Super-reforme pentru super-criză
Ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, propune o reformă profundă a Uniunii Europene şi a zonei euro. Într-un interviu recent acordat
Macron spune că planurile de ajutor pentru Grecia şi criza financiară din ultimii ani au arătat că uniunea monetară nu funcţionează bine. Acest
ar însemna autodistrugerea Europei. „Vrem să reînfiinţăm Europa sau vrem să fim groparii Europei?“ – se întreabă tînărul politician francez. Preluînd o propunere lansată de preşedintele François Hollande, ministrul Macron vrea o nouă arhitectură a Comisiei Europene, o nouă construcţie care să includă un comisar al zonei euro, propus de cele 19 state. Comisarul pentru zona euro ar trebui să coordoneze politicile financiare, economice şi sociale pentru ţările care au adoptat moneda unică. Acest comisar nu ar trebui să fie doar un ministru de Finanţe, spune Macron, ci „un factor de decizie care să dispună de mijloace de investiţie, un politician care să influenţeze inclusiv piaţa muncii“. Comisarul pentru zona euro ar trebui să aibă la dispoziţie un buget mult mai mare decît cel asigurat pînă acum pentru susţinerea monedei unice. Banii ar fi necesari pentru a proteja statele din zona euro de eventuale şocuri în domeniul financiar şi pentru a susţine investiţii în ţările mai sărace din euro-zonă. „Cu cît bugetul e mai mare, cu atît Europa e mai credibilă“, spune Macron. Reforma propusă de Macron presupune un proces politic complicat, negocieri îndelungi (inclusiv cu Germania, care se opune transferului monetar), consultări populare în toate statele membre şi, eventual, o nouă Constituţie UE. Însă noua construcţie a Comisiei ar putea fi finalizată în 2019, e de părere Macron. Totul e să putem lansa o dezbatere serioasă despre Europa, pentru că oamenii s-au săturat de birocraţie şi vor fapte, explică ministrul de Finanţe.
Aşa cum era de aşteptat, interviul din
a produs numeroase reacţii. Criza financiară din Europa şi, mai ales, criza datoriilor Greciei sînt subiecte care ţin de multă vreme prima pagină a ziarelor germane. De-a lungul timpului au existat dezacorduri între guvernul francez şi cel german în ceea ce priveşte politicile monetare şi mai ales pachetele de ajutor pentru Grecia. Un lucru asupra căruia atît cancelarul Angela Merkel, cît şi preşedintele François Hollande sînt de acord e păstrarea unităţii europene. Propunerea de reformă a lui Macron riscă să pice prost la Berlin. Pentru că germanii au o cu totul altă perspectivă asupra unităţii.
Problema e că, atunci cînd pledează pentru un comisar al zonei euro, tînărului politician francez îi lipsesc şi argumentele, şi tactul. Căci nu poţi să susţii unitatea Europei creînd o divizare încă şi mai clară între cei care au adoptat şi cei care n-au adoptat moneda unică. Nu poţi să afirmi că oamenii s-au săturat de birocraţie şi să le propui înfiinţarea unui nou aparat birocratic. În fine, probabil că cea mai riscantă afirmaţie a lui Macron e că credibilitatea se măsoară în dimensiunea bugetului. Ca şi cum asta ar lipsi Europei şi zonei euro ca să fie mai credibile: banii!
Adevărul e că Macron are dreptate atunci cînd spune că Uniunea Europeană trebuie să se reformeze pentru a avea un viitor. Dar poate că, înainte de a proiecta instituţii noi, ar trebui să ne gîndim la principiile fondatoare. Eşecul financiar e, desigur, cel mai vizibil şi e firesc ca oamenii politici să caute soluţii la criză. Dar acest discurs în care Europa e văzută doar ca o (super)corporaţie e la fel de păgubos ca şi criza financiară însăşi.
Foto: wikimedia commons