Terminologii de sezon

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 775 din 27 decembrie 2018 ÔÇô 9 ianuarie 2019
Terminologii de sezon jpeg

├Än seria de studii etnografice publicate la ├«nceputul secolului al XX-lea (├«ntre 1906 ┼či 1909) de Tudor Pamfile, ├«n Analele Academiei Rom├óne, cu titlul Jocuri de copii, se pot g─âsi, ├«n descrierile pitore┼čti ale jocurilor de alt─âdat─â, numeroase cuvinte regionale ┼či ├«nvechite, de mare interes pentru lexicografi; nu ├«nt├«mpl─âtor, textele au fost folosite ca surs─â pentru dic┼úionarul-tezaur al limbii rom├óne. Valoarea documentar─â a materialului folcloric este dublat─â de farmecul memorialistic al experien┼úelor comune: cititorul constat─â c─â unele dintre jocurile de acum peste un secol au fost transmise din genera┼úie ├«n genera┼úie ┼či exist─â ┼či ast─âzi, chiar dac─â nu neap─ârat cu terminologia care le era asociat─â c├«ndva. ├Än prima parte a studiului lui Tudor Pamfile, s├«nt descrise c├«teva jocuri specifice iernii. Cea mai interesant─â detaliere prive┼čte un divertisment la ├«ndem├«na tuturor: datul pe ghea┼ú─â. Se pare c─â ├«nc─âl┼ú─âmintea din trecut constituia un avantaj pentru ghe┼úu┼č: copiilor ÔÇ×le vine lucrul foarte lesnicios, din pricin─â c─â au ciobotele potcovite, iar pe talp─â au ┼úinte cari lesne se lucieÔÇť (p. 57). Datul pe ghea┼ú─â ar fi avut mai multe tipuri, atent ├«nregistrate: ca lumea (ÔÇ×├«┼úi faci v├«nt de departe ┼či apoi te duci c un picior ├«nainteÔÇť), moc─âne┼čte (ÔÇ×copiii ├«┼či fac v├«nt, iar c├«nd ajung pe ghea┼ú─â sar ├«n sus ┼či se duc h├«r├«i┼č, cu am├«ndou─â picioarele al─âturateÔÇť), cu fa┼úa ├«nainte sau cu fa┼úa ├«napoi (cu ├«ntoarcere ├«n salt), pe ou─â (ÔÇ×se las─â pe picioarele am├«ndou─âÔÇť), ├«ntr-un picior sau ├«n potcoave (ÔÇ×d├«ndu-se ├«n dreapta sau ├«n st├«nga, cu picioarele aplecate... am├«ndou─â ├«n─âuntru sau ├«n afar─âÔÇť).

Om─âtul e sursa mai multor distrac┼úii accesibile ┼či rezistente ├«n timp, ├«n primul r├«nd a b─ât─âii cu z─âpad─â. Terminologia culeas─â de Tudor Pamfile (descris─â la p. 59 60) e u┼čor diferit─â de cea de azi: armele s├«nt cocoloa┼če de z─âpad─â, iar activitatea e numit─â sbur─âtuirea cu om─ât; se mai f─âceau ┼či ÔÇ×bolovani mari cari se tot dau de-a duraÔÇť. Termenul bulg─âre exista, desigur (ÔÇ×Copiii iau ca ┼úint─â un gard, un copac ┼či zv├«rl ├«ntr-├«nsul cu bulg─âri de om─âtÔÇť), dar nu se derivase ├«nc─â bulg─âreala actual─â. Textul arat─â ┼či cum putea fi numit, regional, omul de z─âpad─â, ├«nainte ca formula actual─â (poate produs─â spontan, poate calchiat─â dup─â german─â ÔÇô Schneemann ÔÇô sau francez─â ÔÇô bon┬şhomme de neige) s─â se fi impus: mom├«ie. Z─âpada, spune Pamfile, este utilizat─â pentru ÔÇ×facerea de mom├«i: chipuri de oameni, cu m├«ni de lemn, cu ochi de c─ârbune etc.ÔÇť ├Än dic┼úionarul german-rom├ón al lui Theodor Stamati (Ia┼či, 1852), Schneemann era tradus om de om─ât.

Mai complex─â dec├«t ne-am putea imagina azi era ┼či sania (p. 73), de dou─â tipuri: dreapt─â, ÔÇ×c├«nd se face din sc├«nduri ascu┼úite la v├«rf ┼či legate cu trei lemne ├«mp─ânate ┼či ├«ngr─âdite cu nuieleÔÇť, tras─â printr-un g├«nj ┼či av├«nd op┼úional ┼čin─â (ÔÇ×adic─â vreun cerc de polobocÔÇť) sau cu oplene (├«n Dic┼úio┬şnarul limbii rom├óne, opleanul este ÔÇ×fiecare dintre cele dou─â lemne transversale care leag─â ┼či fixeaz─â t─âlpile s─ânieiÔÇť), mai mare ┼či av├«nd uneori cu t─âlpi de fier.

Mai mul┼úi termeni populari lega┼úi de ninsoare ┼či de depunerile de z─âpad─â se g─âsesc ├«n excelentul Dic┼úionar al fenomenelor atmosferice, alc─âtuit de o echip─â coordonat─â de Cristina Florescu ┼či ap─ârut ├«n 2017 la Editura Universit─â┼úii Alexandru Ioan Cuza din Ia┼či. Pe c├«t de limitate ┼či repetitive s├«nt formulele din limba standard, pe at├«t de variate ne apar cele vechi ┼či populare, multiplicate de sinonimia (diferen┼úiat─â regional) dintre z─âpad─â, nea ┼či om─ât. Fulgii de z─âpad─â s├«nt denumi┼úi ├«n func┼úie de m─ârime (cei mari s├«nt flotac sau folo┼čtin─â). Al─âturi de fulg, se ├«nregistreaz─â mai multe desemn─âri de surs─â metaforic─â: fir de z─âpad─â, fluture de z─âpad─â (sau de nea, om─ât) ┼či chiar (├«n Oltenia) brabete de z─âpad─â. Z─âpada se a┼čaz─â ├«n mormane numite n─âmete, troian, dar ┼či mal, m─âgur─â, ba chiar om─ât de z─âpad─â. Numero┼či s├«nt ┼či termenii pentru ┼úur┼úuri, cu o instabilitate ridicat─â a formei cuvintelor (┼úurloi, ┼úur┼úoi, ┼úur┼úal─âu, ┼úur┼úuluc etc.).

Nu ┼čtiu c├«┼úi dintre termenii hibernali populari ┼či regionali mai circul─â, cu distinc┼úiile lor tehnice mai mult sau mai pu┼úin consecvente, dar enumerarea lor ofer─â o reconfortant─â compensa┼úie pentru cli┼čeele vehiculate ├«n lunile de iarn─â de mass-media, oscil├«nd ├«ntre tonul catastrofic ┼či cel poetic-conven┼úional. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucure╚Öti. A publicat, ├«ntre altele, volumele Limbaj ╚Öi politic─â (Editura Universit─â╚Ťii Bucure╚Öti, 2007) ╚Öi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colec╚Ťia ÔÇ×Via╚Ťa cuvintelorÔÇť, 2010).

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Cultura de Internet (o ├«nsemnare ÔÇô ├«nc─â ├«ndrept─â╚Ťit─â, cred ÔÇô din 2008)
At├«ta doar: c├«nd e┼čti ├«n faza de ├«nv─â┼úare, nu se cade s─â adop┼úi, ┼úan┼úo┼č, postura ├«nv─â┼ú─âtorului. Mai ai ├«nc─â de butonatÔÇŽ
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totu╚Öi, c─â determinismul geografic joac─â un anume rol ├«n judec─â╚Ťile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar c├«nd ├«ncerc─âm s─â vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie moral─â, adic─â libertatea.
AFumurescu prel jpg
Na╚Ťiuni (ne)ru╚Öinate
Practic, constat tot mai des c─â exist─â at├«t oameni, c├«t ╚Öi na╚Ťiuni ce par complet str─âine conceptului de ru╚Öine.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul ├«n care suveranismul ╚Öi izola╚Ťionismul s-au dus s─â moar─â. ├Äns─â, cel pu╚Ťin pentru o vreme, cele dou─â vor l─âsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, aceast─â func╚Ťionare eficient─â nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justi╚Ťie, s-a bucurat de dreptul la ap─ârare ╚Öi de o analiz─â independent─â ╚Öi impar╚Ťial─â a motivelor ╚Öi argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necru╚Ť─âtoare
Egoismul (aproape c─â ├«mi vine s─â-i spun egotism ╚Öi ├«n rom├ón─â) reprezint─â mult mai mult dec├«t ne transmit dic╚Ťionarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alieneaz─â sui generis, te ├«mboln─âve╚Öte de ÔÇ×tine ├«nsu╚ŤiÔÇŁ.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
De dulce
Echivalen╚Ťa par╚Ťial─â dintre dulce ╚Öi bun devine echivalen╚Ť─â total─â ├«n anumite construc╚Ťii, de exemplu ├«n sintagma fra╚Ťi dulci(sau buni), adic─â fra╚Ťi av├«nd ambii p─ârin╚Ťi ├«n comun, ├«n opozi╚Ťie cu fra╚Ťii vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce leg─âtur─â au toate astea cu rubrica de educa╚Ťie, cu statutul de prof, via╚Ťa mea? Exilarea lui Ovidiu ╚Öi atentatul asupra lui Rushdie s├«nt pledoarii pentru nevoia de a p─âstra ├«n ╚Öcoal─â literatura pe primul loc ÔÇô ╚Öi subliniez, pe primul ÔÇô ca importan╚Ť─â!
Un sport la R─âs─ârit jpeg
David Popovici e om?
Cu c├«t rezultatele s├«nt mai mari ┼či mai departe de imagina┼úia noastr─â apare umbra tri┼čatului. A┼ča ┼či cu David. Nu poate fi adev─ârat, sus┼úin nu pu┼úini. E ceva ├«n neregul─â. De unde a ap─ârut?
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Dup─â 30 de ani
Hai, noi s─â tr─âim, c─â se pare c─â vom fi ultima genera╚Ťie de oameni ├«n╚Ťelep╚Ťi de pe lumea asta. Dup─â noi vin sociopa╚Ťii ─âia care nu mai ╚Ötiu s─â vorbeasc─â ├«ntre ei. Nu ╚Ötiu dec├«t s─â stea cu ochii ├«n telefon. M─â ├«ngroze╚Öte treaba asta, z─âu.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana ╚Öi str─ânutul albanez ÔÇô despre c─âl─âtoria mea ├«n Albania (I) ÔÇô
Diminea╚Ťa ├«ncepe doar atunci c├«nd locuitorii ora╚Öului se ├«nt├«lnesc pe la terase ca s─â-╚Öi bea cafeaua, ├«nso╚Ťit─â mereu de un pahar de ap─â rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodat─â acas─â.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.

Adevarul.ro

image
Cu c├ót vor cre┼čte salariile bugetarilor. OUG cu major─âri ┼či sporuri a fost retras─â, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a publicat, miercuri, ├«n dezbatere public─â un nou proiect de ordonan┼ú─â de urgen┼ú─â, care prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, ├«ncep├ónd din luna august, cu un sfert din diferen┼úa dintre salariul prev─âzut pentru anul 2022 ├«n legea salariz─ârii bugetare ┼či cel din luna decembrie 2021.
image
Fetiţa luată de curenţi la Vama Veche, salvată de Salvamar. Plutea pe o saltea pneumatică, spre Bulgaria
Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi pentru salvarea unui minor care plutea pe o saltea pneumatică pe mare.
image
Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă
Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.
image
Iuliu Maniu, ÔÇ×un om de extrem─â rigiditate moral─â, ├«n timp ce partidul s-a ar─âtat dispus la tranzac┼úiiÔÇť
Cea mai mare provocare politică internă PNŢ a primit-o nu de la muncitorii nemulţumiţi de scăderea salariilor și de șomaj sau de la opoziţia liberală, ci de la fostul principe Carol, îndepărtat de la tron prin actul din 4 ianuarie 1926.