Suveran şi sărac

Publicat în Dilema Veche nr. 595 din 9-15 iulie 2015
Suveran şi sărac jpeg

● Deznodămîntul e necunoscut. Dar finalul pe care şi-l doreşte toată lumea este salvarea Greciei de la dezastru şi păstrarea spiritului european care presupune, printre altele, ideea de solidaritate. Liderii europeni se află în faţa unei misiuni imposibile. Pentru că – aşa pare – Grecia nu vrea să fie salvată. La referendumul de duminica trecută, majoritatea a decis să nu accepte un ajutor financiar indispensabil în schimbul continuării unor reforme dureroase. E ca şi cum un pacient ar refuza nişte remedii necesare din cauza reacţiilor adverse pe care le produce tratamentul. Summit-ul european de marţi e, în această logică, un fel de consiliu al medicilor: se caută soluţii alternative pentru a ajuta pacientul cu risc mare de decompensare. Diagnosticul e clar pentru toată lumea – doar terapia mai trebuie reevaluată. Totul, fireşte, cu speranţa că pacientul va fi, pînă la urmă, cooperant. 

● Guvernul elen respinge măsurile de austeritate cerute de creditori cu argumenul democraţiei şi al suveranităţii: poporul e suveran, a tot repetat Tsipras, cei împricinaţi au tot dreptul să participe la o decizie cu implicaţii atît de importante precum aplicarea măsurilor de austeritate şi reformele economice. În principiu, aşa şi este. Dar cetăţenii din statele europene bogate, cele care au susţinut planurile de salvare a Greciei, cele care au plătit, în numele solidarităţii, deficitul Greciei, nu au fost consultaţi dacă vor sau nu să-şi asume riscul unor împrumuturi către un stat aflat în dificultate. Dacă s-ar fi făcut un referendum european acum cinci-şase ani, cînd a început criza datoriilor, dacă cetăţenii germani, francezi, belgieni etc. ar fi fost întrebaţi atunci dacă vor sau nu să salveze Grecia, probabil că rezultatul ar fi fost un „nu“ la fel de hotărît ca acela de la referendumul grec de duminica trecută. Şi n-am mai fi ajuns la impasul de acum. Dar şefii acestor state şi-au asumat responsabilitatea acestor decizii. Mulţi dintre ei – inclusiv Angela Merkel – plătesc deja preţul politic. 

● Cum se poate ieşi din impas? Pentru Uniunea Europeană şi pentru statele euro, soluţia cea mai simplă, cel puţin teoretic, ar fi să forţeze o ieşire a Greciei, chiar cu riscul pierderii definitive a tuturor banilor împrumutaţi. Tratatele nu prevăd însă această posibilitate. Un stat membru nu poate renunţa, pur şi simplu, la moneda unică. O cale legală ar fi ieşirea din Uniune, apoi lansarea unor negocieri de aderare cu un plan care prevede exceptarea ţării de la zona euro. O altă modalitate ar fi adoptarea de către cele 28 de state membre a unei clauze de ieşire din zona euro – o procedură complicată şi de durată, cu puţine şanse de a întruni unanimitatea. 

● Dinspre Grecia, lucrurile se văd altfel. Tsipras vrea în continuare să negocieze cu creditorii, deşi nu e clar, după referendum, ce-ar mai fi de negociat. Guvernul de la Atena va cere probabil noi înlesniri: amînarea unor plăţi, ştergerea unor datorii etc. Dar şi tăierea (sau anularea) datoriilor Greciei e o procedură complicată: oricare va fi deznodămîntul întrunirii Consiliului European, oricare ar fi decizia politică – dacă se va ajunge la o decizie –, formalităţile contabile vor lua timp. Însă guvernul de la Atena nu are timp să aştepte. Pe zi ce trece, se adună noi şi noi facturi. Chiar şi în cazul în care obţine o reducere substanţială a datoriilor, Grecia tot va trebui să se împrumute pentru ca statul să funcţioneze. Atunci cînd a pledat, la referendum, pentru încetarea austerităţii, Tsipras a adoptat un discurs populist despre suveranitate, despre neatîrnare, despre dreptul grecilor de a nu se supune pretenţiilor FMI-BCE-CE. Valul de bucurie de după referendum nu va dura, probabil, multă vreme. În scurt timp, oamenii îşi vor da seama că mult clamata suveranitate e o formă fără fond. Pînă una-alta, situaţia (tristă) e asta: grecii rămîn cu mîndria şi cu sărăcia. 

● Tsipras ar mai putea căuta sprijin la Moscova. Vladimir Putin va fi probabil încîntat să primească în sfera sa de influenţă o (fostă) membră a Uniunii Europene. Un bun parteneriat cu Grecia, o salvare a acestui stat de la catastrofă ar servi drept model pentru alte state din zona de Sud şi de Est pe care Putin încearcă să le seducă. Miza e importantă: atragerea Greciei ar demonstra forţa de atracţie a Uniunii Eurasiatice. Dar este aceasta o alternativă credibilă la Uniunea Europeană? Dispune într-adevăr Rusia de resursele necesare, inclusiv de competenţele umane, pentru a oferi Greciei soluţiile ieşirii din criză? Merită o acţiune de PR pentru Uniunea Eurasiatică o investiţie atît de importantă? Pe de altă parte, cît de suverană mai rămîne Grecia odată ce se va apropia de Uniunea Eurasiatică?  

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

banner pensii png
Creșteri de pensii între 100 și 400 de lei începând din februarie. Ce documente trebuie să depună pensionarii
Unele pensii vor crește cu sume cuprinse între 100 și 400 lei, din februarie 2025. Unii pensionari vor recupera aceste sume de bani la Mica Recalculare. Pensionarii care muncit înainte de 2001 pot depune acte care să arate că au avut venituri nepermanente.
Tanczos Barna FOTO Inquam Photos/Cosmin Enache
A fost aprobat Planul fiscal pe 7 ani al României. Barna: E un semnal de încredere
Consiliul pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) a aprobat marți, la Bruxelles Planul fiscal de reducere a deficitului bugetar pe 7 ani al României, a anunțat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, spunând că decizia este un semnal de încredere pentru țara noastră.
Citroen e C3, model low cost electric v1 cropped jpg
Unul dintre cei mai mari producători auto din Franța recheamă la service automobile din toată Europa
Citroën extinde în Europa rechemarea modelelor C3 și DS3 din cauza problemelor la airbag-urile Takata, 98.000 de vehicule urmând să ajungă la service până la sfârșitul lunii ianuarie, a anunțat grupul Stellantis.
profimedia 0953516379 jpg
Ce impact au loviturile cu arme cu rază lungă de acțiune în Rusia, potrivit șefului armatei ucrainene
Intensificarea atacurilor cu arme cu rază lungă de acțiune în Rusia a dus la o scădere considerabilă a utilizării muniției de artilerie de către forțele ruse, potrivit șefului armatei ucrainene Oleksandr Sirski.
image png
România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina
România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina – EUFOR, cea mai mare operație multinațională din Balcanii de Vest desfășurată sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC).
incendiu turcia jpg
Catastrofă în Turcia. Bilanțul incendiului de la hotel ajunge la 66 de morți și 52 de răniți
Autoritățile din Turcia au anunțat ultimul bilanț al incendiului care a cuprins hotelul din stațiunea de schi Bolu. Cel puțin 66 de persoane și-au pierdut viața, iar un număr de 53 sunt răniți transportați la spitalele din Ankara și Istranbul. Hotelul era ocupa în proporție de peste 90%
oua ochi istock jpg
Ce să adaugi în tigaie pentru ouă ochiuri perfecte, ca la restaurant. Ingredientul surpriză pe care puțini l-ar ghici!
Mulți dintre noi putem avea impresia că ouăle ochi sunt un preparat banal, care nu poate fi modificat prea mult. Însă, chiar și atunci când vine vorba despre o rețetă atât de simplă, există modalități de a o îmbunătăți!
Robert Fico FOTO Profimedia jpg
Slovacia: premierul Robert Fico este acuzat că pregătește ieșirea Slovaciei din UE
Liderul opoziției slovace, Michal Simecka, a inițiat marți o moțiune de cenzură împotriva guvernului naționalist de stânga, acuzându-l pe premierul Robert Fico că ar pune bazele unei eventuale retrageri a Slovaciei din Uniunea Europeană, informează Reuters.
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
Descoperire arheologică remarcabilă! Locul din România unde au fost identificate cele mai vechi urme de locuire umană din Europa, datând de peste 1,95 milioane de ani
O teză publicată în anii '60 de unul dintre pionierii arheologiei preistorice românești, Constantin S. Nicolăescu-Plopșor, și anume că homininii au trăit pe teritoriul României în urmă cu aproximativ două milioane de ani, nu doar că a reapărut în actualitate, odată considerată căzută în desuetudine,