Un joc de cuvinte cu tradiţie: patrihoţi

Publicat în Dilema Veche nr. 783 din 21-27 februarie 2019
Un joc de cuvinte cu tradiţie: patrihoţi jpeg

Puţine jocuri de cuvinte din limba română au avut succesul şi rezistenţa în timp a satiricului patrihoţi. Atestat din prima jumătate a secolului al XIX-lea, cuvîntul-valiză a rămas în uz şi este la fel de folosit şi astăzi, în ironizarea vieţii politice naţionale. A intrat chiar în dicţionare: a fost înregistrat de dicţionarul-tezaur al Academiei (Dicţionarul limbii române, DLR, Litera P), apoi de Micul dicţionar academic (2003), Noul dicţionar universal (NDU, 2006) şi Dicţionarul explicativ ilustrat (DEXI, 2007). Patrihoţi e rezultatul unui joc de cuvinte reuşit: contaminarea dintre patrioţi şi hoţi (primul cuvînt ajungînd să-l conţină pe cel de-al doilea) este transparentă, diferenţa fiind minimă în planul formal şi perfect motivată în planul semantic. Modificarea părţii finale a cuvîntului are efectul dezvăluirii unui adevăr profund, pe care vorbitorii îl pot decoda imediat, în cheia aparenţă-esenţă: cei care se prezintă ca patrioţi (în tradiţia discursului demagogic naţionalist) sînt, în realitate, simpli hoţi (termen care evocă tema veche şi mereu actuală a corupţiei). La singular sau la feminin, diferenţa formală dintre cuvintele suprapuse (patriot-hoţ, patrioate-hoaţe) este mai mare, deci efectul e mai puţin spectaculos; odată impus pluralul, din el se pot însă reface cu uşurinţă şi celelalte forme.

Dicţionarele reproduc contextul de apariţie cel mai cunoscut al cuvîntului: piesa Iaşii în carnaval, a lui Alecsandri, din 1845, conţinînd un cuplet de critică politică: „Alţii, vrednici patrioţi, / Dar mai vrednici patri-hoţi, / Latră, urlă furios, / Pîn-ce-apucă cîte-un os“. Într-o celebră prefaţă la comediile sale, Alecsandri a povestit scandalul provocat de versurile în cauză la prima reprezentaţie, la care „un mare personagiu, indignat“, a ieşit din lojă, iar aga (şeful poliţiei), „sub-indignat la rîndul său“, a încercat să suspende spectacolul. Jocul de cuvinte are însă atestări mai vechi, consemnate de istoria literaturii române: în scrierile lui Iordache Golescu. În volumul de Scrieri alese editat de Mihai Moraru (în 1990), se poate observa frecvenţa cu care apare cuvîntul în teatrul lui Golescu: în Comedia ce să numeşte Barbu Văcărescul, vînzătorul ţării şi mai ales în Starea Ţării Rumâneşti pă vremea pământenilor. În primul text, Măscăriciul corectează spusele altui personaj: „Vezi patriot bun ce te-ai arătat, arhon vistier. – Ba patrihoţ!“. În a doua comedie este pus în scenă un lung dialog între patrioţi şi patrihoţi: „Patrihoţii: Dar plocoanele şi avaeturile, ce sînt foarte obişnuite şi să înţeleg acum ca o lege, şi acestea jos să rămîie? Patrioţii: Şi ele, cu voi, jos, în fundul gheenii să vă duceţi! Patrihoţii: Ei bine, toate jos, dar noi ce să mîncăm?“. Răspunsul Patrioţilor, în limbajul frust al vechii comedii, e nereproductibil. Foarte multe atestări are termenul şi în culegerea de maxime a lui Iordache Golescu – Pilde, povăţuiri i cuvinte adevărate –, în care un subcapitol e dedicat temei politice: Pentru Ţeară şi Patrie şî patrioţi i patrihoţi şî compatrioţi i concetăţeni. Textul, reprodus de Iuliu Zanne în Proverbele românilor, volumul VIII, 1900, cuprinde o serie de „definiţii“ ale patrihoţilor şi chiar instituirea rangului superior de başpatrihoţ.

Cuvîntul-valiză patrihoţi a fost frecvent folosit în satirele politice din secolul al XIX-lea – de N.T. Orăşanu („intriganţi şi patrihoţi“, în poezia „Osul şi bastonul“, 1861), de Iosif Vulcan („Ceia, carii-n gura mare / Strigă că sînt patrioţi, / Însă-n piept nutresc vînzare / Şi sînt groaznici patrihoţi“, „Strigoii“, în Poezii, 1866) şi de mulţi alţi autori („ciocoi mîrşavi, patri-hoţi“, I.M. Alexandrescu, Poezii diverse, 1866), desigur şi în revistele umoristice („haiticul de miniştri, haitic de patrihoţi“, Ghimpele, 30 august 1870). Un ecou intertextual al comediilor şi satirelor din secolul al XIX-lea e prezenţa cuvîntului în „tragodia comiceasca în cinci perdele“ din Levantul lui Mircea Cărtărescu: „Măscărici, limbuţi, lichele, măşti rînjite, fălci boiate / Patrihoţi ce vorbe sacre spun cu buzele-mbălate“.

Cum cred că se poate observa din exemplele de mai sus, pe care le putem compara cu cel puţin la fel de deasa folosire a cuvîntului în vremea noastră, două secole nu par să fi schimbat foarte multe lucruri: corupţia şi ascunderea sa sub discursul patriotic au o rezistenţă impresionantă, ca şi jocul de cuvinte ingenios care le-a surprins într-o formulă condensată. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cultura de Internet (o însemnare – încă îndreptățită, cred – din 2008)
Atîta doar: cînd eşti în faza de învăţare, nu se cade să adopţi, ţanţoş, postura învăţătorului. Mai ai încă de butonat…
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totuși, că determinismul geografic joacă un anume rol în judecățile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar cînd încercăm să vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie morală, adică libertatea.
AFumurescu prel jpg
Națiuni (ne)rușinate
Practic, constat tot mai des că există atît oameni, cît și națiuni ce par complet străine conceptului de rușine.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul în care suveranismul și izolaționismul s-au dus să moară. Însă, cel puțin pentru o vreme, cele două vor lăsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare invenție – contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, această funcționare eficientă nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justiție, s-a bucurat de dreptul la apărare și de o analiză independentă și imparțială a motivelor și argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necruțătoare
Egoismul (aproape că îmi vine să-i spun egotism și în română) reprezintă mult mai mult decît ne transmit dicționarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alienează sui generis, te îmbolnăvește de „tine însuți”.
„Cu bule“ jpeg
De dulce
Echivalența parțială dintre dulce și bun devine echivalență totală în anumite construcții, de exemplu în sintagma frați dulci(sau buni), adică frați avînd ambii părinți în comun, în opoziție cu frații vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce legătură au toate astea cu rubrica de educație, cu statutul de prof, viața mea? Exilarea lui Ovidiu și atentatul asupra lui Rushdie sînt pledoarii pentru nevoia de a păstra în școală literatura pe primul loc – și subliniez, pe primul – ca importanță!
Un sport la Răsărit jpeg
David Popovici e om?
Cu cît rezultatele sînt mai mari şi mai departe de imaginaţia noastră apare umbra trişatului. Aşa şi cu David. Nu poate fi adevărat, susţin nu puţini. E ceva în neregulă. De unde a apărut?
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Hai, noi să trăim, că se pare că vom fi ultima generație de oameni înțelepți de pe lumea asta. După noi vin sociopații ăia care nu mai știu să vorbească între ei. Nu știu decît să stea cu ochii în telefon. Mă îngrozește treaba asta, zău.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana și strănutul albanez – despre călătoria mea în Albania (I) –
Dimineața începe doar atunci cînd locuitorii orașului se întîlnesc pe la terase ca să-și bea cafeaua, însoțită mereu de un pahar de apă rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodată acasă.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.

Adevarul.ro

image
Preţurile petrolului continuă să crească. La cât ar putea ajunge până la sfârşitul anului şi cu cât au scăzut stocurile
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA şi aşteptările de scădere a livrărilor ruseşti au compensat temerile că încetinirea creşterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anunţat că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool vor rămâne aşa până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Experţii atrag însă atenţia că din coşul de c...

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.