Twittereală

Publicat în Dilema Veche nr. 479 din 18-24 aprilie 2013
Loază jpeg

Într-o recentă conferinţă ţinută în faţa publicului bucureştean, celebrul lingvist David Crystal şi-a prezentat o carte publicată în 2011 – The story of English in 100 words –, explicînd cum a ales cuvintele reprezentative de la care să poată reconstrui o istorie culturală (şi subiectivă) a limbii engleze. Cercetător extrem de sensibil la dinamica limbii, la funcţionarea ei socială şi culturală, autor, în ultimul deceniu, al unor cărţi inteligente şi captivante despre Internet, engleza globală, scurtele mesaje cu abrevieri ludice (Txtng: the gr8 db8), David Crystal e un conferenţiar plin de umor, cu remarcabile performanţe actoriceşti şi o capacitate extraordinară de a transmite lucruri complicate şi controversate într-un mod limpede şi amuzant. Una dintre alegerile cele mai dificile din carte – a povestit el – a fost cea a cuvîntului final, care trebuia să marcheze tendinţele principale de îmbogăţire a limbii engleze din ultimii ani. Era logic ca termenul să aparţină tehnologiei comunicării informatice; a fost ales twittersphere, cuvînt format de la twitter, apt să evoce o formidabilă explozie de derivate, compuse şi contaminări glumeţe. Evident, familia lexicală a lui twitter e şi un exemplu de efemeritate, de posibilă dispariţie a cuvintelor odată cu ieşirea din uz sau din modă a tehnologiei.

Dincolo de asemănările de esenţă în structura şi funcţionarea limbilor naturale, globalizarea produce şi puternice convergenţe culturale: influenţa tehnologiilor moderne şi a Internetului acţionează aproape simultan în toate limbile. Cu atît mai interesante sunt diferenţele, pe care ne putem strădui să le înţelegem şi să le explicăm. Aş spune de la început că twitter nu mi se pare a fi dezvoltat în română o familie la fel de importantă ca alţi termeni recenţi din aceeaşi sferă. Pe de o parte, chiar produsul (sociologii ştiu probabil mai bine de ce) mi se pare mai puţin popular decît blogul, prin care se exprimă ambiţia scriitoricească şi jurnalistică, sau Facebookul, mai apropiat de sporovăiala cu vecinii şi arătarea pozelor din vacanţă. Serviciul de reţea socială Twitter s-a bucurat de o atenţie mai mare în spaţiul românofon în urmă cu patru ani, cînd devenise mijlocul unic de transmitere a informaţiilor despre incidentele din timpul manifestaţiilor de la Chişinău („aşa-numita revoluţie Twitter, cînd tinerii de la Chişinău au apelat la reţelele de socializare pentru a se reuni într-un protest împotriva puterii comuniste“, romania-actualitati.ro). Pe de altă parte, ortografia mai complicată, forma fonetică atipică pentru română (secvenţa ui alcătuită din semivocala u urmată de vocala i), lipsa de transparenţă nu ar părea să încurajeze extinderea folosirii cuvîntului. Aspectele strict lingvistice nu sunt totuşi hotărîtoare, în raport cu cele sociale şi culturale: blog (care a produs serii impresionante de derivate şi contaminări) e perfect integrabil în română, prin ortografie, pronunţie şi disponibilităţi morfologice, dar şi Facebook, care nu are asemenea avantaje formale, îl concurează prin frecvenţă şi capacitate derivativă.   

Acestea fiind zise, recolta de termeni formaţi în română de la twitter nu e chiar săracă. Evident, circulă ca atare twitter (numele reţelei, în engleză „a ciripi“, „a sporovăi“) şi tweet (denumirea mesajului scurt trimis în reţea); acestea au fost chiar înregistrate în cea mai recentă ediţie a Dicţionarului de cuvinte recente al doamnei Florica Dimitrescu (a III-a, în colaborare cu Alexandru Ciolan şi Coman Lupu, 2013). De la twitter s-a format în primul rînd numele de acţiune twittereală (cu un sufix tipic limbii populare şi familiare): „twittereala politică“ (eblog.ro), „Twittereala te costă jobul la Vodafone Ungaria“ (micromoft.ro); „cre’ că mă apuc şi eu de twittereală“ (polimedia.us). Termenul este uneori explicat sau substituit de sinonime: „Marius lansează un apel la twittereală (acţiunea de a twittări)“ (mihaidragan.ro); „«Ciripeala» (twittereala) este un fel de discuţie neîntreruptă despre orice“ (alexconstantinescu.ro). Verbul este adaptat în forma a twitteri („Înalta Curte de Justiţie din Marea Britanie a «twitterit» pentru prima dată“, stirileprotv.ro; „Am mai twittărit un pic“, sport365.ro), rar a twitterui; există totuşi şi alte propuneri: „A twitteri sau a twittera? Cred că nu ar rîde nimeni dacă s-ar opta pentru a twitteriza“ (verticalnews.ro). În conjugare, verbul are sufixul -esc: „Ce twittereşte lumea & alte parascovenii“ (zelist.ro); „Twittereşte moldoveneşte“ (blogosfera.md) şi e uneori reflexiv reciproc: „Schwarzenegger se twittereşte cu Medvedev“ (newz.ro). Am mai întîlnit supinul substantivat – „Primul «twitterit» de pe Lună“ (stirileprotv.ro); „Cam atît pentru moment, probabil voi reveni cu ceva completări, pînă atunci twittărit plăcut“ (needitat.ro) – şi derivatul nume de agent: „Salman Rushdie e un twitterist activ“ (adevarul.ro). Se observă că derivatele româneşti păstrează pentru finala -er ortografia englezească cu e sau transpun prin ă pronunţarea: twittări, twittăreală, twittărist (de obicei, scrise fără diacritice). Nu e rară nici transcrierea glumeaţă integrală a cuvintelor: „O să-ţi scoli tot tuiterul bucureştean în cap“ (makavelis.com); „ce faină era tuităreala“ (isilviu.com) etc. În esenţă, twitter nu e în română la fel de productiv ca în engleză, dar nici nu rezistă tendinţei generale de extindere creativă şi ludică.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Nicușor Dan FOTO Reuters
Cum explică un expert în politică externă plecarea ambasadoarei SUA din România și mesajul ambasadei privind victoria lui Nicușor Dan
Ambasada SUA la București a anunțat că șefa misiunii diplomatice, Kathleen Kavalec, se va retrage din serviciu. Iar la scurt timp după anunț, ambasada americană a transmis și un mesaj foarte scurt privind victoria lui Nicușor Dan în alegerile prezidențiale.
piedone webp
Descoperirea șocantă pe care Piedone a făcut-o într-o fabrică de carne care livra pentru shaormerii: „Șaorma cu de toate, inclusiv cu boală”
O scenă demnă de filmele de groază a fost descoperită de inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) într-o fabrică de carne din județul Ilfov, în apropierea Bucureștiului.
Evadare deținuți New Orleans FOTO X
Cum a ajutat un angajat al unei închisori din Statele Unite zece deținuți să evadeze. Ce mesaj au lăsat pușcăriașii
Un angajat al unei închisorii din New Orleans (SUA) a fost arestat pentru că a ajutat zece deținuți să evadeze săptămâna trecută. Anchetatorii susțin că evadarea ar fi fost imposibilă fără ajutorul unei persoane din interior.
Ministrul de externe britanic David Lammy condamnă ofensiva israeliana din Gaza FOTO EPA EFE jpg
Marea Britanie suspendă negocierile privind un acord de liber-schimb cu Israelul. Starmer: „Suntem îngroziți de escaladarea militară” din Gaza
Regatul Unit a anunţat marţi că îşi suspendă negocierile pentru un acord de liber schimb cu Israelul şi o convoacă pe ambasadoarea acestei ţări la Londra, Tzipi Hotovely, ca reacţie la intensificarea ofensivei israeliene în Fâşia Gaza, relatează AFP.
image png
Ce meserii au părinții lui Pescobar, unul dintre cei mai de succes antreprenori din România? „Pe tata poți să-l pui la discuție cu orice mare om din Academia Română”
Pescobar, pe numele său real Paul Nicolau, este cunoscut atât în România, cât și în afara ei, pentru afacerea sa cu fructe de mare cu care a dat lovitura. Este în prezent una dintre cele mai active apariții din mediul online și recent a vorbit despre părinții săi.
pavel durov paris jpg
Magnatul rus Pavel Durov, fondatorul Telegram, vrea să susțină cererea lui Simion de anulare a alegerilor pentru „a ajuta democrația românească”
George Simion cere audierea lui Pavel Durov, fondatorul aplicației de mesagerie Telegram, de către Curtea Constituțională (CCR), după ce acesta a acuzat statul francez că i-a cerut să interzică vocile conservatoare din România înaintea alegerilor de duminică.
Melcul cu armura jpg
Creatura bizară din adâncurile oceanului care nu mănâncă niciodată. Supraviețuiește și la 400 de grade Celsius și este pe cale de dispariție
În adâncurile întunecate ale Oceanului Indian, acolo unde presiunea este uriașă, lumina soarelui nu pătrunde, iar apa fierbe din cauza activității vulcanice submarine, trăiește una dintre cele mai bizare și fascinante creaturi descoperite de știință: melcul cu picior solzos.
Înfiinţată în 1928, Frăţia are acum milioane de adepţi în toată lumea musulmană
Frăția Musulmană, o amenințare la adresa coeziunii naționale prin islamismul promovat la nivel local în Franța
Un raport comandat de guvernul francez atrage atenția asupra influenței tot mai mari a Frăției Musulmane în Franța, avertizând asupra unei „amenințări la adresa coeziunii naționale”, în contextul răspândirii unui islamism „de jos”, cu rădăcini în comunitățile locale.
Nicușor Dan FOTO Inquam / Octav Ganea
Nicușor Dan, interviu la CNN: „Nu a existat un sprijin al administrației Trump pentru Simion”
Președintele ales Nicușor Dan a acordat, marți seara, un interviu jurnalistului Max Foster, de la CNN, în care a precizat că Uniunea Europeană (UE) trebuie să își asigure propria securitate și că România va sprijini acest lucru.