Treningul şi trainuirea

Publicat în Dilema Veche nr. 813 din 19-25 septembrie 2019
„Cu bule“ jpeg

Pe la începutul anilor ’90, cînd începuse preluarea masivă de anglicisme, în domenii pînă atunci prea puţin sincronizate cu spaţiul occidental, se făceau glume asupra confuziei dintre training (pronunţat treining, cu sensul „program de pregătire profesională“) şi trening („îmbrăcăminte pentru sport“): cei care anunţau că oferă traininguri riscau să producă dezamăgitoare ambiguităţi. Între timp, training a intrat în uzul curent, fiind introdus în Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic (DOOM 2005) şi în DEX (cu explicaţia „antrenament, pregătire“). Cuvîntul îşi păstrează diferenţa dintre scriere (training) şi pronunţare (treining), dar este perfect încadrat morfologic (ca şi mai vechiul trening), între neutrele cu pluralul în -uri.

Mai surprinzător e succesul actual al verbului corespunzător, to train, care a fost adaptat spontan în română cu ajutorul sufixului -ui, ca formă iniţial colocvială, de jargon profesional, dar care apare în tot mai multe contexte ale limbii standard. Verbul păstrează diferenţa din engleză între scriere şi pronunţare, astfel că apariţiile sale, perfect adaptate morfologic, sînt fundamental hibride. Cel mai des este atestat participiul, în componenţa perfectului compus – „a trainuit personalul“ (meat-milk.ro); „m-am trainuit puţin“ (econotricks.blogspot.com) – sau a construcţiei pasive: „am fost bun la asta pînă să fiu trainuit, dar acum sînt și mai bun“ (context.reverso.net); „43 de agenţii din Europa fac parte din acest program şi sînt trainuite în Varşovia“ (gomag.ro); „evacuarea s-a făcut în 7 minute de către personalul clubului, care, atenție, este trainuit în fiecare lună“ (napocanews.ro). Participiul apare şi în componenţa altor timpuri şi moduri verbale – „s-ar fi trainuit în asta“ (gandul.info) – sau folosit adjectival: „un colectiv tînăr, trainuit să ofere soluţii profesionale“ (eds-ro.eu). Verbul pare să aibă o conjugare completă, cu forme de prezent şi imperativ: „coach-uiesc oamenii şi îi trainuiesc“ (skymind.ro); „coordonez şi trainuiesc o echipă de 5 persoane“ (ejobs.ro); „dacă dau semne că nu rezistă, pregăteşte-i, trainuieşte-i, abureşte-i“ (forum.softpedia.com) etc.

Ca nume de acţiune şi ca echivalent al anglicismului training apar supinul substantivizat trainuit („De la recrutat, trainuit şi condus echipa de merchandising şi relaţii cu clienţii pînă la construit baza de clienţi“, CV pe site-ul cdep.ro) şi mai ales infinitivul lung substantivizat trainuire: „oferim trainuire“ (marketdent.ro); „instruirea, trainuirea şi formarea angajaţilor noi“ (bestjobs.eu); „trainuirea personalului“ (romprest.ro); „trainuirea angajaţilor pentru formarea eficientă şi creşterea abilităţii lor“ (flormar.pro); cu totul rar e derivatul colocvial trainuială („mă pregătesc de trainuială“, copilul.ro).

Formele de mai sus s-au răspîndit atît de mult pentru că vorbitorii le-au atribuit o semnificaţie specifică; evident, în toate contextele s-ar fi putut vorbi la fel de bine de formare, pregătire, antrenare etc. Probabil că a forma şi a pregăti au fost percepute ca prea generale, a antrena ca prea legat de sport, a şcoli ca prea familiar etc.; s-a preferat deci a trainui, care, prin forma inconfundabil legată de engleză, aducea conotaţii net pozitive, presupunerea unui sistem modern, internaţional, profesionist.

Mai vechiul trening – dublet etimologic al noului training – nu a pierdut teren: sute de mii de anunţuri publicitare din Internet oferă treninguri ieftine, comode, de damă, bărbaţi, copii etc. De fapt, nici trening nu este chiar atît de vechi: a intrat în română, foarte probabil, în cursul secolului al XX-lea şi este înregistrat de Dicţionarul limbii române literare contemporane (1955-1957). A fost folosit de unii prozatori interbelici care descriau lumea citadină contemporană, de exemplu de Mihail Sebastian, în Accidentul (1940): „gospodinele ieșeau în prag, și copiii se opreau din joc, ca s-o privească pe această fată blondă, cu pantaloni băiețești (căci purta șort și bluză de sport sau, cînd era frig, un trening albastru de lînă)“ sau de Ovidiu Constantinescu, în Duo acrobat, în Revista Fundaţiilor Regale, iulie 1944: „Lucien studia o atitudine înaintea oglinzii. Purta nişte pantaloni de trening agăţaţi cu bretele de umeri“. Dicţionarele noastre indică originea cuvîntului în englezescul training, iar adaptarea sa fonetică a fost atribuită pătrunderii pe cale orală. De fapt, e foarte posibil ca şi în acest caz la fixarea formei şi a sensului să fi contribuit mult intermediarul francez (chiar dacă accentul nu este cel aşteptat din franceză, pe finală). Trésor de la langue française informatisé cuprinde substantivul training, anglicism cu sensurile „antrenament“ şi „îmbrăcăminte pentru antrenamentul sportiv“; al doilea sens este atestat din 1956, dar circula foarte probabil şi mai devreme. Dicţionarul nu uită să precizeze că termenul englez train provine de fapt din vechea franceză.

Oricum, diferenţele de scriere şi de pronunţare şi cele semantice separă tot mai mult treningul de training şi cu atît mai mult de hibridul şi cam ridicolul trainuire. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Cum putem evita substanțele cancerigene din alimente. Medic: „Foarte rar să consumăm mezeluri, doar ocazional”
Deși să renunțăm la toate alimentele care ne pun în pericol este aproape imposibil, anumite decizii putem adopta.
image
Imaginile sărăciei în cele mai bogate orașe din țară. „S-ar fura tot dacă n-am face asta”
România a avut în ultimul an o creștere economică de aproape 5%, iar pe hârtie lucrurile arată cum nu se poate mai bine. De o cu totul altă părere sunt tot mai mulți români care trec pragul magazinelor și a piețelor alimentare.
image
Fructul astronauților s-a „cuplat” cu papanașii și clătitele românești. Detaliile unui produs cu succes neașteptat
Procesul tehnologic durează până la trei ore, atât cât trebuie pentru a obține același gust ca atunci când dulceața e făcută acasă.

HIstoria.ro

image
Cele mai vechi cutremure care au lovit Țările Române în Evul Mediu
Unul dintre cele mai vechi cutremure despre care avem informații este cel petrecut în anul 1411, menționat de Emil Turdeanu în lucrarea „Un manuscris religios din timpul lui Mircea cel Bătrân”.
image
Cine a ajuns primul în Antarctica?
Acest cel mai sudic continent (mai mare decât Oceania și Europa), care acoperă aproximativ 20% din întreaga emisferă sudică, este singurul din întreaga lume ce nu are o populație nativă și nici locuire permanentă.
image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.