Super-Qatar

Publicat în Dilema Veche nr. 718 din 23-29 noiembrie 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Am aterizat în Qatar pe la 2 noaptea. Şi m-am gîndit că am ajuns exact în mijlocul sezonului de recoltat căpşune pe aici. Sau poate qatarezii au un deficit extrem de serios de femei românce, pe care sînt hotărîţi să îl remedieze. În aeroport a fost educativ tare, căci cele două ore şi 30 de minute petrecute la coada de la paşapoarte mi-au dat posibilitatea de a asculta poveştile celor două moldovence despre care iniţial am crezut că se ocupă cu trafic de silicon şi Botox. Îmi îmbogăţesc involuntar cunoştințele despre masculi, maşini şi barurile din Doha. Am îndeajuns de mult timp să apreciez şi arhitectura aeroportului.

La vamă sînt numai qatarezi care sînt cît se poate de hotărîţi să confirme toate stereotipurile existente despre ei. Au toţi ultimele generaţii de iPhone şi probabil sînt ceva probleme cu compatibilităţile sistemelor de operare, căci băieţii se mişcă cu un sictir care ar stîrni invidia oricărui funcţionar beat mangă de la Primăria din Vaslui.

Ajung, în sfîrşit, la verificări. Omul vorbeşte cu mîinile o engleză impecabilă, aşa că ne înţelegem buştean. Ajung pe la 5 dimineaţă la hotel, după ce îmi iau o mică ţeapă de la taximetristul care mă jur că s-ar descurca de minune şi pe la noi prin Ferentari. Stau în buricul tîrgului, în mijlocul unui fel de Manhattan din Arabia. Hotelul ar trebui să aibă vreo 9 stele dacă e să-l compar cu hotelurile din Europa – vreo 130 de metri pătraţi de apartament dotat senzaţional cu o piscină interioară frumoasă rău şi o privelişte înnebunitoare de la ultimul etaj – 62.

A doua zi prestez opt ore de curs cu 11 oameni din 11 ţări diferite, incluzînd şi o qatareză, care din nefericire este de departe cea mai slabă. Restul sînt brici şi lucrez foarte bine cu ei. Oameni din Anglia, Polonia, Pakistan, SUA, Coreea de Sud, Singapore, Sudan, Bangladesh, India şi, bineînţeles, România. Qatar-ul e incredibil de multicultural, nu de alta, dar cineva trebuie să facă şi treabă pe aici, căci curăţenia şi luxul ăsta nu se menţin singure. Gigi Becali ar fi un amărăştean pe aici dacă e să iau în considerare faptul că, în poziţiile cele mai de jos din administraţia lor, qatarezii conduc ultimele modele de Ferrari. Maybach-urile sînt pe aici o maşină de ţărănoi un pic parveniţi. Sînt înnebuniţi după fotbal şi cu mine toată lumea vorbește în arabă.

Vremea e super-plăcută: 29 de grade la mijlocul lui noiembrie. Lumea e super-politicoasă şi se poate mînca foarte bine la preţuri de restaurante din Paris sau Londra.

Românii cu care mă întîlnesc sînt faini tare, lucrează la două banci de aici şi au poveşti frumoase. Punem ţara la cale şi ne gîndim împreună cum am putea să ajutăm mai mult în România. Plec de la întîlnirea cu ei extatic şi plin de speranţă.

Clădirile mai procopsite sînt toate decorate cu portretul stilizat al şefului lor ăl mare, care seamănă un pic cu „mustaţă“ al nostru. Cum mai toate clădirile care înconjoară imobilul cu cel mai mare portret al lui „mustaţă“ sînt clar simboluri falice, mă gîndesc cu drag şi la Codrin Ștefănescu, Şerban Nicolae şi Eugen Nicolicea şi îmi doresc un schimb de cadre – ei să se mute aici şi românaşii cei super-deştepţi şi faini cu care m-am întîlnit să vină înapoi în Bucureşti.

Marea e frumoasă şi călduţă, şi sînt cîteva plaje care fac ca plajele cele mai frumoase de acasă să pară un fel de glume proaste. Muzeul de Artă Islamică îmi epuizează dicţionarul de superlative şi, în plus, este cu intrare gratis.

Bazarul lor are o parte super-interesantă cu păsări – pute ca dracu’, dar păsările merită duhoarea. Au o parte numită Perla – Qatar-ul este celebru pentru perle –, un cartier de super-bogătani care merită vizitat chiar şi numai pentru înfiptul unghiei în gît.

Qatar-ul riscă să devină în vreo 40 de ani un fel de Venezuela, pentru că generaţia tînără e plină de bani şi nu pare a fi deloc-deloc interesată să muncească. Generaţia mai în vîrstă este mult mai bine educată şi se plînge de decadenţa celor tineri.

Am stat patru zile aici şi mi-a fost tare bine. La vamă, la plecare, se merge repejor şi îi arunc ăluia rapid un Lamborghini de salut, omul rîde cu gura pînă la urechi şi îmi spune, într-o engleză beton, cu accent de Londra, că el are Ferrari şi nu l-ar schimba pentru nimic în lume cu un tractor de Lamborghini.

Mă simt cam tîmpiţel, dar îmi prinde bine rîsul omului, aşa că plec binedispus şi mă gîndesc cu drag la zbor – serviciul pe Qatar Airlines e de departe cel mai bun pe care l-am încercat în ultimii ani.

Se confirmă: mîncarea e super-bună, am toate trei locurile pentru mine şi selecţia de filme e super-faină, plus că au şi Internet în avion.

Aterizez la Bucureşti şi, ca tot omul, o tai repejor la proteste.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Concedieri masive la una dintre cele mai mari bănci din Europa: 30.000 de posturi vor fi eliminate
Una dintre cele mai mari bănci din Europa a decis să demareze concedieri în cinci etape, sperând că astfel va reduce costurile cu 10 miliarde de dolari, potrivit unor surse citate de Reuters.
image
Semnal de alarmă: A crescut brusc numărul tinerilor cu cancer
Numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor a crescut brusc, manifestând tendinţe îngrijorătoare la nivel mondial. Specialişti în domeniul medical spun că există măsuri de prevenţie care pot fi luate pentru a diminua riscurile de cancer.
image
Cursă de mașini încheiată tragic. O fetiță de opt ani și alți șase oameni au murit după ce un autoturism a intrat în plin în ei VIDEO
O maşină de curse a intrat într-o mulţime de spectatori şi de oficiali ai cursei, cauzând moartea a şapte persoane şi rănirea altor 20.

HIstoria.ro

image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor.