Subiect de drept și drept subiectiv (II) Infans conceptus pro nato habetur

Publicat în Dilema Veche nr. 976 din 22 decembrie – 28 decembrie 2022
O mare invenție – contractul social jpeg

Jurisconsultul Paulus a precizat într-un text păstrat în Digeste că „a fi în pîntec este același lucru cu a fi născut cînd este în interesul celui conceput (qui in utero est ac si in rebus humanis esset custoditur quotiens de commodis ipsius partus quaeritur)”. Ideea a fost exprimată – în termeni diferiți, în alt text, păstrat tot în Digeste – și de către Ulpianus, jurisconsult din aceeași perioadă clasică a dreptului roman. Pe temeiul acestor texte a fost formulat adagiul infans conceptus pro nato habetur quotiens de commodis eius agitur (copilul conceput se consideră născut ori de cîte ori este vorba de drepturile sale)preluat în dreptul modern continental, inclusiv în art. 36 din Codul Civil român: „Drepturile copilului sînt recunoscute de la concepțiune, însă numai dacă el se naște viu”. Invocînd acest adagiu, civiliștii își hrănesc orgoliul și afirmă că dreptul privat însoțește persoana, nu doar de la naștere, ci chiar din momentul concepției. Orgoliul nu este chiar justificat, deoarece calitatea de subiect de drept se dobîndește doar din momentul nașterii;  printr-o ficțiune a legii, copilul conceput se consideră însă subiect de drept, dar în mod limitat, adică numai pentru a putea dobîndi drepturile subiective din perioada cuprinsă între momentul concepției și acela al nașterii. Este o imersiune în apele trecutului pentru a aduce în „uterul” prezentului fapte și situații juridice din care izvorăsc drepturi subiective în beneficiul celui născut viu. Altfel spus, din acest adagiu nu poate fi dedus nici un argument în sensul că fătul chiar este deplin subiect de drept, cu consecința legitimării interzicerii avortului. Este rațiunea pentru care adagiul devine eficient doar în cazul în care copilul se naște viu. Rămîne totuși de admirat imaginația juridică  a romanilor, cu efecte practice mai ales în privința moștenirii. Pentru a primi averea unei persoane decedate înainte de nașterea celui conceput, acesta va fi considerat născut din momentul concepției, iar vocația sa succesorală va putea fi valorificată, cu condiția de a se naște viu. 

Împreună cu alte soluții practice, rezolvarea cuprinsă în acest adagiu dovedește intuiția juridică a romanilor. Deși se spune că această intuiție a fost suficientă prin ea însăși pentru a clădi un sistem de drept pretorian, adică bazat pe precedente, nu ar trebui să se uite că pretorii și jurisconsulții romani erau formați în diferitele școli de filosofie greacă. Intuiția lor juridică se hrănea din această formație filosofică, iar soluțiile practice sclipitoare își găsesc astfel adevărata explicație. Ulterior, în perioada medievală și în cea modernă, au fost dezvăluite fundamentele filosofice ale dreptului roman, pentru a contrazice așa-zisa lipsă de apetit pentru concepte a creatorilor acestui sistem juridic. Întregirea spiritului pragmatic roman cu aceste fundamente teoretice a permis înțelegerea liniilor de forță care dau coerență și unitate culturii și civilizației  greco-romane. O asemenea perspectivă lasă fără suport îngrijorarea celor care cred că vasta operă de arheologie a dreptului roman – realizată în universitățile medievale, mai ales în cele din nordul Italiei și din sudul Franței – a fost un proces de alterare a spiritului juridic latin, pentru a adapta soluțiile pretorilor și jurisconsulților în raport cu problemele noi ridicate de o lume diferită de cea greco-romană. Este adevărat că s-a produs o adaptare, dar ea a fost posibilă tocmai prin fidelitatea față de spiritul dreptului roman. Această operă de arheologie a ideilor a fost dublată de contribuțiile teologilor creștini și de instituțiile dreptului canonic, creîndu-se astfel premisele fertile din care s-au dezvoltat conceptele, principiile și valorile care întemeiază atît sistemul de drept continental, cît și sistemul de drept anglo-saxon. Adagiul infans conceptus pro nato habetur este doar unul dintre multele exemple care permit descifrarea evoluției și continuității spiritului juridic european timp de peste două milenii. Conceptul de subiect de drept și conceptul mai cuprinzător de persoană sînt rezultatul acestui proces. Ele oferă imaginea armăturii juridice de protecție a ființei umane, fără a da însă seama despre ceea se ascunde sub acest veșmînt.

Aventura fascinantă și irepetabilă care este viața fiecărei persoane nu poate fi pusă în lumină de nici un concept juridic. Este nevoie de altfel de lumină pentru a vedea acest miracol, aflat dincolo de puterea de înțelegere a rațiunii. În fiecare copil conceput și născut, mama aprinde candela acestui miracol. În centrul faptelor din care s-a născut creștinismul se află miracolul Întrupării. În nici o altă religie, Creatorul nu a avut curiozitatea să-și asume condiția creației, pentru a o salva.  Fiul lui Dumnezeu a găsit calea simplă prin firescul ei pentru asumarea acestei condiții: trăirea unei vieți omenești de la concepție și naștere pînă la moarte, cu toate bucuriile și suferințele din care se alcătuiește orice asemenea viață. Chiar dacă nu toți văd ce se află în și dincolo de Maria și de Pruncul ei, iar teologia salvării, cu sensul ei descendent și ascendent, a devenit tot mai străină pentru cei mai mulți, miracolul nașterii vieții rămîne mereu învăluit în lumina necreată. „Viața era într-Însul, și viața era lumina oamenilor; și lumina întru întuneric luminează și întunericul nu a pătruns-o” (Ioan, I, 4 și 5).  

Miracolul luminos al concepției și nașterii și-a găsit adăpost în veșmîntul juridic al persoanei, croit și cusut de spiritul european. Rezistența acestui veșmînt este mereu pusă la încercare. Nu de puține ori este rupt și zdrențuit, dar miracolul pe care îl îmbracă nu poate fi stins de furtunile istoriei. Dreptul este de multe ori neputincios, viața învinge întotdeauna.

Valeriu Stoica este avocat și profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universității din București.

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Mama lui Rareș Prisacariu, băiețelul care a primit Golden Buzz-ul la emisiunea Românii au talent a răspuns la reacția dură pe care Radu Herjeu, fost membru CNA, a avut-o după emisiune.
image
Clujul depășește la PIB orașe similare din Estul Europei. „Percepția e una, realitatea e alta”
Zona Metropolitană Cluj a depășit, în ceea ce privește Produsul Intern Brut, zone metropolitane din jurul altor orașe similare din țări estice. Economistul Radu Nechita explică de ce clujenilor nu li se pare că ar trăi mai bine.
image
Marius Manole, în șoc hipotermic pe scenă!
„Ce avem noi aici?”, o piesă de teatru scrisă și regizată de Lia Bugnar, jucată de Carmen Tănase, Maria Obretin și Marius Manole, a fost un succes deplin la Birmingham, unde spectatorii nici măcar n-au observat că Marius Manole a intrat șoc hipotermic.

HIstoria.ro

image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.
image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.