Stele ziua

Publicat în Dilema Veche nr. 646 din 7-13 iulie 2016
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Sînt un puşti rătăcit în State, unde încă mă aflu ilegal. Am muncit pentru cîteva luni ca tîmplar şi om bun la toate: săpat şanţuri, demolat case, construit un garaj. Am mîinile bătătorite rău şi sînt continuu obosit. Mi-am cumpărat un laptop din puţinii bani pe care îi aveam pentru că sper să mă angajez ca programator. Am luat laptop-ul de la un tip cu care joc baschet – îl cheamă T. şi vinde droguri şi lucruri furate. Stau lîngă o şcoală, într-un cartier destul de periculos. Împuşcăturile sînt parte din normalitate, la fel şi sirenele ambulanţelor şi ale maşinilor de poliţie.

Prima oară cînd am jucat baschet am avut noroc. Eram singurul care nu era negru-negru pe teren, iar noroc am avut pentru că ei nu erau decît nouă. M-au pus să îl ţin pe unul cam de 1,80, adică puţin mai înalt decît mine. Îi spuneau Jordan. De la primul contact cu el a fost clar că era mult mai puternic decît mine. La un moment dat a venit tare pe stînga. Am stat ţeapăn, sperînd că o să scot un fault. A sărit peste mine şi a dat-o de sus. Era cel mai bun de pe teren. Toţi au rîs. Mi‑am dat seama că mă vedeau drept alb. Cracker. Asta am aflat mult mai tîrziu că era o înjurătură.

Apoi, două luni nu am mai jucat cu ei. La şcoală era o sală de forţă. Munceam toată ziua cu braţele, dar mai trăgeam de mine şi la sală. Aruncam la coş pentru 90 de minute în fiecare zi după ce veneam de la serviciu. Atunci cînd aveam de lucru. În următorul meci pe care l-am jucat cu Jordan, la un „trei la trei“, l-am umilit. Şi aşa m-am împrietenit cu gaşca de la baschet. Aşa l-am cunoscut pe T. M-au botezat Hornacek pentru că arunc bine la coş, dar sînt prea alb ca să merit un nume de jucător de-adevăratelea. Într-o sîmbătă, după un meci pe care, practic, l-am cîştigat, T. mi-a dat o pastilă. Mi-a spus că o să mă ajute să sar mai mult. Era amfetamină. Următoarele 12 ore am jucat baschet non-stop de parcă eram pe baterii. Două zile, urcatul şi coborîtul scărilor a fost cea mai dureroasă experienţă pe care am avut-o. Nu am mai avut nicicînd o febră musculară similară. Şi nu am mai luat niciodată ceva de la T. care să fie neelectronic.

Mi-am luat un Volkswagen Passat de zece ani pe care l-am botezat Gică. Fără maşină nu puteam să muncesc, aşa că am investit 150 de dolari. Nu se închideau uşile decît cînd aveau ele chef şi se vedea şoseaua prin podea. Am condus de cîteva ori ţinînd uşa mea cu mîna. Nu mi-am imaginat că peste douăzeci de ani exerciţiul ăsta o să-mi fie folositor ca demnitar în Guvernul României, trecînd printr-o experienţă similară, de data aceasta cu maşina de serviciu. Gică era folosit din cînd în cînd şi ca loc pentru o partidă scurtă de amor. Oamenii sînt cu bun-simţ, adolescenţii vecini îmi lasă din cînd în cînd şi bani pe parbriz pentru chirie. De două ori, cîte 10 dolari.

Învăţ Java, dar sînt sătul de toate. Sînt sărac lipit şi perspectiva de a deveni legal nu este deloc clară. Descopăr un chat­room. Cumva, reuşesc să încheg o discuţie cu o fată. Sînt cam disperat, sînt singur de vreo două luni. Nu îndrăznesc să îi spun că sînt ţigan. După vreo două săptămîni de chat şi telefoane, fata decide să vină într-un week-end în Chicago să mă vadă. Sînt în aeroport. O’Hare e uriaş. Prima întîlnire e stîngace. Nu prea ştiu ce să îi spun. Probabil e clar că sînt un sărăntoc, pentru că toate hainele mele sînt de la Salvation Army. Oricum, sînt mult mai procopsite decît ce aveam în România.

Fata lucrează la o ditamai organizaţia internaţională. Arată foarte bine şi hainele ei sînt de supercalitate. Amîndoi sîntem alienaţi. Se întîmpla să fie ziua ei. I‑am luat un parfum Trésor şi bilete la River Dance. S-au cam dus dracului economiile mele, dar, cum am scris deja, sînt cam disperat. Am început să chelesc şi am un dinte spart, pe care nu prea pot să îl ascund cînd rîd. Nu am bani de dentist în Chicago. Se uită la mine în gol. Semne de depresie.

Pentru următoarele trei zile sîntem amîndoi cumva blocaţi în oraşul ăsta mare şi străin. Primele ore sînt greoaie. Ne ţinem de mînă, dar de fapt e un fel de a te agăţa de cineva care cît de cît are ceva în comun cu tine. Îi spun poveşti. O fac să rîdă. Stau într-un apartament mare cu încă doi bărbaţi. E un pic speriată cînd intrăm în casă. Se pune pe plîns. Îi povestesc despre mama şi cît de chinuită a fost. Decidem să ieşim să ne plimbăm un pic. Luăm metroul şi ne ducem în centru. Pantofii mei şmecheri, fără şireturi, de un roşu stacojiu, sînt un pic cam mari şi lipăie. Îmi povesteşte despre viaţa ei chinuită. Despre cît de greu i-a fost să se rupă şi să vină în State. Despre relaţii care au murit.

E cam frig cînd ne întoarcem, aşa că stăm ghemuiţi unul în altul. Doi puşti care trebuie să fie maturi. Şi care nici nu prea pot, nici nu prea ştiu cum. Şi e bine. Se duc dracului toate şi ne pierdem unul în celălalt. E confortabil. Şi cumva uităm că sîntem pe traiectorii diferite: eu sînt un nimeni sărăntoc care pare să nu aibă nici o şansă, iar ea e aproape în extrema opusă. Noaptea moare încet, dar, retrospectiv, mult prea repede.

Dimineaţă am mîncat la un Dunking Donuts. Un orb ne-a întrebat dacă vedem stelele. Era ­high. I-am spus că nu, că e zi. Mi-a răspuns că sînt un dobitoc şi că stelele sînt şi ziua, numai că nu ne chinuim să le vedem. Am stat lipiţi unul de celălalt pentru restul celor trei zile. Au fost unele dintre cele mai bune zile din viaţa mea. Am rîs mult şi aproape am fost daţi afară din sala de la River Dance. Cînd a plecat, am simţit că am mai murit un pic. Din cînd în cînd, îmi reamintesc de stelele pe care nu vreau să le văd.

Valeriu Nicolae este secretar de stat la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vîrstnice.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

12642800 jpg
Trump a făcut o nouă nominalizare pentru funcția de procuror general după retragerea lui Gaetz. Cine este Pam Bondi
Preşedintele ales al SUA Donald Trump a anunţat joi o nouă nominalizare pentru funcția de procuror general, după retragerea lui Matt Gaetz. Este vorba de Pam Bondi, membru al echipei sale de apărare în timpul procesului său de destituire din 2020, relatează agențiile internaționale de presă și CNN.
Theo Rose și Smiley, o nouă piesă pentru îndrăgostiți foto: Talentivity
aeronava tarom shutterstock jpg
TAROM a închiriat, pe timp de iarnă, un avion de la DAN AIR
TAROM a încheiat un parteneriat cu DAN AIR și contractarea, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), a unei aeronave necesare în perioada sezonului de iarnă.
Vesta din lână purtată de poetul și medicul Vasile Voiculescu în perioada de detenție (5 august 1958 - 3 august 1963) a fost restaurată recent (© Casa Memorială „Vasile Voiculescu”)
Vesta din lână purtată în detenție de poetul Vasile Voiculescu, expusă la Buzău
Muzeul Judeţean Buzău, în parteneriat cu Muzeul Ororilor Comunismului din România, organizează expoziţia temporară „ROMLAG 1945-1965”, ocazie cu care va fi prezentată vesta din lână purtată de poetul şi dramaturgul buzoian Vasile Voiculescu din perioada detenţiei, la Jilava şi Aiud.
WhatsApp Image 2024 11 20 at 12 40 28 jpeg
Noua ediție a revistei „Click! Pentru femei‟ conține o mulțime de soluții practice, povești inspiraționale, rețete savuroase și... magie
Revista „Click! pentru femei‟ a revenit cu o ediție captivantă – ghidul tău de lifestyle de încredere pentru această iarnă!
adriana bahmuteanu copii 3 jpg
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, pentru prima dată după moartea lui Silviu Prigoană. Cum au acceptat să o întâlnească
Vedeta TV a reușit să își vadă copiii pentru prima dată după moartea lui Silviu Prigoană.
cod galben de inundatii in mehedinti FOTO Corina Macavei
Hidrologii au emis Cod galben de inundații. Ce zone vor fi afectate până sâmbătă
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a anunțat, vineri, 22 noiembrie Cod galben de inundaţii, pe râuri din județele Hunedoara, Arad, Timiș și Caraș-Severin, până sâmbătă dimineața.
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
Cum să construiești avere pornind de la nimic. Reguli esențiale de la Warren Buffett
Construirea unei bogății durabile nu este despre scheme rapide de îmbogățire, ci despre principii sănătoase și decizii financiare bine gândite.
Dan Bittman Captură Youtube jpg
Cum arată vila și apartamentul de lux pe care le deține Dan Bittman. Artistul a investit sume colosale în locuințele sale
Dan Bittman (62 de ani) este unul dintre cei mai îndrăgiți artiști din România. De-a lungul timpului, cântărețul a avut un succes colosal în carieră și nu mai e un secret faptul că statutul său financiar îi permite să aibă orice își dorește. Cât a investit în vila și apartamentul de lux din Capitală