(Sin)uciderea tat─âlui

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 948 din 9 ÔÇô 15 iunie 2022
image

ÔÇŽpentru c─â printre avantajele v├«rstei ├«naintate (greu de crezut, dar exist─â ╚Öi a╚Öa ceva) se num─âr─â ╚Öi oportunitatea de-a constata, pe propria-╚Ťi piele, adev─ârurile ├«n╚Ťelepciunii populare, gen ÔÇ×s├«ngele ap─â nu se faceÔÇŁ, ÔÇ×a╚Öchia nu sare departe de trunchiÔÇŁ ╚Ö.a.m.d. Dac─â se-nt├«mpl─â s─â ai ╚Öi mai mul╚Ťi copii ╚Öi-apuci s─â le supravie╚Ťuie╚Öti adolescen╚Ťei, ├«nve╚Ťi tot pe propria-╚Ťi piele c─â ÔÇ×uciderea tat─âluiÔÇŁ e un soi de ritual de la care nu face nimeni excep╚Ťie. Manifest─ârile s├«nt variate ÔÇô de la remarci benigne precum ÔÇ×habar n-ai despre ce vorbe╚ÖtiÔÇŁ la mai dureroasele ÔÇ×e╚Öti un t├«mpit dep─â╚Öit de vremuriÔÇŁ, cu toate arpegiile de rigoare. Partea bun─â a acestui ritual e c─â se termin─â la fel de repede precum a ├«nceput. Adolescentul se desprinde de sub autoritatea patern─â ╚Öi-╚Öi ├«ncepe propriul proces de maturizare, iar p─ârintele r─âsufl─â ╚Öi el u╚Öurat c-a (mai) reu╚Öit s─â supravie╚Ťuiasc─â (├«nc─â) unei rebeliuni acneice.

├Än politic─â, ├«ns─â, ritualurile de ÔÇ×ucidere a tat─âluiÔÇŁ devin mai complicate ÔÇô iar asta dintr-un motiv c├«t se poate de simplu: tat─âl, prin defini╚Ťie, nu e democratic. Tat─âl trebuie ÔÇ×ucisÔÇŁ pentru c─â autoritatea lui nu e negociabil─â. Or, ├«n politic─â, tot prin defini╚Ťie, totul e (sau s-ar cuveni s─â fie) negociabil. Dac─â nu-╚Ťi place nego╚Ťul, te faci artist, c─âlug─âr sau terorist, pentru c─â-n zonele astea ├«╚Ťi po╚Ťi permite s─â nu negociezi, ba dimpotriv─â, ├«╚Ťi po╚Ťi ap─âra principiile cu pre╚Ťul vie╚Ťii (tale sau a altora). ├Än Rom├ónia, ├«ns─â, acest sacrificiu altminteri ritualic a c─âp─âtat conota╚Ťii mioritice. Carnale, aproape. Simbolistica alunec─â, ├«ncet, dar sigur, spre concrete╚Ťe. Chiar dac─â ÔÇ×tat─âlÔÇŁ vreunui partid politic nu este ucis la propriu, figurativul ├«ncepe s─â aib─â miros de pu╚Öc─ârie. Numele de Adrian N─âstase v─â spune ceva? Dar Dragnea? (Despre mini╚Ötri, parlamentari, fra╚Ťi ╚Öi surori, nu mai pomenim.)

Nu m─â-n╚Ťelege╚Ťi gre╚Öit. Nu ├«ncerc s─â le g─âsesc scuze ╚Öi departe de mine g├«ndul de-a le pl├«nge de mil─â. Constat doar c─â ÔÇ×ta╚Ťii politiciÔÇŁ au o soart─â mai nefericit─â dec├«t ÔÇ×ta╚Ťii biologiciÔÇŁ. Dac─â uciderea simbolic─â a tat─âlui biologic sf├«r╚Öe╚Öte de multe ori ├«ntr-o afec╚Ťiune trainic─â, cea a tat─âlui politic e mai degrab─â un drum cu un singur sens. Nici pomeneal─â de redescoperirea vreunei afec╚Ťiuni ascunse ÔÇô dimpotriv─â. V─âduvit de propriile progenituri politice, proasp─âtul tat─â ucis-mai-mult-sau-mai-pu╚Ťin-simbolic se mai iluzioneaz─â o vreme c─â dispari╚Ťia-i (├«ntotdeauna) prematur─â va fi resim╚Ťit─â ├«ntr-at├«t de dureros ├«nc├«t re├«ntoarcerea sa va fi implorat─â cu lacrimi, la scen─â deschis─â. Odat─â risipit─â ╚Öi aceast─â fantezie, p─ârintele politic, care poate fi foarte bine ╚Öi mama Viorica Vasilica D─âncil─â, renun╚Ť─â ╚Öi-╚Öi denun╚Ť─â primii nou-n─âscu╚Ťi, ├«n speran╚Ťa c─â al╚Ťi copii politici, dintr-o alt─â genera╚Ťie, vor da dovad─â de mai mult─â recuno╚Ötin╚Ť─â. Proaspetele genera╚Ťii vor s─âri din bra╚Ťele copil─âriei iubitoare, peste rebeliunea adolescentin─â, direct ├«n bra╚Ťele afec╚Ťiunii mature. Iar asta nu se ├«nt├«mpl─â niciodat─â. Dac─â nu m─â crede╚Ťi, ├«ntreba╚Ťi-l pe Victor Ponta sau pe Traian B─âsescu.

S─â nu uit─âm ├«ns─â c─â rom├ónul nu s-a n─âscut om politic. Rom├ónul s-a n─âscut, cum ╚Ötim cu to╚Ťii, mai ├«nt├«i de toate, poet. Or, pentru un poet, uciderea tat─âlui e deja un ritual plictisitor, banal ╚Öi ultracunoscut. Pentru un poet, uciderea tat─âlui e mic-burghez─â, precum sp─âlatul pe din╚Ťi sau t─âiatul unghiilor. Pentru poe╚Ťii politici singura form─â de ucidere c├«t de c├«t interesant─â este sinuciderea. A fost cazul lui Nicu╚Öor Dan. Este cazul lui Dacian Ciolo╚Ö. Mi se va repro╚Öa c─â amestec nepermis merele cu perele (chit c─â s├«nt fructe), dat fiind c─â Nicu╚Öor Dan a f─âcut ce-a f─âcut ╚Öi-a ajuns ├«n fruntea Prim─âriei Capitalei, pe c├«nd Dacian Ciolo╚Ö a renun╚Ťat la conducerea partidului dup─â doar c├«teva luni de ╚Öefie, iar acum a renun╚Ťat chiar la partid cu totul, de bun─âvoie ╚Öi nesilit de nimeni. N-a mai a╚Öteptat s─â fie ucis, ci le-a luat-o tuturor adversarilor politici ├«nainte: s-a sinucis!

Nu s├«nt Mafalda, mi-e practic imposibil s─â cuantific impactul pe care aceast─â decizie ├«l va avea pe scena politic─â rom├óneasc─â. La o prim─â vedere, s-ar putea spune c─â Dacian Ciolo╚Ö face jocurile PSD ╚Öi PNL, adic─âtelea ale ÔÇ×ServiciilorÔÇŁ, cum li se mai spune din prea multe lene intelectual─â. Doar partidele ÔÇ×serioaseÔÇŁ, ÔÇ×cu vechimeÔÇŁ, au tot spus c─â hipsterii ─â╚Ötia de la USR+ nu se pot ├«n╚Ťelege nici ├«ntre ei, dar─âmite cu al╚Ťii. Nu doar c─â s├«nt ÔÇ×toxiciÔÇŁ pentru orice posibil─â coali╚Ťie, dar se mai canibalizeaz─â cu frenezie ÔÇô ce dovad─â mai bun─â vre╚Ťi? La a doua vedere, cea mai optimist-vis─âtoare, viitorul partid REPER ar putea deveni adev─âratul reper al politicii rom├óne╚Öti, un exemplu de urmat pentru oricine are preten╚Ťii la a s─âlta politica rom├óneasc─â de pe malurile D├«mbovi╚Ťei p├«n─â pe cele ale Atlanticului, cum viseaz─â Macron, cu al s─âu partid pan-european de centru.

Dac─â ar fi s─â ne lu─âm dup─â regulile prea bine cunoscute ale Realpolitik, oricine ├«╚Öi imagineaz─â c─â varianta a doua ar fi una viabil─â se ├«mbat─â cu ap─â rece. Dovada cea mai bun─â c─â nu ai stof─â de lider politic, de ÔÇ×tat─âÔÇŁ, dac─â prefera╚Ťi, e c─â pleci la sup─ârare. C├«nd ÔÇ×copiii politiciÔÇŁ pe care i-ai n─âscut ╚Öi crescut p├«n─â la adolescen╚Ť─â nu te mai ascult─â ╚Öi se revolt─â ├«mpotriva ta. Cu alte cuvinte, c├«nd pici testul ÔÇ×uciderii tat─âluiÔÇŁ. De unde va fi fiind el acum, e foarte probabil c─â Churchill se distreaz─â teribil de sup─âr─ârile lui Dacian Ciolo╚Ö. La via╚Ťa lui, omul a v─âzut tr─âd─âri mult mai serioase, cu consecin╚Ťe mult mai dramatice. Pe de alt─â parte, s─â nu uit─âm c─â acela╚Öi om a schimbat de dou─â ori taberele politice, cu justificarea ÔÇ×unii ├«╚Öi schimb─â partidele de dragul principiilor, al╚Ťii ├«╚Öi schimb─â principiile de dragul partiduluiÔÇŁ.

Acela╚Öi Winston Churchill avea ni╚Öte sup─âr─âri ╚Öi cu nem╚Ťii. S├«nt ├«ns─â convins c─â ar fi fost complet de acord cu H├Âlderlin: ÔÇ×├Än chip poetic locuie╚Öte omul pe acest p─âm├«ntÔÇŁ. ╚śi ar fi ad─âugat: ÔÇ×Iar politicienii s├«nt ╚Öi ei oameni. Crede╚Ťi-m─â pe cuv├«ntÔÇŁ.

Alin Fumurescu este associate professor la Departamentul de ╚śtiin╚Ťe Politice al Universit─â╚Ťii din Houston, autor al c─âr╚Ťii Compromisul. O istorie politic─â ╚Öi filozofic─â (Humanitas, 2019).

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.