Şi eu ce fac?

Publicat în Dilema Veche nr. 735 din 22-28 martie 2018
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Am pus și eu întrebarea asta de sute, dacă nu de mii de ori. Mama pare a fi rezultatul unei reuniuni fericite între o tornadă și zeul curățeniei, așa că în mod logic și eu am fost un copil hiperactiv, ca să folosesc un eufemism. Ea era ținta favorită a întrebatului.

Cînd aveam 4-5 ani, mama a descoperit răspunsul magic la întrebarea mea – ce ar trebui să fac? – și mi-a modificat viitorul, dar mai ales detenta. Luatul cu mîinile de fund și săritul în sus au fost un ritual mult mai frecvent în viața mea de copil decît orice altceva.

Desigur că, după trei guverne PSD într-un an, după Grindeanu, Tudose, Pop, Olguța, după congresul PSD, dezvăluirile lui Dragnea, interviul siderant al lui Ghiță și decizia televiziunii naționale de a fi a patra goarnă a unui infractor cu mandat de arestare internațional și a lui Cristoiu, ideea săritului cu mîinile pe fund pare a fi o soluție logică și fericită. Nu o să rezolve mare lucru, dar măcar exersăm ca națiune.

Recent, am fost întrebat public ce cred eu că ar trebui făcut. Cum lobotomia nu mai are nici ea numele bun pe care îl avea cu cîteva decenii în urmă, iar religia este reprezentată de tot felul de Livachi îmbrăcați ridicol și plimbați cu Merțane nesimțite, nu am fost în stare să răspund pe loc.

După ceva timp de gîndire, am găsit o posibilă soluție care se potrivește atît educației (liceu de Aeronautică), experienței (sute de zboruri), genelor, cît și stereotipurilor din dotarea proprie.

Trebuie să investim în zborul în echipă. Ar putea fi inclusiv un răspuns pragmatic la probabila dispariție a liniei aeriene naționale din cauza corupției numirilor politice la Tarom.

Asta cu zborul e o chestie îngrozitor de complicată. Da, sînt o mulțime de oameni faini, entuziaști, plini de energie, care vor tare-tare mult să facă o diferență și să ajute la creșterea competențelor naționale de zbor, dar e greu.

Greutatea vine din munca în echipă. Lucru pentru care noi, românii, sîntem renumiți. Un fel de campioni mondiali. În același fel în care Fuego este Placido Domingo, Viorica Vasilica – valoare de valoare și fostă megavedetă în Parlamentul European, și Codrin Ștefănescu – om.

Zborul în echipă este, practic, un proiect de management de stol. Randamentul zborului în stol este fantastic. Crește cu peste 70% față de zborul individual.

În experiența mea, noi sîntem mega-specialiști în a zbura unul în celălalt sau în a găsi un milion de motive pentru care nu ar fi bine să zburăm. Îi avem și pe cei care au nevoie să mai facem a 654.323-a analiză a traseului optim înainte de decolare, să vedem dacă nu ar putea alții să zboare în locul nostru în timp ce noi sîntem la grătar sau să ne concentrăm pe cum am putea să îi punem cu picioarele pe pămînt – pe cît posibil, frînte cu o rangă – pe nebunii care au chef de zbor pe vremurile astea tulburi.

Apoi sînt cei care au frică de înălțime, cei care sînt antrenori sau consultanți la tîrîtul pe burtă și care riscă să își piardă slujbele, cei care și-au construit turnurile lor de control foarte confortabile, cu simulatoare de zbor superrealiste.

Sînt alții care nu zboară împreună că mai transpiră unul sau se uită greșit la soare sau are aripile neregulamentare sau nu are genul, culoarea sau echipamentul de zbor corect, așa cum prevăd regulamentele europene.

Pe scurt, avem o majoritate care e cu „Hai, băi, ne lăsați cu zborul, că noi avem acilea treabă cu viețile noastre, cu datul la gioale, cu miștocăreala PSD-ului sau cu autolobotomia pe ritmurile preferate, de la Bach la Guță“.

Vrem, nu vrem, trebuie să ne antrenăm de zbor, nu de alta, dar piloții noștri sînt megacompetenți în prăbușiri cu avantaje pentru baroni, opri, ponți, nicolici, varani și alți investitori strategici. Iar antrenamentul trebuie să includă cît mai mulți dintre cei despre care tocmai v-am spus.

Și, din nou, nu este simplu deloc. Pare simplu. La fel de simplu precum ar părea să nu votăm foști securiști, mîrlani, corupți, proști, șmecheri sau pe Teodorovici.

E complicat. Într-un articol viitor, despre partide, finanțări și responsabilitate.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

lingouri aur jpeg
Goana după aur: românii își pun economiile la adăpost de inflație
Aurul este adesea considerat un refugiu sigur în timpurile de incertitudine economică și criză financiară, vânzările din țara noastră înregistrând o creștere importantă în prima jumătate a anului, când românii au cumpărat cu 60% mai mult față de perioada similară a anului trecut.
Geoagiu Băi, cascada clocota, germisara  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (15) jpg
Zece locuri din România care au păstrat moștenirea romană. Unde începea „drumul de la capătul lumii” spre Roma
Ruinele așezărilor romane împânzesc România, iar moștenirea arhitecturală lăsată de antici este diversă și valoroasă. Locuri ca Sarmizegetusa, Roșia Montană sau Drobeta arată amprenta puternică lăsată de romani în aceste ținuturi.
Nicolae Ceauşescu în vizită de lucru la Fabrica de confecţii din Focşani (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 41/1970)
Pericol strategic. Ce se întâmplă când școala taie legătura cu identitatea națională
Învățământul a fost, de la începuturile sale, calibrat pentru a forma muncitori în fabrici și uzine. Odată cu era post-industrială e nevoie și de o reformă a educației, însă este periculoasă scoaterea materiilor școlare despre neam, cetățenie, morală colectivă, susține analistul Hari Bucur-Marcu.
acesti oameni au noroc la bani, foto shutterstock jpg
Cum au apărut banii și de ce a fost nevoie de ei. Povestea unei invenții care a schimbat lumea
Într-o lume în care cumpărăturile online, criptomonedele și cardurile contactless domină tranzacțiile zilnice, e ușor să uităm cât de revoluționară a fost apariția banilor în istoria omenirii. Dar de unde au pornit, de fapt, banii și ce nevoie aveau oamenii de ei?
Baterie Patriot FOTO profimedia  jpg
Culisele planurilor lui Trump privind trimiterea unor rachete Patriot în Ucraina
După ce s-a consultat timp de câteva zile cu consilieri și lideri europeni, președintele american Donald Trump s-a angajat să trimită imediat zece rachete Patriot Ucrainei, relatează Axios, citând surse.
dentist istock jpg
Românii renunță la dentist din cauza scumpirilor. Avem doar 35 de cabinete stomatologice de stat în toată țara
La jumătatea anului, domeniul stomatologic din România resimte tot mai acut presiunea instabilității socio-economice. Traiul mai scump al vieții și incertitudinea generată de majorarea taxelor determină românii să renunțe sau să amâne pe termen lung intervențiile complexe.
Gara Burdujeni7 jpg
Care este, de fapt, cea mai frumoasă gară din România. Este monument istoric și a fost orfelinat
În nord-estul țării, ascunsă în orașul Suceava, se află o adevărată bijuterie arhitecturală și istorică: Gara Suceava – Burdujeni.
Plasture inteligent care vindecă răni cu ajutorul luminii solare fără antibiotice Foto Cell com dms jpg
Plasturele care vindecă rănile cu ajutorul soarelui – fără antibiotice
Plasture inteligent activat de lumina soarelui, care reduce bacteriile fără antibiotice. Invenție spaniolă ce promite tratamente eficiente și sigure pentru răni, prevenind infecțiile prin terapie fotocatalitică.
Vedere aeriană asupra plajei Cala d’Hort din Ibiza FOTO Shutterstock
Nou trend în turism - plata cu criptomonede: „De ce să nu cheltuiți ceea ce tocmai ați minat?”
Numărul extrem de mare al deținătorilor de criptomonede la nivel mondial, estimat la peste 560 de milioane de persoane, au determinat operatorii din turism și companiile aeriene să accepte plata sejururilor sau a zborurilor în monede virtuale.