Trasul în pianist

Publicat în Dilema Veche nr. 793 din 2-8 mai 2019
Trasul în pianist jpeg

Formula „Nu trageţi în pianist!“ circulă destul de mult în limbajul jurnalistic şi politic românesc, fiind deja intrată într-un soi de folclor urban care îi dezvoltă sensuri noi, reinterpretînd-o şi oferindu-i motivaţii mai mult sau mai puţin justificate. Enunţul imperativ, căruia vorbitorii simt nevoia să-i explice contextul, este folosit de obicei ca termen al unei analogii cu situaţii contemporane. Aproape orice rescriere a explicaţiei introduce elemente noi: „ştiţi, ca în filmele… americane…, întotdeauna cînd se trage, este salvat pianistul, adică nu trage nimeni în pianist! Eu vreau să vă întreb: dumneavoastră de ce trageţi în pianist, sau în presă, ca să zic aşa? Sînteţi în campanie electorală, trageţi în noi, nu în presă!“ (talk-show, TVR 1, 9.12.2003); „Citesc şi acum cu plăcere un articol al lui Max Bănuş, «Nu trageţi în pianist!», în care îl apăra pe domnul Mugur Isărescu şi explica pe scurt care sînt îndatoririle BNR şi ale guvernatorului ei. Max spunea că Mugur Isărescu este ca pianistul din cîrciuma din Vestul Sălbatic care cîntă o melodie, un ritm pe care să se desfăşoare bătaia din saloon. Guvernatorul BNR stabileşte politica monetară naţională, spunea Max, şi atît! Nu poate fi învinuit că au cîştigat cafteala din cîrciumă ăia sau ăilalţi! El doar cîntă!“ (R.Ş., evz.ro); „Pe vremuri, în saloon-urile din Vestul Sălbatic al americanilor, exista cîte un panou cu un îndemn adresat clienţilor care, încinşi de băutură, scoteau pistoalele şi începeau să împuşte în stînga şi în dreapta: «Nu trageţi în pianist!». Ideea era: împuşcaţi-vă cît vreţi între voi, dar pe pia-nist lăsaţi-l în pace! Ceva asemănător vreau să spun şi eu: pe Tudor Gheor-ghe lăsaţi-l în pace!“ (A.Ş., adevarul.ro). În exemplele de mai sus, pianistul este, pe rînd, termen de comparaţie pentru presă, pentru banca naţională şi pentru un cantautor, iar mesajul dominant – semnificaţia argumentativă a analogiei – constă în îndemnul de a-i exclude din disputele (politice) contemporane pe cei nevinovaţi, neimplicaţi, care îşi văd pur şi simplu de profesia lor.

Formula are circulaţie internaţională (Don’t shoot the pianist!, Non sparate sul pianista!, Ne tirez pas sur le pianiste! etc.), sursa fiind în mod cert în limba engleză. În Internet se găsesc şi destule informaţii false (de pildă, e atribuită „folcloric“ lui Mark Twain), dar şi indicaţii cît se poate de corecte, verificabile în ediţii serioase. Formula originală completă – „Please do not shoot the pianist. He is doing his best“ – provine dintr-o scriere memorialistică a lui Oscar Wilde (Personal impressions of America, 1882), fiind prezentată ca avertismentul văzut de autor deasupra pianului, într-un salon de dans din orăşelul minier Leadville. Comentat ironic ca formă judicioasă de critică muzicală, mesajul – a cărui autenticitate, de altfel, a fost pusă la îndoială de unii comentatori – trebuia să dovedească, în context, violenţa locuitorilor americani, iritabili şi înarmaţi. Se poate deci observa cum mesajul scos din context îşi reconstruieşte o regulă şi o poveste: de la „mărturia“ ironică şi poate ficţională a unui scriitor despre un singur text, se ajunge la generalizarea asupra unei presupuse practici în saloon-urile americane. Şi mai interesantă este alunecarea sensurilor: mesajul iniţial se referea la riscurile ca un pianist mai puţin abil să fie împuşcat de către clienţii nemulţumiţi; semnificaţia derivată evocă riscul ca un nevinovat (util comunităţii) să fie rănit din greşeală într-o încăierare, al cărei scenariu este preluat din numeroase filme de tip western. În fine, printr-o asociere cu totul decontextualizată şi un pic absurdă, formula a ajuns să fie folosită şi cu sensul „nu ucideţi mesagerul“, ca apel la a nu se transfera asupra aducătorului de veşti proaste furia ascultătorului sau a cititorului: „Nu ştiu dacă e adevărat, nu trageţi în pianist, dar am o veste de pe Facebook, care cred că vă interesează pe toţi“ (portalurevolutiei.ro).

Mai apropiate de sensul iniţial rămîn utilizările în care se cere îngăduinţă pentru rezultatele incerte ale unei activităţi: „Sînt începător în branşă… aşa că nu trageţi în pianist… Mă interesează să construiesc o staţie meteo“ (robofun.ro). Aceste folosiri par să fie tot mai frecvente, asociate adesea cu continuarea citatului iniţial şi cu toposul glumeţ al falsei modestii: „părerea mea… nu trageţi în pianist… face şi el ce poate“ (miresici.ro); „Mai întîi vreau să mă «autodenunţ» ca fiind un profan în ale astronomiei, deci prin urmare, vă rog, «nu trageţi în pianist, face şi el ce poate»“ (astronomy.ro).

Cele trei domenii principale de aplicaţie ale apelului – îngăduinţă pentru o realizare, protejarea unui nevinovat, protecţia aducătorului de ştiri – circulă în multe limbi. Formula capătă şi alte sensuri, mai subtile, prin utilizarea sa (sau a parafrazărilor sale) ca metaforă artistică: în titlul unui film de François -Truffaut din 1960 (Tirez sur le pianiste), în titlul unui poem şi al unui ciclu de poezii de Romulus Bucur, din anii ’80 etc.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Elle Macpherson GettyImages 1406781712 jpg
Vedeta care se droga ca să slăbească și bea vodcă după ce-și culca copiii
Elle Macpherson, una dintre cele mai celebre și apreciate modele din istorie, a făcut dezvăluiri surprinzătoare despre luptele sale interioare și dependențele care au marcat perioada sa de glorie.
traian basescu foto FB traian basescu jpg
Traian Băsescu, critici la adresa serviciilor, în contextul renumărării voturilor. „Râde şi Medvedev de noi”
În contextul renumărării voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale, fostul președinte Traian Băsescu a precizat, la B1TV.ro, că are are semne de întrebare cu privire la activitatea unor structui din serviciile de informații și lansat acuzații grave.
tudor chirila 17 jpeg
Mesajul artistului Tudor Chirilă adresat lui Călin Georgescu: „Dacă este un candidat antisistem, unde a fost în toți acești ani”
Actorul şi cântăreţul Tudor Chirilă, cunoscut pentru criticile sale la adresa autorităților, a transmis un mesaj lung despre ce crede că s-a întâmplat la alegerile prezidențiale și îi îndeamnă pe oameni să voteze în cunoștință de cauză.
locuinta cu gradina in Dubai jpg
Cât costă o garsonieră în Dubai și de ce le preferă românii
Interesul românilor pentru achiziționarea de apartamente în Dubai a continuat să crească în acest an, datorită condițiilor avantajoase de creditare și al regimului fiscal favorabil.
Curtea Constitutionala a Romaniei   CCr   INQUAM Photos Octav Ganea jpg
LIVE TEXT Decizie istorică: CCR anunță dacă anulează primul tur al alegerilor prezidențiale. Renumărarea voturilor a început
Judecătorii Curții Constituționale se întrunesc vineri, 28 noiembrie 2024, în ședință pentru a decide cu privire la validarea turului 1 al Alegerilor prezidențiale 2024, după ce joi, 28 noiembrie, tot CCR a decis, în unanimitate, renumărarea voturilor. Procesul de renumărare a început în toată țara.
shutterstock 670245910 jpg
Ce ar fi bine să știi despre infecțiile streptococice, de la simptome și tratament până la prevenție
Infecțiile streptococice sunt mai comune decât ai putea crede și pot afecta oameni de toate vârstele.
simona halep facebook jpg
itisti specialisti it microsoft angajati birouri laptop
Care este țara din Europa unde se va introduce concediul plătit în caz de „urgenţă climatică”. Câte zile libere se pot solicita
Spania a devenit prima țară din Europa care implementează un „concediu plătit” pentru situații de urgență climatică, o măsură menită să protejeze angajații în timpul fenomenelor meteorologice extreme.
David Popovici Facebook jpg
Ce spune David Popovici despre pedeapsa primită de sportiva Iga Swiatek. „Este o nedreptate pentru România?”
Legat de suspendarea temporară a polonezei Iga Swiatek (2 WTA), depistată pozitiv cu substanța trimetazidină, campionul român David Popovici și-a exprimat punctul de vedere cu privire la acest caz controversat din sportul mondial.