Ştiri false? Nici o ştire

Publicat în Dilema Veche nr. 693 din 1-7 iunie 2017
Ştiri false? Nici o ştire jpeg

Ne confirmă o sursă de încredere, Mark Twain, printr-una dintre cele mai cunoscute fraze ale sale, pe care istoria a consemnat-o exact într-un început de iunie, cu nu mai puțin de 120 de ani în urmă (2 iunie 1897), în ziarul New York Journal. Aceasta suna astfel: Știrea despre moartea mea a fost o exagerare.

Afirmația scriitorului, cu numele oficial Samuel Langhorne Clemens, reprezenta dreptul său la replică, urmare a unui articol publicat de New York Herald pe 1 iunie 1897. La această dată, domnul Twain se afla în Londra, invitat de New York Journal, o altă publicație cunoscută a vremurilor, pentru a acoperi un eveniment istoric: Jubileul de Diamant al Reginei Victoria.

Deși New York Herald era unul dintre cele mai apreciate jurnale din Statele Unite ale Americii, în epocă, se pare că informația referitoare la prezența lui Mark Twain în Londra a creat destulă confuzie în redacția gazetei… de unde a ieșit știrea că Twain este grav bolnav, fiind posibil să moară. Și cum o știre falsă nu e falsă destul pînă nu conține și cîteva elemente de context – la fel de false –, articolul continua cu următoarea informație despre pacientul Samuel Langhorne Clemens: capacitatea sa de a gîndi este grav afectată și se află într-o teribilă nevoie de bani.

De unde eroarea? De obicei, istoria – dar și actualitatea – propun două variante: din rele intenții cu scopuri diverse sau din dorința de cîștig jurnalistic de prestigiu și imagine. The Herald de acum 120 de ani pare că a optat pentru a doua. Marele scriitor american avea un verișor numit James Ross Clemens, care era foarte grav bolnav și se afla exact în (ați ghicit!)… Londra. Pentru ziariștii de la The Herald, diferența de nume, de la Samuel Langhorne Clemens, adică Mark Twain, la James Ross Clemens, adică vărul lui Mark Twain, a trecut neobservată și astfel a luat naștere știrea. Falsă.

Nu știm exact cum a reacționat Mark Twain cînd a citit despre apropiata și iminenta sa moarte în sărăcie (sau ce ar fi zis Tom Sawyer ori Huckleberry Finn), dar în ziua următoare, pe 2 iunie 1987, New York Journal, ziarul pentru care urma să relateze despre Jubileul de Diamant i-a oferit ocazia (cu încîntare, putem bănui) de a clarifica situația într-un articol intitulat: „Mark Twain amuzat“. Cu umor și ironie, scriitorul afirma, printre altele, că: Știrea despre moartea mea a fost o exagerare.

Relevanța mesajului continuă. Ca și istoria. 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.