Trasul sforii în televiziunea publică de altădată

Publicat în Dilema Veche nr. 807 din 8-14 august 2019
Trasul sforii în televiziunea publică de altădată jpeg

La propriu.

Prin 1955, în spatele ușilor Laboratorului Central de Telecomunicații al Ministerului Poștelor și Telecomunicațiilor, s-au conturat primele idei pentru înființarea televiziunii publice în România. Ideile s-au materializat destul de rapid, astfel încît în noaptea dintre anii 1956 și 1957 a fost difuzată prima emisiune TV. Vizionarea se făcea la aparate importate din URSS, ulterior apărînd și primul televizor românesc, VS 43, produs la fabrica Electronica.

După prima emisie, nu trebuie să ne fi așteptat ca în continuare să ne putem uita la televizor oricînd doream. La început, televiziunea națională emitea doar sîmbăta și duminica între orele 19-21, iar apoi programul s-a extins treptat pînă a devenit zilnic în 1968. Conform datelor studiate de istoricul Valentin Vasile (în Viața cotidiană a românilor între anii 1941-1965, Editura Cetatea de Scaun), în 1962 media era de 0,8 televizoare la 100 de locuitori.

Să pătrundem puțin, însă, în platou (eu prefer partea aceasta a televizunii și a istoriei). Avînd în vedere că povestea televiziunii publice din România se afla la început, lipsea experiența, dar lipseau și tot felul de resurse, printre care cele mai importante erau cele tehnice. Aparatura adusă de la ruși nu era chiar performantă, conform specialiștilor. De exemplu, nu se aprindeau toate becurile de la camerele de luat vederi și astfel apărea următoarea situație: regizorii legau reporterii cu o sfoară la picior ca să le poată semnaliza cînd intră în emisie – avînd în vedere că butonul roșu nu se aprindea, reporterul nu știa că intră în direct. Regizorul vedea pe monitoare cînd camera respectivă intră în emisie și atunci trăgea de sfoara legată la piciorul reporterului în cauză pentru a-l avertiza că urmează live-ul. Uneori funcționa, alterori funcționa în exces, ca atunci cînd o regizoare de platou mai puternică a tras mai tare decît trebuia de sfoară și, previzibil, reporterul care trebuia să își înceapă relatarea s-a dezechilibrat și a căzut. Momentul a fost depășit cu naturalețe și cu scuzele de rigoare, iar emisia a continuat.

La fel ca istoria.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Franța își pune la bătaie cele 300 de rachete nucleare pentru a apăra Europa. Moscova amenință cu scufundarea Insulelor britanice
Europa ar putea fi pregătită să creeze o umbrelă de protecție nucleară în fața Rusiei, formată din 300 de rachete balistice franceze.
image
Ce pensie va avea Klaus Iohannis. „Are 42 de ani de muncă și 10 de președinție”
Preşedintele Klaus Iohannis a depus cererea de pensionare de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, lucru deja confirmat de Administraţia Prezidenţială.
image
Cum s-au îmbogățit peste noapte sute de mii de români în anii sărăciei crunte. „Am vândut o vacă și am băgat banii acolo”
Sute de mii de familii din România s-au îmbogățit în anii 90, la scurt timp după Revoluție, în timp ce milioane sărăceau de la o zi la alta. Pentru asta, oamenii stăteau la cozi și noapte ca să își depună banii la Caritas, iar câteva săptămâni mai târziu ridicau o sumă de opt ori mai mare

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.