Un act cultural indispensabil

Francisca BĂLTĂCEANU
Publicat în Dilema Veche nr. 465 din 10-16 ianuarie 2013
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Fiind o statornică cititoare a Dilemei, încă de la naşterea ei, îmi permit să vă scriu cîteva gînduri în legătură cu predarea religiei în şcoală.

Îmi amintesc cum, în studenţie (am absolvit Filologia clasică), literatura latină şi literatura greacă se blocau brusc la creştinare: autorii păgîni, da; despre cei creştini, chiar contemporani cu aceştia, nici nu se pomenea că există. Dacă unul se creştinase la un moment dat, se studiau doar operele dinainte de acest moment – spre amuzamentul amestecat cu dispreţ al unor vest-europeni, nu neapărat religioşi.

Pledoariile pătimaşe pentru scoaterea religiei din şcoală nu pot să nu mă trimită cu gîndul la acele vremuri, în care „dumnezeu“ trebuia scris cu literă mică, iar mănăstirile trebuiau neapărat numite „ctitorii“.

Am eludat apoi bariera, totuşi, citind cu studenţii fragmente din Noul Testament în limbi mai... exotice (armeana veche): dincolo de declinare, conjugare, vocabular comparat, mulţi rămîneau uimiţi de o frumuseţe care li se descoperea. La un seminar de poezie latină medievală, dublam textele religioase cu unele de alt tip şi le spuneam studenţilor ca, dacă apare cineva străin, să pună iute deasupra foaia cu – să zicem – In taberna quando sumus... Aşa au trecut, semiclandestin, de la bogăţia de imagini a lui Prudentius, la claritatea de cristal a versurilor lui Toma d’Aquino. Le-a plăcut, i-a îmbogăţit, nu i-a deranjat cu nimic, nici măcar pe studenţii atei, dacă vor fi fost.

Acum, că e libertate, cu atît mai mult copiii, tinerii ar trebui să aibă acces la un mod de a gîndi şi trăi care a contribuit atît de mult la cultura universală. Să poată înţelege din Bach nu doar despre ce e vorba în Cantata cafelei, ci şi în Matthaeus – sau Johannes-Passion; sau chiar cine e personajul din Jesus Christ Super-Star. Să înţeleagă ce se întîmplă într-o pictură de Giotto, ce este o Pietà, ce se află pe pereţii de la Voroneţ, ce se întîmplă într-o catedrală. Să înţeleagă de ce un roman american se cheamă La Est de Eden sau Absalom! Absalom!. Aşa că studierea religiei în şcoală mi se pare un act cultural indispensabil.

Cu condiţia să fie un act cultural, fără confesionalisme (cateheza îşi are locul la biserică), fără denigrări la adresa celor care sînt „în altă barcă“, fără ceea ce numea cineva „teologia arţagului“.

Dacă religia este predată cum se cuvine, n-ar trebui să apară „crize“ atunci cînd la lecţia despre originea omului un copil spune ritos „Pe om l-a făcut Dumnezeu după chipul şi asemănarea sa“. Dacă la o lecţie de anatomie, cînd profesoara ar spune că omul este alcătuit din muşchi, oase etc., un copil ar întrerupe-o exclamînd „Nuuuu, omul e făcut din atomi şi molecule!“, de bună seamă că ea ar şti să-i explice că ambele afirmaţii au sens, din puncte de vedere diferite (ca să nu mai spunem că, pentru destui savanţi biologi de azi, darwinismul e tot mai departe de a fi o dogmă!).

După peste patruzeci de ani petrecuţi în învăţămînt, unde am predat mereu cîte ceva legat într-un fel sau altul de religie, iar, din 1991 încoace, legat direct de Biblie, experienţa îmi permite să afirm că se poate preda religie în aşa fel încît nimeni să nu se simtă jignit, discriminat, înspăimîntat, ci, dimpotrivă, oricine, de orice confesiune sau religie, ori ateu, să se poată bucura de un plus de frumuseţe şi, îndrăznesc să spun, de un mesaj contagios de iubire.

Francisca Băltăceanu este specialistă în filologie clasică şi ebraică, profesor invitat la Universitatea Bucureşti.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Regrete printre românii care au trecut la Hidroelectrica. Au fost atrași cu un preț mic, dar situația se schimbă
Cele mai multe contracte expiră în curând, iar oamenii se plâng că nici măcar nu au fost notificați de furnizor.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.