Şperlă

Publicat în Dilema Veche nr. 730 din 15-21 februarie 2018
„Cu bule“ jpeg

Sensul colocvial-argotic al cuvîntului şperlă – „şmecherie, înşelătorie“ – nu are foarte multe atestări, nici măcar în Internet, ceea ce ar indica o frecvenţă destul de redusă chiar în oralitatea familiară. E drept, seria sa sinonimică este foarte bogată, chiar dacă nu conţine echivalente perfecte (şiretlic, tertip, mişculaţie, înşelăciune, escrocherie, şarlatanie, păcăleală, panglicărie etc.), aşa că vorbitorii au de unde alege. Sensul în cauză nici nu a fost înregistrat de dicţionarele noastre, deşi este destul de bine fixat, aşa cum o pot dovedi cîteva exemple, culese mai ales din comentariile cititorilor la articole de pe unele site-uri de ştiri sau blog-uri şi din intervenţiile de pe forumuri: „recunoaşte că afacerea e o şperlă pe bani europeni“ (hotnews
.ro); „evident că e o şperlă la mijloc“ (forum.softpedia.com); „mai e o şperlă de care nu se vorbeşte“ (blogary.org) etc. Sensul şi uzul colocvial sînt confirmate de un articol publicat în 2014 de Brînduşa Armanca (în revista 22; reprodus de contributors.ro), cu titlul „Argou de jurnaliști (…) Șperla și șopîrla“; autoarea afirmă că şperlă „are în argoul media semnificația inducerii în eroare“. În texte din zona Moldovei cuvîntul este folosit şi ca epitet depreciativ pentru o persoană: „Maricel e o şperlă care îi face jocul lui C.“ (nordestnews.ro); „ăsta e o şperlă analfabetă“ (bzi.ro); „o şperlă de aşa-zis deputat“ (ziaruldeiasi.ro).

Dicţionarele noastre înregistrează cuvîntul şperlă cu sensul său propriu („cenușă încă fierbinte care acoperă jarul“, DEX), alături de în expresiile populare care îl conţin: a da pe cineva prin șperlă, a o da prin șperlă, a da şperlă-n ochi. Etimologia cuvîntului nu este încă lămurită (deşi s-au făcut unele apropieri, de exemplu de verbul a pîrli); nu este prea clar nici cum s-a ajuns la sensul familiar-argotic actual. Oricum, cuvîntul e frecvent nu doar în Moldova, ci şi în Transilvania; a fost inclus în Lexiconul de la Buda (1825), cu sensul „cenuşă de paie“. Expresia a da pe cineva prin şperlă este definită în DEX ca „a se purta rău cu cineva, a-l maltrata; a pune pe cineva într-o situație penibilă“, în alte dicţionare, definiţiile sînt mai apropiate de explicaţia pe care o dădea Iuliu Zanne, în Proverbe româneşti, volumul I, 1895: „a l face de rîs, a-l prinde cu minciuna, a-l păcăli“. Explicaţia lui Zanne se potriveşte ceva mai bine cu cea mai cunoscută folosire a expresiei, în Amintirile din copilărie ale lui Creangă. În episodul aplicării poştelor pe tălpile colegilor de cameră, are loc un dialog între făptaşi, în care expresia capătă mai curînd sensul contextual „a da de gol, a trăda“: „Adă cuțitașul încoace, zic eu, și, la toată întîmplarea, cred că nu mă vei da prin șperlă și nu-l vei lăsa să mă bată! – Nici vorbă nu mai rămîne, zise Zaharia; dă-i pîrleală înainte, fără grijă“. Există şi alte contexte care ilustrează acest sens: de exemplu, într-o povestire umoristică publicată în Luceafărul (15.09.1909), un beţiv se plînge de tratamentul pe care i-l aplică nevasta: „mă dă prin şperlă şi mă batjocoreşte cum îi vine la gură“; „m-a luat iar la tăvăleală, iar prin şperlă, iar golan şi beţivan“. Ca şi a o da prin șperlă „a o păți“, a da prin şperlă desemnează metaforic o experienţă negativă, dar poate sugera şi păcăleala, cu atît mai mult cu cît cenuşa fierbinte îşi poate ascunde potenţialul de pericol. Oricum, arderea este în limbajul popular şi argotic o metaforă fundamentală a necazului şi a păcălirii (te-ai ars, l a ars la buzunar, arde-l…).

Pentru sensul actual al lui şperlă, punctul de pornire metaforic pare totuşi a fi nu atît tăvălirea forţată prin cenuşa fiebinte, cît mai curînd aruncarea de cenuşă fierbinte în ochi. Expresia a arunca cuiva şperlă în ochi e cuprinsă de Zanne în volumul al doilea al Proverbelor româneşti (1897), cu explicaţia „a înşela, a amăgi pe cineva, a-l face să vadă lucrurile altfel decît sînt“. E drept, regional şperlă are şi sensul „praf“, ceea ce ar face ca expresia să fie mai puţin sadică, dar la fel de motivată ca metaforă a înşelării. E foarte posibil ca din acest context să se fi desprins şperlă cu noul sens, care ar merita să fie înregistrat de dicţionarele noastre generale. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
Satul blestemat din România care se întinde și pe teritoriul altei țări. Fenomenele întâmplate aici îți fac pielea de găină
În inima Dobrogei, în apropiere de Cheile Dobrogei, se află un sat uitat de lume care ascunde povești pline de mister și legende întunecate.
439024798 2754810491335853 5273486255929161781 n jpg
„Închide ușa Căline, vin mascații după tine”. Profesorul, amenințat cu moartea de simpatizații legionari, a compus un colind pentru Georgescu
Profesorul de Istorie, Marcel Bartic, care a fost amenințat cu moartea pe rețelele sociale de către adepții mișcării legionare, a compus un colind manifest, pe care il dedică lui Călin Georgescu.
ctp digi24
CTP, despre conflictul Șoșoacă-Georgescu: Partenera lui Iisus se încaieră cu trimisul lui Iisus, arbitru este Mache Teodosie
Cristian Tudor Popescu a comentat conflictul izbucnit între președinta SOS, Diana Șoșoacă, și candidatul independent Călin Georgescu. Partenera lui Iisus se încaieră cu trimisul lui Iisus, iar arbitru este Mache Teodosie, scrie jurnalistul pe Facebook.
Tanc T-34 distrus în apropierea Mării Nege (© Das Bundesarchiv Bild 169-0017)
Tancurile T-34 cumpărate de Gheorghe Gheorghiu-Dej din Uniunea Sovietică
Ziua de 25 octombrie 1944 a fost cea în care s-a terminat cucerirea României și un nou stat a fost inclus în lagărul comunist, teoretic pentru vecie.
Magazin Auchan din Rusia FOTO Profimedia
Economia Rusiei se prăbușește. Inflația a accelerat, în timp ce UE urmează să impună un nou pachet de sancțiuni
Inflaţia a accelerat în luna noiembrie în Rusia, până la 8,9% în ritm anual, a anunţat Oficiul federal de statistică, înainte de o reuniune de politică monetară la Banca Rusiei, la care ar putea fi decisă o nouă majorare a dobânzii de bază, care este deja la un nivel record în ultimii 20 de ani.
Reconstituire a unei temnițe medievale  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL JPG
Secretele înfiorătoarelor temnițe medievale. „Niște puțuri uriașe ce seamănă cu infernul”
Câteva cetăți medievale din România au păstrat camerele întunecoase folosite de foștii lor stăpâni ca închisori și săli de tortură. Însă nu numai beciurile acestor edificii erau destinate condamnaților, iertați de pedeapsa unei morți rapide.
marina voica jpeg
Bărbatul care a înșelat-o pe Marina Voica, după ce a rămas văduvă: „Nu l-am prins, dar l-am bănuit și am spus tot”
Marina Voica, una dintre cele mai carismatice, talentate și frumoase cântărețe a avut o viață demnă de scenariul unui film. A avut două căsnicii de-a lungul timpului, iar după moartea ultimului soț a fost victima infidelității.
banner dan helciug png
hacker profimedia jpg
BNR: Riscurile cibernetice sunt ridicate. Incidentele din sectorul bancar au crescut în ultimii ani
BNR menţionează că riscurile cibernetice rămân ridicate în contextul geopolitic tensionat şi al evoluţiei digitalizării şi inteligenţei artificiale, incidentele din sectorul bancar fiind în creştere în ultimii ani.