Stare şi saltire

Publicat în Dilema Veche nr. 616 din 3-9 decembrie 2015
„Cu bule“ jpeg

O ştire în care este vorba de drapelul naţional şi de reţelele de socializare – elemente familiare şi cu implicaţii emoţionale – are toate şansele să fie citită şi răspîndită, mai ales în preajma zilei de 1 Decembrie. O astfel de ştire – conţinînd un fapt cu totul mărunt – a fost transmisă recent de mai multe agenţii de presă, de la care l-au preluat ziare şi televiziuni: asocierea de către reţeaua Facebook a sărbătorii Sf. Andrei cu steagul României (ţară unde sărbătoarea religioasă a devenit şi zi nelucrătoare), nu şi cu cel al Scoţiei (căreia sfîntul îi este vechi şi recunoscut patron, iar 30 noiembrie – zi naţională). Ştirea putea trezi orgoliul naţional românesc, nu prin frustrare, ci – lucru mai rar şi deci cu deosebire preţios – cu o efemeră satisfacţie a cîştigătorului.

Ca de atîtea ori, ştirea apărută mai în­tîi pe site-ul BBC a fost preluată de agenţii de presă româneşti, în traduceri grăbite, reproduse apoi, de cele mai multe ori fără modificări, de zeci de publicaţii. Principala contribuţie a jurnaliştilor a fost titlul senzaţionalist: simplul contrast din articolul originar („Celebrating St Andrew’s Day – with the Romanian flag“, bbc.com) a fost preluat de agenţiile de presă sau de redacţii cu adaos de puncte de suspensie – „Scoţienii, îndemnaţi de Facebook să sărbătorească ziua Sf. Andrei cu steagul... românesc“ (agerpres.ro) – sau de majuscule: „Scoțienii INDIGNAȚI. Facebook le‑a propus să marcheze Ziua Națională a SCOȚIEI cu steagul ROMÂNIEI“ (evz.ro). Titlul ştirii a fost colorat emoţional: „Scoţienii, indignaţi că Facebook i-a îndemnat să marcheze St Andrew’s Day prin steagul României“ (mediafax.ro); „Frustrare în rîndul scoțienilor“ (digi24.ro) – şi dramatizat prin clişeele senzaţionaliste: „Facebook le-a sugerat scoțienilor să serbeze Sfîntul Andrei cu steagul României. Cum au reacționat“ (realitatea.net); „România, implicată într-un SCANDAL DE PROPORŢII! «Ce este asta?»“ (voceatransilvaniei.ro); „Gafa uriașă făcută de Facebook în care este implicată România. Milioane de useri au văzut asta...“ (antena3.ro).

Preluarea ştirii a trebuit să implice şi rezolvarea unor probleme strict lingvistice. Agerpres a decis, de exemplu, să traducă termenul status, folosit de terminologia reţelelor de socializare, prin stare: „Facebook îi încurajează pe utilizatori să-și actualizeze starea pentru a le arăta prietenilor că sărbătoresc evenimente“ (agerpres.ro; în original, to update their status). Ci­tînd aceeaşi agenţie, o redacţie a decis să corecteze alegerea lexicală, recurgînd totuşi, prudent, la punerea între ghilimele: „Facebook îi încuraja pe utilizatori să-și actualizeze «statusul» pentru a le arăta prietenilor că sărbătoresc evenimente“ (realitatea.net). Înlocuirea formei status nu este însă semnul vreunei atitudini consecvente de refuz al împrumuturilor; acelaşi text conţine forma hashtag (pe care am mai discutat-o în această rubrică): „Hashtagul #StAndrewsDay“; „acest hash­tag“ (agerpres.ro). O altă agenţie (Mediafax) a omis cu totul pasajul respectiv, evitînd astfel cuvîntul problematic. Traducînd direct ştirea BBC, redacţia unei televiziuni a atins o extremă a acceptării anglicismelor: „Facebook încurajează userii să-și updateze statusul“ (antena3.ro).

Dacă anglicismele useri pentru utilizatori şi a updata pentru a actualiza sînt evident inutile, pur ornamentale, iar hashtag ar putea fi eventual înlocuit de compusul cuvînt-cheie, opţiunea pentru termenul status mi se pare îndreptăţită, pentru că substantivul stare, vechi şi polisemantic, e mult prea vag şi devine înşelător în contextul dat. De altfel, substantivul status a fost deja acceptat de dicţionarele curente (chiar de DEX), chiar dacă, deocamdată, doar cu precizarea unui domeniu („sociologie“) şi prin echivalare cu statut.

Scurtul text cuprinde încă o formă neinspirată, prin preluarea ca atare a unui termen din engleză şi prin adaptarea sa morfologică (şi fonetică, probabil) ca substantiv feminin, articulabil; astfel, „the Saltire“ (Crucea Sfîntului Andrei, în formă de X, în reprezentare heraldică pe drapelul scoţian; prin metonimie, chiar drapelul) devine saltire(a): „Saltirea albă pe fond albastru“ (agerpres.ro). În acest caz, apare un risc destul de mare de confuzie cu forma populară saltire (variantă, cuprinsă în dicţionare, a substantivului psaltire). Forma englezească saltire, pe care dicţionarele o descriu ca provenind din franceza veche (saltoir, sautoir, de origine latină, provenind din familia verbului saltare) nu are o adaptare sau o traducere curentă în română; este de aceea preferabilă opţiunea redacţiilor care au descris pur şi simplu: „crucea Sfîntului Andrei, în culorile albastru şi alb“ (mediafax.ro).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Zelenski, pe front Captuta FB png
Zelenski a sfidat trupele lui Putin. S-a apropiat la mai puțin de zece kilometri de linia războiului, ca să-și viziteze soldații din Pokrovsk
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat luni că a vizitat trupele care apără oraşul Pokrovsk, un nod logistic cheie pentru trupele ucrainene pe frontul de est şi spre care armata rusă se apropie tot mai mult.
image jpeg
3 modalitati prin care poti ameliora durerile articulare jpg
4 modalități prin care poți ameliora durerile articulare
Durerile articulare pot provoca disconfort și neplăceri și se pot resimți în diferite zone ale corpului.
Capture PNG
Un cablu submarin de date între Finlanda și Germania a fost deteriorat. Cauza este necunoscută
Un cablu submarin de comunicații din Marea Baltică, între Finlanda și Germania, nu mai funcționează, iar în acest moment cauza este investigată, au declarat luni autoritățile finlandeze.
image png
Aproximativ 100.000 de soldați nord coreeani ar fi dislocați în Ucraina. Cât de eficienți sunt oamenii lui Kim Jong-Un
Lipsa lor de experiență pe câmpul de luptă a fost prezentată ca un motiv cheie pentru care ar putea fi alocate doar unor roluri necombatante.
branza branzeturi istock jpg
O brânză din Portugalia a fost desemnată cea mai bună din lume. Experții au ales din peste 4.700 de produse
Anul acesta, Portugalia a câștigat premiul I la World Cheese Awards. Au participat 47 de țări, fiind expuse 4.786 de tipuri de brânzeturi, în orașul Viseu din Portugalia. Juriul de 240 de experți au ales cele mai bune brânzeturi din întreaga lume, Regatul Unit exclus din competiție.
banner anca turcasiu png
Anca Țurcașiu, fericire supremă în viața sa! Artista și-a impresionat fanii până la lacrimi: „E ceva magic! Sunt binecuvântată”
Anca Țurcașiu, fericire supremă în viața sa! Artista și-a impresionat fanii până la lacrimi
fabrica de pulberi jpeg
Protest la Fabrica de Pulberi din Făgăraș. Angajații se plâng de fondul insuficient pentru plata salariilor
Sindicaliștii de la Fabrica de Pulberi din Făgăraș au anunțat că vor protesta patru zile în Capitală, în perioada 25-29 noiembrie, din cauza „ignoranţa clasei politice şi managementul defectuos”, scrie Agerpres.
nadal platformax jpg
Nadal este sincer: „Nu mai pot fi competitiv”. Ultima promisiune a carierei
Jucătorul spaniol de tenis a vorbit astăzi la o conferință de presă, înaintea ultimelor sale zile ca profesionist.