Sub zodia Balanței

Publicat în Dilema Veche nr. 962 din 15 septembrie – 21 septembrie 2022
O mare invenție – contractul social jpeg

Elaborate de Ministerul Justiției și dezbătute public timp de peste doi ani, avizate de mai multe ministere, cele trei proiecte de lege privind organizarea judiciară, statutul magistraților și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au trecut două praguri importante înainte de dezbaterea lor în Parlament. Cel mai dificil prag a fost avizarea de către CSM; rolul constituțional al acestui organism de garant al independenței Justiției, cu cele mai importante atribuții în organizarea și funcționarea sistemului judiciar, nu include și inițiativa legislativă, dar presupune participarea la elaborarea proiectelor de lege în acest domeniu și avizarea acestora, înainte de a fi supuse aprobării de către Guvern. Deși inițiativa legislativă este o prerogativă a Ministerului Justiției, totuși avizul favorabil al CSM este un avantaj major pentru parcurgerea etapelor ulterioare, pînă la intrarea în vigoare a legilor. Nu de puține ori, dezacordul dintre CSM și Ministerul de Justiție în legătură cu diferite proiecte legislative a determinat fie blocarea acestora, fie tensiuni mari care au tulburat aplicarea în practică a reglementărilor adoptate de Parlament. Acest dezacord a fost însoțit de disputele interne din secțiile și din plenul acestui organism, expresie a faliilor adînci create în corpul magistraților în ultimii ani. Iată de ce avizarea favorabilă a celor trei proiecte de lege, cu o majoritate solidă a membrilor CSM, a constituit o surpriză, dar și un succes al inițiatorului. A fost apoi mult mai ușor pentru ministrul Justiției să obțină aprobarea acestor proiecte de lege de către Guvern, ținînd seama și de negocierile politice anterioare. Este de așteptat ca acordul politic să faciliteze dezbaterea și adoptarea legilor de către Parlament, procedură care tocmai a început în această toamnă. Cîteva observații sînt utile pe marginea celor trei proiecte de lege privind Justiția. 

Mai întîi, au fost armonizate pentru prima dată pozițiile celor două principale partide, PNL și PSD, într-o viziune europeană despre sistemul judiciar. Este meritul de negociator al lui Cătălin Predoiu, care este apreciat ca specialist atît în țară, cît și la nivelul organismelor UE. Nu este exclus ca această viziune europeană să fie din nou contestată de către PSD. Deocamdată, asumarea de către coaliția de guvernare a acestei viziuni pune capăt unei bătălii politice în care s-au confruntat două tabere cu obiective diferite. Pe de o parte, din 1990 și pînă astăzi, diferite grupuri de interese, susținute direct sau indirect de către PSD (sub toate denumirile), au avut ca obiectiv subminarea independenței Justiției, dacă nu chiar subordonarea instanțelor de judecată și a parchetelor; inerțiile mentale de sorginte totalitară s-au manifestat în formula, afirmată în mod explicit sau implicit, „Nu avem puterea dacă nu am cîștigat și Justiția”. Pe de altă parte, s-a constituit o masă critică în sistemul judiciar, apărătoare a principiilor independenței și echidistanței magistraților, cu susținerea constantă a societății civile și cu sprijinul schimbător al forțelor politice de orientare europeană. Cele trei proiecte de lege privind Justiția, dacă vor fi adoptate de către Parlament, ar putea marca și încetarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), respectiv dispariția unui cal de bătaie al propagandei antieuropene. 

În al doilea rînd, deși au existat și vor exista critici ale soluțiilor cuprinse în cele trei proiecte de lege, atît din partea asociațiilor magistraților, cît și din partea societății civile și a unor partide politice, totuși nu se poate contesta preocuparea pentru moderație și echilibru de care a dat dovadă inițiatorul, în lungul proces de elaborare, dezbatere și adoptare a noilor reglementări. Într-o societate democratică nu este posibil un consens deplin, mai ales cînd este vorba de Justiție. Cei de bună-credință nu pot contesta însă receptivitatea fată de amendamentele propuse de CSM, ÎCCJ, alte instanțe și parchete, precum și față de ideile și constatările făcute de diferite organisme europene. Este un proces legislativ aflat cu adevărat sub zodia Balanței.

În al treilea rînd, dintre soluțiile care rezolvă problemele cu care se confruntă sistemul judiciar, într-un mod mai mult sau mai puțin judicios, cel puțin trei ar trebui să se bucure de o recunoaștere mai largă. Astfel, propunerea de eliminare a abaterii disciplinare care viza nerespectarea deciziilor Curții Constituționale a dat naștere unor controverse nejustificate. Aceste decizii sînt obligatorii ca orice alte izvoare de drept. Nerespectarea oricărei norme juridice de către judecători, în măsura în care aceasta este în acord cu ierarhia specifică a actelor normative, poate constitui abatere disciplinară, nefiind necesară o menționare specială a deciziilor CCR. Nu numai că o astfel de propunere are în vedere jurisprudența recentă a CJUE, dar ea ține seama de caracterul neunivoc al celor mai multe norme juridice, ceea ce presupune un proces de interpretare pe care trebuie să îl facă judecătorii, în mod liber, în acord cu principiile acreditate, fără riscul ca însăși această interpretare să fie considerată abatere disciplinară. Apoi, este corectă propunerea ca selecția magistraților să se facă numai prin concurs, cu eliminarea oricăror modalități alternative (de exemplu, prin interviuri, metodă utilizată pentru a determina obediența politică a unor judecători sau procurori); singura excepție admisă se referă la magistrații pensionari, care pot fi reîncadrați fără concurs după pensionare la instanțele sau parchetele care nu pot funcționa normal din cauza numărului mare de posturi vacante. În sfîrșit, înțeleaptă este și propunerea de administrare diferențiată a bugetului instanțelor judecătorești:  Înalta Curte de Casație și Justiție va gestiona nu numai bugetul propriu, ci și bugetul celorlalte instanțe de judecată, cuprinzînd cheltuielile de personal și alte cheltuieli legate intrinsec de acestea, în timp ce bugetul incluzînd celelalte cheltuieli ale instanțelor de judecată, altele decît ÎCCJ, va fi administrat de ministrul Justiției; ca urmare, vor rămîne fără temei cel puțin o parte din suspiciunile privind afectarea independenței Justiției, generate de faptul că Ministerul Justiției gestionează întregul buget al instanțelor de judecată, cu excepția ÎCCJ.

Valeriu Stoica este avocat și profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universității din București.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
Ce este interzis să depozitezi în boxe sau subsolurile blocurilor? Amenzile pot ajunge la 3.000 de lei, dar mulți români ignoră legea
Nenumărați români profită de subsolul blocurilor pentru a depozita diverse obiecte pe care nu au cum să le țină în casă, dar de care nu doresc încă să scape.
Perchezitii Gagauzia FOTO Gagauzia 24 jpeg
Descinderi în Găgăuzia, regiunea din sudul Republicii Moldova: Vizați sunt oamenii bașcanei Evghenia Guțul
Procurorii și polițiștii fac percheziții în regiunea prorusă Găgăuzia, descinderile fiind efectuate într-un caz pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Printre cei vizați este vicepreședintele Comitetului Executiv al Găgăuziei, Ilia Guzun.
Gautam Adani X png
Un mare miliardar indian este acuzat de mită. Suma uriașă la care se ridică frauda grupului infracțional din care face parte
Gautam Adani, al doilea cel mai bogat om al Indiei, este acuzat de procurorii SUA că ar fi încercat să mituiască oficialii indieni.
banner mihai gainusa  png
Ceremonie 100 de ani - Armistiţiu - Primul Război Mondial - Paris - Donald Trump - Angela Merkel / FOTO EPA - EFE / 11 nov 2018
Angela Merkel, dezvăluiri din timpul primului mandat al lui Trump. „Era evident foarte fascinat de președintele rus”
Angela Merkel, fostul cancelar al Germaniei, a descris în noua sa carte relația complicată cu fostul președinte american Donald Trump.
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Stalin, cel mai fidel cititor al ziaristului Vassili Grossman
La ora declanșării Războiului, Vassili Grossman era un scriitor de 36 de ani, gras, cu ochelari și declarat inapt pentru front.
child 7537716 1280 jpg
Cele mai frumoase 10 nume de fete din România. Tu ți-ai numi copilul așa?
Chiar înainte să vină bebelușul pe lume, părinții se confruntă cu una dintre cele mai grele și importante decizii: alegerea numelui. Acest proces poate fi o adevărată provocare, căci numele copilului va deveni o parte esențială a identității lui.
COD ROSU jpg
Cod roșu de viscol în șapte județe și cod portocaliu de ninsori. La cât va ajunge stratul de zăpadă
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o atenţionare Cod roşu de viscol puternic. Sunt vizate șapte județe din zona montană. Totodată, o altă atenționare de vreme
targul craciun craiova jpg
Orașul din România sufocat de turiști. Găsirea unei cazări a devenit aproape imposibilă: „Este ca într-un basm”
Craiova, un oraș din sudul României, a devenit în ultima perioadă o destinație turistică de top, în special datorită Târgului de Crăciun, care a reușit să atragă vizitatori din toată țara și chiar din afacerea granițelor.