Steaua NATO. Ariciul NATO

Publicat în Dilema Veche nr. 938 din 31 martie – 6 aprilie 2022
Steaua NATO  Ariciul NATO jpeg

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) își sărbătorește ziua de naștere pe 4 aprilie. Cei 73 de ani pe care îi împlinește o găsesc într-o perioadă cu provocări noi și neașteptate. Istoria va consemna cum va străluci steaua NATO de această dată. Sau în ce fel se va orienta busola NATO, cum este numit simbolul organizației în actele oficiale.

Emblema NATO a fost aprobată de Consiliul Nord Atlantic în octombrie 1953: o busolă marină albă desenată pe un fond albastru închis. Desenul poate fi interpretat și ca o stea, de fapt așa și este (mai) cunoscut. Secretarul general al NATO de atunci, din 1953, explica astfel simbolismul siglei: o stea cu patru brațe care reprezintă busola care ne ține pe drumul corect, pe calea păcii, și un cerc care reprezintă unitatea care leagă statele membre.

Mai există, însă și... ariciul. Da, ariciul, un simbol al NATO mai puțin cunoscut, neadoptat oficial. Dwight Davis Eisenhower, comandantul suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR), a fost cel care a asociat prima oară organizația de securitate colectivă cu micul mamifer, în ianuarie 1951. Statele europene ar trebui să adopte o strategie de apărare «stil arici», încetinind forțele inamicului suficient cît întreaga structură NATO să aibă timp să schimbe cursul evenimentelor, scria generalul Eisenhower. Ariciul este un animal în general pașnic, care reacționează expunîndu-și toți țepii spre exterior doar cînd se simte amenințat și atacat. În rest, doar îi are. Cînd este în pericol iminent, ariciul poate mușca.

Prima țară europeană care a folosit acest simbol a fost Danemarca, au urmat apoi Norvegia, Italia și Germania. Ariciul NATO era imprimat pe documente, pe ștampile, existau insigne și tot felul de suveniruri cu acesta, care comunicau un mesaj simplu și tipic Războiului Rece: apărare pașnică, dar aspră dacă e cazul. Ariciul a prins și poleială aurie pe ace în epocă. Au fost confecționați arici din aur pentru a fi dăruiți unor personalități care susțineau și încurajau mișcarea euro-atlantică, printre care Winston Churchill, generalul Eisenhower și Lord Ismay, primul secretar general al NATO.

Simbolul a fost folosit din plin, chiar dacă neoficial, de statele NATO, atît în plan intern, cît și extern, pînă prin anii ’80. Apropierea finalului Războiului Rece a îndepărtat, probabil, ariciul. Chiar și așa, în 2001, secretarul general al NATO, Lord Robertson, a strecurat ariciul într-un discurs: Încă sîntem pe deplin capabili să ne apărăm securitatea teritorială; în această privință rămînem – și vom rămîne mereu – «arici».

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Sursa foto: nato.int

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivele cel mai des întâlnite pentru care se ajunge la divorț. Soluția oferită de un psiholog
Un studiu a dezvăluit motivele pentru care se ajunge cel mai des la divorț. Lipsa banilor este pe primul loc, dar și altele la care ne-am fi așteptat. Psihologul Maria Teherciu vine cu explicații
image
Cum salvezi situația dacă explodează un cauciuc al mașinii în mers. Sfaturi esențiale de la un fost polițist VIDEO
Explozia cauciucului, în timpul mersului, poate fi o experiență foarte periculoasă. Multe accidente grave s-au produs în urma acestei situații. Iar frânarea bruscă te-ar putea costa viața.
image
Orașul important din România unde nu există ambuteiaje în trafic. Cum explică situația celebrul pilot Titi Aur
Dacă la Brașov traficul era infernal încă din 2000, acum acesta este orașul din România în care se circulă cel mai bine la orele de vârf, în special în zonele centrale. Titi Aur a explicat de ce

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.