Un plan (bun) de acum șapte decenii: Marshall

Publicat în Dilema Veche nr. 843 din 4 - 10 iunie 2020
Un plan (bun) de acum șapte decenii: Marshall jpeg

Cunoscutul Plan Marshall a tot fost invocat de-a lungul istoriei în diferite contexte de criză. Și continuă să fie amintit și în prezent, cînd Europa și întreaga lume au de reparat avariile produse de pandemia provocată de noul virus de a cărui denumire ne-am săturat cu toții.

Întîmplător, planul secretarului de stat american George Catlett Marshall prindea contur fix în această perioadă, în luna iunie, cu 73 de ani în urmă. Anumite principii ale viziunii lui Marshall, pe care a expus-o într-un discurs istoric pe 5 iunie 1947 la Universitatea Harvard, sînt perfect valabile și astăzi.

Diplomatul american a punctat astfel: Nu este nevoie să vă spun, domnilor, că starea lumii este una foarte serioasă. Acest lucru este evident pentru toți oamenii inteligenți. Cred, însă, că una dintre dificultăți este aceea că problema este atît de complexă încît faptele prezentate de presă publicului nu îl ajută pe omul obișnuit să facă o evaluare clară a situației.

Se potrivește parcă destul de bine și pentru contextul actual, chiar dacă acesta este unul total diferit.

Marcînd, pe de o parte, o abordare istorică în politica externă americană, cum a observat Henry Kissinger, George Marshall a subliniat, pe de altă parte, importanța cooperării statelor europene între ele, ca o condiție necesară pentru succesul planului:

Este deja clar că, înainte ca Guvernul Statelor Unite să poată înainta în eforturile sale de a ameliora situația și de a ajutalumea europeană să înceapă drumul său spre refacere, trebuie să existe un acord între țările din Europa.

Nu ar fi nici potrivit, nici eficient pentru acest guvern să încerce să elaboreze unilateral un program menit să repună Europa pe picioare din punct de vedere economic. Aceasta este afacerea europenilor. Cred că inițiativa trebuie să vină din Europa.

Ultimele două afirmații, mai ales prima, ar putea constitui un principiu valabil și pentru soluționarea problemelor curente ale continentului european, cu adaptarea aferentă la situația de față.

În primăvara anului următor, în 1948, după ce a primit votul Senatului și al Camerei Reprezentanților, Planul Marshall a fost semnat de președintele american Harry Truman.

Restul este istorie. Din care învățăm ceva?

Foto: George Catlett Marshall (wikimedia commons)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

mohamed al fayed jpg
Scandalul legat de Mohamed Al Fayed ia proporţii. Trei femei acuză că au fost violate inclusiv de fratele acestuia, Salah
Apar noi detalii legate de abuzurile sexuale şi violurile petrecute la celebrul lanţ de magazine Harrods, după ce trei foste angajate au declarat că au fost drogate şi violate nu doar de Mohamed Al Fayed, ci şi de unul dintre fraţii acestuia, Salah Fayed.
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
Evoluția economică a României arată mai degrabă a recesiune, atrag atenția experții
Economia României a stagnat în trimestrul trei, iar datele nu arată deloc bine nici pentru anul viitor, semnele indicând mai degrabă o scădere și chiar o recesiune, sunt de părere economiștii.
ardei umpluti de post shutterstock 1828185116 jpg
Ardei umpluți de post. Rețeta delicioasă a măicuțelor de la Mânăstirea Prislop
La Mânăstirea Prislop, măicuțele pregătesc o rețetă simplă și savuroasă de ardei umpluți de post, care a devenit foarte apreciată de cei care vizitează locul. Iată cum se face rețeta de ardei umpluți de post, așa cum o pregătesc măicuțele de la Prislop.
Viktor Orbán a înființat recent un birou pentru protecția suveranității FOTO EPA-EFE
Ungaria speră la creștere economică cu ajutorul fabricilor auto chineze și germane, BYD și BMW
Fabricile auto chineze și germane - BYD și BMW - care își vor începe producția de mașini anul viitor în Ungaria - vor crește economia țării, potrivit oficialilor ungari
rezolvare jpg
Ai vederea ageră? Găseşte bomboana diferită în 3 secunde!
Crezi că ai ochi ageri și atenți la detalii? E timpul să-ți testezi abilitățile vizuale!
ovaz shutterstock 2422550399 jpg
Studiu: aceste fibre ar putea ajuta la slăbit la fel ca şi Ozempic!
O soluție naturală pentru menținerea greutății și controlul glicemiei este beta-glucanul, o fibră alimentară găsită în ovăz și orz.
Alzheimer FOTO Shutterstock
Obiceiul care accelerează declanșarea bolii Alzheimer
Alzheimerul este o boală complexă care afectează milioane de oameni din întreaga lume, iar dacă te gândești că ție nu ți se poate întâmpla, ar trebui să știi că riscurile sunt mai mari decât ai putea crede.
Nicolae Ceauşescu, la Conferinţa Naţională a PCR din decembrie 1977 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 2/1977)
Ce superstiție avea Nicolae Ceaușescu. Despre ce cifră spunea că este purtătoare de ghinion
Deși se declara ateu convins, Nicolae Ceaușescu, dictatorul comunist al României, era o persoană superstițioasă. Această trăsătură a caracterului său reiese din numeroasele obiceiuri pe care le-a adoptat de-a lungul vieții, precum și din temerile ascunse care îi influențau deciziile.
human structures made matters worse  jpg
Cea mai mortală zi din istoria omenirii a fost inimaginabil de îngrozitoare
23 ianuarie 1556 a fost cea mai înfiorătoare zi din istoria omenirii. Conform celor mai multe relatări, la această dată fatidică s-au stins mai multe vieți omenești decât în orice altă zi