Tăcerea – teme şi variaţiuni

Publicat în Dilema Veche nr. 779 din 24-30 ianuarie 2019
Tăcerea – teme şi variaţiuni jpeg

Intensitatea tăcerii este variat şi pitoresc exprimată în registrul popular şi colocvial al limbii române. Unul dintre mijloacele de intensificare e recursul la adverbe care se asociază cu un număr limitat de verbe (tiparul a îngheţa bocnă, a se îmbăta cui, a dormi tun, a răci cobză, a bate măr etc.): se tace mîlc, chitic sau (mai rar) molcom. Extremele tăcerii sînt indicate şi de negarea oricărei rostiri sau a oricărui sunet – a nu spune nici pîs, a nu zice nici cîrc, a nu se auzi nici musca –, iar îndemnurile la tăcere sînt întărite pleonastic: taci din gură. Cele mai multe şi mai inventive forme de intensificare sînt însă comparaţiile: cineva tace ca peştele, ca pămîntul, ca porcul în păpuşoi etc.

Expresia a tăcea mîlc, una dintre construcţiile cel mai frecvent folosite din lista de mai sus, e interesantă prin asocierea dintre două cuvinte foarte apropiate ca sens, dar de origini diferite: verbul a tăcea, moştenit din latină, e complinit de mîlc, derivat regresiv al verbului a mîlci, sinonim provenit din slavă şi ieşit din uzul general. Dicţionarele noastre înregistrează totuşi circulaţia regională (prin Muntenia şi Oltenia) a verbului, în construcţia a o mîlci, cu sensul „a amuţi, a încremeni“. Din aceeaşi familie lexicală cu mîlc (care are variantele mulc şi molc) face parte adverbul molcom, pe care îl găsim folosit ca intensificator al tăcerii şi în româna de azi – „Inclusiv UEFA este implicată și tace molcom“ (gsp.ro) –, cu destule atestări în texte din Republica Moldova: „Chişinăul tace molcom“ (evzmd.md), „preşedintele T. tace molcom“ (vox.publika.md).

Comparaţiile tăcerii se întind de la cele previzibile, probabil universale (a tăcea ca peştele) sau care recurg la un reper extrem (a tăcea ca mutul), la unele mai sumbre şi oarecum poetice (ca pămîntul, ca mormîntul) sau la dezvoltări amuzante prin particularizare, în care tăcerea e asociată ascunderii în păpuşoi (porumb sau cucuruz). Expresiile pot avea multe variaţii în limba actuală: „Societatea civila tace ca mortu-n păpuşoi“ (gds.ro); „Subprefectul (…) tace ca porcu-n cucuruz“ (ebihoreanul.ro); „R. tace ca mutul în păpuşoi, chestie care ne enervează peste măsură“ (arenavalceana.ro); „ăia care ar trebui să se ocupe de siguranța noastră alimentară tăceau ca porcul în porumb“ (agroinfo.ro) etc. În tiparul comparaţiei localizate poate intra şi peştele, fie cu o precizare cam inutilă („Conducerea spitalului tace ca peştele în apă“, infobraila.ro), fie printr o descriere a situaţiei agravate: „iedul cel cuminte tăcea molcum în horn, cum tace peștele în borș la foc“ (I. Creangă, Capra cu trei iezi). Toate aceste expresii pot produce şi contaminări mai mult sau mai puţin absurde, de pildă cu o comparaţie pentru agitaţia haotică, fără rost sau pentru prezenţa nepotrivită (a se învîrti sau a fi ca cimbru-n borş): „tace ca cimbru-n borş“ (emiltito.2014). Acum cîţiva ani, o declaraţie jignitoare rostită de un politician la adresa unui adversar folosea comparaţia ca surda în horă (reper pentru inadecvare, de obicei construit cu verbe ca a se repezi, a se arunca, a se băga, a o ţine etc.), care a fost rezumată în presă într-un mod destul de neobişnuit, ca reper al tăcerii: „P. spune despre I. că tace ca «surda în hor㻓 (ziarelive.ro). De fapt, comparaţiile intensificatoare trec uşor de la o situaţie la alta, fără ca vorbitorii să le mai lege de o posibilă explicaţie, de un scenariu prototipic.

Evident, foarte multe lucruri din lume pot fi repere ale comparaţiei tăcerii: toate obiectele şi o bună parte dintre vieţuitoare. De obicei, ceea ce e atras în sfera tăcerii provine de la reprezentări prototipice înrudite, evocînd de exemplu mişcarea lentă şi lipsită de zgomot sau retragerea, ascunderea. Aşa s-ar putea explica apariţia melcului în comparaţia intensificatoare – „şi dacă tăcea ca un melc, tot la puşcărie ajungea“ (realitatea.net). Transferul de la o expresie la alta poate fi destul de neglijent cu detaliile: „B. şi T. tăceau ca struţul în nisip“ (gsp.ro). Dacă tăcerea se asociază cu slăbiciunea, supunerea şi intimidarea, reperul poate deveni oaia sau mielul, prin contaminare între a tăcea şi a sta ca mieluşelul la tăiere: „Ceilalţi lideri ai grupului tac ca mieluşeii“ (gsp.ro). În registrul colocvial actual, unul dintre reperele glumeţe ale lipsei de reacţie, luat din experienţa vieţii cotidiene citadine, e ficusul, ca prototip al plantei decorative din spaţii oficiale; de la nemişcare se trece uşor spre muţenie: „tăcea ca un ficus“ (viata-libera.ro). Inventivitatea glumeaţă a vorbitorilor poate produce numeroase variaţii ale tiparului. Într-un Dicţionar de proverbe româneşti (Litera, 2011) apare, de exemplu, expresia a tăcea ca balena-n iarbă, uşor de legat de tiparul ca peştele în borş („animal acvatic mort, aflat într-un spaţiu neprielnic“). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.