Suveran şi sărac

Publicat în Dilema Veche nr. 595 din 9-15 iulie 2015
Suveran şi sărac jpeg

● Deznodămîntul e necunoscut. Dar finalul pe care şi-l doreşte toată lumea este salvarea Greciei de la dezastru şi păstrarea spiritului european care presupune, printre altele, ideea de solidaritate. Liderii europeni se află în faţa unei misiuni imposibile. Pentru că – aşa pare – Grecia nu vrea să fie salvată. La referendumul de duminica trecută, majoritatea a decis să nu accepte un ajutor financiar indispensabil în schimbul continuării unor reforme dureroase. E ca şi cum un pacient ar refuza nişte remedii necesare din cauza reacţiilor adverse pe care le produce tratamentul. Summit-ul european de marţi e, în această logică, un fel de consiliu al medicilor: se caută soluţii alternative pentru a ajuta pacientul cu risc mare de decompensare. Diagnosticul e clar pentru toată lumea – doar terapia mai trebuie reevaluată. Totul, fireşte, cu speranţa că pacientul va fi, pînă la urmă, cooperant. 

● Guvernul elen respinge măsurile de austeritate cerute de creditori cu argumenul democraţiei şi al suveranităţii: poporul e suveran, a tot repetat Tsipras, cei împricinaţi au tot dreptul să participe la o decizie cu implicaţii atît de importante precum aplicarea măsurilor de austeritate şi reformele economice. În principiu, aşa şi este. Dar cetăţenii din statele europene bogate, cele care au susţinut planurile de salvare a Greciei, cele care au plătit, în numele solidarităţii, deficitul Greciei, nu au fost consultaţi dacă vor sau nu să-şi asume riscul unor împrumuturi către un stat aflat în dificultate. Dacă s-ar fi făcut un referendum european acum cinci-şase ani, cînd a început criza datoriilor, dacă cetăţenii germani, francezi, belgieni etc. ar fi fost întrebaţi atunci dacă vor sau nu să salveze Grecia, probabil că rezultatul ar fi fost un „nu“ la fel de hotărît ca acela de la referendumul grec de duminica trecută. Şi n-am mai fi ajuns la impasul de acum. Dar şefii acestor state şi-au asumat responsabilitatea acestor decizii. Mulţi dintre ei – inclusiv Angela Merkel – plătesc deja preţul politic. 

● Cum se poate ieşi din impas? Pentru Uniunea Europeană şi pentru statele euro, soluţia cea mai simplă, cel puţin teoretic, ar fi să forţeze o ieşire a Greciei, chiar cu riscul pierderii definitive a tuturor banilor împrumutaţi. Tratatele nu prevăd însă această posibilitate. Un stat membru nu poate renunţa, pur şi simplu, la moneda unică. O cale legală ar fi ieşirea din Uniune, apoi lansarea unor negocieri de aderare cu un plan care prevede exceptarea ţării de la zona euro. O altă modalitate ar fi adoptarea de către cele 28 de state membre a unei clauze de ieşire din zona euro – o procedură complicată şi de durată, cu puţine şanse de a întruni unanimitatea. 

● Dinspre Grecia, lucrurile se văd altfel. Tsipras vrea în continuare să negocieze cu creditorii, deşi nu e clar, după referendum, ce-ar mai fi de negociat. Guvernul de la Atena va cere probabil noi înlesniri: amînarea unor plăţi, ştergerea unor datorii etc. Dar şi tăierea (sau anularea) datoriilor Greciei e o procedură complicată: oricare va fi deznodămîntul întrunirii Consiliului European, oricare ar fi decizia politică – dacă se va ajunge la o decizie –, formalităţile contabile vor lua timp. Însă guvernul de la Atena nu are timp să aştepte. Pe zi ce trece, se adună noi şi noi facturi. Chiar şi în cazul în care obţine o reducere substanţială a datoriilor, Grecia tot va trebui să se împrumute pentru ca statul să funcţioneze. Atunci cînd a pledat, la referendum, pentru încetarea austerităţii, Tsipras a adoptat un discurs populist despre suveranitate, despre neatîrnare, despre dreptul grecilor de a nu se supune pretenţiilor FMI-BCE-CE. Valul de bucurie de după referendum nu va dura, probabil, multă vreme. În scurt timp, oamenii îşi vor da seama că mult clamata suveranitate e o formă fără fond. Pînă una-alta, situaţia (tristă) e asta: grecii rămîn cu mîndria şi cu sărăcia. 

● Tsipras ar mai putea căuta sprijin la Moscova. Vladimir Putin va fi probabil încîntat să primească în sfera sa de influenţă o (fostă) membră a Uniunii Europene. Un bun parteneriat cu Grecia, o salvare a acestui stat de la catastrofă ar servi drept model pentru alte state din zona de Sud şi de Est pe care Putin încearcă să le seducă. Miza e importantă: atragerea Greciei ar demonstra forţa de atracţie a Uniunii Eurasiatice. Dar este aceasta o alternativă credibilă la Uniunea Europeană? Dispune într-adevăr Rusia de resursele necesare, inclusiv de competenţele umane, pentru a oferi Greciei soluţiile ieşirii din criză? Merită o acţiune de PR pentru Uniunea Eurasiatică o investiţie atît de importantă? Pe de altă parte, cît de suverană mai rămîne Grecia odată ce se va apropia de Uniunea Eurasiatică?  

Foto: wikimedia commons

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.