Trotinete, trotinetişti, trotinetari

Publicat în Dilema Veche nr. 769 din 15-21 noiembrie 2018
Trotinete, trotinetişti, trotinetari jpeg

Pe măsură ce trotineta electrică, folosită de adulţi, se răspîndeşte în traficul din marile oraşe româneşti, cuvîntul trotinetă produce, inevitabil, derivate colocviale, cu conotaţii glumeţe, fie ironice, fie de creare a unei simpatice solidarităţi. Cel mai răspîndit pare a fi, în momentul de faţă, trotinetist (derivat previzibil, beneficiind de modelul unor cuvinte din aceeaşi sferă semantică: biciclist, motociclist etc.): „Un trotinetist profesionist din Danemarca a venit la Bucureşti ca să promoveze trotineta şi a susţinut o demonstraţie în Parcul Herăstrău“ (adevarul.ro); „Sînt trotinetist de o lună și pieton de o viață“ (tion.ro).

Principalul concurent al lui trotinetist este trotinetar, construit cu un sufix de agent preferat de limbajul familiar-argotic actual (şpăgar, maimuţar etc.) şi avînd o notă depreciativă mai puternică. Majoritatea atestărilor provin din comentariile cititorilor la diverse site-uri de ştiri sau blog-uri: „făcea mişto de alt trotinetar că se «tîrîia»“ (bzb.ro); „pe stradă nu e voie ca pieton, biciclist sau trotinetar“ (hotnews.ro); „am văzut polițist care i-a cerut unui trotinetar să se urce pe trotuar“ (zoso.ro). Mai rare sînt formele trotinar, în care este trunchiată baza lexicală a derivării (trotin-) – „un coleg trotinar/trotinetist a dat strigarea în Parcul Tineretului“ (forumthassos.ro); „Sînt sigur că toţi trotinarii au permis şi vehiculul lor şmecher este înregistrat“ (reddit.com) – şi trotinet, derivat regresiv („mulţi trotinetzi se educă de aici“, zoso.ro).

Trotinetă şi derivatele sale recente par să reprezinte o excepţie faţă de tendinţa, dominantă astăzi, mai ales în materie de modă şi tehnologie. de a împrumuta termenul englezesc, chiar cînd exista deja un echivalent în română. Trotinetarul poate rămîne, uneori, singurul derivat de la o bază mai veche, într-o serie complet anglicizată: „poate ne strîngem 100 de skateri/bladers/bikers/trotinetari“ (Facebook). O explicaţie pentru reticenţa de a folosi în loc de trotinetă şi trotinetist termenii corespondenţi din engleză – scooter şi scooterist (eventual în formele adaptate scuter şi scuterist) – ar fi faptul că scuter a intrat mai de mult în română (direct din engleză, dar şi prin intermediar francez, cum sugerează dicţionarele noastre) şi a căpătat un sens restrîns: „tip de motocicletă ușoară, cu roți mici, cu motorul așezat, de obicei, sub șaua conducătorului, permițînd acestuia să stea într-o poziție comodă (ca pe scaun), și care poate transporta una sau două persoane“ (DEX). Scuterist nu este cuprins decît în cîteva dicţionare de neologisme, dar e folosit astăzi curent – „Cel mai norocos scuterist din lume“ (adevarul.ro). Vehiculul motorizat actual care are forma unei trotinete (DEX: „mic vehicul pentru copii, compus dintr-o scîndură dreptunghiulară montată pe două roți și articulată cu o bară perpendiculară pe ea, servind ca bară de direcție, și care se pune în mișcare prin împingerea cu un picior“) este greu de asimilat de vorbitorii de română scuterului prototipic. Cuvîntul scooter are în dicţionarele englezeşti mai multe accepţii, care corespund atît tricicletei, cît şi (ca abreviere din motor scooter) scuterului mai apropiat de motocicletă, specializat ca atare în română. Păstrarea termenului trotinetă (chiar în varianta motorizată) permite în română diferenţierea de scuter şi apariţia în aceeaşi serie: „Motocicleta, scuterul, bicicleta sau trotineta par a fi singurele soluţii pentru şoferii care nu mai vor să piardă zilnic timp şi carburant în trafic“ (digi24.ro). Preferinţa pentru păstrarea cuvîntului trotinetă ar putea fi explicată şi prin puternica ancorare a acestuia în experienţa infantilă, ceea ce îi asigură stabilitate în uz şi posibilitatea de a fi folosit cu anumite conotaţii afectiv-ironice.

Trotinetă e un cuvînt împrumutat din franceză, intrat în română în prima jumătate a secolului al XX-lea; în franceză, trottinette provine de la verbul trottiner („a merge în trap scurt“; „a merge cu paşi mărunţi“), la rîndul său derivat de la trotter – „a merge la trap“; „a merge repede şi mult“. Trotinette a avut în franceză şi sensuri figurat-argotice, desemnînd automobilul sau, la plural, încălţămintea (ca instrument al mersului rapid!). Cuvîntul legat de universul copilăriei a căpătat şi în română unele sensuri argotice – pentru a desemna un mijloc de transport în comun (sens înregistrat în toate dicţionarele recente de argou – la T. Tandin, N. Croitoru Bobârniche, G. Volceanov), dar şi ca termen depreciativ pentru o femeie („nu pot să redau realitatea îndeletnicirii unor domnişoare botoxate precum blondele lui I., A.P. sau alte trotinete, fără să spun exact...“ – Dan Caragea, Limbajul licenţios, adevarul.ro).

Cuvîntul trotinetă a fost înregistrat de Iorgu Iordan în Limba română actuală. O gramatică a „greşelilor“ (1943/1947), dar circula deja în presa anilor ’30-’40, aşa cum circula şi obiectul, cel puţin în lumea urbană, în grădini şi în parcuri. Cîteva fotografii din Realitatea ilustrată, din 7.07.1937, prezintă concursurile pentru copii organizate cu prilejul Lunii Bucureştiului: „alergări, curse de triciclete, de trotinete, lansări de baloane“. Iar în Monitorul Oficial din 24.11.1933, în lista de acordare a „brevetelor de invenţiuni“, apare Vladimir Beltz, cu „Trotinetă cu motor“. Mai nimic nou sub soare. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Foto: flickr

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

front jpeg
Atacul de la Smârdan, pictură de Nicolae Grigorescu (© Muzeul Național de Artă al României)
Războiul de Independență al României - marea campanie de la sud de Dunăre
Războiul de Independență al României, care a culminat cu asediul Plevnei din vara și toamna lui 1877, este nu doar prima campanie militară a țării noastre, ci și un teribil de complicat joc diplomatic între două puteri ostile Bucureștiului: aliații ruși și inamicii otomani.
claudiu bleont iulia lazar jpg
Ce diferență uriașă de vârstă este între Claudiu Bleonț și soția lui, Iulia. E cea de a patra nevastă
Claudiu Bleonț, actorul care este aspru criticat după ce și-a umilit fiica la Gala Premiilor Gopo, este o persoană extrem de cunoscută. Este căsătorit cu Iulia Lazăr, alături de care și-a găsit liniștea după trei mariaje eșuate, dar ea alege să fie o persoană discretă. Cu ce se ocupă și ce diferență
Marco Rubio Ucraina Rusia jpeg
Trump îl numeşte pe Marco Rubio consilier pentru securitate naţională
Donald Trump a anunțat că îl va nominaliza ca ambasador al SUA la ONU, în timp ce Marco Rubio va prelua interimar coordonarea securității naționale.
niczuly roland rps7565 jpeg
ups1 jpeg
O companie activă și în România își concediază 20.000 de angajați. Criza a lovit-o din plin
Companii din întreaga lume sunt nevoite să găsească soluții pentru a depăși problemele economice care afectează întreaga lume în ultima perioadă.
ambulanta, foto shutterstock jpg
Incendiu provocat intenționat într-un bloc din Pitești. Un bărbat și-a dat foc în propria garsonieră
Un bărbat din Pitești și-a incendiat garsoniera, provocând un incendiu într-un bloc din cartierul Găvana. Rănit în urma gestului extrem, acesta a fost transportat de urgență la spital.
CRIN ANTONESCU DECLARATIE 005 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Crin Antonescu, plan pentru Cotroceni: Discuție „de câteva ore” cu Ilie Bolojan
Candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat că prima sa acțiune ca președinte va fi o discuție lungă și serioasă cu Ilie Bolojan, președintele interimar.
mircea lucescu facebook jpg
Mircea Lucescu a dat buzna peste Chivu, Man și Mihăilă în cantonamentul echipei Parma
Mircea Lucescu pregătește meciul cu Austria, care bate la ușă.