Ultimul ou Fabergé al Împărătesei

Publicat în Dilema Veche nr. 792 din 25 aprilie – 1 mai 2019
Ultimul ou Fabergé al Împărătesei jpeg

În anul 1916, împăratul Nicolae al II-lea i-a trimis de pe front o telegramă lui Carl Fabergé. Îl ruga pe acesta să aibă el grijă ca tradiționalul ou-bijuterie de Paște să ajungă la soția sa, împărăteasa Alexandra Feodorovna, întrucît țarul nu se putea ocupa personal.

Pe fondul războiului, Casa Fabergé era într-o situație destul de dificilă. Mulți dintre cei mai buni maeștri ai săi au fost nevoiți să se înroleze în armată sau să se mute în fabricile de stat, iar cei rămași trebuiau să producă, tot pentru stat, obiecte tipice războiului precum medalii și decorații pentru ofițeri sau tot soiul de mici piese necesare armamentului. În ciuda acestui fapt, casa de bijuterii încerca să producă și consacratele-i giuvaiere, continuîndu-și istoria strălucitoare.

În stilul său unic, în 1916, Carl Fabergé a adaptat vremurilor oul-bijuterie dedicat împărătesei Rusiei și a avut grijă ca obiectul prețios să ajungă la aceasta, așa cum îi scrisese Nicolae al II-lea în telegramă. În ajunul Învierii, Carl Fabergé a bătut la porțile reședinței Romanovilor de la Țarskoe Selo (unele surse susțin că l-ar fi trimis pe fiul său Eugène). L-a întîmpinat însăși țarina Alexandra Feodorovna, care a primit încîntată oul Fabergé din partea soțului său: Oul militar din oțel – ultima astfel de bijuterie pe care avea să o primească, o operă de artă, cu puternic mesaj istoric, ca toate celelalte ouă decorative Fabergé.

Montat pe un suport format din patru gloanțe de artilerie miniaturale, oul Fabergé din 1916 este confecționat din oțel. Are cîteva decorații de aur aplicate, precum monograma Alexandrei Feodorovna și stema țării, iar deasupra lui este atașată coroana imperială din aur. Simplu, impunător și strălucitor. Clasica surpriză din interiorul îmbrăcat în catifea: un șevalet în miniatură pe care stă un tablou cu ramă din aur și email. Imaginea, pictată de Vasilii Zuiev, îl înfățișează pe Nicolae al II-lea pe front, alături de fiul său, consultîndu-se cu ofițerii săi.

În anul 1917, în atelierele Fabergé s-au mai confecționat două ouă imperiale, pentru mama și pentru soția împăratului rus. Bijuteriile însă nu au mai apucat să ajungă la destinatare din cauza izbucnirii revoluției.

Istoria dinastiei Romanovilor se apropia de final și, odată cu aceasta, și cea a casei de bijuterii Fabergé, care după octombrie 1917 și-a încetat activitatea. Oare cum și-ar fi imaginat Carl Fabergé și bijutierii săi ultimul ou imperial al dinastiei, dacă ar fi primit o asemenea comandă?

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un virus, cu mortalitate de 40 de ori mai mare decât COVID-19, ar putea devasta omenirea. La ce trebuie să fim atenți
Experții britanici în sănătate publică avertizează că gripa aviară, inclusiv varianta H5N1, care poate infecta și oamenii, ar putea provoca o pandemie mai gravă decât COVID-19. Ei cer guvernelor lumii să ia măsuri imediate pentru prevenirea unei eventuale catastrofe.
image
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Cortizolul, adesea numit „hormonul stresului”, joacă un rol crucial în răspunsul organismului la stres. Nivelurile ridicate de cortizol pot duce la o creșterea grăsimii de pe burtă, avertizează medicii.
image
Când sunt suplimentele alimentare un pericol pentru sănătate. Medic: „Recomandăm doar pe cele care au studii clinice”
Suplimentele alimentare, atrag atenția medicii, nu sunt „simple vitamine”, sau „doar plante”, ci pot face mult rău atunci când nu sunt administrate la indicația medicului și nu sunt produse certificate.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.