Ştiri false? Nici o ştire
Ne confirmă o sursă de încredere, Mark Twain, printr-una dintre cele mai cunoscute fraze ale sale, pe care istoria a consemnat-o exact într-un început de iunie, cu nu mai puțin de 120 de ani în urmă (2 iunie 1897), în ziarul New York Journal. Aceasta suna astfel: Știrea despre moartea mea a fost o exagerare.
Afirmația scriitorului, cu numele oficial Samuel Langhorne Clemens, reprezenta dreptul său la replică, urmare a unui articol publicat de New York Herald pe 1 iunie 1897. La această dată, domnul Twain se afla în Londra, invitat de New York Journal, o altă publicație cunoscută a vremurilor, pentru a acoperi un eveniment istoric: Jubileul de Diamant al Reginei Victoria.
Deși New York Herald era unul dintre cele mai apreciate jurnale din Statele Unite ale Americii, în epocă, se pare că informația referitoare la prezența lui Mark Twain în Londra a creat destulă confuzie în redacția gazetei… de unde a ieșit știrea că Twain este grav bolnav, fiind posibil să moară. Și cum o știre falsă nu e falsă destul pînă nu conține și cîteva elemente de context – la fel de false –, articolul continua cu următoarea informație despre pacientul Samuel Langhorne Clemens: capacitatea sa de a gîndi este grav afectată și se află într-o teribilă nevoie de bani.
De unde eroarea? De obicei, istoria – dar și actualitatea – propun două variante: din rele intenții cu scopuri diverse sau din dorința de cîștig jurnalistic de prestigiu și imagine. The Herald de acum 120 de ani pare că a optat pentru a doua. Marele scriitor american avea un verișor numit James Ross Clemens, care era foarte grav bolnav și se afla exact în (ați ghicit!)… Londra. Pentru ziariștii de la The Herald, diferența de nume, de la Samuel Langhorne Clemens, adică Mark Twain, la James Ross Clemens, adică vărul lui Mark Twain, a trecut neobservată și astfel a luat naștere știrea. Falsă.
Nu știm exact cum a reacționat Mark Twain cînd a citit despre apropiata și iminenta sa moarte în sărăcie (sau ce ar fi zis Tom Sawyer ori Huckleberry Finn), dar în ziua următoare, pe 2 iunie 1987, New York Journal, ziarul pentru care urma să relateze despre Jubileul de Diamant i-a oferit ocazia (cu încîntare, putem bănui) de a clarifica situația într-un articol intitulat: „Mark Twain amuzat“. Cu umor și ironie, scriitorul afirma, printre altele, că: Știrea despre moartea mea a fost o exagerare.
Relevanța mesajului continuă. Ca și istoria.
Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale.