Şoşoni şi şoşonari

Publicat în Dilema Veche nr. 578 din 12-18 martie 2015
Cioace jpeg

Unele denumiri ale obiectelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte dispar, altele îşi schimbă referentul, potrivindu-se noilor timpuri şi mode.

evocă vremuri trecute, dar nu şi-au pierdut deloc actualitatea. Termenul provine din franceză, din substantivul

, aparţinînd familiei lexicale a verbului

, „a încălţa“; pronunţarea acceptată de norme e deviantă faţă de forma aşteptată

, corespunzătoare celei din franceză, şi se explică printr-un proces de asimilare fonetică, de modificare a lui

în

sub influenţa unui alt

(şi probabil a asemănării dintre silabele

şi

). Definiţia din DEX identifică parţial şoşonii – „încălţăminte de iarnă (din pîslă, cauciuc etc.) care se poartă peste pantofi“ – cu galoşii; în unele dicţionare este însă înregistrată şi o altă accepţie – „încălţăminte de casă făcută din pîslă“

DLR). Aceasta din urmă e mai apropiată de cea a etimonului francez, „încălţăminte de stofă sau piele suplă care ţine de cald piciorulului şi se poartă în genere acasă“

Tlfi), ale cărui atestări sînt vechi, din secolul al XII-lea (ca „încălţăminte de stofă moale“); în secolul al XVII-lea, cuvîntul desemna şi o încălţăminte uşoară de sport. Se pare că în română

a intrat la un moment dat pe teritoriul galoşilor, pentru a desemna un tip de galoşi mai înalţi, care acopereau glezna. Ziarele de la sfîrşitul secolului al XIX-lea cuprind publicitate pentru „

cu lac rusesc“ (

, 9 decembrie 1889), iar compusul a circulat pînă mai tîrziu: „N-aveam nici o protecţie, eram singur, singur cu

mei noi-nouţi“ (

, 1912, nr. 23). Sensul principal al lui

trebuie să fi fost iniţial acela etimologic, de încălţăminte de casă din pîslă; într-o piesă de teatru a lui Radu Rosetti, publicată în

în paginile imediat următoare

lui Eminescu (1 august 1883), un personaj are mania de a umbla în şoşoni: „umblă încălţat cu şoşoni de pîslă, ca să nu facă zgomot“. În orice caz, la Caragiale termenul

apare cu sensul „galoş„, în textul care menţine inevitabil în manuale şi în actualitatea literară cuvîntul şi în care obiectul e profund implicat în acţiune, chiar în poanta din final („am înţeles de ce maiorul ieşise un moment cu cheseaua în vestibul — ca să-mi toarne dulceaţă în şoşoni“). 

Obiceiul purtării galoşilor şi a şoşonilor-galoşi (formă de protecţie a încălţămintei, permiţînd intrarea în spaţiul interior cu pantofi curaţi) corespundea unor uzuri sociale, care puteau deveni problematice chiar în trecut, în lipsa un spaţiu sau comportament potrivit. În ziarul Epoca din 24 ianuarie 1889 e descrisă practica balurilor populare, la care „la garderobă îţi ia şoşonii plini de zăpadă, ţi-i înfăşoară în palton, leagă vîrtos cu funia şi-ţi dă un bilet“. 

Oricum, şoşonii – în varianta „galoşi înalţi“ şi în cea de interior – se mai purtau în anii ’60, ba chiar, cum rezultă din diferite comentarii şi rememorări din Internet, chiar mai tîrziu („îţi aduci aminte de «şoşonii» de pe «vremea lui Ceaşc㻓,

). De fapt, cuvîntul se utilizează încă, prin extensie, adesea cu intenţie ironică, pentru diferite tipuri de încălţăminte comodă şi nu tocmai elegantă: „Epoca UGG-urilor,

bunicii, purtaţi de nepoată“ (

); „

de casă model pisică“ (

); „Este alergarea în

minimalişti echivalentul alergării în picioarele goale?“ (

); „Pădurarul hunedorean e cel mai cool! Direcţia Silvică Hunedoara l-a dotat cu «şoşoni» de 400 de lei bucata“ (

); există

sau

etc. 

În fine, cuvîntul persistă prin sonoritatea sa aproape onomatopeică, cu ecouri comice, care îl face potrivit pentru substituţii glumeţe în expresii, ca termen generic pentru încălţăminte sau ca echivalent cu papuc („Delia

lui Matteo“,

) etc. Expresia

– „a fi neatent, a părea adormit, a nu face nimic (atunci cînd situaţia ar impune o acţiune)“ – activează sensul figurat al lui

, apărînd adesea în comentarii politice: „ANI doarme în şoşoni“ (

), „Se pare că DNA-ul local doarme în şoşoni la comanda cuiva“ (

), „opoziţia doarme în şoşoni“ (

).

„Cum să te pui în şoşonii unui monstru“ (

): „m-am pus în «şoşonii» celui care ar trebui să facă un astfel de demers“ (

). Derivatul colocvial

denumea iniţial persoana încălţată nepotrivit pentru mersul pe munte; sensul peiorativ s-a extins asupra altor categorii de inşi (care, de exemplu, umblă pe jos şi au un statut social nu prea înalt); era folosit acum cîţiva ani pentru activiştii mărunţi ai unor partide, obligaţi să bată drumurile în campaniile electorale: „ca atare,

partidului s-au mobilizat“ (

). 

Limbaj şi politică

101 cuvinte argotice

Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.
O mare invenție – contractul social jpeg
Sub zodia Balanței
Nu de puține ori, dezacordul dintre CSM și Ministerul de Justiție în legătură cu diferite proiecte legislative a determinat fie blocarea acestora, fie tensiuni mari care au tulburat aplicarea în practică a reglementărilor adoptate de Parlament.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Absenți din istorie
Dezbaterile pe subiectele mari pot fi neplăcute, dar de ele depinde sănătatea unei națiuni. Deocamdată am ales să fim absenți din istorie.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Melancolic, despre democrație
Admit că am fost provocat și de cîteva opinii autohtone, grăbite, simplificator, să constate imaginea „vetustă” a monarhiei în general. Nu pot decît să le doresc „democrație” plăcută...
Frica lui Putin jpeg
Monarhul constituțional (La moartea reginei Elisabeta a II-a)
Și atunci, să spunem că el/ea, monarhul constituțional, este simbolul părții noastre absente, a ceea ce noi nu sîntem, dar poate dorim inconștient să fim, a ceea ce credem că am fost și nu mai putem fi.
AFumurescu prel jpg
Trupurile Reginei; și nu numai
Dacă nu putem fi regi pe dinafară, să încercăm măcar să fim aristocrați pe dinlăuntru. Keep calm and carry on.
Mikhail Gorbachev visits U S  Capitol 1992 LCCN2017646196 jpg
La un (singur) pahar cu Mihail Gorbaciov
În orice caz, campania inițiată sub conducerea lui Mihail Gorbaciov a avut și rezultate pozitive, oglindite în scăderea consumului de alcool și în creșterea speranței de viață și a ratei natalității.
Iconofobie jpeg
Un personaj familiar
Făcînd bine ingratului, el își (auto)creează un sfidător ascendent moral față de acesta („îți sînt superior, pentru că am puterea de a te ridica, de a te sprijini, lucruri complet inaccesibile ție”).
„Cu bule“ jpeg
„Jupîneasă servită”, „bucătăreasă perfectă”, „funcționar cinstit”
Anunțurile de acum un secol erau mult mai generoase în enumerarea calităților necesare îndeplinirii oricărei meserii, majoritatea privind sîrguința, curățenia și seriozitatea: harnic, vrednic, destoinic, muncitor, curat, liniștit, serios, nevicios, fără vicii.
HCorches prel jpg
În nici un caz zei
Sigur, pentru asta este necesar să traversăm noi înșine acest proces și să ne dăm seama cît avem de lucrat cu noi înșine, cît mai avem de cunoscut despre noi înșine, cît de vulnerabili sîntem, în nici un caz zei.
p 7 WC jpg
Este războiul nuclear inevitabil?
Războiul din Ucraina ne-a reamintit că nu putem evita incertitudinea și riscul. Scopul de a reduce (nu de a suprima), cu timpul, rolul armelor nucleare rămîne la fel de important ca întotdeauna.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul și violența sînt nedespărțite?
Machiajul fotbalului s-a prelins în dîre groase. Bubele sînt tot acolo, bine-mersi. Schimbarea se amînă sine die în patria lui Nihil sine Deo.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Șosele
Din Norvegia, în schimb, mi-aduc aminte banda de asfalt șerpuitoare prin penumbra unor păduri de brad fără sfîrșit, pe care autocarul o parcurgea într-o liniște și cu o constanță sedative, spre un nord crepuscular, aflat parcă dincolo de limita conștienței noastre.

Adevarul.ro

paris fashion week profimedia 0726338599 jpg
Paris Fashion Week: protejatul lui Jean Paul Gaultier a deschis evenimentul cu o colecție incitantă
Săptămâna Modei de la Paris a început luni cu show-ul lui Victor Weinsanto, un fost dansator care a studiat cu Jean Paul Gaultier.
Furie in Rusia FOTO Captura video jpg
Furie în Rusia din cauza mobilizării. Mamă îndurerată: „Nu faceți asta! Nu vreau să omoare!” VIDEO
După decretarea mobilizării parțiale pentru războiul din Ucraina, o femeie de origine rusă le solicita oficialilor să-și trimită ei pe front copiii, nu ea pe al ei.
WhatsApp Image 2022 09 27 at 16 41 53 jpeg
Presa maghiară, despre retrogradarea României. Ungurii nu râd de noi, deși au făcut furori în Liga Națiunilor
Ungaria a fost la un pas de câștigarea unei grupe infernale, cu Italia, Anglia și Germania pe post de adversari. Deși au bătut granzii Europei, vecinii noștri au rămas cu picioarele pe pământ și nu ne-au luat la mișto.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.