Un semnal îngrijorător pentru creștini

Publicat în Dilema Veche nr. 1031 din 11 ianuarie – 17 ianuarie 2024
image png

Abia trecuta sărbătoare a Nașterii Domnului a fost anulată la Betleem. Nu e clar cine a decis așa ceva, dar nu e greu să deducem că e vorba despre autoritățile locale și regionale care administrează acest loc – acum, parte a Teritoriilor Palestiniene guvernate de Autoritatea Palestiniană. Dacă nu ni s-a spus clar cine a decis anularea sărbătorii la Betleem, ni s-a spus, în schimb, foarte clar motivul: din cauza războiului din Gaza. Mai precis, din solidaritate cu palestinienii asediați, bombardați, alungați și uciși în Gaza în operațiunea militară prin care Israelul vrea să elimine cu totul mișcarea teroristă Hamas. Mă întreb: de ce trebuie să fie opriți creștinii să sărbătorească ceva atît de important pentru ei, dacă evreii vînează teroriști musulmani la 80 de kilometri distanță? Și, mai ales, mă întreb: de ce nu am văzut nicăieri o reacție creștină la această decizie administrativă? 

Hamas se bucură de o enormă susținere printre palestinieni, după cum bine se știe. Nu e greu de citit printre rîndurile motivației oficiale că anularea serbării Nașterii Domnului la fața locului e un gest solidaritate și cu Hamas, mai ales că nimeni nu a înregistrat, măcar după 7 octombrie, vreo singură declarație palestiniană de desolidarizare de Hamas. Să o spunem pe șleau: pentru palestinieni și pentru foarte mulții lor susținători euro-americani, bestialitățile din 7 octombrie sînt „rezistență” și „luptă de eliberare”, iar solidaritatea cu palestinienii din Gaza subîntinde solidaritatea cu Hamas. În ultimii 20 de ani, mai exact din 2006 încoace, e greu să mai faci o diferență între palestinienii din Gaza și Hamas, de vreme ce palestinienii din Gaza înșiși nu o fac. Prin urmare, oprirea sărbătorii fundamentale a creștinilor la fața locului nu semnalează doar solidaritatea cu victimele inocente. Așadar, creștinii nu au putut sărbători Nașterea Domnului la Betleem în 2023 pentru că palestinienii țineau doliu după Hamas.

Pot accepta că înțeleg eu greșit solidaritățile în lumea islamică. Poate că, așa cum zice prejudecata înfricoșată a civilizatului euro-american, palestinienii din Gaza n-au nici o legătură cu Hamas, nu-i cunosc, nu i-au văzut vreodată, nu i-au votat niciodată, nu au pus mîna pe cazmale să facă tuneluri pe sub școli și spitale ca să se ascundă luptătorii Hamas cu tot cu armele lor. Poate că, așa cum spune vulgata îmbuibatului euro-american de azi, poporul în ansamblul lui este întotdeauna curat și drept și bun și vrea pace și nu acceptă să fie scut pentru teroriști. Dar chiar și așa, mi se pare straniu că nimeni nu resimte abuzul anticreștin al palestinienilor ca inacceptabil: nici ortodocșii, care țipau ca din gură de șarpe că restricțiile din vremea pandemiei au ținut credincioșii departe de biserici, nici Vaticanul, altfel preocupat de diferența dintre binecuvîntare și sacrament în privința cuplurilor homosexuale, nici măcar protestanții americani, altfel atît de radicali și de vocali cînd e vorba despre drepturile biblice ale creștinilor. Într-un cuvînt, nimeni nu pare măcar supărat că Nașterea Domnului Hristos nu a putut fi sărbătorită la locul unde s-a produs, pentru că statul evreu vînează teroriști musulmani adăpostiți de întreaga populație civilă în Gaza.  

Nu pretind echilibru și unică măsură într-o lume și într-un moment în care așa ceva e imposibil, iar a le pretinde a devenit, de fapt, o formă agresivă de ipocrizie. Așadar, nu o să mă întreb dacă autoritățile din Betleem ar fi oprit sărbătoarea creștină din solidaritate cu victimele evreiești ale atacului din 7 octombrie, care a avut loc la doar vreo 30 de kilometri de Betleem, dacă acesta ar fi avut loc în zilele Crăciunului. N-are rost. M-aș opri, însă, cu atenție la argumentul că palestinienii care conduc administrativ Betleem sînt, de fapt, creștini. Faptul că primarul actual al Betleemului este un jurist creștin și că palestinienii care domină structurile administrative ale orășelului sînt, prin tradiție, creștini, deși comunitatea creștină este mult minoritară în actualul Betleem, masiv musulman, nu anulează observația mea. Creștinii palestinieni din Betleem, care au anulat marea sărbătoare a Nașterii Domnului pentru cauza politică palestiniană, au dovedit că sînt mai degrabă palestinieni decît creștini. Deloc de mirare. Peste tot creștinismul a fost infestat de identități naționale, iar identitatea creștină pierde cel mai adesea cînd rivalizează cu identitatea națională sau etnică, chiar dacă  Sf. Apostol Pavel, urmînd chiar vorbele Mîntuitorului, explică limpede că a fi creștin trece de orice determinație de acest fel. Oamenii, creștini reali, în carne și oase, nu pot trece. 

Dar dincolo de aspectul scandalos din punctul meu de vedere al deciziei de anulare a celebrării Nașterii Domnului la Betleem din solidaritate, fie și prin ricoșeu, cu Hamas, văd un semnal îngrijorător pentru creștini. Să explic. Toată lumea merge orbește și obsesiv către soluția celor două state în conflictul israeliano-palestinian; cu disperarea lipsei de soluții, toată lumea crede că dacă se va înființa un stat palestinian în Teritoriile Palestiniene, conflictul se va sfîrși. Astfel, terorismul palestinian anti-israelian se va opri de la sine, iar Israelul va înceta represiunea militară. Eu nu cred. Dimpotrivă, cred că apariția statului palestinian va duce conflictul la un nivel superior. Israelul nu se va mai lupta cu o mișcare politică cu statut internațional incert, ci cu un stat, care are dreptul la armată, cu tot cu aviație și cu tot cu marină, un stat care poate cumpăra de pe piața liberă armament de orice fel și care, mai ales, va pricepe lecția că și-a obținut statalitatea prin terorism. Explicați-mi, vă rog, cum un asemenea stat, lipit de Israel, ba chiar avînd Israelul ca-ntr-o menghină între teritoriile sale (priviți harta!), va deveni imediat prietenos și va accepta să trăiască în bună vecinătate cu Israelul. Dar, în fine, lumea toată vrea două state și, admit, o altă soluție realistă mai bună nu prea există, așa că două state vor fi, mai devreme sau mai tîrziu. 

Și priviți din nou harta: locurile sfinte pentru creștini, cele din Ierusalim și Betleem, vor fi pe teritoriul statului palestinian. Hamas va domina politic statul palestinian pentru încă o generație cel puțin, căci ei vor fi în ochii palestinienilor eroii fondatori ai statului, așa cum sînt eroii luptei de eliberare de azi. În plus, a dovedit-o în Gaza, Hamas știe cum să facă să nu plece de la putere, odată ce a dobîndit-o. În aceste condiții, mă întreb: cum vor mai putea creștinii să cultive legăturile lor cu Sfîntul Mormînt sau cu locul nașterii lui Iisus? Dacă încercăm să anticipăm un răspuns, nu avem alt gen de precedent decît acesta: serbarea Nașterii Domnului anulată din motive care țin de islamul politic. Ca să fie altfel, nu putem decît să ne rugăm. Dacă totul va rămîne la decizia oamenilor locului, văzînd cîtă dușmănie s-a strîns pe-acolo, între ei, e greu de crezut că se va găsi o minimă toleranță pentru creștini.

Manipularea politică a locurilor sfinte creștine de către palestinienii Hamas va fi cinică și nerușinată. Poate că singurul efect bun al faptului că Europa veacului acestuia vrea să uite de rădăcinile ei creștine este că s-ar putea să nu fie deloc sensibilă la chestiunea statutului locurilor sfinte creștine de pe teritoriul viitorului stat palestinian, iar Hamas va fi, astfel, lipsit de pîrghia religioasă în negocierile cu euro-americanii.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.