Un secol de la Marș

Publicat în Dilema Veche nr. 965 din 6 octombrie – 12 octombrie 2022
image

Marșul asupra Romei. Căci, nu-i așa, toate drumurile duc la Roma. Acum o sută de ani, în octombrie 1922, mai bine nu o făceau.

În martie 1919 s-a cristalizat prima mișcare fascistă din Europa, Fasci di Combattimento, sub conducerea lui Benito Amilcare Andrea Mussolini. Dintr-un socialist devotat pe la începutul secolului al XX-lea, cînd avea vreo 20 de ani, Mussolini a devenit un antisocialist convins în preajma Primului Război Mondial. Credința lui era că problemele economice și sociale din Italia postbelică puteau fi rezolvate doar de un guvern autoritar. Ca să-și descrie politica lui fermă, cum amintește istoricul Simon Sebag Montefiore, a inventat termenul fascismo, de la cuvîntul italian fascio, care înseamnă uniune, și de la cuvîntul latin fasces, vechiul simbol roman al unui mănunchi de nuiele legate în jurul unui topor, care semnifică putere prin unitate.

În alegerile din 1919, Benito Mussolini a fost înfrînt, însă în 1921 a fost ales în Parlament, alături de alți 34 de fasciști din gruparea sa. În același an, în noiembrie, a format Partidul Național Fascist.

Un an mai tîrziu, într-un context politic național extrem de instabil, cu ostilități în stradă între grupările de stînga și de dreapta, Mussolini a pus la cale ceea ce a rămas în istorie drept Marșul asupra Romei. „Programul nostru este simplu: vrem să conducem Italia”, declara liderul fascist la un miting din Napoli în 24 octombrie 1922. Avea, desigur, sprijinul a mii de Cămăși Negre –denumire a membrilor grupării paramilitare fasciste, provenită de la uniforma pe care o purtau –, dar și a unei părți din elita de afaceri și financiară a țării. Astfel, pe 28 octombrie, cam treizeci de mii de fasciști mărșăluiau prin capitala Italiei. Prim-ministrul Luigi Facta a invocat imediat starea de asediu pentru a putea cere sprijinul armatei împotriva insurecției. Însă regele Victor Emanuel al III-lea nu a semnat decretul, de teama unui război civil. 

A doua zi, pe 29 octombrie, regele i-a cerut lui Mussolini să formeze un nou guvern, învestindu-l astfel cu funcția de prim-ministru al țării. Omul care s-a prezentat în fața poporului ca singurul capabil să restaureze ordinea într-un moment de majoră criză politică națională a creat ulterior unul dintre cele mai îngrozitoare regimuri politice din istorie. Ca și în cazul lui Hitler, preluarea puterii de către Mussolini, deși îmbibată de șantaj, fie el și indirect, a fost una legală.

Pentru că istoria-i ironică. Și continuă.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

decoratiuni feng shui shutterstock 1868255917 jpg
Cum să identifici și să activezi colțul bogăției din casa ta pentru a atrage mulți bani
Această artă străveche chineză are la bază ideea că energia (Qi) circulă în permanență prin spațiul nostru de locuit și că, dacă este canalizată corect, poate influența pozitiv toate domeniile vieții – inclusiv prosperitatea financiară.
VOT SEARA 06 INQUAM Photos Octav Ganea 1620x1080 jpg
Ce trebuie să știm despre ultima zi de campanie electorală şi prima zi de vot în diaspora
Vineri, 16 mai, este ultima zi în care candidaţii intraţi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale îşi mai pot face campanie electorală.
celulita shutterstock 2296152455 jpg
Trucul incredibil, făcut în casă, pentru o piele netedă și fără celulită.
Cafeaua nu doar că te trezește dimineața, dar are și puterea de a revigora pielea. Dacă te-ai săturat de tratamente costisitoare și creme sofisticate care nu aduc rezultatele dorite, poate e timpul să privești spre soluțiile simple și naturale.
barcelona x jpg
zodii, foto shutterstock jpg
Două zodii vor sărbători o mare realizare, până pe 1 iunie. Fericirea va fi, în sfârșit, prezentă și în viața acestor nativi
Universul pregătește o surpriză de proporții pentru două zodii care au avut parte, în ultimele luni, de provocări și momente dificile.
vreme ploi jpg
Vine frigul! Răcire bruscă și ploi torențiale în mai multe zone ale țării şi chiar lapoviţă şi ninsoare
Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă o scădere semnificativă a temperaturilor, dar şi vânt şi ploi abundente în mai toată ţara.
Ionel Ganea. FOTO Mediafax Foto / Leczki Jozsi
Ce pedeapsă îl paște pe Ionel Ganea, după drama pe care a produs-o în propria familie. Copilașul său e în continuare în comă
Băiețelul de 2 ani al fostului fotbalist se zbate între viață și moarte de o săptămână.
droguri 2, foto DIICOT jpg
Cum a ajuns un bar dintr-o comună izolată un cuib al traficanților de droguri. Codul secret pe care îl foloseau clienții
Patronul unui bar dintr-o comună aflată la peste 180 de kilometri de București făcuse împreună cu barmanița o rețea de trafic de droguri de mare risc, în frunte cu cocaina și 2-MMC. Cei doi au fost prinși după ce au fost denunțați și ulterior au vândut droguri unui investigator sub acoperire.
Kaylee Castleberry lumanari animale (2) jpg
Par animale reale, dar sunt făcute din ceară!
La prima vedere, ai putea crede că ai dat peste o fotografie cu un homar proaspăt fiert sau un crab uriaș surprins în mișcare. Dar ceea ce pare o creatură marină vie este, de fapt, o operă de artă din ceară, realizată de Kaylee Castleberry (31 de ani), o artistă autodidactă din sudul Texasului. Ea c