Un parc românesc

Publicat în Dilema Veche nr. 920 din 25 noiembrie – 1 decembrie 2021
Un parc românesc jpeg

A fost odată în Craiova un primar pe nume Nicolae Romanescu. Acesta provenea dintr-o veche familie boierească de olteni și, după toate sursele, era un gospodar apreciat. Există, va să zică, exemple bune la acest capitol în istorie. Or fi suficiente, nu or fi...

În tot cazul, domnul Romanescu a lăsat cel puțin o dovadă incontestabilă a vredniciei sale administrative, un loc care, recunosc, m-a surprins: Parcul Romanescu din Craiova. E drept, primarul a fost ajutat de contextul de la granița dintre secolele al XIX-lea și al XX-lea: comerț în creștere, meșteșuguri, înflorire economică și culturală, și deci și dezvoltare urbanist-utilitară. Oricum ar fi, omul sfințește contextul.

Și parcul. A cărui amenajare, deloc întîmplător, a avut parte de succes încă din stadiul incipient de planificare. Nicolae Romanescu a apelat la arhitectul peisagist francez Édouard Redont pentru a face planurile parcului, iar proiectul arhitectului a cîștigat medalia de aur la Expoziția Universală de la Paris din anul 1900.

În 1901 a început construcția propriu-zisă, iar în septembrie 1903 a avut loc inaugurarea parcului Romanescu din Craiova, care se întinde pe o suprafață de aproape 100 de hectare. Să facem cîțiva pași.

Lucrările pentru amenajarea parcului au fost complexe, stau mărturie, de exemplu, podul suspendat și castelul medieval, numit și Castelul fermecat, vegheate de lacul întins pe patru hectare. Constructorii parcului au dat mare atenție și vegetației, firește, aducînd sute de exemplare din specii rare (în total, 300.000 de arbori!), pe care le-au aclimatizat. Primii copaci din plantația de conifere au fost sădiți în 1901 chiar sub supravegherea primarului Nicolae Romanescu. Specialiștii care au lucrat la realizarea proiectului s-au gîndit că nu ar strica și o grădină zoologică, una dintre cele mai vechi din țară în prezent, care găzduia pe atunci urși carpatini, cerbi și păuni. Doar după o rapidă trecere în revistă, așadar, nu ar fi exagerat să îi credem pe cei care cunosc subiectul și spun că Parcul Romanescu reprezintă una dintre cele mai frumoase opere în stil romantic din România.

Eu aș putea confirma că parcul păstrează pe potecile sale (ori poate în Castelul fermecat, cine știe?) spiritul epocii în care a fost creat, o epocă în care românii făceau progrese vizibile spre modernizare, în direcția occidentală.

Or fi fost suficiente, nu or fi fost…

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

jerome powell seful FED rezerva americana foto of today
Șeful FED: Șocurile în aprovizionare și scumpirile ar putea deveni frecvente
Oficialii FED consideră că trebuie să reconsidere elementele legate de piaţa muncii şi de inflaţie în actuala lor abordare a politicii monetare, ţinând cont că şocurile legate de aprovizionare şi majorările de preţuri ar putea deveni mai frecvente.
image png
A dispărut statuia Melaniei Trump din Slovenia. O altă statuie a Primei Doamne a fost incendiată în 2020
O statuie din bronz reprezentând-o pe Prima Doamnă a SUA Melania Trump a fost furată în ţara sa natală, Slovenia.
horoscop shutterstock jpg
Horoscop vineri, 16 mai. Săgetătorii primesc un cadou surprinzător, iar cei din zodia Leu scapă de o problemă apăsătoare
Horoscop vineri, 16 mai. Săgetătorii primesc un cadou surprinzător, iar cei din zodia Leu scapă de o problemă apăsătoare.
George Simion FOTO Profimedia
Bruxelles-ul, îngrijorat de o posibilă victorie a lui Simion la prezidențiale. Liderul AUR: „Nu trebuie să fiți nervoși!”
Perspectiva ca liderul AUR, George Simion, să câștige alegerile prezidențiale din România generează îngrijorări în rândul oficialilor europeni, potrivit unei analize publicate joi, 15 mai, de presa internațională.
Donald Trump, Melania Trump, foto Shutterstock jpg
Donald Trump și Melania s-au despărțit? „Președintele Statelor Unite și Prima Doamnă sunt separați”. Reacția tranșantă a Casei Albe: „Un idiot”
Un biograf susține că Donald Trump (78 de ani) și Melania (55 de ani) s-au despărțit și acum trăiesc separat. El a afirmat recent că Președintele Statelor Unite ale Americii și Prima Doamnă nu au o relație tradițională de căsătorie, ci mai degrabă duc vieți separate
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
Donald Trump FOTO Profimedia
Trump consideră că nu vor exista progrese în încheierea războiului din Ucraina până când el nu se întâlnește cu Putin
Preşedintele Donald Trump a spus joi că nu se aşteaptă la progrese în direcţia încheierii războiului din Ucraina atât timp cât el nu se întâlneşte cu omologul său rus Vladimir Putin, care nu a dat curs unei provocări lansate de președintele Volodimir Zelenski.
image png
O profesoară „de vis”, condamnată și încarcerată pentru acte sexuale cu un elev de 11 ani
O profesoară de școală primară căsătorită a fost condamnată la nouă ani de închisoare pentru „acte violente de natură sexuală” împotriva unui elev în vârstă de 11 ani.
legume jpg
Leguma ieftină care ține muștele departe de casa ta. Substanțele naturale din coaja ei emană un miros pe care insectele îl consideră neplăcut
Pe măsură ce temperaturile cresc, tot mai mulți români- fie că locuiesc la bloc sau la casă, se confruntă cu invazia insectelor. Țânțarii devin o problemă majoră, nu doar prin mușcăturile lor, ci și prin zgomotul enervant care perturbă somnul. Nici muștele sau furnicile nu sunt mai ușor de suportat.