem o masă de ping-pong chiar lîngă bloc, într-o încăpere urîtă foc, unde mă mut în vacanţele de iarnă şi cînd nu ne putem juca afară.

Primăverile ne ducem la furat de zarzăre în gaşcă si vacanţele de vară sînt minunate. Sînt şmecher prin iulie, că vine vară-mea Karina, dovadă clară că merit să fac parte din aristocraţia de picime de la bloc. Tac-su e neamţ şi ea ştie o grămadă de chestii de la tac-su pe care noi, în Craiova, nu prea le ştim. Din cînd în cînd mai aduce gumă şi dulciuri primite de la rudele din Germania. Karina ştie să înoate mai bine decît oricare dintre noi. Şi e şi îndeajuns de ţeapănă încît să-i trosnească pe unii dintre duşmanii de la bloc. E ea cam afurisită, îmi tot zice că sînt negru (pe lîngă ea cam sînt), dar îmi este cea mai apropiată rudă, iar pe mă-sa o iubesc cam la fel de mult ca şi pe mama.

Mama munceşte ca nebuna şi tata bea pe măsură, că – deah! – trebuie să existe un echilibru în lumea asta. Cumva, taică-miu e foarte respectat la bloc şi în acelaşi timp compătimit că are nevastă ţigancă, lucru care îi dă acces la ceva muieri care nu sînt clar din liga lui, deşi e destul de frumuşel. Mama, în schimb, ajută pe toată lumea, e o supergospodină, are o tonă de bun-simţ, dar îi ia cîţiva ani buni pînă ajunge să fie plăcută în bloc. Cred că tata ar fi fost foarte potrivit pentru rolul lui Dragnea. Mama ar fi putut să fie şi ea o Juliena, ceva, dacă nu ar fi fost atît de neagră.

Îmi fac o pocnitoare cu şuruburi şi reuşesc în aceeaşi zi să pocnesc Dacia nouă a lui nenea Tiripoi şi să îi sparg şi geamul de la apartamentul de la etajul unu. Se lasă cu nişte înjurături rasiste rău, dar norocul e că Nini e în vizită la noi şi îl linişteşte. Nu ştiu ce i-a spus cînd s-a dus la uşa lui, dar nea Tiripoi se bîlbîie şi aproape că îmi zice săru’ mîna cînd ne întîlnim. Nini poartă şuriu la el, are un ochi mort şi o mustaţă pe oală.

Soră-mea se mărită şi se lasă cu nuntă. Tata e frînt de beat toată săptămîna, aşa că mama trebuie să rezolve toate chestiile. Soacra soră-mii e o scorpie şi îi scoate ochii maică-mii şi că sîntem ţigani, şi că i-am stricat eu poza de nuntă că m-am uitat într-o parte. Soră-mea e cea mai frumoasă mireasă pe care mi-o amintesc şi bărbat-su e o minunăţie de om care se poartă senzaţional cu mine.

Butuşină se mărită şi ea cam în acelaşi timp, la sfîrşitul clasei a III-a, şi nu o mai văd vreo cîţiva ani buni. Cînd o revăd are deja trei copii, în ciuda faptului că nu a împlinit 20 de ani. Voica termină cu greu clasa a VIII-a şi e trimisă la un liceu prost, pe care reuşeşte să îl termine. Se căsătoreşte, la cîţiva ani buni după Revoluţie, cu unul dintre afaceriştii noi. E încă frumoasă de pică. Dan e şi el bine. Radu a luat-o razna cu religia, iar Corina e căsătorită şi predă cel mai probabil matematică undeva prin Franţa.

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

calinic si balasoiu 01 foto arhiepiscopia argesului jpg
Arhiepiscopul Calinic, reacție în cazul deputatului Bălășoiu, exclus de PSD după un scandal sexual FOTO
Exclus din PSD după ce ar fi apărut în mai multe imagini dezbrăcat alături de un tânăr, deputatul Aurel Bălășoiu a fost exclus și din Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.
Marina Ovsianikova
Jurnalista Marina Ovsiannikova a evadat din arestul la domiciliu. A fost dată în urmărire de ruși
Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova a fost dată în urmărire după ce a evadat din arestul la domiciliu împreună cu fata sa de 11 ani. Aceasta a devenit cunoscută pentru critica adusă în direct la TV față de războiul din Ucraina.
Mangia jpg
Devis Mangia, făcut „bulangiu“ de Pițurcă: Relatare șocantă, la o emisiune TV
Antrenorul italian e acum în mijlocul unui scandal de proporții, după ce a tot jucat cu focul, în ultimii ani.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia