Trotinete, trotinetişti, trotinetari

Publicat în Dilema Veche nr. 769 din 15-21 noiembrie 2018
Trotinete, trotinetişti, trotinetari jpeg

Pe măsură ce trotineta electrică, folosită de adulţi, se răspîndeşte în traficul din marile oraşe româneşti, cuvîntul trotinetă produce, inevitabil, derivate colocviale, cu conotaţii glumeţe, fie ironice, fie de creare a unei simpatice solidarităţi. Cel mai răspîndit pare a fi, în momentul de faţă, trotinetist (derivat previzibil, beneficiind de modelul unor cuvinte din aceeaşi sferă semantică: biciclist, motociclist etc.): „Un trotinetist profesionist din Danemarca a venit la Bucureşti ca să promoveze trotineta şi a susţinut o demonstraţie în Parcul Herăstrău“ (adevarul.ro); „Sînt trotinetist de o lună și pieton de o viață“ (tion.ro).

Principalul concurent al lui trotinetist este trotinetar, construit cu un sufix de agent preferat de limbajul familiar-argotic actual (şpăgar, maimuţar etc.) şi avînd o notă depreciativă mai puternică. Majoritatea atestărilor provin din comentariile cititorilor la diverse site-uri de ştiri sau blog-uri: „făcea mişto de alt trotinetar că se «tîrîia»“ (bzb.ro); „pe stradă nu e voie ca pieton, biciclist sau trotinetar“ (hotnews.ro); „am văzut polițist care i-a cerut unui trotinetar să se urce pe trotuar“ (zoso.ro). Mai rare sînt formele trotinar, în care este trunchiată baza lexicală a derivării (trotin-) – „un coleg trotinar/trotinetist a dat strigarea în Parcul Tineretului“ (forumthassos.ro); „Sînt sigur că toţi trotinarii au permis şi vehiculul lor şmecher este înregistrat“ (reddit.com) – şi trotinet, derivat regresiv („mulţi trotinetzi se educă de aici“, zoso.ro).

Trotinetă şi derivatele sale recente par să reprezinte o excepţie faţă de tendinţa, dominantă astăzi, mai ales în materie de modă şi tehnologie. de a împrumuta termenul englezesc, chiar cînd exista deja un echivalent în română. Trotinetarul poate rămîne, uneori, singurul derivat de la o bază mai veche, într-o serie complet anglicizată: „poate ne strîngem 100 de skateri/bladers/bikers/trotinetari“ (Facebook). O explicaţie pentru reticenţa de a folosi în loc de trotinetă şi trotinetist termenii corespondenţi din engleză – scooter şi scooterist (eventual în formele adaptate scuter şi scuterist) – ar fi faptul că scuter a intrat mai de mult în română (direct din engleză, dar şi prin intermediar francez, cum sugerează dicţionarele noastre) şi a căpătat un sens restrîns: „tip de motocicletă ușoară, cu roți mici, cu motorul așezat, de obicei, sub șaua conducătorului, permițînd acestuia să stea într-o poziție comodă (ca pe scaun), și care poate transporta una sau două persoane“ (DEX). Scuterist nu este cuprins decît în cîteva dicţionare de neologisme, dar e folosit astăzi curent – „Cel mai norocos scuterist din lume“ (adevarul.ro). Vehiculul motorizat actual care are forma unei trotinete (DEX: „mic vehicul pentru copii, compus dintr-o scîndură dreptunghiulară montată pe două roți și articulată cu o bară perpendiculară pe ea, servind ca bară de direcție, și care se pune în mișcare prin împingerea cu un picior“) este greu de asimilat de vorbitorii de română scuterului prototipic. Cuvîntul scooter are în dicţionarele englezeşti mai multe accepţii, care corespund atît tricicletei, cît şi (ca abreviere din motor scooter) scuterului mai apropiat de motocicletă, specializat ca atare în română. Păstrarea termenului trotinetă (chiar în varianta motorizată) permite în română diferenţierea de scuter şi apariţia în aceeaşi serie: „Motocicleta, scuterul, bicicleta sau trotineta par a fi singurele soluţii pentru şoferii care nu mai vor să piardă zilnic timp şi carburant în trafic“ (digi24.ro). Preferinţa pentru păstrarea cuvîntului trotinetă ar putea fi explicată şi prin puternica ancorare a acestuia în experienţa infantilă, ceea ce îi asigură stabilitate în uz şi posibilitatea de a fi folosit cu anumite conotaţii afectiv-ironice.

Trotinetă e un cuvînt împrumutat din franceză, intrat în română în prima jumătate a secolului al XX-lea; în franceză, trottinette provine de la verbul trottiner („a merge în trap scurt“; „a merge cu paşi mărunţi“), la rîndul său derivat de la trotter – „a merge la trap“; „a merge repede şi mult“. Trotinette a avut în franceză şi sensuri figurat-argotice, desemnînd automobilul sau, la plural, încălţămintea (ca instrument al mersului rapid!). Cuvîntul legat de universul copilăriei a căpătat şi în română unele sensuri argotice – pentru a desemna un mijloc de transport în comun (sens înregistrat în toate dicţionarele recente de argou – la T. Tandin, N. Croitoru Bobârniche, G. Volceanov), dar şi ca termen depreciativ pentru o femeie („nu pot să redau realitatea îndeletnicirii unor domnişoare botoxate precum blondele lui I., A.P. sau alte trotinete, fără să spun exact...“ – Dan Caragea, Limbajul licenţios, adevarul.ro).

Cuvîntul trotinetă a fost înregistrat de Iorgu Iordan în Limba română actuală. O gramatică a „greşelilor“ (1943/1947), dar circula deja în presa anilor ’30-’40, aşa cum circula şi obiectul, cel puţin în lumea urbană, în grădini şi în parcuri. Cîteva fotografii din Realitatea ilustrată, din 7.07.1937, prezintă concursurile pentru copii organizate cu prilejul Lunii Bucureştiului: „alergări, curse de triciclete, de trotinete, lansări de baloane“. Iar în Monitorul Oficial din 24.11.1933, în lista de acordare a „brevetelor de invenţiuni“, apare Vladimir Beltz, cu „Trotinetă cu motor“. Mai nimic nou sub soare. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Foto: flickr

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

accident sju slatina3   foto euro24 jpg
Unșofer, cu o alcoolemie de 1,1 mg/l, a pierdut controlul asupra direcției de mers și a intrat cu mașina în curtea Spitalului Slatina
Un incident grav s-a petrecut în noaptea de marți spre miercuri, 10/11 decembrie 2024. Un șofer de 27 ani, care a urcat la volan sub influența alcoolului, a pierdut controlul asupra direcției de mers și, în fața SJU Slatina, a trecut peste bordură și a ajuns în curtea unității sanitare.
citit carte barbat istock jpg
Ce este „lerul”? Cuvântul neobișnuit care apare în multe colinde, dar pe care puțini români îl pot explica
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja ne îndreptăm către jumătatea lunii decembrie. Poate că mulți dintre noi deja am început să ascultăm colinde, sau, dacă nu, o vom face destul de curând.
slobozia razie la urziceni si barbulesti foto ipj ialomita
Razie şi percheziţii cu mascaţii în Ploieşti, în mai multe dosare de tâlhărie şi furt
Peste 50 de poliţişti şi jandarmi au demarat, miercuri dimineaţă, o razie de amploare în Prahova, dar şi percheziţii la mai multe persoane suspecte în câteva dosare de tâlhărie şi furt.
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
Piețele financiare românești, survolate de un stol de „lebede negre”: „Au mai fost văzute în pandemie, la Brexit și în 2008”
Piețele financiare românești au fost lovite de volatilitate în timpul alegerilor prezidențiale, rezultatele surprinzătoare ducând și la o dificultate neașteptată pentru Guvern în a împrumuta bani.
Kim Yong hyun   fostul ministru al Apărării din Coreea de Sud Foto Getty Images jpg
Fostul ministru al Apărării a încercat să-și ia viața în arest, după ce a recomandat impunerea legii marțiale în Coreea de Sud
Kim Yong-hyun, fostul ministru sud-coreean al apărării, a încercat să îşi pună capăt zilelor în timp ce se afla în detenţie, a declarat, miercuri, comisarul general al Serviciului Coreean de Corecţie.
andreea balan  crop 1665063599 jpg
Motivul neașteptat pentru care Andreea Bălan nu poartă inelul de logodnă de la Victor Cornea: „Foarte greu, de-a lungul anilor, am…”
Pe 3 decembrie, Andreea Bălan a trăit o zi memorabilă. În timpul unui zbor către Laponia, Victor Cornea, partenerul ei de mai bine de un an, i-a adresat marea întrebare. Răspunsul vedetei a fost un entuziast „DA”.
zile libere de paste jpg
Câte zile libere au românii în 2025. Cum arată calendarul pentru minivacanțe de la anul
Anul 2025 aduce vești bune pentru angajații din România, oferind un total de 17 zile libere legale, dintre care 13 vor fi în timpul săptămânii, iar restul de 4 în weekend.
sumudica platformax jpg
Șumudică își retrogradează o fostă echipă. UEFA i-a dat dreptate românului
Marius Șumudică (53 de ani), antrenorul echipei Rapid, a primit o veste bună de la Comisia de Disciplină a UEFA.
castig loto pitesti jpg
Un noroc fatal. A murit la stomatolog după ce a câștigat 32 de milioane de euro la loto
Un bărbat de 73 de ani din Brazilia, care a câștigat marele premiu la loto în luna noiembrie, a murit subit la stomatolog. A fost prima lui decizie de milionar în euro,