Un joc de cuvinte cu tradiţie: patrihoţi

Publicat în Dilema Veche nr. 783 din 21-27 februarie 2019
Un joc de cuvinte cu tradiţie: patrihoţi jpeg

Puţine jocuri de cuvinte din limba română au avut succesul şi rezistenţa în timp a satiricului patrihoţi. Atestat din prima jumătate a secolului al XIX-lea, cuvîntul-valiză a rămas în uz şi este la fel de folosit şi astăzi, în ironizarea vieţii politice naţionale. A intrat chiar în dicţionare: a fost înregistrat de dicţionarul-tezaur al Academiei (Dicţionarul limbii române, DLR, Litera P), apoi de Micul dicţionar academic (2003), Noul dicţionar universal (NDU, 2006) şi Dicţionarul explicativ ilustrat (DEXI, 2007). Patrihoţi e rezultatul unui joc de cuvinte reuşit: contaminarea dintre patrioţi şi hoţi (primul cuvînt ajungînd să-l conţină pe cel de-al doilea) este transparentă, diferenţa fiind minimă în planul formal şi perfect motivată în planul semantic. Modificarea părţii finale a cuvîntului are efectul dezvăluirii unui adevăr profund, pe care vorbitorii îl pot decoda imediat, în cheia aparenţă-esenţă: cei care se prezintă ca patrioţi (în tradiţia discursului demagogic naţionalist) sînt, în realitate, simpli hoţi (termen care evocă tema veche şi mereu actuală a corupţiei). La singular sau la feminin, diferenţa formală dintre cuvintele suprapuse (patriot-hoţ, patrioate-hoaţe) este mai mare, deci efectul e mai puţin spectaculos; odată impus pluralul, din el se pot însă reface cu uşurinţă şi celelalte forme.

Dicţionarele reproduc contextul de apariţie cel mai cunoscut al cuvîntului: piesa Iaşii în carnaval, a lui Alecsandri, din 1845, conţinînd un cuplet de critică politică: „Alţii, vrednici patrioţi, / Dar mai vrednici patri-hoţi, / Latră, urlă furios, / Pîn-ce-apucă cîte-un os“. Într-o celebră prefaţă la comediile sale, Alecsandri a povestit scandalul provocat de versurile în cauză la prima reprezentaţie, la care „un mare personagiu, indignat“, a ieşit din lojă, iar aga (şeful poliţiei), „sub-indignat la rîndul său“, a încercat să suspende spectacolul. Jocul de cuvinte are însă atestări mai vechi, consemnate de istoria literaturii române: în scrierile lui Iordache Golescu. În volumul de Scrieri alese editat de Mihai Moraru (în 1990), se poate observa frecvenţa cu care apare cuvîntul în teatrul lui Golescu: în Comedia ce să numeşte Barbu Văcărescul, vînzătorul ţării şi mai ales în Starea Ţării Rumâneşti pă vremea pământenilor. În primul text, Măscăriciul corectează spusele altui personaj: „Vezi patriot bun ce te-ai arătat, arhon vistier. – Ba patrihoţ!“. În a doua comedie este pus în scenă un lung dialog între patrioţi şi patrihoţi: „Patrihoţii: Dar plocoanele şi avaeturile, ce sînt foarte obişnuite şi să înţeleg acum ca o lege, şi acestea jos să rămîie? Patrioţii: Şi ele, cu voi, jos, în fundul gheenii să vă duceţi! Patrihoţii: Ei bine, toate jos, dar noi ce să mîncăm?“. Răspunsul Patrioţilor, în limbajul frust al vechii comedii, e nereproductibil. Foarte multe atestări are termenul şi în culegerea de maxime a lui Iordache Golescu – Pilde, povăţuiri i cuvinte adevărate –, în care un subcapitol e dedicat temei politice: Pentru Ţeară şi Patrie şî patrioţi i patrihoţi şî compatrioţi i concetăţeni. Textul, reprodus de Iuliu Zanne în Proverbele românilor, volumul VIII, 1900, cuprinde o serie de „definiţii“ ale patrihoţilor şi chiar instituirea rangului superior de başpatrihoţ.

Cuvîntul-valiză patrihoţi a fost frecvent folosit în satirele politice din secolul al XIX-lea – de N.T. Orăşanu („intriganţi şi patrihoţi“, în poezia „Osul şi bastonul“, 1861), de Iosif Vulcan („Ceia, carii-n gura mare / Strigă că sînt patrioţi, / Însă-n piept nutresc vînzare / Şi sînt groaznici patrihoţi“, „Strigoii“, în Poezii, 1866) şi de mulţi alţi autori („ciocoi mîrşavi, patri-hoţi“, I.M. Alexandrescu, Poezii diverse, 1866), desigur şi în revistele umoristice („haiticul de miniştri, haitic de patrihoţi“, Ghimpele, 30 august 1870). Un ecou intertextual al comediilor şi satirelor din secolul al XIX-lea e prezenţa cuvîntului în „tragodia comiceasca în cinci perdele“ din Levantul lui Mircea Cărtărescu: „Măscărici, limbuţi, lichele, măşti rînjite, fălci boiate / Patrihoţi ce vorbe sacre spun cu buzele-mbălate“.

Cum cred că se poate observa din exemplele de mai sus, pe care le putem compara cu cel puţin la fel de deasa folosire a cuvîntului în vremea noastră, două secole nu par să fi schimbat foarte multe lucruri: corupţia şi ascunderea sa sub discursul patriotic au o rezistenţă impresionantă, ca şi jocul de cuvinte ingenios care le-a surprins într-o formulă condensată. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.