Teatru trist

Publicat în Dilema Veche nr. 1014 din 14 septembrie – 20 septembrie 2023
image

Ucraina: „A căzut o dronă rusească la voi.” 

România: „Nu, n-a căzut.”

România (aparte): „Aoleu, vai, vai, dacă a căzut, ce ne facem? Asta ne mai trebuia! Noi stăteam cuminți, pe burtă, cu capul la cutie, și uite cum ne bagă ăștia în belelele lor! Mai bine să negăm. Dar să negăm categoric, ca să se înțeleagă că stăpînim situația. De fapt, nu știm dacă a căzut sau nu... o fi căzut, lua-o-ar naiba, dar e mai bine să nu știm, că dacă nu știm, n-a căzut. Doamne, ajută!”

Ucraina: „A căzut o dronă rusească la voi. Faceți cum credeți, dar a căzut la voi.”

România: „N-a căzut, dom’le, nu înțelegi că n-a căzut!? N-a căzut și gata!” 

România (aparte): „Of, ce mă fac? Ăștia insistă... Ați găsit, băieți, ceva prin arătura aia? N-ați găsit, mai bine așa, să nu găsiți... Păi, dacă a căzut o dronă rusească la noi trebuie să mă iau de gît cu Rusia, ce-or zice și șefii mari de la NATO, ce-or zice americanii, ce-mi trebuie mie să mă iau de gît cu Rusia? A dracului încurcătură! Of, Doamne, ce-a căzut pe capul meu! Nu știu dacă a căzut sau nu, dar e mai bine să nu știu. Băieți, haideți, vedeți, poate nu găsiți nimic, că dacă nu găsițiînseamnă că n-a căzut.”

Jurnaliștii germani și români arată că a căzut o dronă rusească în România. Componentele ei, răspîndite pe un cîmp din Delta românească, vizavi de portul Izmail atacat feroce de ruși cu drone în ultimele zile, sînt fotografiate. Primarul comunei Ceatalchioi, adică autoritatea de la fața locului, a găsit-o. Băieții n-au găsit-o. Primarul zice, cu acea tristețe potolită de primar de comună de la marginea cea nefericită a țării: „Păi, trebuie să știi să cauți ca să o găsești”. După un timp, armata raportează că a găsit-o. O ia. De-acum, e altă treabă. Începe „analiza”. Rezultatele, desigur, vor fi clasificate. 

România: „O dronă rusească a căzut pe teritoriul nostru. Am informat partenerii.”

Presa: „Păi, ați zis că n-a căzut.”

România, prin vocea ei supremă: „Ieri era așa cum v-am spus. Azi e altfel. Situația e fluidă. Noi vă spunem de fiecare dată adevărul, așa cum e. Ieri, cînd am zis că nu căzuse, așa era. Azi, cînd zicem că a căzut, așa e. Sîntem de bună credință.”

Unii români își pun mîna-n cap. Alții, cei mai mulți, rîd. Cascade de meme-uri fac telefoanele să bipăie precum o  mitralieră cu glas dulce, de argint. Țara hohotește văzîndu-și președintele. Două grupuri ultraminoritare o iau, totuși, în serios. Unii, hiperlucizi, se îngrijorează: „Îți dai seama că ăștia, cu armata și serviciile noastre, habar n-au de nimic? Le zic ucrainenii ce e la noi și lor le ia trei zile să verifice, dar înainte să verifice zic că nu! Bine că nu ne atacă nimeni, că praf sîntem!”. Ceilalți, conspiraționiști cu suflet complicat ca un labirint indescifrabil, se tem: „O să ne bage ăștia în război cu Rusia, mama lor de americani și de occidentali! Dă-le, frate, rușilor ce vor, că au dreptate, și gata balamucul! Dar nu, Occidentul vrea război, vrea să ne bage pe noi carne de tun, ca apoi să ne transforme în colonie, să ne ia bogățiile și să ne îngenuncheze!”. Dar ambele aceste minorități abia se văd. În general, poporul a întîmpinat cu veselie amară răsucirile acestui președinte despre care, de altfel, la finalul unui deceniu petrecut în jilțul suprem, nu pot spune prea multe, că nu-l prea cunosc, dar puținele pe care le pot spune sînt categorice. Ehei, și în timp ce populația face ce știe ea mai bine, adică dezbate în bășcălie, România lucrează. 

România (la telefon): „Alo, America, vă rog să mă iertați că deranjez, dacă pic la o oră nepotrivită să-mi spuneți, că sun mai tîrziu. E bine acuma, da? Ei, nimic grav, totul e bine, dar a căzut o dronă rusească la noi, pe teritoriul NATO vasăzică și ce ne facem? Ei, ne știți doar, sîntem parteneri serioși, vă puteți baza pe noi, deci bineînțeles că nu zicem nimic, nu facem nimic, nici nu respirăm pînă nu ne spuneți voi ce să zicem, ce să facem, în ce ritm să respirăm. Ne consultăm cu partenerii, să trăiți! Cum adică, ce propunem noi? Cum adică, ce ne gîndim noi că ar trebui să facem? Păcatele noastre, noi nu gîndim nimic, nouă pe moment ne e puțin frică așa, că noi nu vrem să deranjăm pe nimeni, doar ne știți, sîntem cuminți, dar ce să-i faci, dar-ar dracii în ele de drone, taman aici s-au găsit să cadă, că nici rușii n-au vrut, domnule, să știți că n-au vrut, noi îi știm pe ruși, zău n-au vrut, nimeni n-a vrut, dar uite că s-a-ntîmplat, ceasul rău, că dacă știam măturammărunțișurile alea de dronă într-o noapte pe teritoriul ucrainean și scăpam naibii de necaz, să se spele ăia pe cap cu ea de dronă! Da, așteptăm indicații! Să trăiți! Să trăiți! Complimente doamnei! Să trăiți!” (în aparte) „Ce să faci, dom’le, cînd e să se întîmple, se întîmplă. Ghinion, fir-ar a dracului! Nici rușii n-au vrut, nici ucrainenii n-au vrut, a picat la noi, așa pățim de veacuri, sîntem între imperii, ’tu-i maica mă-sii! Hai c-om vedea, vom trece noi și prin asta, ne spune parteneru’ ce să facem, facem și gata. Doamne-ajută!”

Acum, că și-a făcut datoria față de parteneri și a pasat chestia la parteneru’ cel mare, România s-a mai liniștit, se îndreaptă de spate, se întinde puțin, se scarpină după ceafă și își amintește că nu doar Ucraina a enervat-o în ultimele zile ținînd-o gaia-mațu’ că a căzut drona, a căzut drona, a căzut drona. Au fost și jurnaliștii de pe-aici. 

România (aparte): „Buuuun, ia să vedem noi acuma, cum de au aflat jurnaliștii ăia că a picat drona la noi? Ia să ascultăm noi niște telefoane.” (tare, spre culise): „Băiete, un mandat de siguranță națională!” 

Din fund, se aude o voce independentă: „Vine băiatul!”

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Gautam Adani X png
Un mare miliardar indian este acuzat de mită. Suma uriașă la care se ridică frauda grupului infracțional din care face parte
Gautam Adani, al doilea cel mai bogat om al Indiei, este acuzat de procurorii SUA că ar fi încercat să mituiască oficialii indieni.
banner mihai gainusa  png
Ceremonie 100 de ani - Armistiţiu - Primul Război Mondial - Paris - Donald Trump - Angela Merkel / FOTO EPA - EFE / 11 nov 2018
Angela Merkel, dezvăluiri din timpul primului mandat al lui Trump. „Era evident foarte fascinat de președintele rus”
Angela Merkel, fostul cancelar al Germaniei, a descris în noua sa carte relația complicată cu fostul președinte american Donald Trump.
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Stalin, cel mai fidel cititor al ziaristului Vassili Grossman
La ora declanșării Războiului, Vassili Grossman era un scriitor de 36 de ani, gras, cu ochelari și declarat inapt pentru front.
child 7537716 1280 jpg
Cele mai frumoase 10 nume de fete din România. Tu ți-ai numi copilul așa?
Chiar înainte să vină bebelușul pe lume, părinții se confruntă cu una dintre cele mai grele și importante decizii: alegerea numelui. Acest proces poate fi o adevărată provocare, căci numele copilului va deveni o parte esențială a identității lui.
COD ROSU jpg
Cod roșu de viscol în șapte județe și cod portocaliu de ninsori. La cât va ajunge stratul de zăpadă
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o atenţionare Cod roşu de viscol puternic. Sunt vizate șapte județe din zona montană. Totodată, o altă atenționare de vreme
targul craciun craiova jpg
Orașul din România sufocat de turiști. Găsirea unei cazări a devenit aproape imposibilă: „Este ca într-un basm”
Craiova, un oraș din sudul României, a devenit în ultima perioadă o destinație turistică de top, în special datorită Târgului de Crăciun, care a reușit să atragă vizitatori din toată țara și chiar din afacerea granițelor.
femeie la piata 2454169785 jpg
Planta cu care legumicultorii câștigă bani chiar și iarna. Se cultivă în solarii, crește rapid și va fi foarte solicitată după Anul Nou
Deja ne apropiem cu pași repezi de începutul iernii, însă pentru legumicultorii din țara noastră, munca nu se oprește nici măcar acum!
test IQ concentrare jpg
Alimentele care ne ajută creierul să se concentreze mai bine. Nu trebuie să ne lipsească din dieta zilnică
Alimentele pe care le consumăm ne vor afecta nu numai greutatea, ci și abilitatea de a ne concentra de-a lungul zilei.