Un funt de carne

Publicat în Dilema Veche nr. 1003 din 29 iunie – 5 iulie 2023
O mare invenție – contractul social jpeg

S-au scris studii savante despre problemele de drept identificate în dramaturgia shakespeariană. Poate cel mai cuprinzător inventar al acestor probleme se află în lucrarea lui George W. Keeton, Shakespeare and His Legal Problems, publicată la Londra, în 1930. Nici una dintre acestea nu a fost însă atît de intens dezbătută ca procesul lui Shylock, redat în Neguțătorul din Veneția. O trecere în revistă a dezbaterilor desfășurate pe marginea acestui proces pînă în 1944 este făcută de Mircea I. Manolescu în studiul „Procesul lui Shylock“, publicat în Revista Fundațiilor Regale, nr. 8/1944. Dezbaterea a început prin elogiul pe care Rudolf von Ihering i-l face lui Shylock, evreul cămătar din piesa lui Shakespeare, în celebrul eseu Lupta pentru drept, publicat la Viena, în 1872, care a cunoscut apoi numeroase ediții și multe traduceri în diferite limbi, inclusiv patru traduceri în limba română. Ihering – al cărui curs de drept roman la Universitatea din Viena a fost urmărit de Eminescu în semestrul de iarnă 1871-72 – atinge în elogiul făcut lui Shylock  punctul culminant al pozitivismului juridic. 

Înțelesul acestei afirmații este luminat de o succintă rememorare a faptelor și a legii evocate în piesa shakespeariană. Antonio, care face negoț cu mărfuri aduse de corăbii, garantează împrumutul de 3.000 de ducați făcut de prietenul său, Bassanio, de la Shylock; în actul pecetluit de notar s-a stipulat că, dacă nu se plătește împrumutul la scadență, creditorul va avea dreptul să taie un funt (o livră) de carne din trupul garantului. Corăbiile nu ajung la vreme, Antonio nu poate să plătească datoria, iar Shylock pretinde dreptul său asupra garantului, refuzînd oferta lui Bassanio de a i se plăti, după scadență, datoria de 3.000 de ducați, ba chiar și dublul sau triplul acestei sume. Legea venețiană, invocată de Shylock, care se pare că era într-adevăr în vigoare în acea vreme în forma invocată de autor, nu permitea însă eliberarea garantului prin plata datoriei făcute de debitor după scadență. În termeni juridici, clauza notarială avea valoarea unui pact comisoriu expres, cu cea mai mare forță juridică. Deci nu i se putea refuza lui Shylock dreptul său, într-o formă care repugnă sensibilității moderne prin sălbăticia ei, dar care era firească, de exemplu, în epoca veche a dreptului roman; potrivit lui Ihering, în Legea celor 12 table se preciza că mărimea bucăților tăiate din trupul debitorului este lăsată la libera apreciere a creditorilor. Dogele și tribunalul nu aveau nici o putere împotriva acestei legi draconice. Antonio este salvat însă prin ingenioasa soluție găsită de Portia, care apare în fața tribunalului printr-un șiretlic, deghizată în jurisconsultul Baltazar, un presupus ucenic al maestrului Bellario. Consultația oferită de acest fals ucenic este redată în versuri de Shakespeare: „Drept care, pregătește-te să tai / Un funt de carne, fără să verși sînge, / Un funt, nimic mai mult sau mai puțin / Căci dacă depășești măcar c-o iotă, / Cu-a douăzecea parte dintr-un dram, / Sau dacă talgerul s-ar apleca / Măcar c-un fir de păr, – ți se confiscă / Averea-ntreagă, iar tu însuți mori!”. Cum Shylock își ceruse dreptul potrivit legii venețiene, cînd acesta, pentru a-și salva viața și averea, renunță la executarea sancțiunii, dîndu-și seama că aceasta este imposibilă în forma ei contractuală literală, Portia invocă și ea legea venețiană care prevedea că, dacă un străin atentează, fățiș sau pe ascuns, la viața unui cetățean, acesta din urmă va primi jumătate din averea străinului, iar cealaltă jumătate va intra în vistieria statului. Mai mult, însăși viața străinului depindea de voința dogelui.

Întrucît legea venețiană recunoștea dreptul subiectiv al lui Shylock, Ihering îl elogiază pentru curajul și energia cu care se luptă pentru dreptul său. Dezbaterea începută cu acest elogiu a continuat cu replici substanțiale din partea altor juriști ai vremii, dintre care cea mai consistentă a fost aceea dată de Iosef Kohler în lucrarea Shakespeare în fața forumului jurisprudenței (Shakespeare vor dem Forum der Jurisprudenz), publicată la Würtzburg, în 1883. Jurist nu mai puțin celebru în epocă decît Ihering, filosof al dreptului și al culturii, dar și poet, Kohler îl anticipează pe George W. Keeton, analizînd problemele de drept desprinse nu numai din Neguțătorul din Veneția, ci și din alte piese shakespeariene. Cu privire la Neguțătorul din Veneția, Kohler îl admiră pe autor pentru modul echitabil în care a rezolvat, prin cuvintele Portiei, procesul lui Shylock. Alți comentatori i s-au alăturat lui Kohler cu argumente juridice prin care au disecat elementele de fapt și de drept ale acestui proces. 

Tipologia acestor argumente este vastă, dar cel puțin trei comentarii sînt utile pe marginea lor. Mai întîi, nu poate fi apărat Antonio împotriva lui Shylock prin argumente de drept pozitiv din epoca modernă, în care s-a impus principiul nemo precise cogi ad factum; respectul demnității persoanei umane împiedică astăzi adoptarea și executarea oricărei sancțiuni corporale, principiu încă necunoscut legii venețiene din vremea în care se desfășoară faptele; astăzi, o clauză cum este aceea validată de notar în contractul încheiat de Shylock și Antonio ar fi nulă pentru cauză ilicită; raportarea strictă la dreptul pozitiv, adică la legea venețiană din acea vreme, nu discreditează elogiul pe care Ihering i-l face lui Shylock. Dar din perspectiva legii naturale, dorința de răzbunare a lui Shylock și instrumentul pe care legea pozitivă i-l pune la dispoziție pentru a satisface această dorință sînt nelegitime; acesta este al doilea comentariu. În sfîrșit, argumentele pe care Mircea I. Manolescu le aduce în sprijinul poziției lui Kohler depășesc perspectiva pozitivistă, fără a fi însă formulate din perspectiva legii naturale. Totuși, această perspectivă este sugerată prin trimiterea la protestul Antigonei – făcut în numele unei justiții superioare, adică al echității ca principiu moral și juridic – împotriva legilor nedrepte ale lui Creon, ca legi pozitive. Acest protest al Antigonei este considerat de către Jacques Maritain ca fiind o afirmare a legii naturale. Opoziția lui Mircea I. Manolescu față de elogiul adus de Ihering lui Shylock este mai degrabă o expresie a teoriilor privind valoarea socială a dreptului. Or aceste teorii colectiviste, adoptate în practica politică totalitară, de stînga sau de dreapta, au produs în secolul trecut zeci de milioane de victime. Echilibrul firesc dintre principiul respectului datorat libertății și demnității umane, ca valori ale persoanei, și datoriile sociale ale acesteia nu poate fi realizat decît din perspectiva legii naturale, care fundamentează dreptul pozitiv, fără a-și transpune însă în mod mecanic regulile sale în normele de drept pozitiv.

Valeriu Stoica este avocat și profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universității din București.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.