Un gest mărunt cu impact major

Publicat în Dilema Veche nr. 579 din 19-25 martie 2015
Salutări de la Basel jpeg

Agitaţie mare în Germania după apariţia, într-o emisiune televizată foarte populară, a ministrului de Finanţe al Greciei. Sute de mii de germani l-au urmărit de pe canapelele lor confortabile pe Yanis Varoufakis înfierînd politicile de austeritate şi susţinînd că Grecia ar trebui să-şi declare falimentul şi să părăsească zona euro. Pe ecrane a apărut apoi, pentru cîteva momente, un prim-plan cu Varoufakis, care spunea că ar trebui „să le arătăm germanilor degetul mijlociu“. Apoi, pentru ca toată lumea să înţeleagă ce vrea să spună, chiar a arătat nemţilor degetul mijlociu. Imaginile datează din 2013, de la o conferinţă despre criză susţinută la Zagreb. În acel moment, Varoufakis nu era ministru, ci analist economic, un comentator apreciat şi invitat adesea inclusiv de mediile occidentale să explice chestiuni de politică şi administraţie din Grecia. Imagini vechi, redescoperite recent şi difuzate în Germania într-un moment în care guvernanţii din ambele ţări încearcă să restabilească încrederea.

Probabil că la nivel diplomatic astfel de incidente nu stîrnesc neapărat nelinişte: în campania electorală, pînă şi politicienii germani fac uneori afirmaţii sau gesturi nesăbuite. (Dacă ar fi să ne amintim numai de fotografia electorală de acum cîţiva ani cu Peer Steinbrück – candidat SPD pentru funcţia de cancelar – zîmbind complice şi arătînd… degetul mijlociu). Acum, însă, apar condiţii agravante, căci imaginile cu Varoufakis sînt însoţite de un comentariu aproape germanofob şi au fost difuzate de mai toată presa germană, atingînd numeroase sensibilităţi. Un gest mărunt cu impact major. Nu pentru că germanii ar fi prea pudibonzi, ci pentru că – pe bună dreptate – li se pare culmea să suporte obscenităţi pe banii lor. Căci aşa s-a interpretat, pînă la urmă, gestul lui Varoufakis din 2013: noi, contribuabilii germani, plătim în numele solidarităţii europene pentru pagubele unei ţări falimentare, prost administrate, iar grecul ăsta ne arată degetul mijlociu… În plus, la începutul săptămînii viitoare e aşteptat la Berlin premierul grec Alexis Tsipras. E greu să începi un dialog cu cancelara Angela Merkel despre criza datoriilor şi soluţiile propuse de Germania pe fondul vacarmului mediatic produs de gestul unui coleg de cabinet.

De la preluarea mandatului de premier, acum două luni, dezbaterea pe tema datoriei publice a Greciei a escaladat. Tsipras a venit la guvernare pe baza unor promisiuni de renunţare la politicile de austeritate recomandate de troica Fondul Monetar Internaţional – Banca Centrală Europeană – Uniunea Europeană. Guvernul vrea, de fapt, să continue să se împrumute pentru a-şi acoperi cheltuielile, dar să încetinească sau să anuleze reformele. Pe de altă parte, în ultima săptămînă au crescut şi tensiunile între Atena şi Berlin după ce înalţi oficiali guvernamentali, apoi Tsipras însuşi au cerut Germaniei plata unor despăgubiri în valoare de 500 de miliarde de euro pentru prejudiciile produse în cel de-al Doilea Război Mondial; mai precis, e vorba de valorile furate în timpul Războiului, de compensaţii pentru distrugerile produse, de „creditul de ocupaţie“. (Germania, evident, nu e dispusă să negocieze nimic din aceste solicitări.)

Pînă la întîlnirea de săptămîna viitoare cu Angela Merkel, premierul Tsipras vrea să obţină la nivel european promisiuni ferme pentru o prelungire a programelor europene de ajutor.

Acesta e contextul în care publicul german descoperă imaginile cu ministrul Yanis Varoufakis arătînd degetul mijlociu. Şi e firesc ca mai toată presa să-i acorde atenţie. Şi îndatorat, şi fudul – asta e ceva ce nemţii nu pot înghiţi prea uşor. Varoufakis însuşi spune că gestul nu îl reprezintă, că filmul a fost „manipulat“, că degetul mijlociu a fost adăugat la montaj, că presa i-a denaturat prin exagerare afirmaţiile etc. Nu există nici o dovadă de manipulare, afirmă specialiştii germani care au analizat filmul. Nişte scuze din partea ministrului de Finanţe ar fi fost, cu siguranţă, mult mai utile.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Şiiţi houthi yemeniţi ridică armele în timpul luptelor lângă palatul prezidenţial din  Sanaa Yemen FOTO AP
Previziunea româncei care s-a specializat în analiza Orientului Mijlociu cu șeful CIA. „O să înceapă cu discursuri inflamate și inflamatorii”
Există focare de război care s-ar putea extinde în următoarele decenii, dar în prezent marile puteri nu au interes ca acestea să escaladeze, spune Ioana Constantin Bercean, expertă în Orientul Mijlociu. Cel mai probabil, SUA, chiar și cu Trump, vor avea o politică mai degrabă prundentă în zonă.
furie
Cum îți distruge furia corpul: șapte ore de cortizol în exces
Furia provoacă încordarea mușchilor, mai ales în zona gâtului și umerilor. „Este nevoie de șapte ore pentru ca nivelul de cortizol să revină la normal”, atrage atenția un specialist. Dar ce efecte devastatoare și nebănuite, are, de fapt, furia asupra corpului tău?
noua casa prima casa credit ipotecar
Băncile care acordă cele mai bune credite ipotecare, după sumă, dobândă și condiții de acordare
Creditul ipotecar rămâne una dintre principalele opțiuni pentru românii care doresc să își cumpere o locuință, impunându-se însă ca doritorii să compare dobânda și condițiile de acordare.
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
Fermierii cer aprobarea urgentă a Legii Arendei: proprietarii trebuie să poată face schimb de terenuri
Fermierii solicită parlamentarilor să susţină la vot Legea Arendei, care trebuie aprobat până cel târziu pe 20 noiembrie 2024, promulgat de preşedinte şi publicat în MO până pe 30 noiembrie.
tanara de culoare brasov foto captura jpg
O tânără de culoare a vrut să arate cât de sigură e România și dacă oamenii sunt rasiști. „Asta s-a întâmplat și azi”
Experiența unei vloggerițe de culoare în România a devenit virală pe internet. Tânăra a vrut să descopere România și să afle dacă românii sunt rasiști și a vizitat Bucureștiul și Brașovul.
Profesoara profesor scoala invatamant educatie elevi FOTO Shutterstock jpg
Elevii români învață mult, dar degeaba. Cum i-a transformat școala în analfabeți funcțional. Un profesor explică greșelile făcute de sistem
Deși învață foarte mult în timpul școlii, fiind bombardați cu volume impresionante de informații, concepte și teorii, elevii români termină cei 12 ani de studii fără să fi aprofundat mare lucru.
Klaus Iohannis la Consiliul European 13 decembrie 2023 FOTO Presidency jpeg
ANALIZĂ Klaus Iohannis, de zece ani președintele României. Cu ce s-au ales românii după cele două mandate ale sale
De zece ani președinte al României, Klaus Iohannis a fost mai degrabă apreciat pe plan extern, pentru că a reușit să onoreze angajamentele euro-atlantice ale României, însă modul său de comunicare cu românii nu a excelat, ba din contră, consideră specialiștii în politică.
miscarea 4 b jpg
Fără sex, fără întâlniri, fără copii, fără căsătorie: Cum ar putea Mișcarea 4B să schimbe America
Diviziunea de gen a sfâșiat societatea sud-coreeană – și acum aceasta se răspândește și în Statele Unite, scrie Politico.com.
 Louis Jacques Mandé Daguerre foto Wikipedia png
18 noiembrie: Se naște părintele fotografiei, Louis Daguerre și se stinge din viață marea actriță Draga Olteanu-Matei
În ziua de 18 noiembrie s-a născut Louis Jacques Mandé Daguerre, părintele fotografiei, iar mult apreciata actriță Draga Olteanu-Matei s-a stins din viață.