Turmentat

Publicat în Dilema Veche nr. 654 din 1-7 septembrie 2016
„Cu bule“ jpeg

Multe dintre metaforele colocviale ale beţiei presupun o atitudine empatică, de compătimire faţă de insul care suferă fără vină, din cauze total exterioare voinţei proprii. Beţia e prezentată ca o fatalitate, independentă de orice responsabilitate; omul beat e o victimă. În seria de cuvinte şi expresii familiar-argotice care denumesc starea insului beat, această viziune domină, asociată fie cu litota, fie cu hiperbola: omul care a băut e tulburat sau obosit, dar şi împuşcat în aripă, trosnit, torpilat, trotilat etc. Cetăţeanul turmentat e un reper literar pentru imaginea ironică a victimei, dar şi unul lingvistic pentru sensul secundar, produs prin eufemism, al adjectivului turmentat.

De fapt, adjectivul turmentat, provenit din participiul verbului a turmenta, aproape că nu se mai foloseşte astăzi alt­fel decît ironic şi cu aluzie la piesa lui Caragiale. DEX înregistrează pentru turmentat doar sensul „beat“, etichetînd cuvîntul ca „livresc“; chiar şi verbul a (se) turmenta este explicat doar prin sinonimul a (se) îmbăta. Desigur, dicţionarele istorice atestă folosirea verbului şi a familiei sale lexicale cu alte sensuri, preluate de la etimonul francez (verbul tourmenter), dar şi din italiană (tormentare). Verbul a turmenta şi participiul turmentat făceau parte în secolul al XIX-lea din categoria cultismelor latino-romanice împrumutate recent şi prezente în texte literare (la Ion Heliade Rădulescu, mai ales), ştiinţifice, politice, filozofice etc. („omul primitiv este turmentat de sentimentul incertitudinii“ – Vasile Conta, Teoria fatalismului, în Convorbiri literare, 1.02.1876). În dicţionarul academic latinizant al lui Laurian şi Massim (1876), familia lexicală în discuţie era surprinzător de bogată, fiind preferate formele cu o, mai apropiate de italiană: torment, tormentare, tormentat, tormentaţiune, tormentator, tormentatrice, tormentos. Substantivul torment era definit ca „tortură, durere psihică, durere morală“, iar exemplele pentru adjectiv corespundeau aceloraşi sensuri: om tormentat, minte tormentată de idei extravagante, animă tormentată de pasiuni, vite tormentate de oameni cruzi şi fără misericordie.

Din dicţionarele mai vechi şi mai noi nu se poate totuşi înţelege cînd şi unde a apărut sensul ironic-metaforic al adjectivului turmentat (pentru care dicţionarul tezaur – Dicţionarul limbii române, Litera T, 1983 – oferă ca primă atestare chiar comedia O scrisoare pierdută, din 1884). Cercetătorii s-au întrebat, pe bună dreptate, dacă sensul „beat“ e o creaţie a lui Caragiale sau e o preluare din registrul colocvial al vremii. Datorită resurselor electronice actuale (în primul rînd Biblioteca digitală a Bucureştilor), putem verifica intuiţiile privind circulaţia termenului în presa vremii lui Caragiale. Iar căutările automate în texte confirmă ceea ce presupunea Cristina Florescu, într un studiu despre limbajul familiar românesc, precum şi viziunea Ioanei Pârvulescu asupra „lumii ca ziar“, asupra strînsei legături dintre textele jurnalistice ale vremii şi viziunea şi limbajul caragialian. Se confirmă faptul că turmentat era folosit foarte frecvent, în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, nu numai cu sensurile proprii preluate din franceză – „angoasat, torturat“, ci şi cu sensul figurat „beat“.

Registrul căruia îi aparţinea cuvîntul pare a fi fost iniţial cel pretenţios şi eufemistic – administrativ şi jurnalistic – în care şi azi circulă formule aluzive clişeizate. Turmentat de băuturi spirtoase (se menţionează de obicei sursa tulburării) e sintagma de secol al XIX-lea căreia îi corespunde astăzi formula aflat sub influenţa băuturilor alcoolice. Multe atestări provin din Monitorul oficial, de exemplu dintr-o petiţiune a unei doamne care intentează proces de divorţ, deoarece soţul „viind mai adeseori turmentat de băuturi spirtoase“, ea a suferit „cele mai rele insulte şi chiar bătăi“ (25.08.1878). Termenul apărea frecvent în scurte ştiri, în Monitorul oficial: „P.S. (…) fiind turmentat de băuturi spirtoase (…) a căzut în Dunăre şi s-a înecat“ (13.12.1883); „G.N. (…), fiind oarecum turmentat de băutură, s-au aprins hainele de pe dînsul“ (18.02.1884); „individul I.L. (…) fiind turmentat de băuturi (…), din cauza beţiei mătănăind în apă a căzut într-o bolboacă“ (10.09.1888). Într-o asemenea ştire apare chiar sintagma cetăţean turmentat, într-un context care nu pare influenţat de piesa lui Caragiale, ci pur şi simplu utilizează formulele uzuale ale vremii: „În Galaţi, un cetăţean turmentat şi-a înjunghiat nevasta cu un cuţit şi femeia a căzut moartă. Cetăţeanul e arestat“ (România liberă, 25.10.1885).

Din toate aceste utilizări nu s-a mai păstrat, pînă la urmă, decît sensul transmis de Caragiale. În mass-media, formulările ironice actuale sînt clare aluzii la Cetăţeanul turmentat: de la descrierea stării de beţie – „şofer turmentat, show la Poliţia din Piteşti“ (realitatea.net, 24.05. 2015) la cea a stării de confuzie politică – „alegător turmentat“ (Dilema veche, 23.05.2016). În româna din Republica Moldova pare să se fi păstrat ceva mai mult uzul vechi (precizarea cauzei, sensul de bază), dar folosirile sînt tot ironice: „Turmentat de alcool, un bărbat a ajuns de la iaz direct la Inspectorat sub escorta poliţiştilor“ (publika.md, 17.06.2015); „Șevciuk, turmentat de iubirea către Ștanski. Visează la revenirea la URSS“ (evzmd.md, 10.05.2016). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Şiiţi houthi yemeniţi ridică armele în timpul luptelor lângă palatul prezidenţial din  Sanaa Yemen FOTO AP
Previziunea româncei care s-a specializat în analiza Orientului Mijlociu cu șeful CIA. „O să înceapă cu discursuri inflamate și inflamatorii”
Există focare de război care s-ar putea extinde în următoarele decenii, dar în prezent marile puteri nu au interes ca acestea să escaladeze, spune Ioana Constantin Bercean, expertă în Orientul Mijlociu. Cel mai probabil, SUA, chiar și cu Trump, vor avea o politică mai degrabă prundentă în zonă.
furie
Cum îți distruge furia corpul: șapte ore de cortizol în exces
Furia provoacă încordarea mușchilor, mai ales în zona gâtului și umerilor. „Este nevoie de șapte ore pentru ca nivelul de cortizol să revină la normal”, atrage atenția un specialist. Dar ce efecte devastatoare și nebănuite, are, de fapt, furia asupra corpului tău?
noua casa prima casa credit ipotecar
Băncile care acordă cele mai bune credite ipotecare, după sumă, dobândă și condiții de acordare
Creditul ipotecar rămâne una dintre principalele opțiuni pentru românii care doresc să își cumpere o locuință, impunându-se însă ca doritorii să compare dobânda și condițiile de acordare.
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
Fermierii cer aprobarea urgentă a Legii Arendei: proprietarii trebuie să poată face schimb de terenuri
Fermierii solicită parlamentarilor să susţină la vot Legea Arendei, care trebuie aprobat până cel târziu pe 20 noiembrie 2024, promulgat de preşedinte şi publicat în MO până pe 30 noiembrie.
tanara de culoare brasov foto captura jpg
O tânără de culoare a vrut să arate cât de sigură e România și dacă oamenii sunt rasiști. „Asta s-a întâmplat și azi”
Experiența unei vloggerițe de culoare în România a devenit virală pe internet. Tânăra a vrut să descopere România și să afle dacă românii sunt rasiști și a vizitat Bucureștiul și Brașovul.
Profesoara profesor scoala invatamant educatie elevi FOTO Shutterstock jpg
Elevii români învață mult, dar degeaba. Cum i-a transformat școala în analfabeți funcțional. Un profesor explică greșelile făcute de sistem
Deși învață foarte mult în timpul școlii, fiind bombardați cu volume impresionante de informații, concepte și teorii, elevii români termină cei 12 ani de studii fără să fi aprofundat mare lucru.
Klaus Iohannis la Consiliul European 13 decembrie 2023 FOTO Presidency jpeg
ANALIZĂ Klaus Iohannis, de zece ani președintele României. Cu ce s-au ales românii după cele două mandate ale sale
De zece ani președinte al României, Klaus Iohannis a fost mai degrabă apreciat pe plan extern, pentru că a reușit să onoreze angajamentele euro-atlantice ale României, însă modul său de comunicare cu românii nu a excelat, ba din contră, consideră specialiștii în politică.
miscarea 4 b jpg
Fără sex, fără întâlniri, fără copii, fără căsătorie: Cum ar putea Mișcarea 4B să schimbe America
Diviziunea de gen a sfâșiat societatea sud-coreeană – și acum aceasta se răspândește și în Statele Unite, scrie Politico.com.
 Louis Jacques Mandé Daguerre foto Wikipedia png
18 noiembrie: Se naște părintele fotografiei, Louis Daguerre și se stinge din viață marea actriță Draga Olteanu-Matei
În ziua de 18 noiembrie s-a născut Louis Jacques Mandé Daguerre, părintele fotografiei, iar mult apreciata actriță Draga Olteanu-Matei s-a stins din viață.