Un balon din mătase galbenă, numit „România“

Publicat în Dilema Veche nr. 1008 din 3 august – 9 august 2023
image

Prin 1887, principele George Valentin Bibescu era cu părinții săi într-o vizită la Paris. Printre altele, acesta a participat la spectacolul oferit de ascensiunea unui balon cu aer. Pasiunea sa pentru zbor și aeronautică tocmai își întindea aripile, urmînd a contura un zbor remarcabil în istoria aviației românești.

În epocă, țări precum Germania, Italia sau Belgia aveau deja aerocluburi. România, încă nu. Tot în epocă se discuta din ce în ce mai mult și mai practic despre contribuția și importanța aeronauticii în armatele naționale. În 1893, în România s-a înființat aerostația militară, prima subunitate aeronautică din istoria Armatei Române. George Bibescu a acționat în context și a înființat în 1905, după model francez, societatea „Aero-Clubul Român”. Sigur că tot el trebuia să și finanțeze noua societate, care avea doar cîțiva membri simpatizanți. A început cu începutul. Cu un balon sferic cu hidrogen. L-a cumpărat și l-a botezat „România”. După ce a ajuns în țară, a fost verificat amănunțit de locotenentul Eugeniu Asachi. Era numai bun pentru ascensiuni.

Pe 19 octombrie 1905, balonul „România”, confecționat din mătase galbenă de „calitate fină”, cum scria presa vremii, își aștepta liniștit, în curtea Uzinei de Gaz Filaret, prima ascensiune care urma să aibă loc în ziua următoare. Și a avut. Nu fără aventuri.

La bordul balonului erau prințul Bibescu, locotenentul Paul Moruzzi, locotenentul Asachi și directorul Marinei militare. Deși pe balon era scris vizibil „România” și era imprimat un tricolor de proporții considerabile, garda militară care păzea zona a început „o vînătoare îndrăcită avînd ca țintă balonul”, după cum relatează chiar principele Valentin Bibescu. Pasagerii balonului au aruncat lestul pentru a lua înălțime, iar de acolo au trimis un mesaj Ministerului de Război în careprotestau împotriva eroismului ostașilor săi. Cum l-au trimis? Simplu. Cu unul dintre porumbeii călători pe care îi aveau la bord.

Zborul balonului „România“ a continuat pînă spre seară, cînd acesta a început să coboare ușor, dar nu neapărat... lin. Frînghia groasă care asigura echilibrul se tîra pe pămînt, iar la un moment dat s-a agățat de hornul unui bordei, pe care l-a dărîmat cu totul. Proprietarul păgubit s-a prins de frînghie și, în ciuda apelurilor de a se da jos, acolo a rămas. Pînă cînd domnul Moruzzi i-a vărsat în cap un sac de nisip. Vrînd-nevrînd, omul a dat drumul frînghiei și a căzut pe un acoperiș.

Peste puțin timp, balonul „România“ a aterizat cu bine la Lehliu.

Istoria putea continua. Și avea să fie una înălțătoare pentru aviația română.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.