Un copil de vînzare

Publicat în Dilema Veche nr. 783 din 21-27 februarie 2019
Binili învinge jpeg

Au trecut ceva ani.

E o vacă moartă în mijlocul drumului. E vară și sînt iarăși rătăcit prin locuri pline de copii și sărăcie. Mi-a fost oferit un copil de vînzare. Poate să cerșească în mai multe limbi și, într-un an-doi, pot să-mi iau un Mercedes, îmi promite maică-sa, cu o privire șmecheră.

Puștiul are o minte iute și niște ochi tare triști. Nu vreau să știu ce a văzut.

Am fost tot timpul între. Nu am fost niciodată îndeajuns de altul ca să mă potrivesc. Deși le e clar că îi înțeleg, vorbesc între ei în limba bunicii și îmi spun străin.

Habar nu mai am ce sînt. Aș putea să fiu cam orice, dar mă simt între toate. Am văzut prea multe locuri lovite de nenorociri ca să mă dezechilibrez ușor. Dar felul în care se uită puștiul ăsta la mine mă cam rupe.

Miroase a balegă, a leș, a transpirație și a mizerie. Mă întreb ce dracului caut acolo. Aș putea să îmi văd frumușel de treaba mea, să scriu rapoarte minunate și să-mi consolidez cariera de gargaragiu bine plătit.

Cu cîteva săptămîni înainte, am fost în Istanbul. Undeva, la marginea orașului, foarte aproape de un cartier rezidențial minunat, erau cîteva sute de oameni care trăiau ca în Evul Mediu. O puștoaică citea pe ascuns dintr-o carte de povești. Povești pentru copii cu vreo trei-patru ani mai mici decît ea. Lumea din jurul ei se ocupa cu strînsul, sortatul și vîndutul gunoiului.

Tacticile de a înșela la vînzare sînt practic aceleași indiferent dacă ghetoul este în Mumbai, Istanbul, Barcelona, Belgrad, Sofia, Chișinău, Roma, Podgorica sau Ferentari.

Stau de vorbă cu copilul din fața mea. Îmi povestește despre cerșitul în Italia și Germania. Despre cum stăteau în aceeași cameră nouă oameni. Despre bătăi și despre cum se strîngeau banii. Despre botezul la care a venit unul dintre cei mai cunoscuți maneliști.

Ar trebui probabil să chem Protecția Copilului. Cel mai probabil e degeaba, că nimeni nu vine prin coclaurile pe unde sînt. Și dacă ar veni, cel mai probabil viața puștiului ar fi și mai nenorocită. Cazurile de abuzuri sexuale și violență în instituțiile statului fac din alternativa asta un coșmar.

În ghetouri sînt îngrozitor de mulți copii care au copii. Îmi amintesc de capra care mînca foarte calm cartonul dintr-o carcasă de mașină și de copiii desculți care se jucau în jurul ei. Undeva, nu departe, se ardea gunoi, se respira greu și locul era plin de reziduuri cu plumb. Părinții lor erau refugiați din Kosovo. Cîteva mii de oameni, marea lor majoritate copii, trăiau îngrămădiți între o groapă de gunoi și un cimitir de mașini.

În Tirana, alte cîteva sute de oameni, în marea lor majoritate copii, trăiau pe o groapă de gunoi. Un puști cam de 6-7 ani, încălțat cu doi pantofi diferiți puși invers în picioare, pentru că erau prea mari, se odihnea, după cîteva ore bune de sortat gunoiul, mîncînd un castravete.

Am prea multe amintiri de felul ăsta și nu mă ajută deloc acum, cînd încerc să găsesc o soluție pentru copilul din fața mea.

Am o viață schizofrenică și extremele din ghetouri și din hotelurile luxoase unde vorbim despre sărăcie mă cam macină. Am prezentat, nu demult, un raport pentru Națiunile Unite despre sărăcia abjectă din Europa. Raportul a fost considerat prea dur pentru a putea fi publicat sau văzut de cei care conduceau instituția. A fost dezbătut într-o întîlnire a experților, experți care în marea lor majoritate citeau sau priveau documentare despre sărăcie, dar nu au fost niciodată în locurile „periculoase“.

În Liban, mai toți „experții“ stăteau îngrămădiți într-un restaurant de fițe din Beirut, neîndrăznind să se ducă în taberele de refugiați sirieni din Bekaa de teamă să nu fie răpiți. În Sudan, un expert care nu ieșea niciodată din zona sigură costa de 800 de ori mai mult decît sudanezul care îi făcea treaba.

Mă uit la copilul din fața mea și la vaca moartă, umflată, din mijlocul drumului, și pricep cu stupoare ceea ce cred că știam de mult, că ar trebui să îmi dau demisia, căci nu mai cred în bla-bla-urile mele și ale instituțiilor șmechere pentru care am lucrat.

Foto: Cosmin Bumbuț

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

jerome powell seful FED rezerva americana foto of today
Șeful Rezervei Federale: Tarifele lui Trump vor crește șomajul și inflația în SUA
Tarifele impuse de Donald Trump vor crește șomajul și inflația, crede președintele Rezervei Federale (FED) Jerome Powell, spunând că FED va mai aștepta până să schimbe dobânda cheie.
Româncă senioară la vot  AFP jpg
INTERVIU Prof. univ. dr. Adrian Bejan: „Omul votează pentru el. Votul trebuie să însemne alegerea unei schimbări care îl ajută personal să meargă mai departe“
Dincolo de voturi și de cicluri electorale, principiile designului din natură ne arată cum societatea își poate regăsi echilibrul: dacă e lăsată să respire, se adaptează, se repară și își croiește singură drumul spre un viitor mai sănătos.
biroul electoral central jpeg
BEC: Mai mult de jumătate din materialele politice publicate online încalcă legea
Mai mult de jumătate din materialele publicitare politice postate în mediul online încalcă legea și trebuie înlăturate, a informat sâmbătă Biroul Electoral Central (BEC).
Screenshot 2025 04 05 153641 png
Femeie din Năvodari, salvată de pompieri după ce a căzut într-o fântână de 18 metri
O femeie de 38 de ani a fost salvată sâmbătă, 5 aprilie, de pompierii constănțeni, după ce a căzut într-o fântână adâncă de aproximativ 18 metri. Incidentul s-a petrecut în localitatea Năvodari.
Barrow in Furness, foto Shutterstock jpg
Cum descriu două românce viața în cel mai trist oraș din Marea Britanie: „Oamenii sunt reci ca și vremea”
În timp ce Londra, Manchester sau Brighton se remarcă printr-o viață socială vibrantă, Barrow-in-Furness este considerat cel mai trist oraș din Marea Britanie. Iată cum au descris două românce viața din acest loc!
woman 4246954 1280 jpg
Pauza de la social media NU te face mai fericit! De ce specialiștii recomandă doar reducerea timpului petrecut în on-line
Studiul care dezminte un mit! O pauză de la rețelele de socializare, fie ea de o zi, o săptămână sau de o lună, nu te face neapărat mai fericit, o arată o nouă analiză realizată de două universități belgiene.
shutterstock 1785542771 jpg
Cum s-a întors împotriva sa pariul Kievului de a-l atrage pe Trump cu rezervele de metale rare
Kievul a făcut SUA o ofertă pe care a considerat-o atractivă, însă aceasta a sfârșit prin a se întoarce împotriva Kievului, relatează Politico, într-o analiză privind potențialul acordului și cum s-a transformat acesta într-un dezastru politic pentru Kiev.
accident timisoara jpg
Un șofer a murit după ce a intrat pe contrasens și s-a izbit de mașina unui tânăr, la ieşire din Timişoara
Un bărbat de 58 de ani a murit, iar un tânăr de 26 de ani a fost rănit, în urma unui accident care a avut loc, sâmbătă, pe Calea Şagului, la ieşire din Timişoara. La faţa locului au intervenit pompierii cu echipaje de descarcerare.
serpi vii jpg
Un bărbat din Olt ținea în casă ilegal şerpi, pe care-i hrănea cu animale vii. Ce au mai găsit polițiștii
Poliţiştii şi procurorii din Olt au făcut, sâmbătă, o o percheziţie la locuința unui bărbat suspectat că deţinea ilegal şerpi, pe care-i hrănea cu animale vii sau pe care le ucidea înainte. Mai mulţi şerpi, câini cu urechile cupate, pisici şi iepuri şi agame au fost găsite.