Stan Păpuşă

Publicat în Dilema Veche nr. 532 din 24-30 aprilie 2014
Cioace jpeg

Denumirea „insului oarecare“ e reprezentată în română de o serie întreagă de nume de persoană devenite emblematice şi tinzînd (prin metonimie) spre statutul de substantive comune. Cum românul mediu trebuia – statistic vorbind – să fie de extracţie rurală, candidaţii ideali pentru acest rol au fost numele cele mai răspîndite în mediile populare. Atribuite din afara comunităţii etnice (pentru a o desemna integral), dar şi din interior, cu o privire ironică (vizînd totalitatea sau doar ipostazele sale mai puţin prestigioase social), numele tipice au fost şi sînt în continuare Ion şi Gheorghe (folosite astăzi mai ales în construcţii de tipul nea Ion, nea Gheorghe); în texte mai vechi apăreau însă şi destule hipocoristice de la Ion – chir Ioniţă, Onea etc. – şi mai ales alte nume „rurale“: Bucur şi Oprea, Stan şi Bran.  

În momentul de faţă, valoarea emblematic-depreciativă e asociată destul de stabil numelui Gigel, folosit tot mai des fără iniţială majusculă. Dacă nea Gheorghe e omul simplu, de la ţară, Gigel (hipocoristic de la Gheorghe/George, în forma împrumutată Gigi, adaptată prin diminutivare) e „mitocanul“, cel mutat la oraş, cu pretenţii de ascensiune socială. Conotaţiile ironic-depreciative ale numelui sînt accentuate de statutul său de diminutiv, nu altfel decît se întîmpla, în vremea lui Caragiale, cu numele Mitică, Mache, Tache sau Lache. Cu cîteva luni în urmă, tulburătoarea potrivire de nume cu un real, deşi efemer, ministru al Culturii a trezit destule glume şi ironii în spaţiul public. Faţă de alte nume dintre cele mai sus citate, Gigel are marele avantaj de a-şi putea ataşa cu uşurinţă un articol („Îl sun pe gigelul care e pe zona mea“, zoso.ro) şi desinenţă de plural, ceea ce desăvîrşeşte antonomaza (transformarea în nume comun): „ţara Gigeilor“ (Dilema veche, nr. 515, 2013); „toţi gigeii de la guvernare“ (academiacatavencu.info). Tot din numele Gheorghe provin (pe filieră balcanică) hipocoristicele Goga şi Gogu (cf. N.A. Constantinescu, Dicţionar onomastic românesc, 1963, p. 66); sensul generic şi depreciativ al lui Gogu a fost înregistrat în teatrul lui Alecsandri, explicat de Dicţionarul Academiei („cuvînt batjocoritor pentru băieţii prostuţi şi tonţi“), comentat de Leo Spitzer şi Carlo Tagliavini. Prezent şi astăzi în dicţionare (de exemplu în DEX), s-a păstrat în uzul colocvial, cu un sens clar negativ: „Hai să numim un gog competent şef“ (zoso.ro); „m-am plictisit de toţi gogii care postează pe aici“ (garajul.ro).  

Dacă pentru Gigel nu se poate fixa o dată de naştere (descendenţa sa indirectă şi mai tîrzie din Gheorghe fiind singura certitudine), Dorel e perfect identificabil: seria de clipuri publicitare pentru coniacul Unirea, de acum cîţiva ani, l-a transformat în nume comun al muncitorului stîngaci şi ghinionist: „«Dorel» din Constanţa a lăsat jumătate de oraş fără apă, după ce a tăiat conducta magistrală. Reparaţia este estimată la 800.000 de lei“ (Gîndul, 23.10. 2013); „Un Dorel lasă fără apă un oraş din România“ (realitatea.net); „Primele amenzi pentru Doreii de pe şantierele Iaşului“ (ziarulevenimentul.ro) „Şi Franţa are Doreii săi: stîlpi de telefonie, în mijlocul drumului“ (ziaruldeiasi.ro).

Unul dintre numele emblematice mai vechi care supravieţuiesc şi azi e Stan Păpuşă: folosit de Ion Heliade Rădulescu, în Vot universal şi resvot universal – „trimiseră să cheme pe Stan Păpuşă, care fusese odată la tîrg şi de două ori la moară şi ştia de toate“ –, probabil prin preluare din snoavele vremii; reluat de Anton Bacalbaşa, în Moş Teacă („Să facem puţin psihologia lui Stan Păpuşă, vîrît în cazarmă“), dar şi de comentatorii din Internet ai zilelor noastre: „şi mie mi se pare aiurea că vine Stan Păpuşă şi îmi zice că el a descoperit Teoria Big-Bang-ului“ (crestinortodox.ro). Stan Păpuşă, în care se poate bănui, ca şi în cazul lui Stan Păţitul, dezvoltarea expresivă a numelui emblematic Stan, frecvent în expresii populare („azi Stan, mîine căpitan“, „ce mi-e Stan, ce mi-e Bran“), oscilează între un sens neutru, de desemnare a unei persoane oarecare – „Persoana Stan PĂPUŞĂ nu are calitatea de angajat al Stan PĂPUŞĂ Persoană Fizică Autorizată şi are încheiat contract de muncă pe durată nedeterminată la un alt angajator“ (pensia-facultativa.com) – şi unul depreciativ. Desigur, toate numele „insului oarecare“ tind să devină depreciative, pentru că lipsa de individualizare e un handicap („marea majoritate a numelor de pe listă sînt de genul Stan Păpuşă, total necunoscute şi insignifiante“, jurnalul.ro). În cazul dat, chiar termenul păpuşă contribuie la accentuarea conotaţiilor negative, pentru că evocă lipsa de personalitate şi de voinţă.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010).

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul în care Statele Unite se raportează la Taiwan e adesea descris ca fiind „ambiguitate strategică”.
Bătălia cu giganții jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemența cu care Viktor Orbán respinge ultimul set de sancțiuni împotriva Rusiei precum și alte măsuri de sprijin pentru Ucraina arată distanța care se cască între Ungaria și Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia conviețuiește constant cu rusofilia, admirația cu panica, tentativa colaborării cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie morală a lumii europene se oglindește și în insuficiența modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dacă izbînda Ucrainei în fața Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o tristețe melancolică.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existența „măgarului cu un singur corn în frunte” a fost confirmată și de Aristotel.
O mare invenție – contractul social jpeg
Vlad Constantinesco și Stéphane Pierré-Caps: o pledoarie pentru libertate
Oferă o imagine complexă și coerentă a raporturilor dintre Constituție, stat, societate și individ.
Iconofobie jpeg
Bifurcațiile gîndirii etice
Din păcate, „așezarea“ (etică) pe toate nivelurile de gîndire rămîne inaccesibilă multora dintre noi.
„Cu bule“ jpeg
Noroc chior
Dicționarele noastre mai înregistrează însă cîteva caracterizări similare, norocul putînd fi apreciat superlativ ca „orb”, „porcesc”, „cu carul”.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Activități de week-end
În viață trebuie să știi trei lucruri: ce vrei – adică să ai un scop, în ce crezi – adică să respecți niște valori și ce trebuie să faci – adică ce acțiuni întreprinzi.
Un sport la Răsărit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA şi ATP au spus că a interzice sportivi (chestie care nu implică ţările lor, deja puse pe tuşă de toată lumea) încalcă principiul nediscriminării pe bază de naţionalitate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?