Too big to fail? – criza sistemului cultural din Franţa

Publicat în Dilema Veche nr. 597 din 23-29 iulie 2015
Too big to fail? – criza sistemului cultural din Franţa jpeg

Nu sînt multe ţări care se pot lăuda cu o infrastructură culturală mai extinsă şi mai complexă decît a Franţei. Şi nu sînt multe state capabile şi dispuse să investească în patrimoniu cultural şi în creaţie aşa cum o face Franţa. Efectele acestui angajament sînt vizibile: acolo, industriile creative produc mai mult decît industria auto. Criza financiară e o provocare pentru sistemul cultural din Franţa. Obişnuiţi cu opulenţa sau măcar cu o senzaţie de certitudine, managerii culturali sînt nevoiţi, de cîţiva ani, să se adapteze: tăierile de fonduri au provocat mici cutremure peste tot în Hexagon. Sigur, marile festivaluri ale verii, precum cel de teatru de la Avignon, cel de artă lirică de la Aix-en-Provence şi cel de fotografie de la Arles sînt la adăpost.

cum se spune în limbaj de business. Chiar dacă nu sînt scutite de tăieri bugetare, sînt la adăpost de a fi anulate: pentru ele, comunităţile locale şi statul vor găsi întotdeauna soluţii. Şi festivalurile medii şi cele cu vechime sînt în siguranţă: se mai taie pe ici, pe colo, un mic procent din subvenţie, organizatorii scriu apeluri şi protestează, dar, una peste alta, treaba merge. Cu adevărat vulnerabile sînt festivalurile şi instituţiile culturale „insularizate“, iniţiativele mici din comunităţile mici. Tocmai publicul cultural din orăşelele izolate şi sărace este privat de accesul la cultură – şi asta în ţara care a inventat şi care apără cu asiduitate excepţia culturală şi subvenţia pentru cultură. Ce se întîmplă? 

Émilie Jerson, manager cultural, a realizat o cercetare despre festivalurile şi instituţiile culturale afectate de criză. E vorba, de fapt, de o hartă, de o „carto-criză“, în care autoarea face un recensămînt al tuturor evenimentelor şi instituţiilor afectate. Cele 195 de puncte care apar pe această „carto-criză“ reprezintă ediţii amînate, anulate sau suspendate ori instituţii închise de-a dreptul. Cel mai afectat domeniu e muzica; aproape o jumătate dintre festivaluri anulate. Cauza principală: evident, lipsa banilor. Colectivităţile locale au tot mai puţini bani. Şi se estimează că în perioada 2015-2017 autorităţile locale vor avea cu 11 miliarde de euro mai puţin decît pînă acum. 70% din cultura vie din Franţa se bazează pe bugetele locale, care au primit, în ultimele decenii, tot mai multe prerogative. Totodată, în ultimii ani, de cînd cu criza economică, bugetele locale sînt tot mai mici, pentru că şi încasările din taxe au scăzut. Au scăzut şi ajutoarele de stat pentru dezvoltarea colectivităţilor locale – deci şi această sursă de finanţare pentru festivaluri şi evenimente culturale e tot mai nesigură. O primă concluzie care se desprinde din cercetarea lui Émilie Jerson e că descentralizarea, adică delegarea de prerogative în ceea ce priveşte organizarea culturii către autorităţile locale, deşi a generat o dezvoltare a sistemului atunci cînd a fost introdusă, produce azi, pe fondul crizei financiare, efecte negative. Comunităţile mici nu-şi mai pot permite luxul de a întreţine cultura. 

Dar nu e vorba doar de subfinanţare, de constrîngeri bugetare. Căci a finanţa sau nu un festival e, pînă la urmă, o decizie politică. Harta interactivă despre criza festivalurilor lasă impresia că se poate stabili o legătură implicită între schimbarea de orientare politică şi anularea unor evenimente. Într-adevăr, alegerile municipale din Franţa au schimbat în numeroase locuri orientarea. Şi nu poate fi o pură coincidenţă faptul că în multe oraşe în care s-a produs o alternanţă au fost anulate festivaluri. 35% din deciziile de suspendare sau anulare au avut loc în oraşe în care alegerile au fost cîştigate de partidele de dreapta sau extrema dreaptă. Factorul decisiv pentru festivaluri nu e schimbarea de orientare politică, ci schimbarea mandatului: echipe noi, de orice orientare, sînt mai (pre)dispuse să pună în aplicare planuri noi. Pe fondul scăderilor bugetare, sînt nevoite să taie de unde pot ca să poată finanţa alte proiecte. În cazul oraşelor mici, în care au fost anulate evenimente culturale de mai mică importanţă, nu trebuie omisă competiţia strînsă dintre candidaţi. Un festival mic poate deveni o miză mare în bătălia politică. 

O altă explicaţie e că, cel puţin pentru o anumită parte a cetăţenilor (electoratul), subvenţia acordată culturii e considerată un răsfăţ inutil mai ales în vremuri de criză. Populiştii de stînga acuză autorităţile că fac risipă de fonduri publice pentru distracţia elitelor. Populiştii de dreapta vor un stat minimal şi cultură de masă şi de piaţă – nu subvenţii şi nici birocratizare a domeniului cultural.

, subvenţia începe să nu mai aibă presă bună! Nici măcar în Franţa.  

Foto: wikimedia commons

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul în care Statele Unite se raportează la Taiwan e adesea descris ca fiind „ambiguitate strategică”.
Bătălia cu giganții jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemența cu care Viktor Orbán respinge ultimul set de sancțiuni împotriva Rusiei precum și alte măsuri de sprijin pentru Ucraina arată distanța care se cască între Ungaria și Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia conviețuiește constant cu rusofilia, admirația cu panica, tentativa colaborării cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie morală a lumii europene se oglindește și în insuficiența modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dacă izbînda Ucrainei în fața Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o tristețe melancolică.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existența „măgarului cu un singur corn în frunte” a fost confirmată și de Aristotel.
O mare invenție – contractul social jpeg
Vlad Constantinesco și Stéphane Pierré-Caps: o pledoarie pentru libertate
Oferă o imagine complexă și coerentă a raporturilor dintre Constituție, stat, societate și individ.
Iconofobie jpeg
Bifurcațiile gîndirii etice
Din păcate, „așezarea“ (etică) pe toate nivelurile de gîndire rămîne inaccesibilă multora dintre noi.
„Cu bule“ jpeg
Noroc chior
Dicționarele noastre mai înregistrează însă cîteva caracterizări similare, norocul putînd fi apreciat superlativ ca „orb”, „porcesc”, „cu carul”.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Activități de week-end
În viață trebuie să știi trei lucruri: ce vrei – adică să ai un scop, în ce crezi – adică să respecți niște valori și ce trebuie să faci – adică ce acțiuni întreprinzi.
Un sport la Răsărit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA şi ATP au spus că a interzice sportivi (chestie care nu implică ţările lor, deja puse pe tuşă de toată lumea) încalcă principiul nediscriminării pe bază de naţionalitate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?