Un an special pentru noi

Publicat în Dilema Veche nr. 979 din 12 ianuarie – 18 ianuarie 2023
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg

În aceste zile (mai exact, pe 14 ianuarie), revista noastră împlinește 30 de ani de existență. Sîntem cel mai longeviv săptămînal cultural românesc de după 1990! Cu un cuvînt la modă azi, sîntem o revistă rezilientă. În acest an jubiliar, ajungem și la numărul 1.000 de cînd sîntem „vechi”, adică din 2004. Spre exasperarea unora, dar și spre bucuria altora, Dilema veche este deja o instituție de cultură. Avem o istorie a noastră și sînt unele semne că am și făcut istorie, din cînd în cînd. Oricine vizitează arhiva noastră vede imediat că tot ce a fost important în cultura română scrisă a ultimilor 30 de ani a trecut prin paginile noastre. De trei decenii sîntem martori vii ai prezentului cultural românesc și, uneori, actori ai săi. Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin. 

Prin orice vremuri am trecut, bune sau rele, două lucruri am făcut fără întrerupere, săptămînă de săptămînă: am publicat texte inteligente (uneori geniale) și am zîmbit (uneori am rîs de-a dreptul). Am fost mereu citiți – de asta am rezistat. Mai ales din 2004 încoace, de cînd am devenit o revistă privată, am depins exclusiv de cititorii noștri, care sînt foarte mulți pentru o revistă culturală românească, ceea ce ne bucură, dar extrem de puțini pentru o țară cu pretenții de cultură europeană, ceea ce ne întristează. Ni se spune că sîntem „un produs de nișă”. Sigur că sîntem. Doar că nișa dilematicilor e cu mult mai deschisă decît cred experții în marketing. Ni se spune că sîntem „un produs premium”. M-aș bucura să fim și prețuiți astfel. Deocamdată, noi ne felicităm că am supraviețuit 30 de ani pe această piață de presă deșucheată, absurdă, exasperantă. În fine, ni se spune că sîntem deja „un brand”. De asta nu mă îndoiesc. Oriunde mergem, chiar dacă întîlnim oameni care nu au ținut niciodată o revistă Dilema în mînă, sîntem cunoscuți, oamenii știu de noi, știu de unde să ne ia. Sîntem ce sîntem datorită celor de dinaintea noastră: fondatorului nostru, dl Andrei Pleșu, în principal, nașului nostru, dl Radu Cosașu, celor doi redactori-șefi care m-au precedat, Elena Ștefoi și Mircea Vasilescu, și zecilor de redactori care au făcut revista număr de număr, vreme de 30 de ani. 

Pentru că ne citește atîta lume, nu sîntem scutiți de prejudecăți. Unii cred că sîntem conservatori, alții că sîntem neomarxiști. Unii cred că sîntem stipendiați de Putere (de ani de zile, indiferent de Putere), alții că sîntem plătiți de ONG-uri antipatriotice ca să subminăm nația. Mai nou, aud că sîntem plătiți de „baroni locali”, ba chiar, mi-a spus cineva supărat tare pe noi, că nici nu existăm, de fapt. Știu că unii dintre colegii mei se supără cînd întîlnesc asemenea opinii. Pe mine nu mă supără deloc. Dimpotrivă, mă ghidează și ne validează. Dacă revista îi scoate din minți, simultan, pe apucații „conservatori”, care ne strigă că sîntem sorosiști-LGBT-iști, și pe deviații „progresiști”, care ne strigă că sîntem ortodoxiști, înseamnă că sîntem exact cum trebuie să fim: nu la mijloc, ci în dilemă! Adevărul este că-i înțeleg pe intransigenții momentului. Să citești, în aceeași revistă, pe-o pagină, un text al lui Yuval Noah Harari despre eliberarea homosexualilor de sub discriminări și, pe altă pagină, un text al lui Petre Guran despre credința în icoane poate fi smintitor pentru mințile mai slabe. Pentru dilematici, însă, nu este. În acest sens, aș spune că Dilema a devenit o revistă pentru cei cu mințile acasă, ceea ce o face nu tocmai populară în vremurile astea smintitoare.

De amuzat, ne-au amuzat mereu cobitorii, de care nu am dus lipsă niciodată. La puțin timp după ce am apărut, în 1993, un sociolog „as” în predicții, om ascultat cu luare-aminte, că, vorba aia, știa carte și sondaje, spunea într-un interviu că Dilema o să dispară repede, pentru că tot publicul deștept citește o altă revistă, făcută de un prieten de-al lui de pe-atunci, despre sferele politicii, care va dăinui în veci pentru că e briliant făcută, iar Dilema nu spune nimic nimănui. Azi, nimeni nu mai știe nimic de revista amicului, iar noi sîntem sub ochii dumneavoastră. Decenii mai tîrziu, în pandemie, cînd lockdown-ul ne-a forțat să oprim ediția tipărită, cutare optzecist ne scria ferparul pe Facebook: iată, zicea el, a murit Dilema, vă spun eu că nu mai reapare, era paradită și îmbătrînită  oricum, a fost ea ce-a fost, dar și-a dat duhul, că toate mor, e firesc să dispară că acum se cere altceva și altfel, s-a închis o epocă etc. Pentru o seară, condeierul a fost fericit pe socoteala noastră, căci a strîns ceva like-uri cu postarea asta. Numai că s-au redeschis chioșcurile, încet-încet piața a revenit cît de cît, sîntem în viață și, avînd în vedere circumstanțele, sîntem bine, mulțumesc de întrebare. Continuăm să punem sub ochii cititorilor noștri articole de toate felurile, făcute așa cum știm noi, căci Dilema a devenit, fără să vrea neapărat, o școală de jurnalism cultural. 

Vă mulțumim pentru 30 de ani de lectură! Vă promitem încă pe-atît.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Sebastian Burduja FOTO Inquam  / Gyozo Baghiu
Sebastian Burduja vine în Parlament. Moțiunea simplă depusă de AUR, POT și SOS împotriva ministrului Energiei, în plenul Senatului
Senatul dezbate şi votează, luni, 31 martie, de la ora 16.00, moţiunea simplă depusă de partidele suveraniste împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja. Ministrul va fi prezent la lucrări.
image png
Cinci femei vor cere despăgubiri moştenitorilor lui Mohamed Al-Fayed, pentru violențe sexuale
Cinci femei care îl acuză pe fostul proprietar al magazinului Harrods, Mohamed Al-Fayed, de violenţe, în principal de natură sexuală, vor iniţia o procedură civilă pentru a obţine despăgubiri din moştenirea fostului om de afaceri, decedat în 2023.
pui caserola supermarket carne foto shutterstock
România, lider în producția de carne de pui, dar depinde de importuri pentru carnea de porc
România reușește să producă întreaga cantitate de carne de pui necesară pentru consumul intern și are, în plus, capacitatea de a exporta. În schimb, producția de carne de porc rămâne deficitară, iar importurile depășesc 85%.
ingrijire batrani pexels jpg
„Îmi permit să fac ce vreau”. Pensia pe care o primește o româncă după 26 de ani de muncă în Italia
Bătrânețea este vârsta la care mulți români se gândesc cu teamă, dat fiind că pensionarii sunt categoria socială care face față cu greu cheltuielilor traiului de zi cu zi. Nu și cei care au muncit în Italia, Germania, Spania sau alte țări civilizate.
Marcel Ciolacu FOTO gov.ro
Ciolacu cere măsuri urgente, inclusiv garduri electrice, după ce șeful Salvamont a fost atacat de urs. „Îmi asum orice critici”
Premierul Marcel Ciolacu cere autorităților centrale și locale să actualizeze urgent măsurile pentru a împiedica producerea altor tragedii, după ce șeful Salvamont din Predeal a fost atacat de urs pe stradă, în timp ce mergea spre casă.
Stefan cel Mare png
Ștefan cel mare, afemeiat? Câți copii din flori a avut, de fapt
Legenda potrivit căreia Ștefan cel Mare ar fi avut numeroși copii nelegitimi persistă în imaginarul colectiv, alimentată de poveștile populare și de reputația domnului ca un personaj carismatic și viguros.
Barbat arestat - catuse FOTO Shutterstock
Un bărbat condamnat pentru viol asupra propriului copil, achitat de Curtea de Apel Alba Iulia
Curtea de Apel Alba Iulia a decis luni, 31 martie 2025, achitarea unui bărbat care fusese condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare pentru viol asupra propriului său copil, în vârstă acum de 8 ani.
Vladimir Putin si purtatorul sau de cuvant Dmitri Peskov FOTO EPA-EFE
Reacția Rusiei după condamnarea lui Marine Le Pen: „Tot mai multe capitale europene încalcă normele democratice”
Rusia a reacţionat după condamnarea lui Marine Le Pen, lidera extremei drepte franceze, care a fost găsit vinovată de deturnare de fonduri. Kremlinul a catalogat pedeapsa drept o „încălcare a normelor democratice”.
image png
Ioana, fiica cea mare a lui Robert Turcescu, dezvăluiri despre începutul vieții intime: „Eu la vârsta aia am perceput-o ca fiind o greșeală”
Ioana, fiica cea mare a jurnalistului Robert Turcescu, din fosta căsnicie cu Corina Ilie, a vorbit recent despre viața sa sexuală: când a început-o și ce experiență a trăit. Cum a reacționat tatăl său?