Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău

Publicat în Dilema Veche nr. 1025 din 30 noiembrie – 6 decembrie 2023
O mare invenție – contractul social jpeg

Centrul pentru Studii de Drept Natural și Analiză Normativă a organizat recent lansarea unui curs universitar de excepție, elaborat de Diana Botău și Valentin Constantin, publicat la Editura Hamangiu: Drept internațional. Partea generală. Recunoscut ca unul dintre cei mai buni specialiști în domeniul dreptului internațional, mai ales după publicarea în anul 2010 a unei lucrări cu același titlu, Valentin Constantin, profesor emerit al Universității de Vest din Timișoara, a avut generozitatea să își asocieze acum o coautoare din noua generație, care a confirmat vocația pedagogică și de cercetare, prin activitatea desfășurată la Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj. Rafinat cunoscător al teoriei dreptului și al filosofiei politice, Valentin Constantin a acomodat disciplina dreptului internațional cu doctrina franceză și anglo-americană, precum și cu practica instanțelor internaționale, într-o viziune proprie, coerentă și profundă. Continuarea unei opere în știința juridică, tributară frecventelor schimbări normative și bogatei  evoluții jurisprudențiale, este posibilă numai dacă se asigură succesiunea generațiilor. Deși contribuțiile celor doi autori nu sînt diferențiate, prezenta ediție a cărții nu este o simplă actualizare a ediției din anul 2010, ci cuprinde analize și interpretări noi, în bună măsură rodul dialogurilor și schimburilor de idei dintre Diana Botău și mentorul său. Dacă exemplul profesorului Valentin Constantin ar fi urmat și de alți colegi, cercetările juridice și demersurile pedagogice ar fi mult mai performante.

Acest curs universitar a apărut într-un moment în care dreptul internațional este pus la grea încercare. Sub pretextul înlocuirii ordinii internaționale unipolare – constituite după implozia comunismului în estul Europei – cu o ordine multipolară, regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice, clădită pe valorile demnității, libertății și siguranței persoanei. Sabotarea actualei ordini internaționale nu este o acțiune spontană, de dată recentă. În iulie 2016, China și Rusia au adoptat Declarația comună asupra dreptului internațional. Aproape ignorată la vremea ei de către liderii politici și mediile intelectuale din Uniunea Europeană și Statele Unite, deși anexarea Crimeei de către Rusia cu doi ani mai devreme era semnul clar al unei tendințe expansioniste, Declarația pregătea o schimbare de paradigmă. Comunitatea universitară din cele două țări a fost decuplată treptat de la circuitele intelectuale transnaționale ale dreptului internațional, ca reacție împotriva așa-numitei hegemonii occidentale din acest domeniu. În prefața cărții lor, Diana Botău și Valentin Constantin evocă o cercetare comparativă făcută de Anthea Roberts cu privire la cursurile de drept internațional predate în cele cinci state care au calitatea de membru permanent al Consiliului de Securitate, precum și în cîteva universități din Australia. Rezultatele cercetării, publicate în 2017, la doar un an după adoptarea Declarației comune asupra dreptului internațional, confirmă efectele produse în universitățile din China și din Rusia. Mai ales în Rusia, a scăzut drastic citarea autorilor occidentali în cursurile de drept internațional. Examinarea tablelor de materii ale acestor cursuri ar putea să ducă la concluzia înșelătoare, la care ajung  Diana Botău și Valentin Constantin, că „punctele comune de studiu depășesc punctele de ruptură”. Nu este cel mai relevant raportul cantitativ dintre punctele comune și cele de ruptură. Important este că ruptura înseamnă renunțarea expresă sau tacită la valorile demnității, libertății și siguranței persoanei, în paralel cu hiperbolizarea colectivismului și înmulțirea clișeelor antioccidentale. Nu este întîmplător că în cele peste 40 de întîlniri pe care le-au avut Xi Jinping și  Vladimir Putin, începînd din anul 2013 și pînă astăzi, tonul lor împotriva Uniunii Europene și a Statelor Unite a devenit din ce în ce mai vehement. Cei doi lideri sînt preocupați să creeze o infrastructură intelectuală pentru această strategie politică.

Fuziunea dintre drept și politică este uneori stridentă în dreptul internațional, iar discursul diplomatic devine, deseori, echivalent cu minciuna. Paradoxul acestui sistem normativ este întemeierea sa pe norma negativă universală – tot ce nu este interzis este permis –, ceea ce asimilează ordinea internațională cu una de drept privat, deși subiectele cele mai importante de drept internațional rămîn statele, indiferent de regimul lor politic, autoritar sau democratic.

Două criterii măsoară cu acuratețe disponibilitatea statelor de a respecta principiile fundamentale ale ordinii internaționale. Independența și egalitatea juridica a statelor rămîn vorbe goale dacă statele însele, pe o parte, refuză jurisdicțiile internaționale și executarea hotărîrilor pronunțate de acestea și, pe de altă parte, nu acceptă calitatea persoanei ca subiect de drept internațional în sistemul universal și în sistemele regionale de protecție a drepturilor omului. Este limpede că tocmai statele care nu aplică în mod onest aceste două criterii sînt și cele care încalcă independența altor state și egalitatea juridică în raport cu acestea. Autorii observă cu exactitate că „o reglementare prea extinsă în dreptul internațional este o pură utopie; ne-am plasa într-o perspectivă complet nerealistă și nefuncțională, dacă ținem cont și de faptul că în societatea internațională există deja un dezechilibru între norme și instituții. Fenomenul «acut», în societatea internațională contemporană, este absența sau fragilitatea instituțiilor“. Ar mai trebui adăugat că acest fenomen este generat de statele care nu  acceptă nici jurisdicțiile internaționale, nici calitatea de subiect de drept internațional a persoanei în sistemul universal și în sistemele regionale de protecție a drepturilor omului, încălcînd totodată principiile independenței și egalității juridice.

Valeriu Stoica este avocat și profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universității din București.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Klaus Iohannis Donald Trump la Casa Alba FOTO FOTO Guliver / Getty Images / Chip Somodevilla
Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie”
Donald Trump a fost învestit, luni, 20 ianuarie, în al doilea mandat de președinte la Casa Albă. Experții consultați de „Adevărul” au vorbit despre ce înseamnă acest lucru pentru România și pentru Uniunea Europeană.
Bagheera kiplingi wikipedia jpg
Singurul păianjen din lume care este vegetarian! În ce țări trăiește
Există aproximativ 45.000 de specii de păianjeni în lume, toate fiind carnivore, cu o singură excepție – Bagheera kiplingi, un păianjen săritor cunoscut pentru dieta sa aproape exclusiv vegetală.
Congres AUR - George Simion - 27 mar 2022 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Motivele din spatele prezenței lui George Simion în SUA. Ce vrea să demonstreze liderul AUR ANALIZĂ
George Simion vizează întărirea legăturilor cu suveraniștii globali și câștigarea unui rol mai important pe scena politică internațională, iar vizita sa în SUA este un pas important în acest sens, spun experții.
Chen Wei nong operatie jpg
Acest doctor s-a operat singur! A filmat procedura și a publicat videoclipul pe rețelele sociale
Chen Wei-nong, tată a trei copii, care lucrează la o clinică de chirurgie plastică din Taipei, a devenit viral săptămâna aceasta după ce a publicat un clip destul de neobișnuit pe conturile sale de Facebook și Instagram.
inghetata de banane unt de arahide jpeg
Cea mai bună gustare fără zahăr, pentru a avea mai multă energie. Este bogată în proteine, fibre și vitamine
Nutriționiștii propun o gustare delicioasă, plină de nutrienți, care ajută la furnizarea de energie constantă organismului. De asemenea, conține magneziu, potasiu și vitamina C, care susțin funcția musculară și sănătatea imunitară.
zeno daniel sustac, initiator grup parintii elevilor din romania   foto fb zeno daniel sustac jpg
Părintele care a fondat o asociație pentru depolitizarea învățământului: „Carnetul potrivit de partid rămâne cel mai bun CV”
Avocatul care a fondat în 2024 Asociația pentru Depolitizarea Educației atrage atenția că politizarea învățământului a ajuns „un flagel care prin amploare și intensitate tinde să devină o vulnerabilitate educațională majoră”. I-a transmis analiza sa și ministrului Educației, Daniel David.
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Alimentul adorat de români care te ajută să ai un somn liniștit. Dr. Mihail Pautov garantează
Chefirul este unul dintre cele mai bune alimente pentru sănătate. Studiile ne spun că ajută digestia, scade inflamația, reglează glicemia și susține sănătatea inimii. Doctorul Mihail Pautov a vorbit, pe pagina lui de TikTok, despre beneficiile acestei băuturi.
spital mioveni foto denis grigorescu jpeg
Sute de posturi blocate la primul spital de stat construit de la zero în România după Revoluție. Care ar fi soluția de deblocare
De anul trecut, angajările la stat sunt blocate. Iar sistemul public de sănătate este cel mai afectat, mii de posturi de doctori și asistente fiind blocate din cauza măsurilor de austeritate.
videochat expert supeala jpg
Adulții, mai puțin inteligenți pe zi ce trece. Expert HR: „Nimeni nu înțelege urgența de a investi în educația pentru adulți”
Unul din cinci adulți este capabil să înțeleagă texte simple sau să rezolve probleme aritmetice de bază, arată un studiu realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în 34 de state. Polonia înregistrează cel mai mare declin.