Stăpîna Universului

Publicat în Dilema Veche nr. 719 din 30 noiembrie – 6 decembrie 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Mai sînt trei luni pînă la concediu şi brusc îţi dai seama că ceva periculos se petrece lîngă tine. Vezi privirea aia fixă de „curăţătoreasă“ în serie. Arunci rapid tot ce nu îţi trebuie pe fereastră şi o întrebi, cu tupeul omului care ştie că oricum nu mai e nimic de pierdut.

– Ce faci, floricica sufletului meu? Ce te nelinişteşte, zînă incomprehensibilă a universului meu?

– Faci mişto? Îţi baţi joc de mine? Tu nu vrei să mergem în concediu? Zi drept!

– …

Te cruceşti elegant în capul tău şi pui faţa aia de bou incapabil să priceapă de ce Codrin Ştefănescu este om, Olguţa – ministru, iar tu, nemernicul pămîntului – soţul ei.

Nu, buburuză, trăsni-l-ar DNA pe Şova, dar-ar seceta în Belina şi beteagul în Nicolicea, cum să fac eu mişto? Sigur că vreau în concediu, că doar ce e mai plăcut decît să vizităm în neştire toate pietroaiele, magazinaşele, muzeele şi bisericile în timpul campionatului mondial de fotbal, atletism sau baschet?

– Băi, băiete, tu rîzi de mine?

Hotărăşti că nu vrei să dormi pe canapea şi îi ceri scuze. Desigur, te gîndeşti că-i nebună dacă se apucă să facă bagajele de pe acum, dar instinctul de supravieţuire funcţionează brici. Ai vrea să o întrebi dacă se gîndeşte să facă şi antrenamente de zbor şi dacă e nevoie să o ajuţi să mute mobila pentru a alerga cu mîinile deschise prin casă făcînd ca Boeing-ul ăla 737 cu care o să zburaţi peste 90 de zile, dar nu ai curaj.

– Nu, greieraş, ştii că eu mă comport cam aiurea în condiţii de stres…

– Deci te stresez! Eu te stresez pe tine! Eu, care…

Te gîndeşti pentru o clipă să sari pe fereastră. Staţi la etajul doi, ai ceva ADN comun cu al păsărilor, iar dacă eşti şi un pic mai negru, ca în cazul meu, ai şi stereotipul social în favoarea ta. Oricum, cel mult un picior în ghips – merită riscul. Ghinionul e că tocmai începe meciul cu Real şi ai pus şi berea la rece. Creierul intră în colaps şi începi să te bîlbîi. Ţi-ai pune şi pene în fund numai să scapi de furia zgripţuroaicei care o bîntuie pe pufuleţul vieţii tale. Brusc, te loveşte inspiraţia.

– Doamne, dar ce-ai slăbit!

Nu ştie ce a lovit-o, dar măcar i-ai închis gura. Antrenamentele alea de comunicare în situaţii tensionate par să funcţioneze.

– Da, iepuraş, nu ştiu ce-ai făcut, dar arăţi mai bine decît acum douăzeci de ani!

Desigur, te bazezi că ai un paratrăsnet solid la bloc, că ai şi pe una care lucrează la Antena 3, şi un producător de la RTV. Apoi te gîndeşti că mai ai timp să treci la religia musulmană, că doar profetul lor a zis că minciunile pe care le spui nevestei în scopul de a nu o face nefericită sînt de bine.

Se uită luuuuuuuuuung la tine.

Tu te gîndeşti rapid la Monica Bellucci de acum douăzeci de ani şi zîmbeşti cu încredere. O ajuţi să împacheteze. La un moment dat se uită iar cu privirea aia de stăpînă absolută a universului tău şi te întreabă:

– Era Gandhi ştirb?

Piticii zburdă şi îţi şoptesc să i spui că avea o carie la premolarul stîng, o plombă la incisivul drept şi două măsele lipsă, dar că asta era nimic pe lîngă problemele cu scamele din stomac şi cele 416 fire de păr răzlețe. Îţi faci cruce cu limba şi spui zîmbitor că da, şi că îi admiri simţul observaţiei. În definitiv, chiar vrei să vezi meciul ăla cu Real. 

Notă: O bună parte a dialogurilor sînt reale.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.