Stop-cadru: fotografia de război

Publicat în Dilema Veche nr. 937 din 24 – 30 martie 2022
Stop cadru: fotografia de război jpeg

Primăvara anului 1854. Războiul Crimeei (1853-1856) în plină desfășurare. Un bărbat cu mustață își pregătește furgonul de plecare. Se înarmează cu plăci fotografice. Plus camera foto. Încă o cameră, cea obscură, este inclusă în decor. Și nu-i doar de decor, ci este perfect funcțională. Vehiculul tras de cai pornește la drum și se oprește pe malul Dunării, în plin front, foarte aproape de linia de atac a turcilor. Acolo vor fi realizate printre primele fotografii de război din istorie. Fotograf: Carol Popp de Szathmári, pictor și grafician, născut în Transilvania în 1812, stabilit la București în 1843, unde a deschis unul dintre cele mai moderne ateliere foto din Europa de la acea vreme.

Am scris printre primele fotografii pentru că există surse care îi atribuie premiera fotografului britanic Roger Fenton, care a imortalizat secvențe din același conflict, dar se pare că nu a avut o contribuție la fel de semnificativă ca aceea a lui Szathmári, motiv pentru care istoria l-a favorizat pe cel din urmă. Pe lîngă aceasta, premiera absolută în materie de fotografie de război a avut loc în 1847 în timpul conflictului dintre Statele Unite ale Americii și Mexic, doar că fotograful în cauză a rămas anonim.

Ne întoarcem în Balcani, pe lîngă Oltenița și Silistra, unde îl găsim pe Carol Popp de Szathmári care nu ratează nici un cadru. Cu orice cost. La un moment dat, bănuit că ar fi fost spion rus, fotograful s-a transformat în țintă directă a turcilor, care nu au ezitat să-și îndrepte tunurile spre furgonul său. Norocul fotografului a fost că turcii nu au țintit prea exact și astfel a scăpat viu și nevătămat. Și cu un material fotografic consistent.

Carol Popp de Szathmári a adunat într-un album vreo două sute de fotografii care ilustrau Războiul Crimeei sub diverse aspecte, de la cotidian la militar, pe care l-a prezentat la Expoziția Universală de la Paris din 1855. Regina Victoria, Napoleon al III-lea al Franței și regele Spaniei l-au premiat. În aceeași perioadă a devenit primul fotograf profesionist recunoscut oficial din istorie de pe teritoriul României, apoi portretistul lui Alexandru Ioan Cuza și fotograful oficial al regelui Carol I. Fotografiile lui Carol Popp de Szathmári din Războiul de Independență au fost publicate de reviste precum L’Illustration și Illustrated London News.  

Stop-cadru. Sau, mai bine, pentru un asemenea cadru (de război), doar stop.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: CIMEC / adevarul.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Concedieri masive la una dintre cele mai mari bănci din Europa: 30.000 de posturi vor fi eliminate
Una dintre cele mai mari bănci din Europa a decis să demareze concedieri în cinci etape, sperând că astfel va reduce costurile cu 10 miliarde de dolari, potrivit unor surse citate de Reuters.
image
Semnal de alarmă: A crescut brusc numărul tinerilor cu cancer
Numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor a crescut brusc, manifestând tendinţe îngrijorătoare la nivel mondial. Specialişti în domeniul medical spun că există măsuri de prevenţie care pot fi luate pentru a diminua riscurile de cancer.
image
Cursă de mașini încheiată tragic. O fetiță de opt ani și alți șase oameni au murit după ce un autoturism a intrat în plin în ei VIDEO
O maşină de curse a intrat într-o mulţime de spectatori şi de oficiali ai cursei, cauzând moartea a şapte persoane şi rănirea altor 20.

HIstoria.ro

image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor.