Taverne vechi şi noi

Publicat în Dilema Veche nr. 655 din 8-14 septembrie 2016
„Cu bule“ jpeg

Termenii care desemnează locurile publice unde (plătind) se poate bea şi/sau mînca – cîrciumă, crîşmă, bodegă, birt, tavernă, locandă, braserie, bar, bistrou, restaurant, local etc.– s-au acumulat în timp, schimbîndu-şi doar conotaţiile şi alcătuind lungi serii cvasisinonimice, în interiorul cărora există unele distincţii tehnice, dar şi destule suprapuneri.

Cuvintele mai vechi, intrate în română din limbi slave (cîrciumă şi crîşmă, birt) ori prin intermediar grecesc (locandă) sau german (bodegă) au căpătat în genere conotaţii negative, evocînd localurile sărăcăcioase, adesea rurale, care nu aspiră la titlul modern de restaurant (împrumut modern, din secolul al XIX-lea). Nota depreciativ-ironică (apărută în unele cazuri în perioada comunistă, în altele chiar mai înainte) indică indiferenţa faţă de farmecul localului tradiţional şi popular, „de cartier“, similar cu trattoria italienească sau cu taverna grecească. Cîrciumă a rezistat cel mai bine (mai ales diminutivat, ca în textul melodiei interbelice în care se propunea o întîlnire de sîmbătă seara „într-o cîrciumioară la şosea“), în ciuda faptului că i se anunţase iminenta eliminare din limbă. În cel mai ideologizat dicţionar românesc – Dicţionarul limbii române literare contemporane (DLRLC, volumul I, 1955) –, definiţia cuvîntului era precedată de o severă paranteză explicativă: „mai ales la țară și la periferia orașelor; azi pe cale de dispariție“. 

Textele jurnalistice de azi par să recurgă în mod mai mult sau mai puţin aleatoriu la denumirile păstrate în registrul popular şi familiar; uneori acestea au o marcă locală implicită, evocînd realităţi româneşti – „Evadatul care a fugit de la cules de afine, prins într-un birt, la băutură“ (libertatea.ro) –, alteori se încearcă extinderea analogică la realităţi din alte spaţii geografice şi culturale: „Obama a luat masa într-un birt de cartier în timpul vizitei din Vietnam“ (ziaruldeiasi.ro). Mania jurnalistică de a jongla cu sinonimele, din teama de repetiţii, produce texte din care se poate deduce că pentru vorbitorii actuali unii dintre termeni – nu doar crîşmă şi cîrciumă (etimologic variante ale aceluiaşi cuvînt), ci şi birt şi bodegă –, sînt perfect echivalenţi: „Crîşma şi şcoala, vecine la Brabova. Peste 30 de elevi din comuna doljeană Brabova fac orele în aburi de alcool. Şcolarii au fost trimişi încă de acum doi ani să înveţe în două săli improvizate (...), în aceeaşi clădire în care funcționează şi o cîrciumă. Pe o uşă intră, cu ghiozdanele în spate, copiii, pe cealaltă, la cinci metri distanţă, ies clătinîndu-se sătenii veniţi să-şi stingă setea la birt. Apropierea necuviincioasă între şcoala şi bodegă e-atît de mare încît, la ore, liniştea e spartă de vocile...“ (ziare.com)

Ultimele decenii au adus şi mai multă varietate în lista de mai sus, atît prin contactul românilor cu restaurante din afara ţării, cît şi prin deschiderea în ţară a unor tipuri de localuri aparţinînd mai multor tradiţii străine: trattoria (cuvînt accentuat în italiană pe i final, dar căruia mulţi români au început să-i deplaseze accentul pe silaba precedentă, pe vocala o), pizzeria, pub etc. Adeseori, termeni identici, cu origine comună, acoperă realităţi comerciale şi culturale diferite, avînd conotaţii specifice. Suspectul bar al perioadei comuniste (frecventat în mod tipic, în filmele epocii, de personaje negative, de străini depravaţi) e diferit de inocentul bar italienesc, în care se intră dimineaţa pentru o cafea şi o gustare.

E interesant ce s-a întîmplat în ultimii ani cu taverna. Sensul peiorativ mai vechi al cuvîntului împrumutat din franceză a fost înlocuit în mare măsură de accepţia neutră, pre­luată din greacă. Dicţionarele nu au înregistrat încă schimbarea, aşa că în DEX definiţia cuvîntului e doar depreciativă: „cîrciumă sărăcăcioasă, murdară și întunecoasă (instalată de obicei la subsol)“, corespunzînd şi celebrelor versuri din Împărat şi proletar: „Pe bănci de lemn, în scunda tavernă mohorîtă/ Unde pătrunde ziua printre fereşti murdare“. În texte recente, e însă mult mai frecvent sensul „restaurant cu specific grecesc“, folosit în context pozitiv: „o tavernă într-un loc de vis!“ (amfostacolo.ro), „o masă de Paşte într-o tavernă de excepţie“ (ibidem); „e suficient să mergi pînă în Centrul Vechi, unde găseşti o tavernă mică şi cochetă“ (foodstory.stirileprotv.ro). Dicţionarele franceze actuale au înregistrat (cu atestări de prin anii ’60) noul sens al cuvîntului taverne, adăugîndu-l definiţiilor mai vechi. Cred că ar trebui să facă acelaşi lucru şi dicţionarele noastre.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Opt miliarde
Însă, potrivit acelorași statistici ale ONU, Occidentul îmbătrînește în ritm accelerat.
640px Olietanks in de Amsterdamse haven op de voorgrond een binnenvaartschip, Bestanddeelnr 926 7985 jpg
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un film antipatic…
Greșeala s-ar putea repara, poate, la o difuzare ulterioară.
Frica lui Putin jpeg
Întîrziere
Unii se încruntă și se supără zilele astea cînd văd că sîntem mereu amînați de la „intrarea în Schengen”.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Uniunea și europenii
Identitatea europeană nu se acordă și nici nu se recunoaște cu ucaz de la Bruxelles.
m simina jpg
Șaluri de cașmir de la Napoleon
Între timp, după divorț, Joséphine se mutase în Castelul Malmaison, de lîngă Paris. Cu tot cu șalurile de cașmir.
Iconofobie jpeg
Chestiunea securității personale
Din instinct, vor răspunde biologii și, strict somatic judecînd faptele, ei au, fără îndoială, dreptate.
„Cu bule“ jpeg
Atitudine și inițiativă
Expresia a lua atitudine a fost una extrem de frecventă în limba de lemn din perioada comunistă
HCorches prel jpg
Cu toții am trecut prin Transporturi
Cine nu a trecut prin astfel de experiențe poate să creadă orice.
radu naum PNG
p 7 Londra WC jpg
Prea săraci pentru război
O posibilă soluție ar fi încheierea unui acord prin care sancțiunile economice să fie reduse, în schimbul reluării furnizării de gaze.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Martorii americani la ocuparea României
Urmează apoi speranța românilor că se vor înțelege cumva cu rușii, că puterile occidentale îi vor salva, ceea ce nu s-a întîmplat.

Adevarul.ro

horoscop financiar 1 webp
Horoscop 30 noiembrie. Zodia care se concentrează pe bani și-i ignoră pe cei dragi
Citește horoscopul zilnic din 28 noiembrie, cu previziuni pentru toate semnele zodiacale, realizat de astrologul Click!, Lorina. Iată ce ți-au pregătit astrele ziua de marți, 30 noiembrie.
proteste violente china covid noiembrie 2022 jpg
Scânteia care a declanșat furia chinezilor sătui de dictatura lui Xi Jinping: proteste violente în China
În timp ce mii de oameni au ieșit în stradă în orașe pentru a protesta față de restricțiile Covid, o națiune epuizată s-a întrebat cât de mult mai trebuie să suporte politica „zero COVID” a președintelui Xi Jinping.
Bloc aida szilagyi FOTO renasterea banateana
O consilieră USR din Timișoara a construit ilegal un bloc între case. Verdict final al instanței
Consiliera USR Aida Szilagyi din Timișoara a construit ilegal un bloc într-o zonă de case. Verdictul dat de Curtea de Apel Timișoara este definitiv în procesul deschis de vecinii familiei Szilagyi.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.