Taxa pe scîrbă

Publicat în Dilema Veche nr. 711 din 5-11 octombrie 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

I. nu mai vrea să audă de România. Se chinuie acum, la 47 de ani, să îşi facă un viitor în Germania. Unul dintre cei mai inteligenţi oameni din generaţia mea. Cred că este singurul care a luat un 10 plin la admiterea la Fizică la facultăţile din Craiova în 1989. Anesteziat de tranziţie şi incapabil să iasă din zona de confort, I. nu s-a adaptat. Nu a vrut să fie nici bişniţar, nici buticar şi nici nu a avut conexiunile potrivite. Era pasionat de chitară, de electronică şi de baschet.

Fără socru ministru comunist, tată general, bunică în conducerea PCR-ului sau parte a reţelei de securişti cu acces la informaţii şi bani cu nemiluita, I. nu a fost implantat nici la BNR şi nici în poziţii călduţe în ministere sau companii de stat.

Şi-a făcut conştiincios treaba de inginer. A stat în ţară şi a muncit ca prostul crezînd că munca cinstită va fi răsplătită. Nu a avut nici tupeul lui Codrin Ştefănescu, nici norocul Dacianei sau doamnei Vălean sau geniul mîrlănesc al domnului Dragnea. Nu are talentul să proslăvească liderii PSD-işti sau pe Voiculescu, deci nici comisar ca doamna Creţu şi nici primar ca doamna Firea nu a putut ajunge.

Încet-încet s-a scîrbit. De nepotism, de agresivitate, de nesimţirea funcţionarilor publici, de corupţie şi de mizerie. De peste trei ani se chinuie să înveţe să facă altceva, ceva care e cerut în Germania. Nu are drepturi prea multe şi a fost chinuit de angajatorii lui, care îl folosesc fără prea multă milă. A trebuit să înveţe limba şi să pornească de la zero.

Sînt cîteva zeci de mii de români ca el. Oameni cu un potenţial bun, foarte bun sau chiar excepţional care nu au putut să se adapteze culturii tranziţiei. O cultură construită pe nepotism, nesimţire, furt, pupincurism şi oportunism. O cultură ale cărei vîrfuri sînt Băsescu, Năstase, Dragnea, Tăriceanu, Ponta, Bădălău, Pop, Udrea, Oprea, Meleşcanu, Olguţa Vasilescu, Grapini, Văcăroiu, Ciorbea, Sârbu.

I. nu pricepe de ce încerc să fac ceva dincolo de munca mea şi de voluntariatul cu copiii. M-a întrebat dacă mă cred Don Quijote sau un Sancho Panza în slujba lui Dacian. A fost greu să îi explic că nu mă potrivesc paradigmei lui. Că nu sînt deloc interesat de a lupta cu mori de vînt şi nici de liderii care şi-ar dori să facă asta. Că nu lucrez pentru cineva, ci încerc, împreună cu alţi oameni, să schimb ceva.

M-a întrebat despre soluţii. Soluţiile, în capul meu, sînt simple. Politicienii noştri nu sînt responsabili în fața alegătorilor. Electoratul poate fi manipulat cu ajutorul televiziunilor, sociopaţilor, circului şi consultanţilor politici, şi cumpărat cu mici atenţii înainte de alegeri. Vanghelie, Funar, Oprişan, Oprescu şi zecile de penali care au fost aleşi şi realeşi dovedesc asta.

Finanţările partidelor controlate de oameni ca Niro, Cocoş, Negoiţă, Pinalti, Hrebenciuc, Voiculescu, Ghiţă fac ca responsabilitatea politicienilor să fie către mafioţi şi nu către cetăţeni.

Ar trebui să avem partide controlate de un fel de consilii socratice. În funcţie de ideologia partidului, oameni cu experienţă, cu legitimitate şi pe cît posibil cu un larg sprijin public ar trebui să valideze, să ajute sau, dacă e nevoie, să invalideze politicienii noi, hotărîți să reformeze felul în care s-a făcut politică la noi. Consilii cu toleranţă zero pentru corupţie şi nepotism. Puterea corupe şi, fără un mecanism de control care să asigure că principiile de morală şi etică ale unui partid sînt puse în practică, riscăm să ne trezim cu un alt Ponta, Dragnea sau Tăriceanu.

Astfel de partide ar trebui să funcţio­neze exclusiv din cotizaţiile lunare ale membrilor. 100.000 de membri care să doneze valoarea unei cafele pe lună ar face orice nou partid perfect sustenabil. Transparenţă totală a cheltuielilor ar reduce la maximum posibilitatea de corupţie şi ar forţa reforma felului în care partidele strîng şi cheltuiesc bani.

România plăteşte o taxă extrem de scumpă pentru elitele politice pe care le avem. Miliarde, dacă nu zeci de miliarde de euro anual sînt plătiţi în taxe de către oameni ca I. în America de Nord, Europa de Vest, Australia şi Noua Zeelanda şi nu în România. Taxa pentru scîrbă.

Speranţa ar putea avea costul unei cafele pe lună. Eu, unul, sînt convins că am fi destui gata să o plătim. Trebuie însă să avem şi pentru cine să o facem. Cu asta îmi bat eu capul şi nu cu morile de vînt. Nu sînt sigur că l-am convins pe I. Oricum, merită să încerc. Alternativa este să plătesc şi eu taxa pe scîrbă şi asta nu vreau să o fac.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

bani jpg
Persoanele născute în aceste date, indiferent de zodie, sunt destinate sa aibă succes financiar. Orice ar face atrag banii ca un magnet
Cine nu își dorește să atragă banii cu ușurință și să aibă parte de stabilitate financiară pe termen lung? Se pare că există anumite date de naștere care sunt asociate cu o soartă financiară favorabilă, indiferent de zodia persoanei.
locuri de munca angajari
Două milioane de români fără loc de muncă s-ar angaja, dar nu știu cum să-și găsească job
România are aproximativ 4 milioane de persoane fără loc de muncă și care nu caută activ să se angajeze, mai mult de jumătate dintre aceștia spunând că și-ar dori să muncească, însă nu știu cum să o facă, potrivit unei analize de specialitate.
shutterstock 1846369924 jpg
The Spectator: A venit vremea ca NATO să se pregătească pentru retragerea Americii din Europa
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a dat asigurări că SUA rămân angajate față de NATO, dar e oare posibil ca el să minimizeze riscul ca Donald Trump să decidă până la urmă să retragă trupele din Europa? se întreabă The Spectator, într-o analiză.
pacient spital jpg
România, țara lui „nu avem”: „Nu avem prevenție, nu avem spitale, nu avem medici suficienți, nu avem medicamente”. Nu avem siguranța că, odată internați în spital, vom ieși și sănătoși
Trăim în România lui „nu avem”. Nu avem bani. Și pentru că nu avem bani, nu avem medici, nu avem asistente, nu avem medicamente, spitale, echipamente de secol XXI.
lapte_shutterstock 2495423319 jpg
Alimentul care conține de 5 ori mai mult calciu decât laptele. Este foarte ușor de introdus în dietă
Este un aliment foarte sănătos, dar deși cei mai mulți români îl cunosc, nu foarte multă lume îl și consumă! Iar un detaliu extraordinar despre acest produs este faptul că în el vom găsi de cinci ori mai mult calciu decât în lapte!
Santier Campus Vulturesti foto BookLand (1) jpg
Au început selecțiile elevilor la primul campus pentru învățământ dual din mediul rural din România. Ce specializări se caută
De șase luni, în comuna Vulturești din Argeș se lucrează la primul campus preuniversitar profesional în sistem dual din România în mediul rural. Iar primele selecții ale elevilor pentru anul școlar 2025-2026 au început weekendul trecut.
Donald Trump FOTO AFP
Donald Trump, nemulțumit că Rusia „bombardează ca nebuna în acest moment în Ucraina”
Președintele american Donald Trump a precizat luni că se poartă discuţii pentru un acord de pace, dar nu este deloc mulţumit de faptul că Rusia „bombardează ca nebuna în acest moment în Ucraina”.
Tanczos Barna intalnire ACAROM, aprilie 2025, foto Facebook Tanczos Barna jpg
România pregătește măsuri de protecție pentru industria auto, în contextul taxelor vamale impuse de SUA
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a anunțat, luni, că se fac demersuri pentru protejarea industriei auto naționale, în contextul noilor taxe vamale anunțate de Statele Unite ale Americii pentru importurile de autoturisme din Uniunea Europeană.
mancare de post jpeg
Ce să mănânci în postul Paștelui ca să nu te îngrași. Cu ce înlocuim carnea, ouăle și lactatele
Ne aflăm în postul Paștelui, o perioadă în care, cel puțin teoretic, ar trebui să ne detoxifiem organismul consumând multe alimente sănătoase, precum fructe și legume. Fără carne, ouă și lactate am putea chiar să slăbim. Însă, spun nutriționiștii, la fel se bine am putea să ne îngrășăm.