Teatru trist

Publicat în Dilema Veche nr. 1014 din 14 septembrie – 20 septembrie 2023
image

Ucraina: „A căzut o dronă rusească la voi.” 

România: „Nu, n-a căzut.”

România (aparte): „Aoleu, vai, vai, dacă a căzut, ce ne facem? Asta ne mai trebuia! Noi stăteam cuminți, pe burtă, cu capul la cutie, și uite cum ne bagă ăștia în belelele lor! Mai bine să negăm. Dar să negăm categoric, ca să se înțeleagă că stăpînim situația. De fapt, nu știm dacă a căzut sau nu... o fi căzut, lua-o-ar naiba, dar e mai bine să nu știm, că dacă nu știm, n-a căzut. Doamne, ajută!”

Ucraina: „A căzut o dronă rusească la voi. Faceți cum credeți, dar a căzut la voi.”

România: „N-a căzut, dom’le, nu înțelegi că n-a căzut!? N-a căzut și gata!” 

România (aparte): „Of, ce mă fac? Ăștia insistă... Ați găsit, băieți, ceva prin arătura aia? N-ați găsit, mai bine așa, să nu găsiți... Păi, dacă a căzut o dronă rusească la noi trebuie să mă iau de gît cu Rusia, ce-or zice și șefii mari de la NATO, ce-or zice americanii, ce-mi trebuie mie să mă iau de gît cu Rusia? A dracului încurcătură! Of, Doamne, ce-a căzut pe capul meu! Nu știu dacă a căzut sau nu, dar e mai bine să nu știu. Băieți, haideți, vedeți, poate nu găsiți nimic, că dacă nu găsițiînseamnă că n-a căzut.”

Jurnaliștii germani și români arată că a căzut o dronă rusească în România. Componentele ei, răspîndite pe un cîmp din Delta românească, vizavi de portul Izmail atacat feroce de ruși cu drone în ultimele zile, sînt fotografiate. Primarul comunei Ceatalchioi, adică autoritatea de la fața locului, a găsit-o. Băieții n-au găsit-o. Primarul zice, cu acea tristețe potolită de primar de comună de la marginea cea nefericită a țării: „Păi, trebuie să știi să cauți ca să o găsești”. După un timp, armata raportează că a găsit-o. O ia. De-acum, e altă treabă. Începe „analiza”. Rezultatele, desigur, vor fi clasificate. 

România: „O dronă rusească a căzut pe teritoriul nostru. Am informat partenerii.”

Presa: „Păi, ați zis că n-a căzut.”

România, prin vocea ei supremă: „Ieri era așa cum v-am spus. Azi e altfel. Situația e fluidă. Noi vă spunem de fiecare dată adevărul, așa cum e. Ieri, cînd am zis că nu căzuse, așa era. Azi, cînd zicem că a căzut, așa e. Sîntem de bună credință.”

Unii români își pun mîna-n cap. Alții, cei mai mulți, rîd. Cascade de meme-uri fac telefoanele să bipăie precum o  mitralieră cu glas dulce, de argint. Țara hohotește văzîndu-și președintele. Două grupuri ultraminoritare o iau, totuși, în serios. Unii, hiperlucizi, se îngrijorează: „Îți dai seama că ăștia, cu armata și serviciile noastre, habar n-au de nimic? Le zic ucrainenii ce e la noi și lor le ia trei zile să verifice, dar înainte să verifice zic că nu! Bine că nu ne atacă nimeni, că praf sîntem!”. Ceilalți, conspiraționiști cu suflet complicat ca un labirint indescifrabil, se tem: „O să ne bage ăștia în război cu Rusia, mama lor de americani și de occidentali! Dă-le, frate, rușilor ce vor, că au dreptate, și gata balamucul! Dar nu, Occidentul vrea război, vrea să ne bage pe noi carne de tun, ca apoi să ne transforme în colonie, să ne ia bogățiile și să ne îngenuncheze!”. Dar ambele aceste minorități abia se văd. În general, poporul a întîmpinat cu veselie amară răsucirile acestui președinte despre care, de altfel, la finalul unui deceniu petrecut în jilțul suprem, nu pot spune prea multe, că nu-l prea cunosc, dar puținele pe care le pot spune sînt categorice. Ehei, și în timp ce populația face ce știe ea mai bine, adică dezbate în bășcălie, România lucrează. 

România (la telefon): „Alo, America, vă rog să mă iertați că deranjez, dacă pic la o oră nepotrivită să-mi spuneți, că sun mai tîrziu. E bine acuma, da? Ei, nimic grav, totul e bine, dar a căzut o dronă rusească la noi, pe teritoriul NATO vasăzică și ce ne facem? Ei, ne știți doar, sîntem parteneri serioși, vă puteți baza pe noi, deci bineînțeles că nu zicem nimic, nu facem nimic, nici nu respirăm pînă nu ne spuneți voi ce să zicem, ce să facem, în ce ritm să respirăm. Ne consultăm cu partenerii, să trăiți! Cum adică, ce propunem noi? Cum adică, ce ne gîndim noi că ar trebui să facem? Păcatele noastre, noi nu gîndim nimic, nouă pe moment ne e puțin frică așa, că noi nu vrem să deranjăm pe nimeni, doar ne știți, sîntem cuminți, dar ce să-i faci, dar-ar dracii în ele de drone, taman aici s-au găsit să cadă, că nici rușii n-au vrut, domnule, să știți că n-au vrut, noi îi știm pe ruși, zău n-au vrut, nimeni n-a vrut, dar uite că s-a-ntîmplat, ceasul rău, că dacă știam măturammărunțișurile alea de dronă într-o noapte pe teritoriul ucrainean și scăpam naibii de necaz, să se spele ăia pe cap cu ea de dronă! Da, așteptăm indicații! Să trăiți! Să trăiți! Complimente doamnei! Să trăiți!” (în aparte) „Ce să faci, dom’le, cînd e să se întîmple, se întîmplă. Ghinion, fir-ar a dracului! Nici rușii n-au vrut, nici ucrainenii n-au vrut, a picat la noi, așa pățim de veacuri, sîntem între imperii, ’tu-i maica mă-sii! Hai c-om vedea, vom trece noi și prin asta, ne spune parteneru’ ce să facem, facem și gata. Doamne-ajută!”

Acum, că și-a făcut datoria față de parteneri și a pasat chestia la parteneru’ cel mare, România s-a mai liniștit, se îndreaptă de spate, se întinde puțin, se scarpină după ceafă și își amintește că nu doar Ucraina a enervat-o în ultimele zile ținînd-o gaia-mațu’ că a căzut drona, a căzut drona, a căzut drona. Au fost și jurnaliștii de pe-aici. 

România (aparte): „Buuuun, ia să vedem noi acuma, cum de au aflat jurnaliștii ăia că a picat drona la noi? Ia să ascultăm noi niște telefoane.” (tare, spre culise): „Băiete, un mandat de siguranță națională!” 

Din fund, se aude o voce independentă: „Vine băiatul!”

image png
Duelul în literatură, literatura în duel
Miza lor a fost libertatea, fără de care onoarea și demnitatea își pierd sensul.
image png
Cereale și război
Beat sau nu, funcționarul menționat mai sus riscă zilele astea să aibă parte de o mahmureală zdravănă.
image png
Despre (in)disciplina de partid
Cu alte cuvinte, în politică e nevoie și de un dram de noblețe. Chiar dacă – și tocmai dacă – adversarului îi lipsește.
image png
„Se strică limba”?
Se „strică limba”? Cumva, da. Dar nu asta ne indignează cu adevărat, ci faptul că nu mai sîntem noi aceia care o stricăm.
image png
Winnie-the-Pooh și Primul Război Mondial
De aici pînă la personajul Winnie-the-Pooh din poveștile pentru copii scrise de A.A. Milne nu a fost deloc mult.
image png
Apocalipsa după Petrică
Să nu uităm, România nu e doar țara lui „Petrică și lupul“. E și cea a expresiei „ți s-a urît cu binele”. Dacă minte n-a avut …
image png
Drogangeală
„Se duc să petreacă sau să se rupă pe «droage»?“
image png
Traumele copilăriei: Moș Gorilă (II)
Eu eram, de fapt, cel care trebuia schimbat neîntîrziat. Ratasem cu desăvîrșire „cabina”.
image png
Think Outside the Box
Pentru a contribui la construirea unui viitor mai bun și mai inovator. Dar vrem asta oare?
image png
Un meci absolut penibil, următorul mai reușit. Cum e, de fapt, echipa României?
În alte reprezentative, astea sînt la nivel de beţişoare şi bastonaşe. La noi, de doctorat.
p 7 WC jpg
Revine oare America la izolaționism?
Cei care consideră că ajutorarea Ucrainei nu reprezintă un interes național important pentru America poartă, istoric vorbind, ochelari de cal.
image png
O fostă capitală
După Philadelphia am ajuns la Baltimore, un alt oraș care ni s-a părut trist, dar fără farmecul celui dintîi.
image png
image png
Un Pearl Harbour mai mic
Anne Applebaum a sintetizat, în The Atlantic, relativ simplu: nu rezistența îl provoacă pe Putin, ci slăbiciunea inamicului.
image png
Trei sfaturi de la George P. Shultz
În contextul autohton, cel de-al treilea sfat al dlui Shultz nu e valabil doar pentru miniștrii de Externe. Dar să nu ne facem iluzii. Nimeni nu-l va lua în serios.
image png
Contradicție
Și totuși, de ce și de unde atîta ură împotriva unui sistem generos – de fapt, unicul astfel în toată istoria lumii?
image png
Ana a României: înainte de a fi regină
În gîndul ei era să meargă singură la gară și să îl vadă „pentru o secundă, ascunsă în mulțime”.
image png
Traumele copilăriei: Moș Gorilă (I)
Doamnele au revenit, surîzînd destul de crispat: „Of, dulapurile astea cu ghete! Sînt prea pline și cad”.
image png
„De etnie...”
Vorbitorii care o folosesc ca atare, cu substantivul neînsoțit de vreun adjectiv, deci fără specificarea unei etnii anume, se referă aproape în exclusivitate la romi.
image png
Să înceapă școala!
Într-o lume plină de dureri și de suferințe, școala poate fi un sanctuar.
image png
image png
Muzee și muzee
Smithsonian Institute e cel mai mare complex muzeal din lume, iar faptul că totul e gratis îl apropie vizitatorilor într-un mod special.
O mare invenție – contractul social jpeg
O carte îndelung așteptată: „Logică juridică” de Codrin Codrea
Opinia potrivit căreia știința logicii este una singură nu are consistență.

Adevarul.ro

image
Se pregătește guvernul american să anunțe existența extratereștrilor? Planul de „dezvăluire controlată” propus de Senatul SUA
Guvernul SUA ar putea fi obligat să dezvăluie dacă extratereștrii au vizitat Pământul, conform unei noi legislații, ale cărei detalii sunt prezentate de Daily Mail.
image
Taxă pentru românii care își fac vacanțele în străinătate? Ce spun ministerul și patronatele din turism
„În România nu avem bani să ne promovăm pe destinații externe”, a declarat un reprezentant al patronatelor din turism, sugerând ideea impunerii unei taxe pe vacanțele în străinătate.
image
Tânăr cu handicap grav, umilit de Comisia de Evaluare: „Ar putea pune marfa pe raft la un magazin”. Ce a decis instanța
Un tânăr cu o problemă locomotorie gravă a fost umilit de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Alba, în timpul unei examinări pentru emiterea unui nou certificat care să îi permită să aibă și însoțitor permanent.

HIstoria.ro

image
Povesti din Bucureștii de altădată - AUDIO
Povestea ne duce într-un București de altă dată, de la cel cu străzi de pământ, până la cel care a căpătat denumirea de Micul Paris. Căutăm urmele scriitorilor prin cafenele de odinioară, circulăm cu tramvaiul tras de cai și ne distrăm în grădinile de vară. Poveș
image
Morțile spectaculoase ale împăraților bizantini

Reflectând la moartea împăraților bizantini, cronicarul Nikita Choniates scrie că lui Dumnezeu nu Îi place să intervină în viața oamenilor în același mod, ci preferă diversitatea, așadar, un împărat este înecat, altul decapitat, altul omorât de dușmani, în timp ce unii trec din această lume în cea d