Tăcerea – teme şi variaţiuni

Publicat în Dilema Veche nr. 779 din 24-30 ianuarie 2019
Tăcerea – teme şi variaţiuni jpeg

Intensitatea tăcerii este variat şi pitoresc exprimată în registrul popular şi colocvial al limbii române. Unul dintre mijloacele de intensificare e recursul la adverbe care se asociază cu un număr limitat de verbe (tiparul a îngheţa bocnă, a se îmbăta cui, a dormi tun, a răci cobză, a bate măr etc.): se tace mîlc, chitic sau (mai rar) molcom. Extremele tăcerii sînt indicate şi de negarea oricărei rostiri sau a oricărui sunet – a nu spune nici pîs, a nu zice nici cîrc, a nu se auzi nici musca –, iar îndemnurile la tăcere sînt întărite pleonastic: taci din gură. Cele mai multe şi mai inventive forme de intensificare sînt însă comparaţiile: cineva tace ca peştele, ca pămîntul, ca porcul în păpuşoi etc.

Expresia a tăcea mîlc, una dintre construcţiile cel mai frecvent folosite din lista de mai sus, e interesantă prin asocierea dintre două cuvinte foarte apropiate ca sens, dar de origini diferite: verbul a tăcea, moştenit din latină, e complinit de mîlc, derivat regresiv al verbului a mîlci, sinonim provenit din slavă şi ieşit din uzul general. Dicţionarele noastre înregistrează totuşi circulaţia regională (prin Muntenia şi Oltenia) a verbului, în construcţia a o mîlci, cu sensul „a amuţi, a încremeni“. Din aceeaşi familie lexicală cu mîlc (care are variantele mulc şi molc) face parte adverbul molcom, pe care îl găsim folosit ca intensificator al tăcerii şi în româna de azi – „Inclusiv UEFA este implicată și tace molcom“ (gsp.ro) –, cu destule atestări în texte din Republica Moldova: „Chişinăul tace molcom“ (evzmd.md), „preşedintele T. tace molcom“ (vox.publika.md).

Comparaţiile tăcerii se întind de la cele previzibile, probabil universale (a tăcea ca peştele) sau care recurg la un reper extrem (a tăcea ca mutul), la unele mai sumbre şi oarecum poetice (ca pămîntul, ca mormîntul) sau la dezvoltări amuzante prin particularizare, în care tăcerea e asociată ascunderii în păpuşoi (porumb sau cucuruz). Expresiile pot avea multe variaţii în limba actuală: „Societatea civila tace ca mortu-n păpuşoi“ (gds.ro); „Subprefectul (…) tace ca porcu-n cucuruz“ (ebihoreanul.ro); „R. tace ca mutul în păpuşoi, chestie care ne enervează peste măsură“ (arenavalceana.ro); „ăia care ar trebui să se ocupe de siguranța noastră alimentară tăceau ca porcul în porumb“ (agroinfo.ro) etc. În tiparul comparaţiei localizate poate intra şi peştele, fie cu o precizare cam inutilă („Conducerea spitalului tace ca peştele în apă“, infobraila.ro), fie printr o descriere a situaţiei agravate: „iedul cel cuminte tăcea molcum în horn, cum tace peștele în borș la foc“ (I. Creangă, Capra cu trei iezi). Toate aceste expresii pot produce şi contaminări mai mult sau mai puţin absurde, de pildă cu o comparaţie pentru agitaţia haotică, fără rost sau pentru prezenţa nepotrivită (a se învîrti sau a fi ca cimbru-n borş): „tace ca cimbru-n borş“ (emiltito.2014). Acum cîţiva ani, o declaraţie jignitoare rostită de un politician la adresa unui adversar folosea comparaţia ca surda în horă (reper pentru inadecvare, de obicei construit cu verbe ca a se repezi, a se arunca, a se băga, a o ţine etc.), care a fost rezumată în presă într-un mod destul de neobişnuit, ca reper al tăcerii: „P. spune despre I. că tace ca «surda în hor㻓 (ziarelive.ro). De fapt, comparaţiile intensificatoare trec uşor de la o situaţie la alta, fără ca vorbitorii să le mai lege de o posibilă explicaţie, de un scenariu prototipic.

Evident, foarte multe lucruri din lume pot fi repere ale comparaţiei tăcerii: toate obiectele şi o bună parte dintre vieţuitoare. De obicei, ceea ce e atras în sfera tăcerii provine de la reprezentări prototipice înrudite, evocînd de exemplu mişcarea lentă şi lipsită de zgomot sau retragerea, ascunderea. Aşa s-ar putea explica apariţia melcului în comparaţia intensificatoare – „şi dacă tăcea ca un melc, tot la puşcărie ajungea“ (realitatea.net). Transferul de la o expresie la alta poate fi destul de neglijent cu detaliile: „B. şi T. tăceau ca struţul în nisip“ (gsp.ro). Dacă tăcerea se asociază cu slăbiciunea, supunerea şi intimidarea, reperul poate deveni oaia sau mielul, prin contaminare între a tăcea şi a sta ca mieluşelul la tăiere: „Ceilalţi lideri ai grupului tac ca mieluşeii“ (gsp.ro). În registrul colocvial actual, unul dintre reperele glumeţe ale lipsei de reacţie, luat din experienţa vieţii cotidiene citadine, e ficusul, ca prototip al plantei decorative din spaţii oficiale; de la nemişcare se trece uşor spre muţenie: „tăcea ca un ficus“ (viata-libera.ro). Inventivitatea glumeaţă a vorbitorilor poate produce numeroase variaţii ale tiparului. Într-un Dicţionar de proverbe româneşti (Litera, 2011) apare, de exemplu, expresia a tăcea ca balena-n iarbă, uşor de legat de tiparul ca peştele în borş („animal acvatic mort, aflat într-un spaţiu neprielnic“). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Arbitrul danez Morten Krogh a fluierat finalul meciului Foto sport ro jpg
Reacția UEFA după ce meciul România - Kosovo s-a încheiat cu o singură echipă pe teren
Meciul dintre România şi Kosovo care a avut loc vineri seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în Liga Naţiunilor, a fost abandonat la scorul de 0-0, după ce echipa oaspete s-a retras de pe teren în prelungirile meciului.
Cum au lăsat kosovarii vestiarul după meciul cu România  Captură DigiSport jpeg
mike tyson jake paul captura tv jpeg
Luptă istorică în Texas. Youtuberul Jake Paul l-a învins pe legendarul pugilist Mike Tyson
Lupta între generaţii la categoria grea a fost câștigată de boxerul-youtuber Jake Paul, în vârstă de 27 de ani, influencer, devenit boxer. Mike Tyson, în vârstă de 58 de ani, fost campion la categoria grea, a pierdut în urma unei decizii unanime a celor trei arbitri.
Accident în centrul Piteștiului Foto ISU Arges 2 jfif
Șapte persoane au fost rănite și patru mașini avariate, în urma unui accident în centrul Piteștiului
Un accident rutier, în urma căruia patru persoane au fost transportate de urgență la spital, a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, în municipiul Pitești. Un autoturism s-a răsturnat, iar unul dintre pasageri a rămas încarcerat.
romania kosovo liga natiunilor sportpictures jpg
prăjitură nucă jpg
celulita jpg
Celulita poate fi combătută cu aceste soluții naturale
Aspectul de coajă de portocală al pielii poate fi ameliorat cu ingrediente naturale nu doar prin tratamente costisitoare. Îţi prezentăm câteva dintre ele.
ceata trafic oras urban foto shutterstock
Prognoza meteo sâmbătă, 16 noiembrie. Cod galben de ceață, dimineața. Vremea rămâne destul de rece
Vremea rămâne destul de rece în toată țara. A fost emis un cod galben de ceață valabil dimineață.
ROMANIA KOSOVO PROSPORT webp
Kosovo a anunțat oficial de ce a abandonat meciul cu România. Minciunile sfruntate cu care merge la UEFA
Oaspeții au ieșit de pe teren în prelungirile partidei din UEFA Nations League.