Trafalet

Publicat în Dilema Veche nr. 761 din 20-26 septembrie 2018
Trafalet jpeg

S├«nt c├«┼úiva ani de c├«nd ├«ncerc s─â aflu care este originea cuv├«ntului trafalet. Termenul tehnic folosit ├«n construc┼úii, denumind rola cu care se zugr─âvesc pere┼úii, a ajuns celebru ├«n vara anului 2014, c├«nd o serie de jurnali┼čti au observat cu amuzament c─â instrumentul utilizat pentru sfin┼úirea unor ecrane de televiziune plasate la ├«n─âl┼úime sem─âna izbitor cu rola cu m├«ner lung a zugravilor (ÔÇ×Patriarhul Daniel a sfin┼úit cu trafaletul noile studiouri ale Trinitas TVÔÇť, adevarul.ro). Scena inaugur─ârii unor studiouri de televiziune a atras aten┼úia prin multiplul contrast comic ÔÇô dintre solemnitatea actului sacru, modernitatea contextului ┼či banalitatea me┼čte┼čug─âreasc─â a scenariului evocat (al zugr─âvirii pere┼úilor). La ironiile din pres─â a r─âspuns un comunicat oficial al autorit─â┼úilor biserice┼čti (ÔÇ×Obiectul respectiv este o tij─â de sfin┼úire, chiar dac─â pare un instrument de zugr─âvit. Se nume┼čte miruitor ┼či e folosit pentru a unge cu undelemn ├«nc─âperile ├«nalteÔÇť (stirileprotv.ro).

Cu ocazia acestor dispute mediatice, s-a putut observa c─â termenul trafalet, ne├«nregistrat de dic┼úionarele noastre, p─ârea cunoscut de mult─â lume. ├Äntr-adev─âr, sute de pagini comerciale din Internet anun┼ú─â v├«nzarea de trafalete sau trafale┼úi; termenul apare ┼či ├«n ghiduri tehnice (ÔÇ×Cum aplic─âm vopseaua lavabil─â cu trafaletulÔÇť, meserie.info), ├«n conversa┼úii obi┼čnuite ┼či, desigur, ├«n mass-media, chiar cu alte prilejuri dec├«t sfin┼úirile: ÔÇ×├Än sute de ┼čcoli din Gorj ├«nc─â se d─â cu trafaletulÔÇť (gds.ro); ÔÇ×Fabulos! Rom├ón surprins ├«n timp ce ├«┼či vopse┼čte ma┼čina cu trafaletulÔÇť (stirilekanald.ro) etc. ├Än paginile comerciale se poate vedea cum trafalet este traducerea ├«n rom├ón─â a instrumentului numit ├«n alte limbi prin termeni total diferi┼úi: ├«n englez─â paint roller, ├«n german─â Farbroller, ├«n francez─â rouleau de peinture, ├«n spaniol─â rodillo de pintura etc. ┼×i ├«n rom├ón─â, de altfel, termenul folosit cu decenii ├«n urm─â ┼či cuprins ┼či ├«n DEX era rol─â: ÔÇ×unealt─â format─â dintr-un cilindru de lemn sau de aliaje neferoase, care serve╚Öte la unele lucr─âri de finisare ├«n construc╚Ťii (zugr─âvit, tencuit)ÔÇť.

Am crezut ini┼úial c─â trafalet provenea din vreun nume comercial, al unei firme care poate c─â produsese sau comercializase masiv, la un moment dat, instrumentul. Se pare c─â nu aceasta este ├«ns─â explica┼úia. E bine s─â dai de veste c─â misterele etimologice a┼čteapt─â o solu┼úie: ├«n acest caz, descoperirea sursei i se datoreaz─â colegului Bogdan Dumitru, c─âruia ├«i mul┼úumesc pe aceast─â cale, ├«n numele curiozit─â┼úii personale, dar ┼či al edi┼úiilor viitoare ale dic┼úionarelor noastre. ├Än opinia sa, care mi se pare perfect ├«ndrept─â┼úit─â, sursa cuv├«ntului e, foarte probabil, substantivul rusesc trafaret, tradus ├«n dic┼úionarul rus-rom├ón coordonat de Gh. Bolocan, ca ÔÇ×tipar, model, ┼čablonÔÇť. Or, rola de zugr─âvit are ├«ntr-adev─âr o variant─â cu modele ├«n relief, prin care se poate imprima pe perete un anumit desen repetitiv: ÔÇ×s├«nt tot felul de trafale┼úi, din diferite materiale ┼či structuri. Cam exact cum erau ┬źrulourile┬╗ pe vremea bunicii, care-┼či f─âcea minunatele floricele aurite pe pere┼úiÔÇť (forum.softpedia.com). De la trafaret la trafalet, drumul e simplu, din punct de vedere at├«t semantic, c├«t ┼či fonetic. Semantic, trecerea de la o parte a ustensilei ÔÇô rola cauciucat─â cu model ├«n relief ÔÇô la obiectul ├«ntreg nu pune nici o problem─â, fiind un proces metonimic tipic. Din punct de vedere fonetic, sonantele r ┼či l s├«nt oricum apropiate; ├«nlocuirea lui r cu l putea fi provocat─â de o tendin┼ú─â de diferen┼úiere (a dou─â consoane identice repetate la mic─â distan┼ú─â), dar ┼či de analogia cu alte cuvinte terminate ├«n -let ┼či denumind instrumente sau obiecte de tot felul ÔÇô ┼čevalet, stilet, piolet, burlet, volet etc.

Forma trafaret a intrat de altfel ├«n rom├ón─â, cu sensul ÔÇ×┼čablonÔÇť, ├«n texte de tehnic─â a confec┼úiilor (ÔÇ×├«n timpul ┼čablon─ârii, trafaretul se suprapune peste suprafa┼úa ┼čpanului ├«mpreun─â cu o ┼úes─âtur─â tamponÔÇť, Ioan Iacob, Inginerie general─â ├«n textile-piel─ârie, 2005) ┼či mai ales ├«n rom├óna din Republica Moldova, cu sensurile ÔÇ×model, ┼čablonÔÇť ÔÇô ÔÇ×folosind trafaretul cu imaginea lui ┼×tefan ┼či spray-iuriÔÇť (graiesc.md) ÔÇô, inclusiv ├«n accep┼úie figurat─â: ÔÇ×Mda, am ├«n┼úeles ┼či eu recent c─â asemenea trafareturi s├«nt extrem de importante pentru unii oameniÔÇť (opinii.md).

├Änc─â nefixat, nestandardizat, termenul trafalet apare fie cu pluralul masculin trafale┼úi (ca ┼či ├«n cazul altor cuvinte tehnice), fie cu unul dintre pluralele neutre trafalete ┼či trafaleturi.

Frecven┼úa cuv├«ntului a f─âcut deocamdat─â ca trafalet s─â fie ├«nregistrat de Dexonline (cu defini┼úia ÔÇ×unealt─â de zugr─âvit manual, const├«nd dintr-un rulou confec╚Ťionat dintr-un material spongios, prev─âzut cu un m├«nerÔÇť ┼či cu etimologia necunoscut─â). Cred c─â termenul va fi ├«nregistrat ├«n cur├«nd ┼či de dic┼úionarele noastre generale, poate chiar cu explica┼úia etimologic─â de mai sus. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucure╚Öti. A publicat, ├«ntre altele, volumele Limbaj ╚Öi politic─â (Editura Universit─â╚Ťii Bucure╚Öti, 2007) ╚Öi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colec╚Ťia ÔÇ×Via╚Ťa cuvintelorÔÇť, 2010).

Foto: Adevarul.ro

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Ciobanul din Valahia ajuns domnitor al ┼ó─ârii Rom├óne┼čti. A dus o prigoan─â aprig─â ├«mpotriva marilor dreg─âtori
Mircea Ciobanul - domnitorul ┼ó─ârii Rom├óne┼čti care a primit acest nume pentru c─â ├«nainte de a urca pe tron cump─âra oi pentru Constantinopol. Chiar dac─â avea o preocupare pa┼čnic─â, asta nu l-a ├«mpiedicat s─â devin─â unul dintre cei mai cruzi domnitori rom├óni.
image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un ora┼č din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxene┼úi ┼či prostituate datorit─â tarifelor mari care sunt practicate ├«n aceast─â zon─â.
image
ÔÇ×Pietrele FoameiÔÇŁ au ie┼čit la suprafa┼ú─â ├«n albiile secate ale R├óului Elba: ÔÇ×Dac─â m─â vezi, s─â jele┼čtiÔÇŁ
Europa se confrunt─â cu o secet─â sever─â ├«n urma unor valuri de canicul─â f─âr─â precedent, ceea ce a determinat sc─âderea dramatic─â a debitului unor r├óuri europene importante. ├Än Germania, ├«n albiile secate ale r├óurilor au ie┼čit la iveal─â pietre masive folosite ├«n urm─â cu sute de ani pentru a prevesti vremuri vitrege pentru omenire, relateaz─â Miami Herald.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.