Un Frankenstein bîntuie prin oraș

Publicat în Dilema Veche nr. 815 din 3-9 octombrie 2019
Via╚Ťa nu ├«ncape nicidecum ├«n grile jpeg

E celebr─â confuzia care s-a propagat de-a lungul timpului ├«ntre monstrul creat de Victor Frankenstein ╚Öi creatorul s─âu. Omul de ╚Ötiin╚Ť─â creeaz─â fiin╚Ťa, dintr-o dorin╚Ť─â pozitiv─â, apoi creatura se dovede╚Öte a fi un monstru, care cu timpul se identific─â ├«n mentalul colectiv cu ├«ns─â╚Öi creatorul s─âu. Fragmente asamblate cu un scop pozitiv, care apoi cap─ât─â via╚Ť─â independent─â, se dovedesc a fi nocive ╚Öi se identific─â, treptat, cu ├«nsu╚Öi cel ce le-a asamblat.

Am scris de mai multe ori despre un neajuns grav al actualului moment din procesul restructur─ârii curriculumului na╚Ťional, proces ├«nceput ├«n urm─â cu trei ani, prin programe ╚Öcolare noi, printr-o viziune nou─â ╚Öi cu manuale ╚Öcolare noi. Dou─â mari probleme au ajuns s─â se transforme pas cu pas ├«n ni╚Öte mon╚Ötri frankensteinieni care amenin╚Ť─â s─â infecteze cancerigen viziunea nou─â a programei ╚Öcolare, dac─â m─â refer la limba ╚Öi literatura rom├ón─â.

Mai ├«nt├«i, absen╚Ťa unor cursuri de formare profesioniste, ├«n cadrul c─ârora profesorii s─â ├«n╚Ťeleag─â ce ├«nseamn─â aceast─â nou─â viziune, centrat─â pe dezvoltarea personal─â, dar ╚Öi s─â asimileze reperele conceptuale noi, mai ales cele care ╚Ťin de actul comunic─ârii ╚Öi cele care ╚Ťin de noua gramatic─â. Pe scurt, despre noua viziune, a╚Ö spune c─â favorizeaz─â, din perspectiva literaturii, lectura de identificare ╚Öi de comprehensiune, nu at├«t pe cea analitic─â, fapt evident ╚Öi din dispari╚Ťia speciilor ╚Öi genurilor literare ca schele ale demersului de receptare a textelor. Accentul cade pe tipuri de texte ╚Öi pe raportul literar/nonliterar. ├Än privin╚Ťa nout─â╚Ťilor gramaticale, s─â spun doar, a╚Öa, o chestie general─â, u╚Öor de ├«n╚Ťeles, c─â exist─â o alt─â clasificare a func╚Ťiilor sintactice, c─â fostele complemente au acum alt─â organizare, ├«n cazul acuzativ exist─â complementul direct ╚Öi complementul prepozi╚Ťional (├«nainte numit complement indirect), respectiv circumstan╚Ťiale (nu complemente circumstan╚Ťiale, cum erau ├«n fosta paradigm─â gramatical─â), iar complementul indirect se g─âse╚Öte, conform noii paradigme, doar ├«n cazul dativ. Ei bine, multe auxiliare didactice folosesc vechile clasific─âri, eu ├«nsumi, ├«n acest an ╚Öcolar, av├«nd o elev─â de clasa a VII-a transferat─â din alt─â ╚Öcoal─â, am constatat c─â ├«nv─â╚Ťase acolo dup─â vechea paradigm─â.

Apoi, a doua problem─â, a╚Ö spune chiar mai grav─â ╚Öi mai spinoas─â, o constituie absen╚Ťa p├«n─â ├«n acest moment a unor repere clare despre cum va ar─âta evaluarea de la sf├«r╚Öitul clasei a VIII-a pentru elevii care ├«nva╚Ť─â conform acestei noi programe ╚Öcolare ╚Öi care acum se afl─â deja ├«n clasa a VII-a. Neexist├«nd aceste repere, au ├«nceput s─â se nasc─â al╚Ťi mon╚Ötri╚Öori, sub presiunea p─ârin╚Ťilor ╚Öi a media ╚Öi cu sprijinul diverselor platforme educa╚Ťionale mai mult sau mai pu╚Ťin profesioniste, care propun deja formule de evaluare. Abia a ├«nceput anul ╚Öcolar, ╚Öi ├«n unele ╚Öcoli se vorbe╚Öte despre simul─âri la clasa a VII-a date intern (repet, f─âr─â s─â existe ├«nc─â nici un model oficial conform noii programe ╚Öcolare), despre faptul c─â structura subiectului va r─âm├«ne ca p├«n─â acum (idee colportat─â ╚Öi semioficial, fapt care ar fi total perdant, ├«n raport cu viziunea programei), iar profesorii au ├«nceput s─â se agite ├«n ├«ncercarea de a-i preg─âti pe elevi dup─â vechi ╚Öabloane. Ce rezult─â de aici? Mai ├«nt├«i, dep─â╚Öiri ╚Öi mutil─âri ale programei ╚Öcolare. Spre exemplu, de╚Öi ├«n clasa a VII-a nu exist─â ├«nc─â pentru redactare conceptul de argumentare, fiind rezervat clasei a VIII-a, unii profesori au ├«nceput s─â le dea elevilor scheme de argumentare. Scheme prin care s├«nt reproduse de fapt vechile practici, utilizate pe vechea program─â ╚Öcolar─â, elevii ├«nv─â╚Ť├«nd ni╚Öte ╚Öabloane ├«n care toarn─â apoi c├«teva elemente de con╚Ťinut ce ╚Ťin de viziunea structuralist─â a abord─ârii literaturii. Cu defini╚Ťie pus─â ├«n introducere, cu formul─âri elucubrante de tipul ÔÇ×caracterul profund narativ al textului reiese dinÔÇŽÔÇť ÔÇô ╚Öi ca o mali╚Ťiozitate asumat─â, m─â ├«ntreb cum e caracterul superficial narativ ÔÇô ╚Öi cu alte chestii de genul ÔÇ×se distinge cronotopulÔÇŽÔÇť. Fire╚Öte, programa nu vorbe╚Öte nic─âieri despre asocierea argument─ârii, nici m─âcar la clasa a -VIII-a, cu elemente de con╚Ťinut care ╚Ťin de analiza structural─â, tipuri de texte, genuri ╚Öi specii etc., dar profesorii for╚Ťeaz─â nota, neav├«nd reperele ╚Öi fiind obi╚Önui╚Ťi cu tiparul vechi, de╚Öi poate c─â argumentarea ├«n sine nu trebuie ├«n╚Ťeleas─â ├«n noua program─â dec├«t ca discurs ├«n sine, viz├«nd opinia despre unele idei pe care textul le con╚Ťine sau pur ╚Öi simplu despre aspecte care ╚Ťin de via╚Ť─â, de experien╚Ťa personal─â sau cultural─â, at├«ta c├«t─â exist─â la v├«rsta lor. Dintr-o schem─â cum este cea pe care am descris-o mai sus se pierde exact ceea ce e mai important ╚Öi ce ├«╚Öi propune noua viziune curricular─â s─â urm─âreasc─â: comprehensiunea textului, lectura de identificare, apoi reflec╚Ťia personal─â, subiectiv─â pe marginea lui ╚Öi interpretarea dintr-o perspectiv─â nu predominant structuralist─â, ci axat─â pe fondul de idei.

Vor fi fiind destui care consider─â c─â profesorii ar trebui s─â se descurce singuri, c─â o program─â ╚Öcolar─â nu e mare filozofie ╚Öi trebuie doar citit─â cu aten╚Ťie ╚Öi aplicat─â ca atare, dar eu v─â spun c─â nu e a╚Öa ╚Öi sumarele exemple pe care vi le-am dat s├«nt ilustrative. Nu e o vin─â a profesorilor neap─ârat, ci a sistemului, care a dorit ini╚Ťial s─â schimbe ├«n bine, propun├«nd o program─â nou─â, cu o viziune mai modern─â, dar care a generat Frankensteini prin absen╚Ťa unor form─âri coerente, articulate ╚Öi aplicate, nu ├«n termeni de generalit─â╚Ťi, ╚Öi mai e vina sistemului pentru c─â nu a reu╚Öit ├«nc─â s─â explice clar ╚Öi ├«n spiritul acestei programe ╚Öcolare cum va ar─âta evaluarea de la sf├«r╚Öitul clasei a VIII-a. Din p─âcate, din nou, cei afecta╚Ťi s├«nt elevii. 

Horia Corche╚Ö este scriitor ╚Öi profesor de limba ╚Öi literatura rom├ón─â.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
O influenceri┼ú─â urm─ârit─â de milioane de fani, acuzat─â c─â ┼či-a ucis iubitul. T├ón─âra mai fusese arestat─â pentru c─â l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, ├«n v├órst─â de 26 de ani, este o influenceri┼ú─â ┼či model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestat─â pentru crim─â, dup─â ce ┼či-a ├«njunghiat mortal iubitul, ├«n timp ce se certau.
image
Cum a primit un ┼čofer aer ├«n loc de combustibil la o benzin─ârie din Arge┼č. Ce nereguli a descoperit Protec┼úia Consumatorului
O pomp─â de combustibil la sta┼úia Fuel One din comuna arge┼čean─â C─âteasca contoriza costul cantit─â┼úii de combustibil livrate, ca ┼či c├ónd ar fi fost distribuit─â ├«n mod real, ├«ns─â ├«n fapt containerul de combustibil era gol, au descoperit dup─â un control efectuat miercuri 10 august inspectorii de la CJPC Arge┼č.
image
┼×oferi┼úa din Ia┼či care a ucis patru muncitori pe ┼čosea, acuzat─â de omor calificat. Declara┼úii uluitoare
O echip─â a firmei Citadin din subordinea Prim─âriei Ia┼či se afla la o lucrare, ├«ntr-o noapte de iunie, c├ónd a fost spulberat─â de ma┼čina condus─â de o femeie ├«n stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost r─âni┼úi.

HIstoria.ro

image
Pacea de la Bucure╚Öti (10 august 1913): ÔÇ×Ne-am jucat de-a Congresul de la VienaÔÇŁ
O surs─â interesant─â despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezint─â ├«nsemn─ârile celor dou─â personalit─â╚Ťi ale Partidului Conservator ÔÇô Titu Maiorescu ╚Öi Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.