Un gest mărunt cu impact major

Publicat în Dilema Veche nr. 579 din 19-25 martie 2015
Salutări de la Basel jpeg

Agitaţie mare în Germania după apariţia, într-o emisiune televizată foarte populară, a ministrului de Finanţe al Greciei. Sute de mii de germani l-au urmărit de pe canapelele lor confortabile pe Yanis Varoufakis înfierînd politicile de austeritate şi susţinînd că Grecia ar trebui să-şi declare falimentul şi să părăsească zona euro. Pe ecrane a apărut apoi, pentru cîteva momente, un prim-plan cu Varoufakis, care spunea că ar trebui „să le arătăm germanilor degetul mijlociu“. Apoi, pentru ca toată lumea să înţeleagă ce vrea să spună, chiar a arătat nemţilor degetul mijlociu. Imaginile datează din 2013, de la o conferinţă despre criză susţinută la Zagreb. În acel moment, Varoufakis nu era ministru, ci analist economic, un comentator apreciat şi invitat adesea inclusiv de mediile occidentale să explice chestiuni de politică şi administraţie din Grecia. Imagini vechi, redescoperite recent şi difuzate în Germania într-un moment în care guvernanţii din ambele ţări încearcă să restabilească încrederea.

Probabil că la nivel diplomatic astfel de incidente nu stîrnesc neapărat nelinişte: în campania electorală, pînă şi politicienii germani fac uneori afirmaţii sau gesturi nesăbuite. (Dacă ar fi să ne amintim numai de fotografia electorală de acum cîţiva ani cu Peer Steinbrück – candidat SPD pentru funcţia de cancelar – zîmbind complice şi arătînd… degetul mijlociu). Acum, însă, apar condiţii agravante, căci imaginile cu Varoufakis sînt însoţite de un comentariu aproape germanofob şi au fost difuzate de mai toată presa germană, atingînd numeroase sensibilităţi. Un gest mărunt cu impact major. Nu pentru că germanii ar fi prea pudibonzi, ci pentru că – pe bună dreptate – li se pare culmea să suporte obscenităţi pe banii lor. Căci aşa s-a interpretat, pînă la urmă, gestul lui Varoufakis din 2013: noi, contribuabilii germani, plătim în numele solidarităţii europene pentru pagubele unei ţări falimentare, prost administrate, iar grecul ăsta ne arată degetul mijlociu… În plus, la începutul săptămînii viitoare e aşteptat la Berlin premierul grec Alexis Tsipras. E greu să începi un dialog cu cancelara Angela Merkel despre criza datoriilor şi soluţiile propuse de Germania pe fondul vacarmului mediatic produs de gestul unui coleg de cabinet.

De la preluarea mandatului de premier, acum două luni, dezbaterea pe tema datoriei publice a Greciei a escaladat. Tsipras a venit la guvernare pe baza unor promisiuni de renunţare la politicile de austeritate recomandate de troica Fondul Monetar Internaţional – Banca Centrală Europeană – Uniunea Europeană. Guvernul vrea, de fapt, să continue să se împrumute pentru a-şi acoperi cheltuielile, dar să încetinească sau să anuleze reformele. Pe de altă parte, în ultima săptămînă au crescut şi tensiunile între Atena şi Berlin după ce înalţi oficiali guvernamentali, apoi Tsipras însuşi au cerut Germaniei plata unor despăgubiri în valoare de 500 de miliarde de euro pentru prejudiciile produse în cel de-al Doilea Război Mondial; mai precis, e vorba de valorile furate în timpul Războiului, de compensaţii pentru distrugerile produse, de „creditul de ocupaţie“. (Germania, evident, nu e dispusă să negocieze nimic din aceste solicitări.)

Pînă la întîlnirea de săptămîna viitoare cu Angela Merkel, premierul Tsipras vrea să obţină la nivel european promisiuni ferme pentru o prelungire a programelor europene de ajutor.

Acesta e contextul în care publicul german descoperă imaginile cu ministrul Yanis Varoufakis arătînd degetul mijlociu. Şi e firesc ca mai toată presa să-i acorde atenţie. Şi îndatorat, şi fudul – asta e ceva ce nemţii nu pot înghiţi prea uşor. Varoufakis însuşi spune că gestul nu îl reprezintă, că filmul a fost „manipulat“, că degetul mijlociu a fost adăugat la montaj, că presa i-a denaturat prin exagerare afirmaţiile etc. Nu există nici o dovadă de manipulare, afirmă specialiştii germani care au analizat filmul. Nişte scuze din partea ministrului de Finanţe ar fi fost, cu siguranţă, mult mai utile.

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Becali
Conference League, „căpușată“ de FCSB și CFR Cluj: Pro TV, decizie drastică după ultimele evenimente
După două etape, FCSB și CFR Cluj au depus deja armele în Conference League, fiind doar preocupate să mai „ciupească“ niște bani.
Velma Scooby Doo Captură Video jpg
VIDEO Velma din „Scooby Doo“ este oficial lesbiană în noul film de animație
Personajul din îndrăgita serie își recunoaște orientarea sexuală în cea mai recentă producție, „Trick or Treat Scooby-Doo!“.
Podul suspendat peste Dunăre, de la Brăila FOTO: Radu Aramă
Fără taxă pe Podul de la Brăila, în primii cinci ani de la deschidere. Trecem Dunărea gratuit, mulțumită UE
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunță că șoferii vor circula gratuit pe Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila, în primii cinci ani de la deschidere, potrivit contractului de finanțare europeană.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.