Șoc: mini!

18 mai 2020
Șoc: mini! jpeg

Oamenii care șochează frumos reprezintă, cred, una dintre cele mai interesante părți ale istoriei. Genul de oameni (și de șocuri) care schimbă cumva mersul vremurilor, în ciuda vremurilor.

Supermodelul britanic Jean Shrimpton se încadrează în poveste, poveste în care a pășit grațios, cu picioarele-i lungi, în primăvara lui 1965, cu ocazia unuia dintre cele mai cunoscute evenimente sportive din Australia, cursa de cai Cupa Melbourne (în prezent, Cupa Melbourne are loc în luna noiembrie).

Domnișoara Shrimpton fusese angajată de un important producător de textile să îi promoveze un nou tip de material, iar evenimentul de la Melbourne, cu tot cu partea sa mondenă, pe lîngă cea sportivă, era prilejul perfect pentru etalarea noului produs.

Compania de textile i-a trimis diverse mostre de materiale femeii pentru a-și croi ținutele în care avea să apară la Melbourne. Se pare că materialul pentru una dintre rochii nu a fost suficient, astfel încît piesa vestimentară a ieșit ceva mai scurtă decît suportau vremurile și societatea destul de tradiționalistă din Australia. Cu aproape cincisprezece centimetri deasupra genunchilor.

Și astfel, într-o zi foarte caldă de primăvară – dar, oricît de caldă era ziua, nu uitați că vorbim de o epocă în care femeile nu ieșeau din casă fără pălărie pe cap –, Jean Shrimpton și-a făcut apariția la petrecerea Cupei Melbourne în rochia mini (confecționată, cică, din prea puțin material), fără dresuri, fără mănuși și fără pălărie. Șoc! Șoc! Șoc! Și apoi liniște. După care se scrie istoria. În cazul acesta, o filă din istoria modei, mai exact din istoria fustei mini – da, ce subiect frivol ar spune unii poate, dar, zău, imaginați-vă puțin lumea fără fusta mini. Se poate, desigur, dar pierde ceva din sens, nu? Și parcă mai bine pierdem din centimetri decît din sens.

Evident, fusta în cauză, ca și apariția care încălca protocolul, reprezentau în fapt simboluri ale unor schimbări sociale istorice în plină desfășurare.

Revenind la mini, deși acest capitol îi este atribuit designerului englez Mary Quant, care deja crease fusta scurtă, apariția lui Jean Shrimpton din 1965 a avut un impact enorm, a introdus cumva noul obiect vestimentar feminin pe scena internațională.

După eveniment, primele pagini ale ziarelor nu titrau atît despre Cupa în sine. Cît despre șocul produs de modelul britanic, ea a declarat ulterior că obișnuiește să poarte adesea fuste deasupra genunchilor și că nu se aștepta ca rochia ei scurtă să provoace asemenea controverse. Și nici asemenea publicitate pentru producătorul de textile, am putea adăuga.

image png
Cum și ce se mai fură în România
Cum a fost cazul unui angajat din comerț, care vindea vinuri și care a fost condamnat nici mai mult, nici mai puțin decît la moarte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Franța și Estul
Însă frustrarea acumulată de estici începe să se vadă din ce în ce mai clar în politica internă a acestor state.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Frica lui Putin jpeg
De unde ne vine pericolul
Da, Biblia, cu poveștile ei incomode, a speriat pe mulți slabi de înger de-a lungul secolelor.
index jpeg 5 webp
Cleopatra și o doză din istoria berii
Spre deosebire de egipteni, care iubeau această băutură alcoolică, grecii și romanii nu prea o agreau, lor le plăcea vinul (poți să-i învinovățești?).
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Decivilizare și civilizare
Consolidăm aportul nostru la decivilizare și ne plîngem, apoi, că partea civilizată a societății nu se arată încîntată că este decivilizată.
image png
Ce înseamnă să fii viu?
„Dungile sînt ușor de explicat, dar ce ne facem cu partea de cal?”.
„Cu bule“ jpeg
Bobul, la modă
Bobul din domeniul coafurii feminine merită să intre în dicționare, alături de omonimele sale mai vechi și mai noi.
HCorches prel jpg
Banii, această chestiune măruntă
Dacă vrem sănătate și calitate, de aici trebuie să începem. De la bani, această chestiune măruntă.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Dacă Trump revine
Judecînd după comportamentul lui ca fost președinte, Trump nu s-a schimbat deloc.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Lifturi
Săptămîna trecută scriam despre incredibilul furnicar newyorkez.
O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.

Adevarul.ro

image
De ce ne sângerează gura uneori după ce mâncăm ananas
Ananasul este o gustare răcoritoare bogată în vitaminele C și B6, printre alte beneficii dietetice, dar conține și o enzimă atât de puternică încât este folosită și în bucătărie pentru frăgezirea cărnii, relatează IFL Science.
image
Mercenarii Wagner „violează, răpesc și torturează soldații ruși”. Afirmația uluitoare a unuia dintre ofițerii lui Putin VIDEO
Locotenent-colonelul Roman Venevitin, care a fost capturat în apropierea orașului ucraineant Bakmut, a susținut că a fost torturat de mercenarii Wagner, în ciuda faptului că era de aceeași parte a războiului Rusiei .
image
Suspectul în cazul uciderii fetei de 12 ani, agresor recidivist. Și-a bătut iubita până a băgat-o în spital
Ilie Marcel Șerbiuc, bărbatul căutat pentru uciderea fetei de 12 ani, Ana Maria Constantin, și-a bătut o iubită de a băgat-o în spital. El și-a agresat și mama.

HIstoria.ro

image
Povești despre teatrul bucureștean
Iubim teatrul și ne mândrim cu actorii săi din toate generațiile. Azi aflăm povești despre teatrul bucureștean de la primele încercări, pe vremea lui Caragea Vodă, și până la apariția Teatrului Național din București.
image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.