Teatrul ÔÇô dimensiune identitar─â a Europei

Publicat în Dilema Veche nr. 747 din 14-20 iunie 2018
Teatrul ÔÇô dimensiune  identitar─â a Europei jpeg

Europa este confruntat─â cu multe angoase, de la imigra┼úie la dilemele sale institu┼úionale ┼či morale, dar ├«n domeniul culturii r─âm├«ne primul produc─âtor mondial de emo┼úie ┼či de interoga┼úie artistic─â. Am eliminat din ecua┼úie, vorbind despre cultur─â, Hollywood-ul ┼či industria de divertisment.

├Än aceast─â perioad─â estival─â, Europa respir─â prin miile de pl─âm├«ni ai creativit─â┼úii care s├«nt festivalurile sale. Fenomenul merit─â descifrat din multe puncte de vedere: istoric, socio-cultural, economic, turisticÔÇŽ Un virus festivalier (benefic) a p─âtruns ├«n aproape toate ora┼čele (chiar ┼či de talie mai mic─â) ale Europei, ora┼če care ├«┼či impun vizibilitatea prin cultur─â.

Festivalurile s├«nt o veche tradi┼úie ├«n Europa, iar ├«n Evul Mediu au coabitat cu t├«rgurile ┼či cu pelerinajele. La Paris, ├«n fiecare an, ├«n lunile aprilie ┼či mai, se ┼úine un fel de iarmaroc (La Foire du Tr├┤ne) care ├«┼či are originea ├«n anul 957. ├Än materie de manifest─âri teatrale av├«nd continuitate, Fran┼úa a dat tonul printr-un festival creat ├«n 1869 ├«ntr-un loc magic, teatrul antic de la O┬şrange. Dup─â al Doilea R─âzboi Mondial, dou─â importante festivaluri de teatru, cel de la Avignon ┼či cel de la Edinburgh, crea┬şte ambele ├«n 1947, au ├«nceput s─â transmit─â unde pozitive ├«n ├«ntreaga Europ─â. Treptat, harta festivalier─â a Europei s-a ├«mbog─â┼úit, iar festivalurile s-au diversificat. Dup─â c─âderea comunismului, ┼ú─ârile din estul Europei au intrat ┼či ele ├«n joc propun├«nd noi pelerinaje artistice, unul dintre cele mai importante fiind cel de la Sibiu, festival ajuns la a 25 a edi┼úie.

A┼č ├«ndr─âzni s─â spun c─â nimic nu e pierdut ├«n Europa at├«ta vreme c├«t exist─â un at├«t de mare interes pentru teatru. Din antichitate p├«n─â ast─âzi, teatrul a fost un ecou al Europei, devenind o dimensiune identitar─â a sa. Nu ├«nt├«mpl─âtor, Europa a fost primul continent care s-a dotat cu teatre na┼úionale. Un public ini┼úiat ┼či-a transmis ┼čtafeta interesului pentru artele scenei chiar ┼či ├«n perioadele catastrofale ale istoriei europene. Dictatorii n-au ├«ndr─âznit s─â interzic─â teatrul, au preferat s─â-l transforme ├«n tribun─â ideologic─â, dar nu au reu┼čit ├«ntotdeauna pentru c─â arti┼čtii au fost mai subtili dec├«t cenzura. Pe nici un alt continent nu exist─â un public de teatru at├«t de numeros ca ├«n Europa, cu o disponibilitate at├«t de mare pentru experimente ┼či pentru provoc─âri intelectuale. Sec┼úiunea oficial─â a Festivalului de la Avignon, de exemplu, a devenit de peste dou─â decenii un fel de expresie a avangardei institu┼úionalizate. Spectacole care ├«n Statele Unite n-ar rezista pe afi┼č nici trei zile atrag ├«n Fran┼úa mii ┼či mii de spectatori timp de s─âpt─âm├«ni ├«n ┼čir. Constat acest lucru cu ├«nc├«ntare: publicul european de teatru este unul diferit, el a asimilat cultura avangardelor, iar nevoia de teatru s-a infiltrat ├«n sufletul s─âu ├«n mod durabilÔÇŽ

Constela┼úia de festivaluri din Europa (de teatru, muzic─â, dans, oper─â, pantomim─â, marionete, spectacole de strad─â ┼či de lumini etc.) ├«ntre┼úine o circula┼úie benefic─â de arti┼čti ┼či de idei. ├Äntr-un moment c├«nd europenii par destul de pesimi┼čti, arti┼čtii s├«nt mai activi dec├«t oric├«nd, alerg├«nd dintr-un ora┼č ├«n altul, de la un teatru la altul, de la un festival la altul. Exist─â o Europ─â pe care nu o savur─âm destul, ├«ntruc├«t mediile de informare o ignor─â (nefiind surs─â de ┼čtiri proaste): cea a febrilit─â┼úii artistice ┼či culturale, a bucuriei de a da sens vie┼úii prin cultur─â. Luna iulie este marcat─â de un vast pelerinaj artistic, european, dar ┼či interna┼úional, la Avignon, iar ├«n luna august capitala mondial─â a teatrului se mut─â la Edinburgh. ┼×i ora┼čul Sibiu, prin Festivalul creat de Constantin Chiriac, devine timp de zece zile, ├«n luna iunie, un reper ├«n geografia festivalurilor.

Acum c├«┼úiva ani am avut o revela┼úie ├«n acest ora┼č, unde ├«nso┼úeam o trup─â de actori de la Chicago. Dup─â ce au jucat la Sibiu ┼či s-au l─âsat timp de patru zile aspira┼úi de vertijul festivalului, i-am ├«ntrebat, la plecare, ce le-a pl─âcut cel mai mult ├«n Rom├ónia. Actorii americani au reflectat c├«teva minute, pentru c─â le ceream un r─âspuns comun, ┼či mi-au spus: ÔÇ×Cel mai mult ne-a pl─âcut c─â am putut pierde timpulÔÇť. Uluitor mi s-a p─ârut acest r─âspuns, ├«ntruc├«t el sintetizeaz─â ceea ce trebuie s─â fie cultura: o modalitate de a transforma timpul brut ├«n timp uman, sufletesc, de formare de sine, de intrare ├«n armonie cu sensul vie┼úii.

De atunci ├«mi tot spun c─â noi, rom├ónii, mai avem aceast─â ┼čtiin┼ú─â, aceast─â pricepere de a-i face pe str─âini s─â piard─â timpul ├«n sensul cel bun, de natur─â s─â-i ajute s─â-┼či cultive sufletul. Poate c─â aceast─â pricepere este un tezaur na┼úional de care nu eram con┼čtien┼úi, o bog─â┼úie a noastr─â la care nu trebuie s─â renun┼ú─âm cu nici un pre┼ú. 

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Neutralitatea moldovean─â ╚Öi vinov─â╚Ťia rom├óneasc─â
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Pu╚Ťin─â libertate. ╚śi multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam ner─âbd─âtor ori de c├«te ori filosofia ├«nt├«rzia prea mult ├«n concept, ├«n terminologie, ├«n acroba╚Ťie analitic─â.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este ├«ns─â ╚Öi altceva, ├«nc─â mai sinistru, ├«n acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliber├«nd con╚Ötiin╚Ťa de orice repro╚Ö pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
ÔÇ×Eu nu mai citesc presa din 1979ÔÇŁ / ÔÇ×Sigur, tu ├«╚Ťi permi╚Ťi...ÔÇŁ
C├«nd a venit vestea mor╚Ťii lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist rom├ón.
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre to╚Ťi economi╚Ötii rom├óni, Georgescu este cel mai tran╚Öant ├«n a analiza ╚Öi a vorbi despre hibele capitali╚Ötilor ╚Öi capitalului din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Imperfec╚Ťiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii ├«n cauz─â ajunseser─â s─â fie percepute ÔÇô tocmai prin inexisten┼úa lor┬áde facto┬áÔÇô drept ÔÇ×limita de atinsÔÇŁ, vorba lui Gabriel Liiceanu ├«ntr-o celebr─â carte.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Didactice
Textul recomand─â, de exemplu, ca termenul┬ástudent┬á(cu sensul ÔÇ×cel care studiaz─âÔÇŁ, indiferent de nivel) s─â nu mai fie folosit ├«n ╚Öcolile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci s─â fie ├«nlocuit cu┬áelev┬ásau┬á╚Öcolar,┬áca ├«n Regat.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
S─â nu ├«ncremenim ├«n prejudec─â╚Ťi
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Via┼úa lui Becker, ce-i drept, e o vrai┼čte. Ajunge s─â-l prive┼čti pentru a ├«n┼úelege c├«te nop┼úi grele s├«nt pitite sub fa┼úa buh─âit─â.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit ├«n minte formula unui cunoscut:┬á├Än definitiv, cine e╚Öti tu ca s─â nu ╚Ťi se ├«nt├«mple s─â fii nedrept─â╚Ťit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.