Spaghete în copaci
„Viața este o combinație între magie și paste”, spunea Federico Fellini.
„Spaghetele cresc în copaci în Elveția și în Italia”, spunea televiziunea națională britanică în 1957.
În timp ce afirmația lui Fellini nu cred că mai are nevoie de nici o explicație suplimentară (poate doar de un pahar cu vin), parcă afirmația de la BBC cere totuși niște lămuriri...
În aprilie 1957, postul BBC a difuzat, în cadrul unei emisiuni celebre, un scurt reportaj despre o familie din Elveția și despre recolta sa anuală de spaghete. Se făcea că pastele făinoase creșteau în niște copaci, erau culese și puse la uscat la soare. Toată povestea era foarte bine pusă în scenă și relatată prin vocea unui jurnalist celebru și respectat din epocă, Richard Dimbleby, primul corespondent de război al BBC. Nu întîmplător, desigur, ci ca ingredient la rețeta credibilitățiimaterialului. Jurnalistul aducea telespectatorului toate detaliile poveștii. De exemplu, cum luna martie reprezintă o mare provocare pentru cultivatorii de spaghete avînd în vedere capriciile vremii, care putea deveni și foarte rece, pînă la îngheț. Spaghetele puteau îngheța în copaci. Mio Dio!
Dacă scăpau de fenomene ale naturii nedorite, însă, spaghetele constituiau o recoltă aproape perfectă. Lungimea acestora, relata BBC, era aproape identică, deci creșteau la fel datorită grijii deosebite pe care o primeau de la... agricultori.
Reportajul nu a durat mai mult de trei minute și a fost filmat la un hotel din Elveția și într-o fabrică de produse făinoase din Londra.
Iar acum, lămuririle aferente. Lămurirea, de fapt: păcăleală de 1 aprilie. Materialul de pe BCC despre spaghetele din copaci a fost creat și difuzat ca o glumă de 1 aprilie. A rămas, de altfel, probabil, cea mai mare farsă de acest gen din istorie emisă de o televiziune.
Și a păcălit destui telespectatori. Au existat sute de oameni care au sunat la BBC să ceară mai multe informații despre cultivarea spaghetelor. Sigur, cîteva sute din vreo opt milioane care s-au uitat la păcăleală. Dar totuși. Oricum este binevenit să adăugăm și că, pentru britanici, spaghetele nu reprezentau un fel de mîncare comun la acel moment, dimpotrivă, le era mai degrabă străin.
Știți ce le răspundea BBC-ul celor care sunau? „Puneți un lăstar de spaghete într-o conservă de sos de roșii și sperați la ce-i mai bun.”
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.