Trei bancuri mistice

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 23 - 29 aprilie 2020
Trei bancuri mistice jpeg

Stăm acasă. Așa e sigur, ne spun cei care sînt responsabili cu siguranța noastră. Închiși în case, trăncănim. Mă gîndesc că nu e nepotrivit să vă spun niște bancuri. Din colecția bancurilor mele preferate vi le ofer, astăzi, pe acestea trei, convins fiind că după fiecare se poate scrie o carte întreagă de teologie sau de filozofie, după cum preferați să priviți lumea – de sus în jos sau de jos în sus.

Primul:

Cazino. Orele 3 spre dimineață. Jucătorul pierduse tot. Mai are doar un chip de 10 dolari. Stă în fața ruletei descurajat. Deodată, aude o voce venind de sus: „Pune pe 0!”. A privit în jur.  „Nu te mai uita ca prostul, ei da, sînt eu, Domnul Dumnezeul tău și-ți spun: Pune pe 0!” Cu un gest mecanic, jucătorul a pus jetonul pe 0. No more bets. Ruleta s-a învîrtit nebunește într-un sens și bila a pornit pe drumul ei în celălalt sens. După ce se învîrte ca un motociclist de bîlci pe zidul morții, bila se înfige în căsuța 0. Zîmbetul crupierului spune că așa minuni se mai întîmplă și plătește. Jucătorul, bucuros, strînge chip-urile cîștigate și vrea să plece. Aude de sus  aceeași voce: „Unde pleci? Stai jos. Joacă mai departe. Pune tot ce ai pe 0”. Uluit, jucătorul se execută. No more bets, ruleta se rotește, bila se lansează și se duce direct în căsuța 0. Crupierul e încremenit. Așa ceva e n-a mai văzut. Jucătorul radiază. Descurajarea i-a trecut, viața pare că are sens. Vocea de sus i-a ordonat din nou: „Pune totul pe 0”. Cu încredere, a pus tot ceea ce cîștigase pe 0. Crupierul șoptește No more bets, rotirile încep și bila albă merge direct la 0. Șoc în cazino! Vestea se duce la toate mesele, lumea se strînge în jurul mesei. Crupierul e ceva între bănuitor și panicat. Jucătorul strînge chip-urile care totalizau, acum, o mică avere.  Vocea de sus, doar de jucător auzită, spune iarăși „Nu pleca. Stai la masă și pune totul pe 0”. Fermecat de ceea ce i se întîmplă, jucătorul aruncă totul pe 0. Crupierul spune No more bets și rotește. Bila se aruncă furioasă. Iarăși 0. Șefii cazinoului se gîndesc să închidă imediat. Lumea în jur exclamă. Jucătorul aude din nou vocea: „Pune totul pe 0”. Relaxat, convins că Dumnezeu l-a ales pe el dintre toți, pune totul pe 0. No more bets. Ruleta se pornește, bila o ia la goană în răspăr. Și intră, cuminte, la căsuța 13. O hărmălaie infernală izbucnește. Jucătorul, cu ochii cît cepele, privește bila așezată la 13 și nu mai poate respira. Nu înțelege nimic. Aude doar de sus cum vocea baritonală și autoritară pe care o știe bine scapă cu năduf o remarcă „Oh, shit!”.

Al doilea:

Un domn cu nimic ieșit din tiparul domnilor de azi se plimbă agale prin pădure. Deodată, în calea sa apare ursul. Fiara e turbată de foame și domnul nu are nici o șansă. Totul durează cîteva secunde, ursul îl înșfacă, deschide gura mare și, cînd să-și înfigă colții ucigători, domnul zice: „Oh, Doamne Dumnezeule…” și totul încremenește ca într-un stop-cadru cinematografic. Ursul rămîne nemișcat cu gura deschisă la doar cîțiva centimetri de capul domnului. De sus se aude o voce: „Așadar, ai ajuns să mă rogi. Toată viața ta mi-ai negat existența. Ba mai mult, ai făcut tot timpul bășcălie de mine cu prietenii tăi, intelectualii. Spuneai că sînt o nălucă pentru idioți, că sînt un vis pentru fricoși, o închipuire de Ev Mediu. Și acum, iată, ești la ananghie și îmi ceri ajutorul. În fine, sînt gata să te ajut să trăiești, cu condiția să te întorci la prietenii tăi și să le spui că, în clipa celei mai mari spaime, m-ai strigat. Și eu am venit și te-am salvat”. Omul nostru și-a revenit repede din spaimă și a evaluat, rațional, situația. Important era că ursul a fost oprit. Acum, putea negocia ceva. Cum domnul e mintos, îi spune lui Dumnezeu: „Da, acum sînt convins că exiști. Și îmi dau seama că am comis unele erori de apreciere. Dar nu pot să mă dezic de ceea ce spun de-o viață. Ce-o să zică amicii mei? Sînt om serios, am cărți scrise și premiate, conferințe strălucite, cursuri magistrale – am muncit ca să-mi fac un renume. Înțelege, Doamne, că nu pot să apar deodată, ca un caraghios, în fața lumii să-i spun povestea asta. Vor rîde de mine sau vor crede că mi-am pierdut mințile. Tocmai mințile mele, care mi-au adus atîtea realizări. Așa că, uite, îți propun ceva, Dumnezeule. În loc să mă fac eu creștin, ce-ar fi să-l faci creștin pe ursul acesta, care vrea să mă mănînce?”. „De acord”, zice Dumnezeu și realitatea revine la viteza normală. În secunda următoare, ursul îl trîntește la pămînt pe istețul domn, pune laba grea pe el ca să nu poată mișca, își unește labele și, cu ochii smeriți spre cer, spune: „Îți mulțumesc ție, Doamne, pentru masa pe care mi-o dai în seara asta și te rog pe tine, Doamne, binecuvîntează bucata aceasta de carne pe care, în bunătatea ta, mi-ai scos-o în cale exact cînd mi-era foame. Amin!”.

Al treilea:

Un domn se plimbă pe marginea prăpastiei și, neatent, cade în gol. Cu un gest reflex norocos, se prinde în cădere de creanga unui copac. Atîrnat deasupra hăului, omul nostru aude cum creanga de care atîrnă trosnește, gata să se rupă, și strigă deznădăjduit: „Hei, e cineva pe-aici? Ajutor! Doamne, mă aude cineva?”. Din cerul nesfîrșit de deasupra se aude o voce: „Dă-ți drumul! Sînt eu, Domnul Dumnezeul tău, și te voi prinde. Nu-ți fie frică! Dă-ți drumul!”. „Ce să fac?”, răspunde omul nostru în panică. „Să-ți dai drumul. Te voi prinde eu, n-avea grijă. Vei fi salvat!”, spune Dumnezeu. Omul nostru se uită în jos, vede abisul stîncos, se gîndește puțin, după care ridică ochii spre marginea prăpastiei și strigă: „Totuși, altcineva nu mă aude? Nu mai e și altcineva pe aici să mă ajute?”.

Socotesc că aceste bancuri sînt atît de inteligente încît pot deturna într-un sens ceva mai civilizat atacurile furibunde antiortodoxe. Iar dacă nu pot, atunci înseamnă că atacurile acestea sînt atît de cretine încît nici măcar trei bancuri inteligente nu le pot ridica de unde sînt.

Foto: wikimedia commons

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Ce avere are „Lupul de la Rutieră”. Soția sa, fost viceprimar, conduce afaceri prospere la Râșnov
„Lupul de la Rutieră” a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Soția sa a fost viceprimar al orașului Râșnov și conduce afaceri prospere, care le-au permis să cumpere case și terenuri
image
Revelațiile unor unguri în România. „Până la urmă, m-am înșelat în privința Transilvaniei și a lor”
Zsolt și Daniel sunt doi tineri din Ungaria care au vizitat pe rând România și au vorbit despre surprizele pe care le-au avut în momentul în care au ajuns să cunoască români și chiar să-și facă prieteni.
image
Care sunt cele 3 zodii care mint fără nicio remuşcare
Din punct de vedere al horoscopului există zodii care sunt mai mult sau mai puţin predispuse a se regăsi pe lista mincinoşilor.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.