Turmentat

Publicat în Dilema Veche nr. 654 din 1-7 septembrie 2016
„Cu bule“ jpeg

Multe dintre metaforele colocviale ale beţiei presupun o atitudine empatică, de compătimire faţă de insul care suferă fără vină, din cauze total exterioare voinţei proprii. Beţia e prezentată ca o fatalitate, independentă de orice responsabilitate; omul beat e o victimă. În seria de cuvinte şi expresii familiar-argotice care denumesc starea insului beat, această viziune domină, asociată fie cu litota, fie cu hiperbola: omul care a băut e tulburat sau obosit, dar şi împuşcat în aripă, trosnit, torpilat, trotilat etc. Cetăţeanul turmentat e un reper literar pentru imaginea ironică a victimei, dar şi unul lingvistic pentru sensul secundar, produs prin eufemism, al adjectivului turmentat.

De fapt, adjectivul turmentat, provenit din participiul verbului a turmenta, aproape că nu se mai foloseşte astăzi alt­fel decît ironic şi cu aluzie la piesa lui Caragiale. DEX înregistrează pentru turmentat doar sensul „beat“, etichetînd cuvîntul ca „livresc“; chiar şi verbul a (se) turmenta este explicat doar prin sinonimul a (se) îmbăta. Desigur, dicţionarele istorice atestă folosirea verbului şi a familiei sale lexicale cu alte sensuri, preluate de la etimonul francez (verbul tourmenter), dar şi din italiană (tormentare). Verbul a turmenta şi participiul turmentat făceau parte în secolul al XIX-lea din categoria cultismelor latino-romanice împrumutate recent şi prezente în texte literare (la Ion Heliade Rădulescu, mai ales), ştiinţifice, politice, filozofice etc. („omul primitiv este turmentat de sentimentul incertitudinii“ – Vasile Conta, Teoria fatalismului, în Convorbiri literare, 1.02.1876). În dicţionarul academic latinizant al lui Laurian şi Massim (1876), familia lexicală în discuţie era surprinzător de bogată, fiind preferate formele cu o, mai apropiate de italiană: torment, tormentare, tormentat, tormentaţiune, tormentator, tormentatrice, tormentos. Substantivul torment era definit ca „tortură, durere psihică, durere morală“, iar exemplele pentru adjectiv corespundeau aceloraşi sensuri: om tormentat, minte tormentată de idei extravagante, animă tormentată de pasiuni, vite tormentate de oameni cruzi şi fără misericordie.

Din dicţionarele mai vechi şi mai noi nu se poate totuşi înţelege cînd şi unde a apărut sensul ironic-metaforic al adjectivului turmentat (pentru care dicţionarul tezaur – Dicţionarul limbii române, Litera T, 1983 – oferă ca primă atestare chiar comedia O scrisoare pierdută, din 1884). Cercetătorii s-au întrebat, pe bună dreptate, dacă sensul „beat“ e o creaţie a lui Caragiale sau e o preluare din registrul colocvial al vremii. Datorită resurselor electronice actuale (în primul rînd Biblioteca digitală a Bucureştilor), putem verifica intuiţiile privind circulaţia termenului în presa vremii lui Caragiale. Iar căutările automate în texte confirmă ceea ce presupunea Cristina Florescu, într un studiu despre limbajul familiar românesc, precum şi viziunea Ioanei Pârvulescu asupra „lumii ca ziar“, asupra strînsei legături dintre textele jurnalistice ale vremii şi viziunea şi limbajul caragialian. Se confirmă faptul că turmentat era folosit foarte frecvent, în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, nu numai cu sensurile proprii preluate din franceză – „angoasat, torturat“, ci şi cu sensul figurat „beat“.

Registrul căruia îi aparţinea cuvîntul pare a fi fost iniţial cel pretenţios şi eufemistic – administrativ şi jurnalistic – în care şi azi circulă formule aluzive clişeizate. Turmentat de băuturi spirtoase (se menţionează de obicei sursa tulburării) e sintagma de secol al XIX-lea căreia îi corespunde astăzi formula aflat sub influenţa băuturilor alcoolice. Multe atestări provin din Monitorul oficial, de exemplu dintr-o petiţiune a unei doamne care intentează proces de divorţ, deoarece soţul „viind mai adeseori turmentat de băuturi spirtoase“, ea a suferit „cele mai rele insulte şi chiar bătăi“ (25.08.1878). Termenul apărea frecvent în scurte ştiri, în Monitorul oficial: „P.S. (…) fiind turmentat de băuturi spirtoase (…) a căzut în Dunăre şi s-a înecat“ (13.12.1883); „G.N. (…), fiind oarecum turmentat de băutură, s-au aprins hainele de pe dînsul“ (18.02.1884); „individul I.L. (…) fiind turmentat de băuturi (…), din cauza beţiei mătănăind în apă a căzut într-o bolboacă“ (10.09.1888). Într-o asemenea ştire apare chiar sintagma cetăţean turmentat, într-un context care nu pare influenţat de piesa lui Caragiale, ci pur şi simplu utilizează formulele uzuale ale vremii: „În Galaţi, un cetăţean turmentat şi-a înjunghiat nevasta cu un cuţit şi femeia a căzut moartă. Cetăţeanul e arestat“ (România liberă, 25.10.1885).

Din toate aceste utilizări nu s-a mai păstrat, pînă la urmă, decît sensul transmis de Caragiale. În mass-media, formulările ironice actuale sînt clare aluzii la Cetăţeanul turmentat: de la descrierea stării de beţie – „şofer turmentat, show la Poliţia din Piteşti“ (realitatea.net, 24.05. 2015) la cea a stării de confuzie politică – „alegător turmentat“ (Dilema veche, 23.05.2016). În româna din Republica Moldova pare să se fi păstrat ceva mai mult uzul vechi (precizarea cauzei, sensul de bază), dar folosirile sînt tot ironice: „Turmentat de alcool, un bărbat a ajuns de la iaz direct la Inspectorat sub escorta poliţiştilor“ (publika.md, 17.06.2015); „Șevciuk, turmentat de iubirea către Ștanski. Visează la revenirea la URSS“ (evzmd.md, 10.05.2016). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cultura de Internet (o însemnare – încă îndreptățită, cred – din 2008)
Atîta doar: cînd eşti în faza de învăţare, nu se cade să adopţi, ţanţoş, postura învăţătorului. Mai ai încă de butonat…
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totuși, că determinismul geografic joacă un anume rol în judecățile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar cînd încercăm să vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie morală, adică libertatea.
AFumurescu prel jpg
Națiuni (ne)rușinate
Practic, constat tot mai des că există atît oameni, cît și națiuni ce par complet străine conceptului de rușine.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul în care suveranismul și izolaționismul s-au dus să moară. Însă, cel puțin pentru o vreme, cele două vor lăsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare invenție – contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, această funcționare eficientă nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justiție, s-a bucurat de dreptul la apărare și de o analiză independentă și imparțială a motivelor și argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necruțătoare
Egoismul (aproape că îmi vine să-i spun egotism și în română) reprezintă mult mai mult decît ne transmit dicționarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alienează sui generis, te îmbolnăvește de „tine însuți”.
„Cu bule“ jpeg
De dulce
Echivalența parțială dintre dulce și bun devine echivalență totală în anumite construcții, de exemplu în sintagma frați dulci(sau buni), adică frați avînd ambii părinți în comun, în opoziție cu frații vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce legătură au toate astea cu rubrica de educație, cu statutul de prof, viața mea? Exilarea lui Ovidiu și atentatul asupra lui Rushdie sînt pledoarii pentru nevoia de a păstra în școală literatura pe primul loc – și subliniez, pe primul – ca importanță!
Un sport la Răsărit jpeg
David Popovici e om?
Cu cît rezultatele sînt mai mari şi mai departe de imaginaţia noastră apare umbra trişatului. Aşa şi cu David. Nu poate fi adevărat, susţin nu puţini. E ceva în neregulă. De unde a apărut?
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Hai, noi să trăim, că se pare că vom fi ultima generație de oameni înțelepți de pe lumea asta. După noi vin sociopații ăia care nu mai știu să vorbească între ei. Nu știu decît să stea cu ochii în telefon. Mă îngrozește treaba asta, zău.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana și strănutul albanez – despre călătoria mea în Albania (I) –
Dimineața începe doar atunci cînd locuitorii orașului se întîlnesc pe la terase ca să-și bea cafeaua, însoțită mereu de un pahar de apă rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodată acasă.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.