Supraomul și victima

Tereza-Br├«ndu┼ča PALADE
Publicat în Dilema Veche nr. 759 din 6-12 septembrie 2018
Supraomul și victima jpeg

Abuzul de teorii ale conspira╚Ťiei nu e nou ├«n politic─â. ├Än epoca interbelic─â au existat cel pu╚Ťin doi lideri celebri care au uzat ╚Öi abuzat de explica╚Ťii conspirative pentru a se afirma politic: F├╝hrer-ul ╚Öi C─âpitanul. Am├«ndoi charismatici, dar av├«nd nevoie de o retoric─â ce le putea legitima ÔÇ×rolul mesianicÔÇť ├«n politica momentului. O retoric─â ce combina strategia ╚Ťapului isp─â╚Öitor (evreii, comuni╚Ötii) cu elemente din A╚Öa gr─âit-a Zarathustra ÔÇô cartea ├«n care Nietzsche anun╚Ť─â cu ambi╚Ťii profetice ÔÇ×moartea lui DumnezeuÔÇť ╚Öi veste╚Öte apari╚Ťia Supraomului. 

Practic, func╚Ťia teoriilor conspira╚Ťiei din acea vreme era s─â legitimeze ÔÇ×salvatoriÔÇť na╚Ťionali care erau privi╚Ťi de mase ca av├«nd o aur─â supranatural─â ╚Öi un preaplin de vitalitate. Cele dou─â caracteristici puteau justifica orice ÔÇô evident ╚Öi crima, ce devenea un act de eroism (a se vedea asasinarea ╚Öefului Poli╚Ťiei din Ia╚Öi, Constantin Manciu, de c─âtre Codreanu). Eroul mesianic era privit prin lentile ierarhice ╚Öi situat de imagina╚Ťia popular─â exaltat─â ├«ntr-un registru mitologic, ca un semizeu. R─âzboinica mitologie nordic─â a fost util─â pentru a transfigura campaniile militare expansioniste ale lui Hitler. La fel, combinarea angelologiei cre╚Ötine (Sf. Arhanghel Mihail are atribu╚Ťii beligerante) cu venera╚Ťia popular─â pentru haiduci a asigurat combustibilul imaginar ce a hr─ânit cultul ├«nchinat lui Codreanu. 

Epoca imaginarului nietzschean ├«n care mitul Supraomului a fost valorificat politic a apus de mult. Azi tr─âim ├«n era unui relativism al tuturor valorilor ÔÇô pe care tot Nietzsche l-a vestit. Ce n-ar fi putut totu╚Öi ├«n╚Ťelege Nietzsche, ├«n logica lui care exalta ÔÇ×voin╚Ťa de putereÔÇť, este cum ar putea o teorie a conspira╚Ťiei s─â legitimeze nu un Supraom care debordeaz─â de vitalitate, ci o a╚Öa-zis─â victim─â. Cum ar putea, adic─â, un ins plin de caren╚Ťe morale ╚Öi intelectuale s─â foloseasc─â explica╚Ťii conspirative nu doar pentru a trece drept imaculat, ci ╚Öi pentru a folosi mila public─â pe care o treze╚Öte maselor pentru a se declara st─âp├ónul lor ÔÇô ╚Öi a converti acea mil─â pentru el ├«n ur─â public─â pentru adversarii lui. ├Än optica lui Nietzsche, un asemenea ins s-ar folosi cu viclenie de abilitatea de a trezi resentimente gregare. Dar cel care conduce prin stimularea resentimentelor majorit─â╚Ťii nu este deloc, tot ├«n viziunea lui Nietzsche, cineva demn de respect. 

Lumea s-a schimbat, a╚Öadar, ╚Öi Supraomul lui Nietzsche e total demodat ├«n politic─â. Liderii populi╚Öti de azi care se legitimeaz─â prin inventarea unor du╚Ömani (Soros ╚Öi oamenii lui, de pild─â) ╚Öi construirea unor conspira╚Ťii pe care le repet─â p├«n─â c├«nd ajung s─â fie lua-te m─âcar de unii ├«n serios s├«nt foarte departe de prototipul suprauman din A╚Öa gr─âit-a Zarathustra. ├Än fapt, ei pot fi plini de defecte: incompeten╚Ťi, corup╚Ťi, superficiali. Trecutul lor poate fi plin de fapte de corup╚Ťie, susceptibile s─â fie pedepsite ├«n Justi╚Ťie. Func╚Ťia explica╚Ťiei conspirative e aceea de a deturna aceast─â realitate printr-o fic╚Ťiune, astfel ├«nc├«t acele defecte ╚Öi ac╚Ťiuni s─â nu mai conteze. ├Än plus, de a-i prezenta avantajos ca pe victimele unor conspira╚Ťii necru╚Ť─âtoare. Urm─âririle sau condamn─ârile penale pentru acte de corup╚Ťie devin astfel o ÔÇ×v├«n─âtoare de vr─âjitoareÔÇť sau o vendet─â politic─â a ÔÇ×statului paralelÔÇť, gelos pe succesul lor. ├Än loc s─â trezeasc─â admira╚Ťia, ca un Supraom puternic ╚Öi charismatic, asemenea conduc─âtori trezesc ranchiuna fa╚Ť─â de cei care ├«i ÔÇ×persecut─â pe nedreptÔÇť ÔÇô Binomul, pre╚Öedintele etc.

Protestele ├«mpotriva acestui gen de lideri ÔÇ×demni de pl├«nsÔÇť devin ╚Öi ele rodul unor conspira╚Ťii. Chiar dac─â guvernele pe care ei le controleaz─â dau mereu cu oi╚Ötea-n gard, iar protestele au o miz─â democratic─â, ├«n condi╚Ťiile asedierii statului de drept, nara╚Ťiunea conspirativ─â le deturneaz─â semnifica╚Ťia. Nu neghiobiile sau faptele reprobabile ale propriului guvern s├«nt cauza protestelor, ci conspira╚Ťia ÔÇ×sorosist─âÔÇť sau voin╚Ťa de a schimba violent guvernul a ÔÇ×bandelor #rezistÔÇť. ╚śi, ne place sau nu, mul╚Ťi iau de bun─â o atare fic╚Ťiune conspirativ─â, ├«i comp─âtimesc pe ÔÇ×abuza╚ŤiÔÇť ╚Öi ├«i detest─â pe criticii ╚Öi pe adversarii lor.

Ast─âzi, s-a impus, a╚Öadar, modelul conduc─âtorului care folose╚Öte cabale conspirative pentru a se prezenta drept victim─â perpetu─â ╚Öi a-╚Öi externaliza toate vinile. Chiar ╚Öi c├«nd, ├«n acest demers, trebuie s─â recurg─â la explica╚Ťii ÔÇ×planetareÔÇť. Cum explici, de pild─â, c─â presa central─â din alte ╚Ť─âri te descrie ca pe o canalie sau ca pe un v─âtaf feudal? Foarte simplu. E acela╚Öi Soros peste tot, acelea╚Öi ÔÇ×agenturiÔÇť ce finan╚Ťeaz─â ÔÇ×statul paralelÔÇť, aceia╚Öi demoni care h─âr╚Ťuiesc amora╚Öii nevinova╚Ťi din guvernul t─âu. Iar ├«n ╚Ťar─â, indiferent cine, unde ╚Öi c├«nd protesteaz─â, ├«n spate e tot un agent str─âin. Fic╚Ťiunea dup─â care Soros sau pre╚Öedintele (convenabil de ÔÇ×str─âinÔÇť) ar fi la originea tuturor manifest─ârilor de protest ├«╚Ťi permite s─â ├«ncasezi simpatia publicului care o ia drept realitate.

Nietzschean vorbind, func╚Ťia conspira╚Ťiei ├«n politic─â a degenerat de la construirea unui cadru de criz─â ├«n care liderul mesianic poate ac╚Ťiona salutar ├«n beneficiul poporului la imaginarea unei for╚Ťe ostile puternice care persecut─â un lider slab ╚Öi deficient, dar iubitor de popor. Ambele tipuri de conspira╚Ťii justific─â regimuri autoritare ╚Öi e greu de ales r─âul mai mic. Totu╚Öi, e limpede c─â populi╚Ötii din apropierea noastr─â s├«nt foarte departe de a avea ambi╚Ťii mesianice ╚Öi s├«nt mai cur├«nd deplorabili. Dac─â n-ar fi ni╚Öte ╚Öarlatani periculo╚Öi, am putea irosi mai mult─â mil─â ╚Öi bl├«nde╚Ťe pentru ei. Deocamdat─â ├«ns─â, n-avem r─âgazul ╚Öi nici nu ne putem permite luxul. Diversiunile conspirative s├«nt aproape zilnice ╚Öi ├«n joc s├«nt norme vitale pentru o lume decent─â. ├Än plus, victimele reale nu s├«nt, de fapt, liderii cu pricina. 

Tereza-Br├«ndu╚Öa Palade este conf. univ. dr. la Facultatea de ╚śtiin╚Ťe Politice, ╚ścoala Na╚Ťional─â de Studii Politice ╚Öi Administrative.

Foto: Nietzsche, wikimedia commons

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.