Știri nebăgate în seamă

Publicat în Dilema Veche nr. 325 din 6 - 12 mai 2010
Știri nebăgate în seamă jpeg

Instalaţii eoliene off-shore. Un consorţiu german a inaugurat, recent, prima bază de producţie energetică din Marea Nordului. E vorba de douăsprezece turbine eoliene din clasa 5 megawaţi instalate în largul mării, la 45 de kilometri de ţărm. Baza Alpha-Ventus e de fapt un proiect pilot, o zonă de cercetare pentru viitoarele instalaţii eoliene off-shore ale Germaniei. „Folosirea energiei eoliene va juca un rol esenţial în mixul energetic al viitorului”, a spus ministrul mediului, Norbert Röttgen, la inaugurare.

Pînă în 2030, această bază urmează să producă 25.000 de megawaţi. Instalarea turbinelor în larg şi conectarea cablului transportor la reţeaua electrică de la ţărm a presupus numeroase inovaţii tehnologice. Turbinele înalte de peste 150 de metri sînt ancorate la 30 de metri sub nivelul mării. Montarea lor pe mare a fost amînată de mai multe ori din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, ceea ce a însemnat costuri suplimentare. Trei companii de electricitate s-au reunit în vederea realizării acestui proiect în valoare de 250 de milioane de euro. (după Frankfurter Allgemeine Zeitung)

Indemnizaţii inegale. Companiile de asigurări oferă familiilor victimelor zborului AF447 Paris-Rio indemnizaţii în funcţie de naţionalitatea celor decedaţi la accidentul aviatic, spune Sarah Stewart de la firma londoneză de avocaţi Stewarts Law. Apropiaţii unei victime de origine americană ar primi o indemnizaţie în valoare de aproape trei milioane de euro. Pentru brazilieni suma ar fi de aproximativ 560.000 de euro; iar pentru europeni suma ar fi de 186.000 de euro. Stewarts Law reprezintă 50 de familii (venezueliane, argentiniene, braziliene, britanice, irlandeze, olandeze, franceze) ale persoanelor decedate în accidentul din iunie 2009, care a făcut 228 de victime. Indiciile de pînă acum arată că Air France şi companiile de asigurare speră să rezolve cererile de indemnizaţie pe cale amiabilă şi confidenţială, negociind sume cît mai mici cu familiile victimelor. Unora dintre familii li s-a oferit de zece ori mai mult decît altora, în funcţie de naţionalitate, spune avocata.

„Pasagerii americani şi brazilieni valorează mai mult decît cei europeni”, afirmă Stewart. Comentariul ar fi eronat, e de părere Patrick de La Morinerie, director în cadrul Axa Corporate Solutions (care reuneşte companiile de asigurare implicate în acest caz). Propunerile s-ar face în funcţie de situaţia economică a familiilor victimelor şi ţinînd cont de convenţia de la Montreal, care reglementează modalităţile de despăgubire în cadrul accidentelor aviatice. El a mai precizat că s-au identificat „un teren de comunicare amiabilă cu toate familiile care participă la aceste negocieri”. (după Le Monde)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
image
O mamă a dezvăluit cinci lucruri pe care le interzice copiilor săi după ce a lucrat la o unitate de terapie intensivă pediatrică
Mamă a patru copii, femeia a împărtășit lista celor cinci lucruri care nu trebuie făcute de copii, după ce a lucrat într-o unitate de terapie intensivă pediatrică (ICT).
image
Motivul inteligent pentru care centrele comerciale nu au ferestre
Există mai multe explicații pentru care mall-urile limitează ferestrele.

HIstoria.ro

image
Care a fost singurul trofeu european câștigat de o echipă națională de fotbal a României?
Pe 29 aprilie 1962, aproape 80.000 de spectatori au ținut să fie prezenți la finală, pe „23 August”.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î