Stare şi saltire

Publicat în Dilema Veche nr. 616 din 3-9 decembrie 2015
„Cu bule“ jpeg

O ştire în care este vorba de drapelul naţional şi de reţelele de socializare – elemente familiare şi cu implicaţii emoţionale – are toate şansele să fie citită şi răspîndită, mai ales în preajma zilei de 1 Decembrie. O astfel de ştire – conţinînd un fapt cu totul mărunt – a fost transmisă recent de mai multe agenţii de presă, de la care l-au preluat ziare şi televiziuni: asocierea de către reţeaua Facebook a sărbătorii Sf. Andrei cu steagul României (ţară unde sărbătoarea religioasă a devenit şi zi nelucrătoare), nu şi cu cel al Scoţiei (căreia sfîntul îi este vechi şi recunoscut patron, iar 30 noiembrie – zi naţională). Ştirea putea trezi orgoliul naţional românesc, nu prin frustrare, ci – lucru mai rar şi deci cu deosebire preţios – cu o efemeră satisfacţie a cîştigătorului.

Ca de atîtea ori, ştirea apărută mai în­tîi pe site-ul BBC a fost preluată de agenţii de presă româneşti, în traduceri grăbite, reproduse apoi, de cele mai multe ori fără modificări, de zeci de publicaţii. Principala contribuţie a jurnaliştilor a fost titlul senzaţionalist: simplul contrast din articolul originar („Celebrating St Andrew’s Day – with the Romanian flag“, bbc.com) a fost preluat de agenţiile de presă sau de redacţii cu adaos de puncte de suspensie – „Scoţienii, îndemnaţi de Facebook să sărbătorească ziua Sf. Andrei cu steagul... românesc“ (agerpres.ro) – sau de majuscule: „Scoțienii INDIGNAȚI. Facebook le‑a propus să marcheze Ziua Națională a SCOȚIEI cu steagul ROMÂNIEI“ (evz.ro). Titlul ştirii a fost colorat emoţional: „Scoţienii, indignaţi că Facebook i-a îndemnat să marcheze St Andrew’s Day prin steagul României“ (mediafax.ro); „Frustrare în rîndul scoțienilor“ (digi24.ro) – şi dramatizat prin clişeele senzaţionaliste: „Facebook le-a sugerat scoțienilor să serbeze Sfîntul Andrei cu steagul României. Cum au reacționat“ (realitatea.net); „România, implicată într-un SCANDAL DE PROPORŢII! «Ce este asta?»“ (voceatransilvaniei.ro); „Gafa uriașă făcută de Facebook în care este implicată România. Milioane de useri au văzut asta...“ (antena3.ro).

Preluarea ştirii a trebuit să implice şi rezolvarea unor probleme strict lingvistice. Agerpres a decis, de exemplu, să traducă termenul status, folosit de terminologia reţelelor de socializare, prin stare: „Facebook îi încurajează pe utilizatori să-și actualizeze starea pentru a le arăta prietenilor că sărbătoresc evenimente“ (agerpres.ro; în original, to update their status). Ci­tînd aceeaşi agenţie, o redacţie a decis să corecteze alegerea lexicală, recurgînd totuşi, prudent, la punerea între ghilimele: „Facebook îi încuraja pe utilizatori să-și actualizeze «statusul» pentru a le arăta prietenilor că sărbătoresc evenimente“ (realitatea.net). Înlocuirea formei status nu este însă semnul vreunei atitudini consecvente de refuz al împrumuturilor; acelaşi text conţine forma hashtag (pe care am mai discutat-o în această rubrică): „Hashtagul #StAndrewsDay“; „acest hash­tag“ (agerpres.ro). O altă agenţie (Mediafax) a omis cu totul pasajul respectiv, evitînd astfel cuvîntul problematic. Traducînd direct ştirea BBC, redacţia unei televiziuni a atins o extremă a acceptării anglicismelor: „Facebook încurajează userii să-și updateze statusul“ (antena3.ro).

Dacă anglicismele useri pentru utilizatori şi a updata pentru a actualiza sînt evident inutile, pur ornamentale, iar hashtag ar putea fi eventual înlocuit de compusul cuvînt-cheie, opţiunea pentru termenul status mi se pare îndreptăţită, pentru că substantivul stare, vechi şi polisemantic, e mult prea vag şi devine înşelător în contextul dat. De altfel, substantivul status a fost deja acceptat de dicţionarele curente (chiar de DEX), chiar dacă, deocamdată, doar cu precizarea unui domeniu („sociologie“) şi prin echivalare cu statut.

Scurtul text cuprinde încă o formă neinspirată, prin preluarea ca atare a unui termen din engleză şi prin adaptarea sa morfologică (şi fonetică, probabil) ca substantiv feminin, articulabil; astfel, „the Saltire“ (Crucea Sfîntului Andrei, în formă de X, în reprezentare heraldică pe drapelul scoţian; prin metonimie, chiar drapelul) devine saltire(a): „Saltirea albă pe fond albastru“ (agerpres.ro). În acest caz, apare un risc destul de mare de confuzie cu forma populară saltire (variantă, cuprinsă în dicţionare, a substantivului psaltire). Forma englezească saltire, pe care dicţionarele o descriu ca provenind din franceza veche (saltoir, sautoir, de origine latină, provenind din familia verbului saltare) nu are o adaptare sau o traducere curentă în română; este de aceea preferabilă opţiunea redacţiilor care au descris pur şi simplu: „crucea Sfîntului Andrei, în culorile albastru şi alb“ (mediafax.ro).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Megastructura uriașă pentru care Ceaușescu a plătit 60 de tone de aur pur. Este unicat în România și funcționează și astăzi
La granița de nord a României se află una dintre cele mai impresionante mega-structuri a epocii comuniste. Barajul de la Stânca-Costești este un colos de beton care a costat câteva tone de aur și este al treilea ca mărime din Europa. Acum este un adevărat paradis natural.
image
EXCLUSIV. Elena Lasconi: „Dacă voi fi președintele României, voi fi un președinte pentru popor, din popor și nu din colivie”
Candidată la președinția USR și văzută ca potențial candidat la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi a vorbit într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul” despre relația cu Dominic Fritz, despre cum s-a decis să candideze la președinția USR și dacă e România pregătită să aibă o femeie-președinte.
image
Ce este sistemul Patriot. Plusurile și minusurile armamentului american cu preț exorbitant
Patriot este unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană disponibile, capabil să intercepteze atât rachete cât și aeronave avansate. Principala provocare a sistemului este costul uriaș - o baterie Patriot nouă ajunge la 1 miliard de euro.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: