Șoc: mini!

18 mai 2020
Șoc: mini! jpeg

Oamenii care șochează frumos reprezintă, cred, una dintre cele mai interesante părți ale istoriei. Genul de oameni (și de șocuri) care schimbă cumva mersul vremurilor, în ciuda vremurilor.

Supermodelul britanic Jean Shrimpton se încadrează în poveste, poveste în care a pășit grațios, cu picioarele-i lungi, în primăvara lui 1965, cu ocazia unuia dintre cele mai cunoscute evenimente sportive din Australia, cursa de cai Cupa Melbourne (în prezent, Cupa Melbourne are loc în luna noiembrie).

Domnișoara Shrimpton fusese angajată de un important producător de textile să îi promoveze un nou tip de material, iar evenimentul de la Melbourne, cu tot cu partea sa mondenă, pe lîngă cea sportivă, era prilejul perfect pentru etalarea noului produs.

Compania de textile i-a trimis diverse mostre de materiale femeii pentru a-și croi ținutele în care avea să apară la Melbourne. Se pare că materialul pentru una dintre rochii nu a fost suficient, astfel încît piesa vestimentară a ieșit ceva mai scurtă decît suportau vremurile și societatea destul de tradiționalistă din Australia. Cu aproape cincisprezece centimetri deasupra genunchilor.

Și astfel, într-o zi foarte caldă de primăvară – dar, oricît de caldă era ziua, nu uitați că vorbim de o epocă în care femeile nu ieșeau din casă fără pălărie pe cap –, Jean Shrimpton și-a făcut apariția la petrecerea Cupei Melbourne în rochia mini (confecționată, cică, din prea puțin material), fără dresuri, fără mănuși și fără pălărie. Șoc! Șoc! Șoc! Și apoi liniște. După care se scrie istoria. În cazul acesta, o filă din istoria modei, mai exact din istoria fustei mini – da, ce subiect frivol ar spune unii poate, dar, zău, imaginați-vă puțin lumea fără fusta mini. Se poate, desigur, dar pierde ceva din sens, nu? Și parcă mai bine pierdem din centimetri decît din sens.

Evident, fusta în cauză, ca și apariția care încălca protocolul, reprezentau în fapt simboluri ale unor schimbări sociale istorice în plină desfășurare.

Revenind la mini, deși acest capitol îi este atribuit designerului englez Mary Quant, care deja crease fusta scurtă, apariția lui Jean Shrimpton din 1965 a avut un impact enorm, a introdus cumva noul obiect vestimentar feminin pe scena internațională.

După eveniment, primele pagini ale ziarelor nu titrau atît despre Cupa în sine. Cît despre șocul produs de modelul britanic, ea a declarat ulterior că obișnuiește să poarte adesea fuste deasupra genunchilor și că nu se aștepta ca rochia ei scurtă să provoace asemenea controverse. Și nici asemenea publicitate pentru producătorul de textile, am putea adăuga.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Fake News Foto MApN jpg
Fake news-uri despre instituirea stării de mobilizare şi retragerea militarilor americani din România, dezmințite de MApN
Ministerul Apărării Naționale (MApN) semnalează duminică seara două noi încercări de dezinformare, pe subiecte care vizează apărarea și securitatea națională, distribuite în diferite platforme de comunicare digitală.
security camera 5642120 1280 jpg
Orașul din România unde oamenii sunt supravegheați ilegal de poliție. Este un adevărat Big Brother
Oradea, unul dintre cele mai monitorizate orașe din România, se află în mijlocul unui scandal major de supraveghere ilegală, care scoate la iveală un sistem paralel de control și un haos administrativ alarmant.
Accident turiști români în Grecia în așteptarea despăgubirilor Colaj Facebook jpg
Lovit în vacanță, abandonat de asigurare. Coșmarul unui român în Grecia și lecțiile dure din spatele unui accident banal
Accident în Grecia, coșmar birocratic: lovit de un localnic, românul așteaptă despăgubiri de luni întregi. Ce faci când asigurarea te lasă baltă?
Transalpina Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (76) jpg
Transalpina și Transfăgărășan, scoase din iarnă. Cele mai admirate șosele alpine din România vor fi redeschise traficului rutier
Din luna iunie, vor fi redeschise traficului rutier Transalpina și Transfăgărășan, două dintre cele mai spectaculoase șosele montane din România. Alături de ele, alte câteva drumuri transcarpatice, faimoase pentru serpentinele lor, oferă călătorilor experiențe similare.
somn pexels jpg
Tehnica militară de a adormi în 2 minute. Secretul piloților de război care ne poate schimba viața și liniști mintea
Află tehnica militară a piloților americani din Al Doilea Război Mondial pentru a adormi rapid și a combate insomnia. Somn profund și echilibru mental printr-un antrenament simplu, recomandat de experți.
droguri cocaina heroina injectii pastile shutterstock 2107289702 jpg
Moarte în pahar: ce se întâmplă când amesteci alcool cu pastile. „Nici să nu te gândești să iei mașina”
Un pahar de alcool și o pastilă aparent banală pot forma un cocktail mortal. Citește ce spun medicii și de ce nu e sigur să conduci.
Secretul din cămară   puterea mirodeniilor Colaj Arhiva Adevărul DMS
Un oncolog își pune zilnic în cafea un ingredient „interzis” care luptă cu cancerul. Armele tăcute care transformă farfuria în medicament
Descoperă cum o dietă bazată pe plante, bogată în polifenoli, ierburi și condimente, devine o armă puternică în prevenția și combaterea cancerului, susținută de oncologi de top și studii științifice.
Votul în diaspora. FOTO Inquam Photos / Alex Nicodim
Adevărul despre votul din diaspora: „Nu sunt motivați de ortodoxism, familia tradițională, glasul străbunilor și al lui Ștefan cel Mare”
Antropologul Radu Umbreș este de părere că diaspora care votează AUR este motivată de „nemulțumirea pe care o simt că alții câștigă mult mai mult decât ei de pe urma globalizării” și nu de elemente precum ortodoxism, familia tradițională sau sentimentele naționale profunde.
Ospătar  Foto Freepik com jpg
Cele mai căutate locuri de muncă pentru elevi, vara. Salariile oferite adolescenților urcă până la 5.000 de lei
Orașele mari și stațiunile de pe litoral au cele mai numeroase oferte de muncă pentru elevii care vor să câștige bani și experiență în timpul vacanței de vară. Unii angajatori promit venituri lunare de până la 5.000 de lei tinerilor salariați.