Subiect de drept și drept subiectiv (II) Infans conceptus pro nato habetur

Publicat în Dilema Veche nr. 976 din 22 decembrie – 28 decembrie 2022
O mare invenție – contractul social jpeg

Jurisconsultul Paulus a precizat într-un text păstrat în Digeste că „a fi în pîntec este același lucru cu a fi născut cînd este în interesul celui conceput (qui in utero est ac si in rebus humanis esset custoditur quotiens de commodis ipsius partus quaeritur)”. Ideea a fost exprimată – în termeni diferiți, în alt text, păstrat tot în Digeste – și de către Ulpianus, jurisconsult din aceeași perioadă clasică a dreptului roman. Pe temeiul acestor texte a fost formulat adagiul infans conceptus pro nato habetur quotiens de commodis eius agitur (copilul conceput se consideră născut ori de cîte ori este vorba de drepturile sale)preluat în dreptul modern continental, inclusiv în art. 36 din Codul Civil român: „Drepturile copilului sînt recunoscute de la concepțiune, însă numai dacă el se naște viu”. Invocînd acest adagiu, civiliștii își hrănesc orgoliul și afirmă că dreptul privat însoțește persoana, nu doar de la naștere, ci chiar din momentul concepției. Orgoliul nu este chiar justificat, deoarece calitatea de subiect de drept se dobîndește doar din momentul nașterii;  printr-o ficțiune a legii, copilul conceput se consideră însă subiect de drept, dar în mod limitat, adică numai pentru a putea dobîndi drepturile subiective din perioada cuprinsă între momentul concepției și acela al nașterii. Este o imersiune în apele trecutului pentru a aduce în „uterul” prezentului fapte și situații juridice din care izvorăsc drepturi subiective în beneficiul celui născut viu. Altfel spus, din acest adagiu nu poate fi dedus nici un argument în sensul că fătul chiar este deplin subiect de drept, cu consecința legitimării interzicerii avortului. Este rațiunea pentru care adagiul devine eficient doar în cazul în care copilul se naște viu. Rămîne totuși de admirat imaginația juridică  a romanilor, cu efecte practice mai ales în privința moștenirii. Pentru a primi averea unei persoane decedate înainte de nașterea celui conceput, acesta va fi considerat născut din momentul concepției, iar vocația sa succesorală va putea fi valorificată, cu condiția de a se naște viu. 

Împreună cu alte soluții practice, rezolvarea cuprinsă în acest adagiu dovedește intuiția juridică a romanilor. Deși se spune că această intuiție a fost suficientă prin ea însăși pentru a clădi un sistem de drept pretorian, adică bazat pe precedente, nu ar trebui să se uite că pretorii și jurisconsulții romani erau formați în diferitele școli de filosofie greacă. Intuiția lor juridică se hrănea din această formație filosofică, iar soluțiile practice sclipitoare își găsesc astfel adevărata explicație. Ulterior, în perioada medievală și în cea modernă, au fost dezvăluite fundamentele filosofice ale dreptului roman, pentru a contrazice așa-zisa lipsă de apetit pentru concepte a creatorilor acestui sistem juridic. Întregirea spiritului pragmatic roman cu aceste fundamente teoretice a permis înțelegerea liniilor de forță care dau coerență și unitate culturii și civilizației  greco-romane. O asemenea perspectivă lasă fără suport îngrijorarea celor care cred că vasta operă de arheologie a dreptului roman – realizată în universitățile medievale, mai ales în cele din nordul Italiei și din sudul Franței – a fost un proces de alterare a spiritului juridic latin, pentru a adapta soluțiile pretorilor și jurisconsulților în raport cu problemele noi ridicate de o lume diferită de cea greco-romană. Este adevărat că s-a produs o adaptare, dar ea a fost posibilă tocmai prin fidelitatea față de spiritul dreptului roman. Această operă de arheologie a ideilor a fost dublată de contribuțiile teologilor creștini și de instituțiile dreptului canonic, creîndu-se astfel premisele fertile din care s-au dezvoltat conceptele, principiile și valorile care întemeiază atît sistemul de drept continental, cît și sistemul de drept anglo-saxon. Adagiul infans conceptus pro nato habetur este doar unul dintre multele exemple care permit descifrarea evoluției și continuității spiritului juridic european timp de peste două milenii. Conceptul de subiect de drept și conceptul mai cuprinzător de persoană sînt rezultatul acestui proces. Ele oferă imaginea armăturii juridice de protecție a ființei umane, fără a da însă seama despre ceea se ascunde sub acest veșmînt.

Aventura fascinantă și irepetabilă care este viața fiecărei persoane nu poate fi pusă în lumină de nici un concept juridic. Este nevoie de altfel de lumină pentru a vedea acest miracol, aflat dincolo de puterea de înțelegere a rațiunii. În fiecare copil conceput și născut, mama aprinde candela acestui miracol. În centrul faptelor din care s-a născut creștinismul se află miracolul Întrupării. În nici o altă religie, Creatorul nu a avut curiozitatea să-și asume condiția creației, pentru a o salva.  Fiul lui Dumnezeu a găsit calea simplă prin firescul ei pentru asumarea acestei condiții: trăirea unei vieți omenești de la concepție și naștere pînă la moarte, cu toate bucuriile și suferințele din care se alcătuiește orice asemenea viață. Chiar dacă nu toți văd ce se află în și dincolo de Maria și de Pruncul ei, iar teologia salvării, cu sensul ei descendent și ascendent, a devenit tot mai străină pentru cei mai mulți, miracolul nașterii vieții rămîne mereu învăluit în lumina necreată. „Viața era într-Însul, și viața era lumina oamenilor; și lumina întru întuneric luminează și întunericul nu a pătruns-o” (Ioan, I, 4 și 5).  

Miracolul luminos al concepției și nașterii și-a găsit adăpost în veșmîntul juridic al persoanei, croit și cusut de spiritul european. Rezistența acestui veșmînt este mereu pusă la încercare. Nu de puține ori este rupt și zdrențuit, dar miracolul pe care îl îmbracă nu poate fi stins de furtunile istoriei. Dreptul este de multe ori neputincios, viața învinge întotdeauna.

Valeriu Stoica este avocat și profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universității din București.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

pexels karolina grabowska 5979667 jpg
Cărți celebre care au fost ecranizate pentru colecția ta de romane
Cititul poate fi considerat o adevărată activitate relaxantă, prin care ai ai șansa să explorezi diverse universuri și culturi. Fie că e vorba de o poveste de dragoste, un roman de aventură sau un thriller captivant, cititul îți permite să evadezi într-o altă lume .
momente tulburatoare parintii sebi ucis 2mai png
Momente tulburătoare pentru părinții tânărului ucis în accidentul de la 2 Mai. De ce cred că băiatul lor le-a transmis un mesaj
Părinții lui Sebi, băiatul ucis în accidentul del la 2 Mai, își continuă suferința și lupta pentru dreptatea fiului lor.
1 gogosi simple de post jpg jpeg
Secretul celor mai pufoase gogoși de post. Ce adaugă măicuțele în aluat ca să crească rapid
Gogoșile sunt un desert îndrăgit de toți, dar când vine vorba de varianta de post, măicuțele din mănăstiri sunt cele care par să dețină secretul unui aluat perfect.
Expoziția de artă fotografică „Oamenii din Valea OMO, Etiopia” va fi deschisă până la 20 ianuarie 2025.
„Oamenii din Valea OMO, Etiopia”, expoziție de artă fotografică la Buzău
Muzeul Județean Buzău a vernisat miercuri, 20 noiembrie 2024, expoziția de artă fotografică „Oamenii din Valea OMO, Etiopia”.
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
Ce este interzis să depozitezi în boxe sau subsolurile blocurilor? Amenzile pot ajunge la 3.000 de lei, dar mulți români ignoră legea
Nenumărați români profită de subsolul blocurilor pentru a depozita diverse obiecte pe care nu au cum să le țină în casă, dar de care nu doresc încă să scape.
Perchezitii Gagauzia FOTO Gagauzia 24 jpeg
Descinderi în Găgăuzia, regiunea din sudul Republicii Moldova: Vizați sunt oamenii bașcanei Evghenia Guțul
Procurorii și polițiștii fac percheziții în regiunea prorusă Găgăuzia, descinderile fiind efectuate într-un caz pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Printre cei vizați este vicepreședintele Comitetului Executiv al Găgăuziei, Ilia Guzun.
Gautam Adani X png
Un mare miliardar indian este acuzat de mită. Suma uriașă la care se ridică frauda grupului infracțional din care face parte
Gautam Adani, al doilea cel mai bogat om al Indiei, este acuzat de procurorii SUA că ar fi încercat să mituiască oficialii indieni.
banner mihai gainusa  png
Ceremonie 100 de ani - Armistiţiu - Primul Război Mondial - Paris - Donald Trump - Angela Merkel / FOTO EPA - EFE / 11 nov 2018
Angela Merkel, dezvăluiri din timpul primului mandat al lui Trump. „Era evident foarte fascinat de președintele rus”
Angela Merkel, fostul cancelar al Germaniei, a descris în noua sa carte relația complicată cu fostul președinte american Donald Trump.